- 15 Mar 2006, 05:05
Upravo sam ova pitanja postavila ne jednoj od tema vezanih za roditeljstvo. Slu?aj za koji znam:
Upoznala sam "Tanju" pre nekoliko meseci. Tanja je travestit, prostitutka i narkomanka. Došla je iz jednog malog grada u Beograd, bolje re?i dovedena da radi kao prostitutka. Roðena je kao muškarac u ciganskoj mahali, u problemati?noj i siromašnoj porodici. Oženili su "ga" da ne bi brukao porodicu i bio "peder" i u tom braku je dobio dvoje dece, de?aka i devoj?icu, za koju tvrdi da nije "njegova". Vrlo kratko je uspevao da ima odnose sa ženom,a nakon brutalnog silovanja koje je nad njim izveo brat od tetke, hormoni po?inju još više da mu rade, te na izgled postaje kompletna žena. Sestrin muž, makro, video je u Tanji dobar izvor zarade,a manjak pameti, te je ubrzo doveo na beogradski asfalt na kojem je zapo?ela karijeru na samom dnu-na auto putu Beograd- Zagreb! U po?etku je gajila nadu da ?e se operisati, bila je i na hormonskoj terapiji, tako da je po spoljnom izgledu prava žena.Meðutim, ubrzo nailazi na jednog parazita, u kojeg se zaljubila i po?ela da ga izdržava, daju?i mu svaki dinar, svoje ne tako male zarade.Zapo?eli su zajedni?ki život i Tanja dovodi svog sina, koji je i do tada poznavao kao "mamu" da živi sa njima, ?ini mi se najviše zbog toga da bi M. (kako ?u ga nazvati) prikrio pred roditeljima i prijateljima svoju vezu, da bi naizgled sve izgledalo normalno. Dete je i do tada živelo u teškim uslovima, prava majka se preudala, odvela devoj?icu sa sobom,a mali je ostao kod Tanjine sestre, gde je ova dolazila, davala novac za ?uvanje deteta i pose?ivala ga kao majka.M. je pored svega, još i narkoman,a što se ti?e njegove sexualne opredeljenosti, nije mi jasna uopšte. Nakon kratkog vremena, poželeo je da Tanja vodi ljubav sa njim kao muškarac, te su stupili u homosexualni odnos, koji nju u suštini ne zadovoljava, ali za M. je veže ljubav, te je i takav na?in voðenja ljubavi uzbuðuje. Iako mu je predavala svu zaradu, ostvarenu prostitucijom, njemu ni to valjda nije bilo dosta, te je Tanju, smišljeno navukao na heroin, pored toga što je zarazio C hepatitisom, priznaju?i joj to tek kada ga je i sama dobila?!Oboje navu?eni na drogu, kroz ku?u prolaze mušterije i malo dete koje sve to gleda. Mali je pošao u školu, ali su ga ispisali, navodno radi preselenja, meðutim, moje mišljenje je da se M. uplašio da ?e se dete nekome poveriti šta se dešava u ku?i!
Tanja je jedna maloumnica, kojoj u životu ništa nije važno sem M. i njegove "ljubavi", te je dozvolila da je on i njegova majka (koja je u meðuvremenu provalila da je Tanja muškarac) isteraju sa detetom iz ku?e, bukvalno na ulicu, usred zime, ali je ona nastavila da se viða sa njim i da mu nosi sve pare koje zaradi. Sa ulice je primila jedna drugarica, takoðe travestit i Tanja posle izvesnog vremena ostavlja dete a ona se vra?a M. De?ko više nije mali, ogor?en je na Tanju, aiko bi veorvatno "zaboravio" sve kada bi se vratila po njega, ali ova za detetom "pati" a M. ?uva i brine o njemu. Stalno laže drugaricu L. i njenu majku koje ?uvaju dete, da ?e "ve? sutra do?i, doneti novac za izdržavanje i uzeti svoje dete", ali to nikada ne uradi.Mali je pri?ao sve ono što je doživljavao u ku?i sa Tanjom i "tatom". Doslovce je rekao da je "svestan da mu Tanja nije mama, nego tata i da zna da su oni "pederi", da ih je gledao dok se j... "dva muškarca" u istom krevetu sa njim. Javljao se na telefon kada je traže mušterije, slušao ono :"pušenje 10 eura, sex 20 eura, sa kondomom ili bez kondoma",a ?ak su ga terali da im drži ruku kad se fiksaju itd. ?ak mu je padalo na pamet da zaustavi policajca na ulici i kaže mu da ga je "mama" ostavila i da bi želeo u dom?!L. i njena majka ne znaju šta da rade!? Ako prijave u Centar za socijalni rad, onda su tu neizbežna pitanja, šta ?e dete kod njih, provere, policija možda, a i L. je nekada odgovarala za makroisanje, pored toga što je poznati travestit i ima reputaciju kao takva. Niko ne bi mislio o njihovim dobrim namerama, ve? bi se pitali šta se "valja iza brega", tako da se ne usuðuju bilo šta da urade, ve? ?uvaju tuðe dete, dok Tanja "pati"!? Na sve to M. sleže ramenima, njega se ništa ne doti?e, po njegovim re?ima, on je "samo njen voza? (bez kola) i zaštitnik", a njegova majka, iako živi sa njima i zna celu situaciju, pravi se blesava, odlazi na posao knjigovoðe u jednoj velikoj firmi gde je poštovana, "normalna" gospoða!? Šta re?i, šta uraditi? Prijaviti nekome?