Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By YouKnowMyName
Originally posted by Dina

Moze se reci i danas se gleda. Bas juce pricam sa jednom prijateljicom i ona mi navodi da nece da bude samohrana majka jer sta bi okolina rekla na to (u godinama je kad bi morala pothitno da razmislja o majcinstvu ili da uopste vise ne razmislja, a muskarca ni na vidiku). A ja inace imam vise prijateljica koje su samohrane majke, da su tako razmisljale njihove decice ne bi ni bilo... Meni ta tolika bitnost okoline nije jasna, okolina je nesto promenljivo, donekle je i sami biramo a ako bas u celini ne mogu da je trpim otici cu negde. Roditeljstvo je valjda za nekog ko ga zeli bitnije od toga "sta ce reci ljudi". Ali opet svako zna sebe i za sta je (ne) sposoban.
Ja se ne slazhem u potpunosti... Mozhda je malo okrutno sa moje strane da ovo kazhem, ali ne zasluzhuju svi ljudi priliku da budu roditelji. Nisu, isto tako, svi svesni da li su sposobni ili ne za roditeljstvo. Neki ljudi samo zhele dete do te mere da su spremni sve da uchine, a kada ga dobiju, onda ne znaju kako da ga vaspitavaju jer su nedovoljno pripremljeni. Da su svi roditelji sposobni za to, svet bi, ralno, bio raj, zar ne?
A shto se tiche usvajanja... Ne znam, nemoguce je biti staratelj "na odredjeno vreme" iako bi taj 'proba period' bio najbolji za to da se odredi koliko su ljudi adekvatni staratelji.
Korisnikov avatar
By Dina
Ali nema nikoga ko ce odrediti nekom drugom zasluzuje li on da bude roditelj ili ne, ukoliko se odluci za sopstveno roditeljstvo. Ja nekim ljudima koji imaju decu ne bih dala ni macku na cuvanje, ali eto oni ih imaju. A i deca su razlicita, pa sto je nekom detetu dobar roditelj, nekom je los.

Kad je usvajanje u pitanju onda ipak psiholozi procenjuju te parove, ne daje se dete tek tako bilo kome. Nego osoba treba da prodje citav niz testova a i da nije osudjivana, nema neku psihicku bolest, dobrog imovinskog stanja itd itd Ima i taj period prilagodjavanja kad je dete malo u domu, malo sa roditeljima. Tako je za hetero parove, singl osobu, pa ce isto biti i za one koji su gay (kad se jednog dana to zakonski omoguci).
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by YouKnowMyName
Ah, okej, josh jedno opravdanje, znachi?
Dakle, sve se da izvuci iz konteksta. Kada sam govorio o svom psiholoshkom dozhivljaju moje homoseksualnosti, govorio sam o tome da mi je, realno, trebalo oko 5 godina da se pomirim sa time. Kao shto svi znaju, a prave se da nije tako, vaspitanje koje dobijemo od roditelja (staratelja) je najvishe odgovorno za formiranje nashe lichnosti, zar ne? Klasichan primer, moj brat i ja.
Mi zhivimo u jednom prigratskom naselju. Ja sam, tokom svog ranog detinjstva mnogo vremena provodio na Vracharu, u domu svog dede, babe i njihove neudate cerke. Oni su me, praktichno vaspitavali, jer moji roditelji u tom trenutku nisu bili u stanju. Ja sam provodio i po shest meseci daleko od svojih roditelja do svoje pete godine. Onda se rodio moj mladji brat koji, za razliku od mene, nije ni svega godinu dana, za svojih 13 godina, proveo sa bakom i dekom i odrastao je u tom prigradskom naselju. Mi smo, danas, dijametralno razlichiti, kao da nismo braca. On je veoma vezan za roditelje, dok sam ja prilichno distanciran od njih. Mnogo vishe sam "na tetku" nego "na mamu". Da li je to genetika? Ne, nije, to je vaspitanje...
Mislim da je apsurdno da branim svoje stavove, kada ljudi stalno izvlache iz konteksta ono sho pishem....
Već smo diskutovali o ovome na spejsu i već sam ti rekao šta sam ti imao reći, ali ti i dalje samo kroz sopstvenu prizmu gledaš ceo svet...
Ne vredi.
Korisnikov avatar
By EYA
Onda se rodio moj mladji brat koji, za razliku od mene, nije ni svega godinu dana, za svojih 13 godina, proveo sa bakom i dekom i odrastao je u tom prigradskom naselju. Mi smo, danas, dijametralno razlichiti, kao da nismo braca. On je veoma vezan za roditelje, dok sam ja prilichno distanciran od njih. Mnogo vishe sam "na tetku" nego "na mamu". Da li je to genetika? Ne, nije, to je vaspitanje...
moje dve cerke su sve radile zajedno, od spavanja u isto vreme u istoj sobu uz istu pricu za laku noc, preko zajednickog kupanja, igranja, setanja, vrtica, drugara, istih igracaka... sve do iste kolicine paznje od tate i mene, ukljucujuci svu rodbinu. i toliko su razlicite da zapravo dodju komplementarne jedna drugoj, kao dve polovine kruga.

ima ovde sigurno jos ljudi koji imaju bracu ii/ili sestre sa kojima nemaju skoro nikakvih slicnosti, iako su odrastali zajedno u istim uslovima.

ta teorija koju su izgradio na osnovu sopstvenog iskustva, zapravo ne dokazuje nista upotrebljivo za ovu temu.
Korisnikov avatar
By Blady
@Eya :up:
Ja sve vise i vise razmisljam, sa devojkom da imam dete, na bilo koji nacin... pre mi je bilo vise idealno da imam "normalnu" porodicu, tj da mi dete ima i muskog i zenskog roditelja... ali ne znam.. ni tad ne mora da znaci da nece imati uticaj ne njenu ili njegovu sexualnu orijentaciju..
Korisnikov avatar
By Paki
Sve vreme se u ovoj temi priča o seksualnoj orijentaciji deteta provlači kao bauk - zapitate li se koliko još internalizovane homofobije čuči u vama samima?
Korisnikov avatar
By EYA
bravo paki :klap:
to je vazna poenta: pa sta i ako vam dete bude homosexualno?
Korisnikov avatar
By Paki
YouKnowMyName sve vreme implicira da je veći postotak gej dece u istopolnim porodicama, što demantuje praksa Holandije, Belgije, Švedske, Islanda, Španije, Norveške, Velike Britanije, Južnoafričke Republike, Guama, nekih delova Australije, Kanade i SAD-a u kojima je legalizovano usvajanje dece od strane istopolnih partnera.

Čak i da je tako (kao što nije), ne vidim zašto bi to bilo nešto loše ili dobro. Jednostavno, ako je opšteprihvaćena naučna činjenica da je homoseksualnost jedan od varijeteta seksualnosti (upućujem vas na stručnjake u beogradskoj Studentskoj poliklinici koji vam mogu, ako ne znate, objasniti ovo), vrednosni sudovi o gej ili negej deci su potpuno bespredmetni.

Za više informacija (detaljnija objašnjenja) vas upućujem na:

1. Patterson, Charlotte J. (2006). Children of Lesbian and Gay Parents. Current Directions in Psychological Science (Vol. 15, Issue 5, pp 241-244). Blackwell Publishing

2. http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_adoption
(citat -- There is some controversy surrounding adoption by same-sex couples. The controversy generally concerns whether or not there will be negative consequences for children raised by same-sex couples. Specific questions include the potential for gender confusion, biased sexual orientation, or the general well-being of such children. Social science research has shown that parents' sexual orientation has no bearing on that of children, and that children of LGBT couples fare as well as other children in many objective measures; the American Psychological Association, Child Welfare League of America, American Academy of Pediatrics, and many other relevant professional organizations believe LGBT parents to be as qualified as heterosexuals.)

3. http://sh.wikipedia.org/wiki/Usvajanje_ ... LGBT_osoba

4. http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_parenting
Korisnikov avatar
By Blady
Ma sta bre vi hocete
:smeh:
Nek cuci, tu mu je i mesto :smeh:
Korisnikov avatar
By hefestion
pa naravno svako ko se imalo unese u sustinu tog pitanja, bice protiv usvajanja dece od strane 2 muskarca tj 2 zene. na prvom mestu kod usvanja deteta dominantan je i primaran interes deteta. ono nece moci noramlno psihicki da se razvija i da izraste u normalnu licnost. i to je jasno ko dan. a sa druge strane ovo je zemlja Srbija i takve stvari su ovde nemoguce, tako da je glupo svima onima koji su ZA da daju bilo kakve dalje argumente
By J...
Originally posted by hefestion
ono nece moci noramlno psihicki da se razvija i da izraste u normalnu licnost. i to je jasno ko dan.
Bas me zanima kako je to jasno? Meni nije. :P
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ej... imamo pregrst primera.. protiv...

Deci je pre svega potrebna LJUBAV i samo ljubav,
ne figure oca i majke, ne skupe igracke..

Koliko samo u Srbiji ima dece koja su prepustena ulici,
sama sebi, a imaju dva razlicita roditelja, koji se njima
ni malo ne bave i ne pruzaju im ono osnovno... paznju..

I uvek kad se to pomene, sta je sa samohranim majkama,
koje gaje decu? Kako ta deca odrastu normalna...

Nije problem deteta i dva istopolna roditelja, vec je problem
zatucanosti drustva.. drustvo nam je otudjeno od prirode,
upalo u neke grozne klisee....

DECI JE POTREBNA LJUBAV I PAZNJA!!!
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by hefestion
pa naravno svako ko se imalo unese u sustinu tog pitanja, bice protiv usvajanja dece od strane 2 muskarca tj 2 zene. na prvom mestu kod usvanja deteta dominantan je i primaran interes deteta. ono nece moci noramlno psihicki da se razvija i da izraste u normalnu licnost. i to je jasno ko dan. ...
Pa sta je onda onim psiholozima u zemljama gde se deca daju na usvajanje gay parovima? Propustili neke lekcije iz psihologije ili mozda to bas nije tako jasno ;)
Korisnikov avatar
By Zaljubljena

1.Vama je pruzhena prilika da se seksualono orijentishete

:smeh: :smeh: :smeh: e super si skroz :smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Paki
Od nauke draža mi :jankovicka:

:opatica:
Narvno, anticipirali smo najstručnije argumente dotične: "pa onda će i jebači koza tražiti da usvajaju decu! Kuku, lele nama!"
Korisnikov avatar
By EYA
zar ona nije mislila da ce jebaci koza usvajati kozju decu ? :lizalica:
Korisnikov avatar
By Manon
sve dok vecina ne prihvati da je "normalno" da decu odgajaju, izmedju ostalog, istopolni staratelji, to nece biti dobro za decu. Ona sama nemaju nikakav problem da li imaju dve mame, dve tate ili tatu i kozu, sve dok im okolina svojim ponasanjem na to ne ukaze. Deca ne vole da su drugacija. Ona traze harmoniju i sigurnost.

Na primer u skoli koju moje dete pohadja, sasvim je "normalno"da deca imaju ili nemaju vise tata, mama.... razlicita prezimena, tako da nikad nije bio problem sto moja cerka nosi moje prezime, a ne ocevo. Medjutim, kada smo otisle u posetu babi, koja zivi u jednoj dalekoj zemlji, ona je skupila neke nase iseljenike i njihovu decu da se igraju i druze sa njenom unukom. Ta deca su, moram priznati iz krugova ljudi sa kojima ja inace nemam kontakta. Odmah je nastao problem. Moja cerka je dosla uplakana i postavljala mi je cudna pitanja u vezi nasih porodicnih odnosa i zasto se ona preziva ovako a njen tata onako isvasta jos. Sve to sto su ta deca nju pitala, su komentari i zakljucci iz kuca i porodica iz kojih poticu i jasno ukazuje o kakvim je porodicama rec. Umesto da unapredjuju sebe i svoju decu, oni osudjuju razlicitost drugih i time "lece" sopstvena nezadovoljstva.
Ja sam pojasnila i svom detetu da ta deca zive drugacije i da im mnoge stvari nisu jasne, jer takve stvari ni njihovim primitivnim roditeljima nisu jasne. Navela sam joj primer njenih drugova i drugarica iz skole, koji zive slicno kao mi i ona je to prihvatila. Da kojim slucajem nije tako, tj da moje dete raste u okruzenju naseg srpskog proseka, verujem da bi bila duboko frustrirana i ne bi bila srecna i ponosna kao sto je sada

Sve dok vecina smatra da je nesto pogresno, ponasace se tako da ce se i ta deca osecati lose. Tu je najveci problem kod usvajanja kod kojeg je najbitniji interes deteta
Korisnikov avatar
By Manon
deca uglavnom misle da su njihovi roditelji ili staratelji bespolna bica, potpuno aseksualna i ja licno ne verujem da bi homoseksualni parovi kao staratelji, mogli da uticu na seksualno opredeljenje deteta.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
@Manon,

To je ono sto ja pokusavam da sprecim da se desi mom detetu,
koje je upravo zavrsilo prvi razred osnovne skole.
Sasvim si u pravu kada kazes da samo dete nema nikakav problem
da li ima dve mame, tatu i mamu ili dve tate.. to jeste istina,
jer uvek je bilo i bice dece koja rastu u razlicitim zajednicama,
iz razlicitih razloga.

Zato se ja trudim da sto vise edukujem svoje dete i da mu dam
sirinu da razume razlicitost i da ne dozvoli da ga u skoli, i ako
se desi da ga neko pita neko nebulozno pitanje, to poremeti
ili povredi.

Rece mi pre neki dan da su imali njih nekolicina raspravu o
istopolnim vezama, i da je bilo nekih koji su tvdili da to ne
postoji....

.. ono sto ne postoji, nije ni problem.. zar ne? :sweet:

Jos jednom cu da napisem, da je detetu potrebna ljubav
na prvom mestu, razumevanje i razgovori kad god treba.
I nema tabu tema.. jer cim nesto precutite, detetova masta
to jos vise rasplamsa, ovako objasnite onako kako je..

Mi moramo da se borimo da nasa deca imaju srecno
detinjstvo... svim silama!
Korisnikov avatar
By Manon
Andjelika, mislim da je to pravi nacin. Bravo!!
Korisnikov avatar
By gneeebo
Ja sam kvir i to ponosan kvir :)
a niiiiiiiiisi :bubbles:
Nema to veze sa roditeljima, kao figurama, vec sa prisustvom kvir osoba u tako ranom periodu odrastanja.
pa? jesmo li mi sugavi? da l bi trebalo mozda i da prestanem da vidjam bratanicu? do koje godine?
Originally posted by Tot
Jer kako inače objasniti ove čudne stavove da je dobro deteta svugde samo ne u domu gde se stiče bazična sigurnost, svođenje te dece na emotivne retarde čije psihorelacije određuju svi samo ne oni koji su najodgovorniji za pružanje te sigurnosti? Uz dalju, tebi sasvim normalnu implikaciju, da su roditelji pozvani da se bave i mešaju u seksualnost svoje dece. Ovaj incestuozni i nakaradni model obuhvatne kontrole, emotivnog invalidiziranja dece kraj svog njihovog početnog zdravog psihofizičkog potencijala pripada poznatom autoritarnom modelu porodice.

U velikom broju slučajeva još gore od nebavljenja decom je bavljenje njima. A taj veliki deo slučajeva pripada patrijarhalnoj porodici.
mislim da nije samo stvar u ideji o potrebi za "bavljenjem" decom, vec i u negiranju autonomije deteta, ne mislim prosto u smislu nekakve represije koju bi roditelji aktivno vrsili nad detetom te ogranicavali, gusili njegovu autonomiju, vec u smislu konceptualizovanja deteta kao necega sto izvorno nema nikakvu autonomiju, sto je tek u nastajanju, cija ce autonomija tek postati "produkt" (po mogucstvu) ispravnog roditeljstva, i gde je jedan od nacina obrade i proizvodnje ispravne licnosti pruzanje ispravnog modela, jer deca dodju kao nekakve podloge na koje se okolina prosto preslika, a ako ne to, onda nekakva glina koju okolina oblikuje. a ako ne okolina, onda genetika. tako je isto i homoseksualnost proizvod odsustvovanja oca, ili ako vec to nije slucaj, opcija koja preostaje je egzoticna genetika:
Mnogo vishe sam "na tetku" nego "na mamu". Da li je to genetika? Ne, nije, to je vaspitanje...
5.Kako mislite da ce se postaviti ka vama kao tinejdzher kada vas bude krivio za to shto nema samopouzdanja i shto ga deca prozivaju i etiketiraju.
deca krive svoje roditelje za to kako su "ispali" tek nakon duge istorije odnosa koji negira njihovu autonomnost, gde roditelj detetovu licnost i ponasanje tretira kao prostu funkciju sopstvene licnosti i ponasanja, kao proizvod sopstvenog vaspitanja - tada se deca osecaju otudjenim od sopstvene licnosti, osecanja i ponasanja (ne osecaju se sasvim 'sobom'), i nemocni da uspostave samokontrolu, traze od roditelja da deluju kao korektivni faktor. ukoliko ne dozivljavas sebe kao prost proizvod drugih osoba i okolnosti, ne mozes ni zaliti sto nisi "ispao" bolji.

apsolutno nije poenta u tome da li istrazivanja pokazuju da deca istopolnih roditelja imaju vece sanse da postanu gej nego deca heteroseksualnih roditelja, vec u tome na koji nacin shvatamo seksualno orijentiranje i u onome sto je Paki rekao - pa sta ako dete postane gej? mahanje rezultatima istrazivanja seksualne orijentacije dece istopolnih roditelja pred licima onih koji se protive usvajanju dece od strane lgbt ljudi sadrzi u sebi podtekst da je heteroseksualnost zdrava a homoseksualnost bolesna, s tim da je olaksavajuca okolnost to da se ta bolest ne prenosi sa roditelja na decu.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Stavri su vrlo jednostavne.. Kad sam gledala ovaj klip o klincu
koji peva o svoja dva oca....

Mladi sve vise odlaze iz Srbije, Prosek godina u Srbiji se svakim
danom povecava. Srbija ne prihvata da se menja, da evoluira,
i zato odumire.. Svako ko nije u stanju da prati prirodu da se
se nadogradjuje, poboljsava, ostaje u proslosti, i nestaje u knjigama.

I nemojte se pitati zasto nas nece biti za 100, 200, 500 godina...

Nece nas biti jer nismo prihvatili evoluciju...

Jos jednom...

U sukobu prirode i drustva, priroda uvek pobedjuje! Uvek!
Korisnikov avatar
By hefestion
pitam se samo kako bi to izgledalo da dva muskarca usvoje dete u Krusevcu, nevidjeni blam i td.....
sto se tice svih tih psihologa koji su dali pozitivno misljenje da i gay parovi mogu usvajati decu, ocigledno je da su i oni homoseksualne orijentacije, a
zapadna drustva su odavno presla granicu normalnosti.
jedno malo bice nije u stanju da razmislja kao odrasli i zasto onda njemu nametati dva oca ili dve majke? jos uvek je normalno da svako ko se rodio ima oca i majku a onog dana kada Dunav bude poceo uzvodno da tece tada ce i homoseksualni parovi moci da usvajaju decu u Srbiji
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!