Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Dugo, dugo sam skupljala snagu da napisem o necemu sto me mnogo opterecuje, nesto zbog cega umem da budem u teskoj depresiji...

Radi se o neobjasnjivo intenzivnom materinskom instinktu kod mene, koji je mnogo toga promenio u mom zivotu.

Nakom mnogo meseci pokusavanja, saznam prosle godine negde u ovo vreme da sam trudna, iako su mnogi lekari rekli da se to nikada nece desiti, jer imam urodjenu anomaliju materice. Od pocetka je bilo velikih problema sa trudnocom, sa jutarnjim mucninama koje su bile teske i krvarenjem, od starta se trudnoca vodila kao visoko rizicna.

Onda su usledili prvi testovi koji su pokazali da postoji velika verovatnoca da sa bebom nesto nije u redu, jedan test je vodio do drugog, vreme je prolazilo, dok na kraju nismo stigli do amniocenteze i polovine trudnoce.

Bila sam na pocetku sestog meseca, izgledala sam simpaticno u trudnickoj garderobi, ogledala sam se u izlozima Beograda, gleadajuci siluetu trudnice, i shvatajuci da je to moja silueta, mazili smo tibu i razmisljali o imenima (smislili smo za decaka, a za devojcicu nismo mogli da usaglasimo stavove), osecala sam kako se beba pomera u mom stomaku... a onda je stigla konacna dijagnoza - 47, XX + 21. U prevodu: devojcica koja ima Daunov sindrom.

Jos i pre trudnoce smo bili usaglasili stavove da ne zelimo da zadrzimo trudnocu ako bi se pokazalo da dete ima neku genetsku bolest, narocito ako ide sa mentalnom retardacijom. Pri tom stavu smo ostali.

Tako sam se ja na pocetku sestog meseca trudnoce nasla u proceduri koja ukljucuje ubrizgavanje hipertonicnog rastvora u matericu, sto dovodi do uginuca ploda i porodjaja. kako je bilo lezati na stolu i dozvoliti doktorki da ubode ogromnu iglu u stomak, i ubrizga rastvor mislim da ne moram da opisujem... Nakon 30-ak sati su poceli trudovi. Vise od njih je bolelo to sto nisu dozvolili da on bude pored mene. Kasno u toku noci se rodila ona. Bila je mala, crvena i izgledala je kao da spava, bila je mrtva. Onda su presekli pupcanu vrpcu i odneli je u plasticnoj kesi dok su meni davali da potpisem pristanak za kremaciju.

To je bilo pocetkom septembra 2006. Sada je sredina marta, proslo je vise od 6 meseci od tada. nekad mi se cini da je to bilo mnogo davno, nekad kao da je bilo juce.

Ne kajem se sto sam trudnocu prekinula, da se ponovi situacija (daleko bilo), ja bih opet uradila sve isto, ali nekako... ta tuga... Nekad ne znam kako da se izborim sa tim.

Kazu da je nova trudnoca lek u takvim situacijama, ali do nove trudnoce ne dolazi...

How to deal with it?
Korisnikov avatar
By Shmi
Jako sam se rastuzila kada sam procitala tvoju ispovest... Ne znam jel sam merodavna da ista komentarisem na ovoj temi posto nemam dece i mislim da necu ikada imati bar ne svoje... Upravo zbog te mogucnosti da mom detetu fali nesto iako to ne mora da znaci. Moram da priznam da je moj materinski instinkt odavno probudjen ali ne smem da se usudim da ostvarim svoje snove i da imam bar jedno svoje dete. Zbog mog hendikepa za koji su mi lekari rekli da je nasledno iako vecina kazu da je to glupost. Jednostavno ne bih da rizikujem a obozavam decu.
Zao mi je sto ti se to desilo ali moram da ti kazem svaka cast sto si pokusala a jos vise ti se divim na toj odluci koja je sigurna sam nije bila nimalo laka... Da sam na tvom mestu pokusavala bih jos... mislim kada si vec dotle isla idi do kraja... Zelim ti da uspes i da dobijes dete i da na kraju sebe ispunis detetom...
p.s. Nisam mogla da ne komentarisem ovu ispovest iako je moj post bezveze ali sam losa u izrazavanju... Drzim ti fige i drzi se!
Korisnikov avatar
By Stripi
Ni ja ne znam kako bih ti pomogao da prebrodiš tugu :no:
Jedino što mogu reći da si donijela jedinu ispravnu odluku i ne treba ti biti žao zbog toga :kiss:
Korisnikov avatar
By Draco
Evo i ja, kao i Shmi, komentarisem iako nisam kompetentna.. Ja sam jos uvek mala da bih razmisljala o deci na taj neki racinalno-pravimo-plan nacin. Svaka cast na hrabrosti. Razmisli o tome odakle si crpela snagu kada si sprovela u delo prekid trudnoce. Znam, rekla si da je to jos unapred bilo dogovoreno, ali mnoge stvari i situacije ne mogu da se predvide i utvrde dok se do njih zapravo i ne dodje. Bas zato, shvati sta je to sto ti je tada dalo potrebnu odlucnost i snagu, kontam da u istom tome lezi i odgovor na tvoje pitanje kako da se nosis sa trenutnom situacijom.

Zelim ti srecu i uspeh pri sledecem pokusaju trudnoce.:mazi:
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
ja bih ti rado iskazao saosjecanje u tvojim materinskim nagonima, ali ne bih volio da ispadne da se zezam.
Koliko mi se cini, ti si mlada, pa u tome nema mnogo razlike. Ali i meni se cesto desava da osjetim tako jaku zelju za djetetom, da se ona u momentu pretvori u neizdrziv pritisak u grudima... Upravo zbog toga, kontam koliko mora biti bolno kad si primoran da odustanes na pola.
Iskreno se nadam da ce se beba desiti ponovo. Cuda JESU moguca.
:friends:
Korisnikov avatar
By EYA
mislim da bar delom razumem kako se osecas, bol je ogroman :(
ja sam rodila sina u 7 mesecu trudnoce i do jutra je umro. a rodio se ziv i videla sam ga i cula kako je zakmecao.
trebalo mi je vise od godinu dana da dodjem sebi. pila sam lekove za smirenje, plakala cesto, bila osetljiva na neke reci, scene u filmovima, ili samo neku boju koja mi u mozgu izazove asocijaciju i opet padnem u depresiju... vremenom sam se sredila i smogla snage za novu trudnocu, a kad sam rodila moju cerkicu, pa za njom i drugu :love: nije bilo vise mesta za tugu.
ipak, ta rana je tu, u meni. i ne verujem da ce ikad u potpunosti zaceliti.

znam da mi je od svega najvise pomoglo to sto sam bezbroj puta ispricala kako se sve desilo (a bilo je to mucnih 6 dana u bolnici, sa scenama kao iz horor filma), i to sto sam u pocetku plakala izmedju svake reci i borila se za dah, a kasnije sam uspevala sve duze da govorim dok se ne zaplacem. sad mogu da mislim o tome kao da se desilo nekom drugom.
najteze je bol drzati u sebi, jer onda pritiska i gusi iznutra, neprekidno.

:mazi:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja mislim da sto god ti kazemo nece mnogo pomoci... Mislim da su to jako teske stvari, nema prave odluke i cena postoji kako god da covek odluci. Ali najgore je kad covek donese neku odluku a ceo dalji zivot provede u zaljenju. Poznavala sam zenu koja je svoje paralizovano dete gajila nekoliko godina a onda ga dala u ustanovu u kojoj je znala da ce brzo umreti, sto se i desilo. Onda je rodila drugo dete ali nije bila uopste u stanju da mu bude majka, samo je nalazila slicnosti sa prvim detetom (da bude gore fizicki su jako licili), isla po kucama nekadasnjih prijatelja koji su zadrzali paralizovanu decu i donosila poklone, u njima gledala andjele, bezala u pice i sa jedva pedeset godina je umrla, ja mislim da je njoj srce prepuklo od tuge.

Tako da ti, gledaj napred. Kao sto ti je Draco vec rekla - negde si nasla snagu i odlucnost tada, negde tu lezi kljuc i za dalje. Mozda se bebica ne desava bas zbog te tuge... Zelim ti srecu i trudnocu ubrzo.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Ipak pomaze sve sto ste napisali, iako vi mislite da ne.
EYA, mnogo me je rastuzilo to sto se deslio sa tvojim sinom. Drago mi je zbog cerkica, nadam se da ce nesto tako i meni da se desi...

Hvala vam svima, ovo mi je doslo kao cyber :psiholog:

Za koji dan ponovo na posao pravljenja bebe... :setnja:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Bravo!

Uz zaljenje sto ti se desilo to sto se desilo, prikljucujem se lepim zeljama...
Korisnikov avatar
By Mars
I meni je jako jako jako žao što se to sve tako desilo.
Na plus strani - sada znaš da možeš da ostaneš u drugom stanju.

Ako to i dalje bude uzrok depresija koje si pomenula, mislim da su najbolji razgovori sa osobama koje su prošle kroz isto to, a sada su srećni roditelji.

:avion: Slika
Korisnikov avatar
By colorado
Zao mi je sto prolazis kroz sve ovo. Ne znam koliko volis zivotinje, ali mojoj ujni je jako pomoglo to sto je nabavila kuce kad joj je novorodjence umrlo i kad je saznala da vise nece moci da radja. Jeste da od pasa ne mozes ocekivati dalje potomke kao sto mozes od dece, ali oni su sisari i te kako mogu da se vezu za tebe, kao i ti za njih. I zanimljivi su, i lepi su, i zahtevaju odgovornost i vaspitanje kao i deca.
Korisnikov avatar
By shishmish
rasplakala si me
ne odustaj... ako to tako jako zelis...
:kiss:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Hvala svima. :friends:

@Mars - da, to je i meni neka nada - znam da sigurno mogu da zatrudnim i iznesem trudnocu bar do 6. meseca. Provereno!
Korisnikov avatar
By Deksi
@ Kissqueen - sad si me podsetila na nesto :placko:

moja keva je u trudnoci sa mnom izgubila jedno dete (mog blizanca)
Kaze da je neopisiv i grozan osecaj...kao da deo tebe ode zauvek....
Ja s druge strane imam ponekad konstantan osecaj praznine....
Korisnikov avatar
By Adenim
Jesi li razmisljala o usvajanju?
By Dionysus
Sta da ti kazem, ako jako zelis dete, probaj opet i srecno. Mada, mozda bi bilo bolje da to ne ucinis odmah, jer si sada dozivela prilican sok i mozda tvoj organizam nije spreman da prolazi kroz trudnocu i sve ponovo. Ja bih na tvom mestu sacekala sa ponovnim pokusajem do leta, jos par meseci. U svakom slucaju srecno, sta god da odlucis:))
Korisnikov avatar
By Phoenix
Mogu samo da kažem da mi je žao što moraš da prolaziš kroz to. Zaista tužna priča. :(
Korisnikov avatar
By Egon
da ... znam tachno kroz sta si prosla ...

glavni krivac za raspad moje jedne duzhe veze koja je trebala zavrsiti brakom je bila i prekid trudnoce

spontani pobachaj ....

tih dana mi je bio pakao ...

pa ...
drzite se zajedno sto vise mozete, ne prebacujte jedno drugom zbog najmanje gluposti ... ukoliko imate sredstava i vremena putujte negde na neko mirno povucheno mesto ...

dozvolite jedno drugom i svoje slobodno vreme, vidjajte se sa prijateljima itd ...

mozhete tako da otkrijete svakakve stvari

josh nesto ... jedina gluplja stvar od prebacivanja krivice
jeste bitka oko preuzimanja krivice povodom toga ... stoga ...

mislim ... nadam se da (s`obzirom da se ne poznajemo) ste shvatili do sada da se te stvari prosto dogadjaju i da niko nije kriv ....

vrlo je bitno da ne mozes sama to da prebrodish i da ti je potreban neko ( u ovoj prichi muzh, dechko) ne samo kao oslonac, nego da razumete jedno drugo i da izadjete jedno drugome u susret ...

evo ... nadam se da ti znachilo ovih par redova nekog ko je prezhiveo slichnu agoniju al na zalost sa losim ishodom

i ko kazhe da se ne moze uchiti na tudjim greshkama?
:D

keep rollin` ;)
Korisnikov avatar
By BlackBoy
Voleo bih da ti pomognem, ako je ikako moguce. Ja strasno volim decu i u poslednjih par godina mi je osecaj za roditeljstvom jako izrazen.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by Adenim
Jesi li razmisljala o usvajanju?
Jesam, i smislila sam da to jeste plemenito i tako to, ali da ja nisam osoba koja bi to mogla. Ne bih mogla da ga dozivim nikako drugacije osim tudjeg deteta.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Uf... sjebana stvar.

Zaista tezak izbor, koji stoji pred svakim roditeljem.
Na njemu je da odluci da li ce i zbog cega prekinuti trudnocu... ako do komplikacija, ne daj Boze, dodje.

Ne verujem mogu da ti pomognem bilo kakvim savetom, utehom jer ja kroz nesto slicno nisam prosao... i smatram da za to trebas da se obratis ljudima koji su preziveli slicne situacije.

Ne mogu da kazem da li si ili ne, donela pravu odluku...
Ne znam da li bih isto postupio na tvom mestu.
Retko ko moze da podnese tezinu takve odluke i svega sto posle toga dolazi... a ti si pokazala da mozes.
Jaka si. Jaki ste.

Sto se tice usvajanja dece, takodje mnogo komplexno pitanje.
Krv nije voda...

Bilo kako bilo, nadam se da i dalje pokusavate... i nadam se da cete na kraju uspeti.

P.S. Da dodam. Uopste toliko velika zelja za detetom je za svaku pohvalu.
Retko gde u svetu je danas pogodno mesto za decu, a kamoli kod nas...
Jednostavno se ne zna sta donosi danas, a sta sutra.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Dosta je vremena proslo od kad sam postavila ovu temu.

U medjuvremenu se mnogo toga izdesavalo. Mnogo toga, osim trudnoce. Nesto tu kod mene nije kako treba.

I sad sam u fazonu da ja uopste i ne zelim decu. :transprst:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Puna podrska svakoj tvojoj odluci :)

Sta god coveka cini srecnim, i u cemu se pronalazi... to treba i da radi!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!