Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Da li u vashoj okolini postoji groteskni sluchajevi nebrige prema deci?
Da pojasnim, najalkshe je napunpati ribu i eto imate dete.
E sada da li su neke osobe potpuno nesposobne da budu roditelji, nebitno str8, gay, bi, lez....
A zbog okoline prave/radjaju istu, da bi ih na kraju zanemarili.
Nebitno da li ce dete zavrshiti u kontejneru, ili kad odraste ce biti prepushteno samo sebi i ne tako dobrim drzavnim institucijama. Zivot deteta je unishten. Nema ljubav, nema detinjstvo...
Shta ce biti od takve dece?
Shta mislite o takvim "roditeljima"?
Shta uchiniti kada se sretnemo sa sluchajem zanemarivanja dece?
Postojili neka institucija kojoj se mozemo obratiti, ako isto otrkijemo.
Pitanje je jako ozbiljno, tako da bih molim samo ozbiljne odgovore.
By Ulix
Mozda mozes da se obratis centru za socijalni rad, to je jedino sto mi pada na pamet.

Jedna moja drugarica je odrasla uz roditelje alkoholicare koji su je na kraju i izbacili iz kuce. Iako je imala tezak zivot i nimalo podrske, nimalo ljubavi itd., uspela je da napravi nesto od sebe. Pretpostavljam da je ona vise izuzetak nego pravilo.
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by Morgan Le Faye
Da li u vashoj okolini postoji groteskni sluchajevi nebrige prema deci?
Cesto je dovoljno da se samo okrenem i vidim neki primer... Mada, ne moram da gledam previse ocigledne stvari. Mislim da bi vecina ljudi odavde mogla da se priseti bar nekoliko slucajeva kad su njihovi roditelji bili... pa recimo malkice nemarni, to say the least
Da pojasnim, najalkshe je napunpati ribu i eto imate dete.
E sada da li su neke osobe potpuno nesposobne da budu roditelji, nebitno str8, gay, bi, lez....
A zbog okoline prave/radjaju istu, da bi ih na kraju zanemarili.
Provlaci se u vise tema prica o nekakvoj "dozvoli za roditeljstvo". Nesrecna varijanta, ali bi definitivno trebalo mnoge stvari podrediti savetovanjima... ali i nadzlru seocijalne sluzbe... Ne zelim da zvucim odvec restriktivan. Ne smatram da bi trebalo forsirati oduzimanje dece, niti plasirati dozvole za decu, vec dati od sebe da roditelji zaista i postanu roditelji... ako vec neko ne moze... pa boze moj, kad bude mogao, imace decu.
Nebitno da li ce dete zavrshiti u kontejneru, ili kad odraste ce biti prepushteno samo sebi i ne tako dobrim drzavnim institucijama. Zivot deteta je unishten. Nema ljubav, nema detinjstvo...
Mislim da kontejnerskih slucajeva nema previse... bar ne da bi taj, ili pak neki takav fenomen bio alarmantan. Ono sto je daleko cesci slucaj jeste bas... pa.... naopako odrastanje dece, prepustene mahom sebi, bez previse uputa za snalazenje u zivotu, ljubav, formiranje adekvatnog sistema vrednosti. Mada.... to je cesto i u porodicama u kojima je, bar naizgled, sve "u redu".
Shta ce biti od takve dece?
Takva deca ce porasti. Bilo da porastu u domovima, hraniteljskim porodicama, sa razvedenim ili roditeljima koji jos zive u braku. Velika je verovatnoca da ce imati poremecen sistem vrednosti, manje ili vise, osecaje krivice, nize ili vise vrednosti, mozda i neku neurozu, zelju da sami stvore idealnu porodicu, ili barem okruzenje koje ce na to podsecati, i prateci model praviti sijaset slicnih gresaka kao i njhovi roditelji.
Ekstremni slucajevi... kriminalitet, gubitak obrazovanja, neostvarenje sopstvenih potencijala... dakle, nista puno.
Sto ne znaci da uz adekvatan rad sa tim ljudima nece od njih postati i sjajne osobe i uzorni gradjani. Neki mozda, ali samo mozda i sami po sebi.
Shta mislite o takvim "roditeljima"?
Osuda mi nekako ne pije vodu. Oni se jesu tako poneli, ali verujem malobrojni zato sto im je namera bila losa. Mahom se ovakve stvari desavaju zato sto "roditelji ne znaju bolje". Sto nije opravdanje, vec samo znak da treba da nauce, bilo da rade posao roditeljstva, bilo da je kondom prevencija mnogih glavobolja...
Shta uchiniti kada se sretnemo sa sluchajem zanemarivanja dece?
Postojili neka institucija kojoj se mozemo obratiti, ako isto otrkijemo.
U principu centar socijalne zastite. Mada kod nas ve rade bas previse pohvalno :(
Pitanje je jako ozbiljno, tako da bih molim samo ozbiljne odgovore.
[/quote]
:teg2:
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa moj prijatelj je tu :love:
:kiss:

:B
Korisnikov avatar
By Val
Da pitam...

Sta je gore:

a) Nebriga
ili
b) Suvise brige

?

Pade mi ovo na pamet, jer sam imala priliku da posmatram majku, koja je toliko razmazila dete, da ga po celi dan doji i to sa dve godine. Pa to dete kmeci kad god nesto hoce, sto znaci po celi dan i majka odmah skace i daje detetu sve sto trazi.
Znaci, toj "bebi" 24! sata treba paznja. Nece da spava, ako je ne ljuljas na rukama. I opet, cim zakmeci, majka trci. I ne smes da izustis glas, jer se malena istog trena budi i onda ga opet na ruke pa ljuljaj. :doh:
Mislim, dete mozes upropastiti tim ponasanjem isto kao i nebrigom. A te sto "kote" decu, pa ih mlate, upustaju i zapustaju treba na lomacu.
Prijaviti ih nekoj ustanovi, oduzeti im decu i dati porodicama koje toliko zele decu, a sami ne mogu da ih imaju.
Samo steta, sto ne postoji nacin, da se i sve te porodice "psihicki" provere, pre nego im dete das na usvajanje.
Joj, pre neki dan su na TV prikazali sudjenje majci, koja je svoju sedmogodisnju kcerkicu dve nedelje ostavila zakljucanu u sobici, bez vode i hrane, dok dete nije umrlo! A mrtvo dete nasli tek, nakon su u skoli prijavili, da se mala vise ne pojavljuje! UZAS!
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Znam jedno, da u porodici gde su oba roditelja losha, najbitnije je da dete ima jednu normalnu, odraslu osobu uz sebe, da moze da pricha sa njom, da je ta osoba nesvesno vaspitava.
Nemam ideju da predlozim, kako spasiti decu koja "imaju a nemaju" roditelje, koja bi bila nova i praktichno primenljiva, sve je to vec probano samo nasha zemlja troshi pare na pogreshne stvari i ne ulaze dovoljno u najbitnije (decu).
Kad saberesh, nekako se rodish manje vishe pametan da prema sebi budesh dobar, i kako se kaze napravish neshto od sebe. Shto te ne ubije ojacha te. (iz lichnog iskustva pricham).
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Val
Da pitam...

Sta je gore:

a) Nebriga
ili
b) Suvise brige

?

Pade mi ovo na pamet, jer sam imala priliku da posmatram majku, koja je toliko razmazila dete, da ga po celi dan doji i to sa dve godine. Pa to dete kmeci kad god nesto hoce, sto znaci po celi dan i majka odmah skace i daje detetu sve sto trazi.
Znaci, toj "bebi" 24! sata treba paznja. Nece da spava, ako je ne ljuljas na rukama. I opet, cim zakmeci, majka trci. I ne smes da izustis glas, jer se malena istog trena budi i onda ga opet na ruke pa ljuljaj. :doh:
Mislim, dete mozes upropastiti tim ponasanjem isto kao i nebrigom.
Mislim nebriga. Moj profesor psihologije je govorio da se ne plasimo da decu razmazimo, da uopste nije tacno ono sto se govori da bebe ne treba puno nositi i sl. Dete preko blizine roditelja stice toplinu i sigurnost. Naravno da i briga moze da postigne kontraefekat, ali to je ona skroz preterana, koja kada bi se mogla rasclaniti ispala bi na neki nacin nebriga.

Nemam drasticne slucajeve nebrige oko sebe. Pretpostavljam da je najbolje prijaviti nekom centru za socijalni rad pa ce oni odluciti sta uciniti sa detetom/decom.

Inace, ja mislim da je generalno kod nas odnos prema deci pogresan. Smatra se da svako moze i treba da ima dete. Meni je uvek smetalo sto me pitaju kada cu da imam dete a ne da li cu da ga imam... Takodje batine su "normalan" nacin vaspitanja, pa kad bi se kod nas uvelo oduzimanje dece, bojim se da bi vecina bila oduzeta... Tako da navijam za uvodjenje visokih kazni, pa em ce drzava da profitira, em ce se roditelji porazmisliti da li je to u redu. Ovako, kad im ja nesto kazem belo me gledaju i kazu da su deca nemoguca, videcu ja kad dobijem dete da li cu biti protiv batina (jedino ako istovremeno sa dobijanjem deteta i poludim!).
Korisnikov avatar
By zimizamizum
Val - nebriga je gora, kazu podaci iz psihijatrije. I to ne samo gora od pretrane brige, gora je od aktivnog i trajnog fizickog nasilja.
By Gost
Mislim da je kod nas i dalje na snazi
pogrešno mišljenje da je najteže napraviti
dete; a nije, najteži deo dolazi posle, kada
od tog deteta treba napraviti ?oveka.
Moja sre?a je bila u tome što sam uvek imala
starije sestre i bra?u oko sebe, koji su me mazili
i pazili, pa ?ak i u situacijama kada su moji roditelji
(ubeðena sam ne iz nemara, nego zato što nisu
znali za bolje) pravili gluposti, uvek sam imala
nekoga uz sebe, ko mi je bio role model.
E sad, što se ti?e nebrige.
Postoje stvari o kojima se ne pri?a u Srbiji, kao
što je to da roditelji kriju da im je dete bolesno
(i tu ne mislim samo na psihijatrijska oboljenja. Kriju
se astma, epilepsija... a sve zbog toga što, na žalost,
kod nas se bolest smatra za sramotu); ne pri?a se o
seksualnom zlostavljanju dece (kada sam vežbala dermu,
ass nam je pri?ao da imaju redovne pacijente sa
perianalnim papilomima, dakle postoji direktni
znak seks. zlost. deteta- ali tada Srbija nije imala
nikakav zakon kojim bi to bilo regulisano. Lekari su
pretili takvim o?evima, meðutim nisu mogli da urade ništa!)
Kod nas i dalje važi pravilo "ja sam te napravio,
ja sam vlasnik tvog života."
Nisam upu?ena, ali pošto nikada nisam ?ula da je
nekome socijalna služba oduzela dete (a najsvežiji
primer su roditelji koji su u NS ostavili decu u autu
za vreme EP- ništa se nije desilo, zar ne?), ?ini mi se
da bi prijavljivanje imalo za cilj samo to da ja sebi
olakšam, jer eto zaboga, nisam okrenula glavu-
ali ništa konkretno se ne bi promenilo.
Valjda je poenta da se promeni svest ljudi (što opet,
teško da ?e u skorije vreme) da nije svako za roditelja.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by pcelica
Kod nas i dalje važi pravilo "ja sam te napravio,
ja sam vlasnik tvog života."
Nisam upu?ena, ali pošto nikada nisam ?ula da je
nekome socijalna služba oduzela dete (a najsvežiji
primer su roditelji koji su u NS ostavili decu u autu
za vreme EP- ništa se nije desilo, zar ne?), ?ini mi se
da bi prijavljivanje imalo za cilj samo to da ja sebi
olakšam, jer eto zaboga, nisam okrenula glavu-
ali ništa konkretno se ne bi promenilo.
Valjda je poenta da se promeni svest ljudi (što opet,
teško da ?e u skorije vreme) da nije svako za roditelja.
:(

Ja to stalno pricam - jos ce ispasti da sam opterecena decom koju uopste ne zelim da imam :wink2: Ali mnogo me razocaravaju moje prijateljice koje dobijaju decu i prihvataju taj robovlasnicki stav kao nesto podrazumevajuce. Tako da se slazem sa tobom - tesko je promeniti svest ljudi. Ali bez obzira sto se dete ne oduzme mislim da prijavljivanje ima smisla. Jednoj osobi iz moje okoline ja sam stalno govorila da ne dreci na dete, da mu ne preti batinama, da ako ima dete mora da nadje neki drugi nacin da se priblizi detetu. Ali naravno, ko mene slusa, dobijala sam onaj odgovor koji sam vec navela u proslom postu - kad dobijes dete videces da to tako mora... I dete je jednog dana pitalo nekog coveka da ga odveze u dom za nezbrinutu decu. Naravno, tu je onda bila angazovana i policija, pa su roditelji doziveli nevidjen sok dok su dete nasli, pa sad moraju redovno da idu kod psihologa itd. I sad ta zena meni prica kako mora sasvim drugacije sa detetom, to je sve bilo pogresno... Ne kazem da sam ja to 1000 puta rekla, da joj i ja ne stajem na muku... ali ocigledno da kad se drzava umesa onda odjednom moze bez nekih stvari a do juce `nije moglo`...:roll:
Korisnikov avatar
By tramp
ja sam tako svojoj inace vrlo razumnoj majci pokusavala da objasnim da nemam dete ne zato sto sam lezbejka nego zato sto nemam cime ni da ga hranim ni da ga oblacim a kamoli nesto vise - njena logika bice nekako bas ne pali kod mene - ali mi taj stav imati dete posto poto nikako nije jasan - mislim koja je svrha da rodim dete i onda ga ili dam nekome na cuvanje dok ja radim ili ja napustim posao pa smo zajedno i ja i dete na socijalnoj pomoci (koja u USA nije bas neka - odnosno zivi se u velikoj bedi)

insitucije postoje koliko ja znam ili bar neke organizacije koje se bave zastitom prava dece u Srbiji ali nisam sigurna za tacne podatke
By Gost
@ Dina:
Ponovo se slažem sa tobom.
Originally posted by tramp
nemam dete ne zato sto sam lezbejka nego zato sto nemam cime ni da ga hranim ni da ga oblacim a kamoli nesto vise
Eto kako si neobaveštena.
Ne, bitno je skrkati desetoro dece, a nemati
'leba ni za sebe. Pa onda re?i "hej, mislim ne mislim,
pa kakva je ovo država, pa eto, mi smo izrodili
decu, gde je sada ta pomo?, jel' nam to hvala?"
Ja eto baš zbog ovoga što si rekla uopšte
ne razmišljam o detetu, sve do momenta
kada ?u ja prvo biti emotivno zrela, a
zatim i finansijski dovoljno ostvarena
da mogu tom beba?u kupiti sve potrebno.
Jeste, najbitnija je ljubav, ali ona ne?e
platititi ni pelene, ni hranu, ni ?asove tenisa,
ni rekreativne nastave...
Korisnikov avatar
By Kupper
@Pcelica - ne slazem se. Mislim, nije bas tako crno belo. Pretpostavljam da tramp dobro zna sta joj je ciniti, zasto ovako razmislja....medjiutim, malo mi je sturo - 'losa vremena, nema se love'.
Korisnikov avatar
By tramp
:D naravno da se ne moze cekati da sve bude savrseno da bi se dete rodilo jer ona niko nikad ne bi imao decu ali ja u svojoj trenutnoj poziciji ne bih mogla da se odlucim da rodim dete jer mi postoje neki osnovni materijalni uslovi kao i licni uostalom

recimo ja sam sama i bez porodice koja bi pomogla u blizini, sa 2 posla, fakultetom i nazovi umetnickom karijerom - dakle morala bih ili da nadjem nekoga sa kim da to dete odgajam ili da budem spremna da se odreknem svojih zivotnih ciljeva ili da zanemarim dete - prvo nije nesto sto ja mogu da odluci, drugo nisam spremna da uradim a trece ne bi bilo fer prema tom detetu

to sve ne znaci da ja ne mislim da imam dete ako se neke stvari promene ili presloze ali ... ono trenutno bi to bila katastrofa za sve umesane :D

PS moja idealna zamisao je da nadjem dva gej tipa koja hoce sa mnom da odgajaju dete ali ovo je sad skroz druga tema
Korisnikov avatar
By Kupper
@tramp - zato i kazem da nije sve crno belo. Po tvojoj prici nema sanse ali vise zbog nemanja vremena, OK, pa i love. I sasvim mi je u redu tvoje objasnjenje. Ja, opet, mislim da bih mogao, ovde i sada da imam klinca, da mu malo sta nedostaje ali uz ogromna odricanja na koja sam godinama navikao. I voleo bih.

I zasto KAO umetnicke karijere?
Korisnikov avatar
By tramp
[offtopic]kao umetnicka jer mi termin umetnicka karijera uvek zvuci tako nafurano, znas ono kao ja sam umetnik :drama: mada valjda jesam :D [/offtopic]

ja se nadam da cu za koju godinu biti u situaciji gde cu moci reci da uz odricanje mogu da se brinem o detetu - nekako ako mi je opcija nezaposlenost i socijalna pomoc to mi nije malo odricanje nego bacanje svega sto sam do sad radila u vodu a da ne kazem da u USA socijalna znaci da uz nju prosis po metrou da bi prezivela (i to bez deteta) a takav zivot ne bih pozelela ni sebi ni detetu - mada da se sad opet bacim u mastanje - razgovarala sam sa dragim mi prijateljem koji je gej i umetnik i zeleo bi da ima :beba: a dosta radi od kuce kako bi bilo super da ja rodim, idem da radim a beba sedi kod kuce i njega gleda kako pravi kostime, maske i itd :) a kad nastupamo povedemo :beba: u klubove sa nama ... jel se to i smatra zanemarivanjem :misli:
By Gost
Originally posted by Kupper
@Pcelica - ne slazem se. Mislim, nije bas tako crno belo...
....medjiutim, malo mi je sturo - 'losa vremena, nema se love'.
Kup ja razmišljam o nekoj budu?nosti
"šta i kako nakon diplomiranja", jer se to
bliži.
Svi moji planovi su usmereni na onu najdrasti?niju
situaciju (valjda ako se snaðem u njoj, sna?i ?u se
i u drugim, daleko povoljnijim), a to je- ja sama
odgajam dete. Bilo bi idealno da odem, nostrifikujem
diplomu, bla bla... ali realnost je druga?ija.
Možda ja jesam sebi?na, ali isto kao što mi ne
pada na pamet da rodim dete, pa da ga kao
kofer prenosim od babe do tetke preko komšinice
(tj. da ga odgaja iko drugi sem mene), tako ne želim
da razmišljam o detetu do momenta kada
?u mu mo?i obezbediti normalan život.
Ma mislim, naravno da je pri?a daleko
komplikovanija, a ja ne mogu ovako uopšteno
da iskažem do kraja svoj stav...
Korisnikov avatar
By Oziris
Nemar je veliki problem, pogotovo sto je kod nas onemogucena adekvatna reakcija na takav slucaj.
Korisnikov avatar
By habl_
Previse kompleksna tema za ovo jutro, posebno posle 6 sati ucenja.
By katarinadimedici
Upravo sam ova pitanja postavila ne jednoj od tema vezanih za roditeljstvo. Slu?aj za koji znam:
Upoznala sam "Tanju" pre nekoliko meseci. Tanja je travestit, prostitutka i narkomanka. Došla je iz jednog malog grada u Beograd, bolje re?i dovedena da radi kao prostitutka. Roðena je kao muškarac u ciganskoj mahali, u problemati?noj i siromašnoj porodici. Oženili su "ga" da ne bi brukao porodicu i bio "peder" i u tom braku je dobio dvoje dece, de?aka i devoj?icu, za koju tvrdi da nije "njegova". Vrlo kratko je uspevao da ima odnose sa ženom,a nakon brutalnog silovanja koje je nad njim izveo brat od tetke, hormoni po?inju još više da mu rade, te na izgled postaje kompletna žena. Sestrin muž, makro, video je u Tanji dobar izvor zarade,a manjak pameti, te je ubrzo doveo na beogradski asfalt na kojem je zapo?ela karijeru na samom dnu-na auto putu Beograd- Zagreb! U po?etku je gajila nadu da ?e se operisati, bila je i na hormonskoj terapiji, tako da je po spoljnom izgledu prava žena.Meðutim, ubrzo nailazi na jednog parazita, u kojeg se zaljubila i po?ela da ga izdržava, daju?i mu svaki dinar, svoje ne tako male zarade.Zapo?eli su zajedni?ki život i Tanja dovodi svog sina, koji je i do tada poznavao kao "mamu" da živi sa njima, ?ini mi se najviše zbog toga da bi M. (kako ?u ga nazvati) prikrio pred roditeljima i prijateljima svoju vezu, da bi naizgled sve izgledalo normalno. Dete je i do tada živelo u teškim uslovima, prava majka se preudala, odvela devoj?icu sa sobom,a mali je ostao kod Tanjine sestre, gde je ova dolazila, davala novac za ?uvanje deteta i pose?ivala ga kao majka.M. je pored svega, još i narkoman,a što se ti?e njegove sexualne opredeljenosti, nije mi jasna uopšte. Nakon kratkog vremena, poželeo je da Tanja vodi ljubav sa njim kao muškarac, te su stupili u homosexualni odnos, koji nju u suštini ne zadovoljava, ali za M. je veže ljubav, te je i takav na?in voðenja ljubavi uzbuðuje. Iako mu je predavala svu zaradu, ostvarenu prostitucijom, njemu ni to valjda nije bilo dosta, te je Tanju, smišljeno navukao na heroin, pored toga što je zarazio C hepatitisom, priznaju?i joj to tek kada ga je i sama dobila?!Oboje navu?eni na drogu, kroz ku?u prolaze mušterije i malo dete koje sve to gleda. Mali je pošao u školu, ali su ga ispisali, navodno radi preselenja, meðutim, moje mišljenje je da se M. uplašio da ?e se dete nekome poveriti šta se dešava u ku?i!
Tanja je jedna maloumnica, kojoj u životu ništa nije važno sem M. i njegove "ljubavi", te je dozvolila da je on i njegova majka (koja je u meðuvremenu provalila da je Tanja muškarac) isteraju sa detetom iz ku?e, bukvalno na ulicu, usred zime, ali je ona nastavila da se viða sa njim i da mu nosi sve pare koje zaradi. Sa ulice je primila jedna drugarica, takoðe travestit i Tanja posle izvesnog vremena ostavlja dete a ona se vra?a M. De?ko više nije mali, ogor?en je na Tanju, aiko bi veorvatno "zaboravio" sve kada bi se vratila po njega, ali ova za detetom "pati" a M. ?uva i brine o njemu. Stalno laže drugaricu L. i njenu majku koje ?uvaju dete, da ?e "ve? sutra do?i, doneti novac za izdržavanje i uzeti svoje dete", ali to nikada ne uradi.Mali je pri?ao sve ono što je doživljavao u ku?i sa Tanjom i "tatom". Doslovce je rekao da je "svestan da mu Tanja nije mama, nego tata i da zna da su oni "pederi", da ih je gledao dok se j... "dva muškarca" u istom krevetu sa njim. Javljao se na telefon kada je traže mušterije, slušao ono :"pušenje 10 eura, sex 20 eura, sa kondomom ili bez kondoma",a ?ak su ga terali da im drži ruku kad se fiksaju itd. ?ak mu je padalo na pamet da zaustavi policajca na ulici i kaže mu da ga je "mama" ostavila i da bi želeo u dom?!L. i njena majka ne znaju šta da rade!? Ako prijave u Centar za socijalni rad, onda su tu neizbežna pitanja, šta ?e dete kod njih, provere, policija možda, a i L. je nekada odgovarala za makroisanje, pored toga što je poznati travestit i ima reputaciju kao takva. Niko ne bi mislio o njihovim dobrim namerama, ve? bi se pitali šta se "valja iza brega", tako da se ne usuðuju bilo šta da urade, ve? ?uvaju tuðe dete, dok Tanja "pati"!? Na sve to M. sleže ramenima, njega se ništa ne doti?e, po njegovim re?ima, on je "samo njen voza? (bez kola) i zaštitnik", a njegova majka, iako živi sa njima i zna celu situaciju, pravi se blesava, odlazi na posao knjigovoðe u jednoj velikoj firmi gde je poštovana, "normalna" gospoða!? Šta re?i, šta uraditi? Prijaviti nekome?
Korisnikov avatar
By cheda
Situacija opisana u prethodnom postu je vrlo komplikovana. Ovo je svakako jedan od najtežih oblika zanemarivanja i nebrige deteta i iziskuje hitnu intervenciju nadležnih službi.

Za po?etak, najbolje bi bilo kontaktirati neku od slede?ih organizacija koje bi u ovom slu?aju mogle pomo?i:

Centar za prava deteta
Dositejeva 4, 11000 Beograd
Srbija i Crna Gora
Tel/fax: (011) 33 44 170, 2184 122,
http://www.cpd.org.yu
e-mail: cpd@eunet.yu

Anonimno savetovanje gradskog centra za socijalni rad

OPŠTA SLUŽBA, Ruska 4,
2650-329, 2650-093, 2650-542, faks 2650-925

SAVETOVALIŠTE ZA BRAK I PORODICU,
Ruska 4, 2650-258, 2650-936

S obzirom na o?ajno stanje našeg centra za socijalni rad i njihovu veoma tromu reakciju na prijavljene slu?aje, a ?ak i kad se reaguje Centar za socijalni rad izri?e, na primer, najslabiju kaznu, kao što je upozorenje ili, u najgorem slu?aju, pokre?e postupak za lišavanje roditeljskog prava, što opet može da potraje.

Najbolje je da se kombinuje stru?na pomo? i savetovanje neke NVO koja brine o pravima dece (recimo gorepomenuti 'Centar za prava deteta', a onda i Centar za socijalni rad, jer je to jedina zakonski nadležna institucija za suštinsko rešavanje problema na terenu.

Inace, poslednjih nekoliko meseci, više nego ikada, svedoci smo zastrašuju?ih pri?a o zlostavljanju i zapuštanju mališana, ?ak i o brutalnim ubistvima novoroðen?adi. Pri?a o de?acima koji ?etiri godine nisu videli sunce, jer su bili zaklju?ani u garsonjeri od 22 kvadrata, samo je dodala so na ranu i pokrenula lavinu pitanja. Ko je nadležan da brine o ovakvim slu?ajevima i da zaštiti nesre?nu decu, gde su celoj pri?i centri za socijalni rad i ko je, po ko zna koji put, nažalost, omanuo u svom radu?

Njih treba, nažalost pogurati da bi radili svoj posao.
By katarinadimedici
Hvala ?edo! Ovo se zove efikasna i brza pomo?! Sigurno ?u iskoristiti adresu koju si dao, jer je meni na savesti ukoliko ne obavestim nekoga,a znam za slu?aj! Jesu to osetljive stvari, meðutim i slu?aj je jedinstven i blago re?eno kriminalan!
Korisnikov avatar
By bambola
Pretpostavljam da znas da ako trazis samo savet ne moras da das podatke,ali ako prijavljujes Tanju,ili tog njenog M. ili samo trazis da dodju i pogledaju u kakvim uslovima zivi dete-onda su tvoji podaci obavezni...ali pretpostavljam da si vec raskrstila sa tim (mada ipak razmisli,imas troje dece a taj M. mi se cini kao osvetoljubiv tip,ako mu se dirne u `izvor prihoda`).
Za svaki slucaj nazovi pa proveri,ali cini mi se da sam prosle nedelje slusala nesto na tu temu na TV-u,gde je receno da bas zbog te obaveze ostavljanja podataka mnogi izbegavaju da prijavljuju slucajeve zlostavljanja i maltretiranja(i zena i dece).
By katarinadimedici
Još uvek nisam smislila pravi na?in da ovu stvar privedem kraju,a bio je i vikend! Ne, ne plašim se apsolutno tog jadnika, meðutim, ne bih želela da naškodim ljudima kod kojih je dete!Naime, ve? sam navela da je dete kod osobe koja je takoðe travestit, koja je ranije bila privoðena pod sumnjom da podvodi prostitutke, a kako ne sumnjam u njenu dobru nameru, ne bih želela da policija krene sa maltretiranjem. Vrlo nezgodna situacija, jer baš iz tih razloga ni ona do sada nije odreagovala ni na jedan na?in, a dete se zapravo ni ne nalazi u njenom stanu, ve? kod njene majke, u istoj zgradi. Policija bi odmah tražila nešto izopa?eno u celoj situaciji i kako bi ona dokazala da je dete u dobrim rukama i da ga niko ne navodi ni na kakvo zlo, ali da to nije njihovo dete, nema dokumenta, niti može normalno rasti na taj na?in! Vrlo, vrlo delikatna situacija! Da nije toga, reagovala bih ja odavno, ne bih se dvoumila da odem u policiju ako ništa drugo!Ovako, ponavljam, žao mi je da nekoga uvu?em u problem samo zbog njegove dobrote!
Korisnikov avatar
By bambola
Mislim da je najbolje da prvo okrenes neki od tih telefona,da njima ispricas celu pricu pa da vidis jel oni imaju neki smislen savet...Mada,da li si sigurna da ce dete,ako ga i odvedu odatle-ostati u domu ili gde vec?Posto se u 90% slucajeva desava da dete pobegne i vrati tamo gde je naviklo...ma koliko sad pricao da zeli da ode.Mada,opet je bolje pokusati pa sta bude...
Ako sam dobro shvatila dete je sad kod koliko-toliko OK osobe...mozda je bolje ostaviti ga tu gde je,bar dok se moze?
By katarinadimedici
Zaboravih da dodam: I dalje pokušavam da urazumim Tanju, da ostavi tog idiota i da uzme svoje dete, ali ništa od toga! I šta zapravo vi mislite o njenoj situaciji i opsesivnoj ljubavi prema takvom idiotu? Mislim da je ona osoba na ivici debiliteta kad može da ga voli i pored svega!? Sve njene nevolje proisti?u iz toga što (po njenim re?ima) smatra da ne bi mogla da naðe nekoga ko bi je voleo (kao što je on navodno) i da ako treba da bude jednosmerna ljubav, onda ona bira ovu koju ve? ima???? Možda je i tako jer ne poseduje ni jednu pozitivnu ljudsku osobinu, njen problem uopšte nije njena sexualnost, ve? ZLO koje nosi u sebi! Jedna beskarakterna, glupa, primitivna, zavidna i lažljiva osoba, koja ne zaslužuje ni?ije prijateljstvo, vezala se za mene, jer je osetila da nemam srca da je odbacim i uporno iskušava moje strpljenje! Svi su je odbacili zbog njene isklju?ivosti, ona ima samo M. ispred o?iju, sve duge samo laže i koristi!Ume da probudi u ?oveku one najniže instikte,ne shvata da je žalim i pored svega negativnog, ve? je ubeðena da je pametna i da me koristi!?Ja je opet primam samo iz razloga što mi je žao, ono što ona preživljava ne zaslužuje ni jedno ljudsko bi?e, pa tako ni ona, mada sve više po?injem da mislim da joj Bog daje prema zasluzi! On je bije kao stoku, a ?esto je i mušterije prebijaju, jer nema nikakvu zaštitu, a naro?ito prevareni muškarci koji na?uju da je travestit, a ona radila sa njim kao žena! Ne shvata da pored onih koji provale da je muško, pa o?ute, ima i onih koji dožive pravi šok ako naknadno saznaju, naro?ito što se to i pro?uje pa ih okolina zajebava da su pederi!?
Korisnikov avatar
By bambola
Evo,sad sam detaljno iscitala tvoj post,vidim da i dete nece moci doveka da ostane kod L.Zaista zajebana situacija,nagledala sam se takvih u zivotu,ali nikad nijedna se nije srecno zavrsila...Ta deca su odrasla,nastavila da se krecu u takvom miljeu,prebacivana iz doma u dom,nesposobna da se ischupaju iz svih tih strahota...Zelim ti uspeh,zaista,ali moram ti reci da je mala sansa za to(a posto vidim da ti nisu strane te price-znas to i sama).U najboljem slucaju dete moze da bude odvedeno u dom za nezbrinutu decu,bez ikakve sanse da ga neko usvoji,te da,ako bas zagrize-zavrsi neki zanat ili sl. i zaposli se do punoletstva.Ali kaze,to je u NAJBOLJEM slucaju,retko se kad to i desi...
Korisnikov avatar
By bambola
Originally posted by katarinadimedici
Zaboravih da dodam: I dalje pokušavam da urazumim Tanju, da ostavi tog idiota i da uzme svoje dete, ali ništa od toga! I šta zapravo vi mislite o njenoj situaciji i opsesivnoj ljubavi prema takvom idiotu? Mislim da je ona osoba na ivici debiliteta kad može da ga voli i pored svega!? Sve njene nevolje proisti?u iz toga što (po njenim re?ima) smatra da ne bi mogla da naðe nekoga ko bi je voleo (kao što je on navodno) i da ako treba da bude jednosmerna ljubav, onda ona bira ovu koju ve? ima???? Možda je i tako jer ne poseduje ni jednu pozitivnu ljudsku osobinu, njen problem uopšte nije njena sexualnost, ve? ZLO koje nosi u sebi! Jedna beskarakterna, glupa, primitivna, zavidna i lažljiva osoba, koja ne zaslužuje ni?ije prijateljstvo, vezala se za mene, jer je osetila da nemam srca da je odbacim i uporno iskušava moje strpljenje! Svi su je odbacili zbog njene isklju?ivosti, ona ima samo M. ispred o?iju, sve duge samo laže i koristi!Ume da probudi u ?oveku one najniže instikte,ne shvata da je žalim i pored svega negativnog, ve? je ubeðena da je pametna i da me koristi!?Ja je opet primam samo iz razloga što mi je žao, ono što ona preživljava ne zaslužuje ni jedno ljudsko bi?e, pa tako ni ona, mada sve više po?injem da mislim da joj Bog daje prema zasluzi! On je bije kao stoku, a ?esto je i mušterije prebijaju, jer nema nikakvu zaštitu, a naro?ito prevareni muškarci koji na?uju da je travestit, a ona radila sa njim kao žena! Ne shvata da pored onih koji provale da je muško, pa o?ute, ima i onih koji dožive pravi šok ako naknadno saznaju, naro?ito što se to i pro?uje pa ih okolina zajebava da su pederi!?

Sta da ti kazem,vidis sve i sama...Upoznala sam takvih Tanja i Tanja,a i sama sam bila Tanja jedno vreme svog zivota...Kao prvo-ona ga nece ostaviti sve dok ne nadje nekog drugog(a taj drugi ce biti isti kao i prvi).Kao drugo-svesna si svega i dalje pokusavas-lepo od tebe,ali iskreno da ti kazem,dok bude mogla da izvlaci od tebe neku korist-koristice te,kad ne bude mogla-zaborvice da postojis...Pa makar se ta korist sastojala iskljucivo iz saveta i soljice kafe...Kad je heroin u pitanju-tu vise nikakva pravila ne vaze...Ona jeste mozda i glupa i primitivna i zavidna,pa i zla,kako kazes-ali se nije rodila takva-zivot ju je takvom napravio...Ja i dan danas ne mogu da se otresem nekih osobina stecenih u ono vreme,smetaju mi,stidim ih se-ali tu su i dalje.
Moj savet-kakogod da okrenes-nista promeniti neces...dok ona to sama ne resi(a mala je sansa da se tako nesto dogodi).Pomozi nekom ko prihvata tu pomoc.
Korisnikov avatar
By cheda
Ma koliko imao razumevanja da je u tim domovima užasna situacija, ne slažem se sa Bambi da je 'kako god da okreneš' isto. Smatram da je opisana trauma mnogo gora od o?ajnih uslova u domu za nezbrinutu decu, te bi valjalo dete što pre izdvojiti iz toliko traumati?ne situacije. O?ito je ta majka jedna od onih nepopravljivih slu?ajeva.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!