Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Evropski sud za ljudska prava je juče doneo presudu u slučaju „E.B. protiv Francuske“ kada je navedeno da isključivanje osoba iz postupka za usvajanje dece zbog seksualne orijentacije predstavlja diskriminaciju i kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.
E.B. je lezbejka i učiteljica koja od 1990. živi sa partnerkom. Ona je u februaru 1998. popunila formular za usvajanje, koji je odbijen zbog njene seksualne orijentacije. U junu 2002. najviši administrativni sud u Francuskoj je potvrdio ovu odluku.
Do juče je Francuska država dopuštala isključivanje lezbejki, gej muškaraca i biseksualnih osoba iz postupka usvajanja dece, ali će ovom odlukom Evropskog suda za ljudska prava ta praksa biti prekinuta.
Nijedna osoba nema automatsko pravo da usvoji dete, ali Evropski sud je presudio da evropske zemlje više ne mogu da tolerišu isključivanje seksualnih manjina iz ovog procesa. Svaku osobu treba tretirati jednako na osnovu merila koja se primenjuju na potencijalne roditelje. Seksualna orijentacija je u tom procesu nevažna i ne može se koristiti kao opravdanje za isključivanje osoba koje žele da usvoje dete. U najboljem je interesu dece u Evropi i van nje da potencijalni roditelji ne budu odbijeni iz diskriminišućih razloga.
Izvor: ILGA Europe

divno, divno :klap:
Korisnikov avatar
By LittleRed
like the news :)
oduvek sam zelela da jedno usvojim,a jedno rodim...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ej.. ali fali jedno slovo?

gde je T u LGB ?????

Ja sam ioanko jos malo TL, a onda samo L
hi hi
Korisnikov avatar
By Paki
Ti ćeš tu da se osloniš na L , rodni identitet nije obuhvaćen presudom ... :shrug:
Korisnikov avatar
By KiWi
Upravo tako, ovde se govori o seksualnoj orijentaciji (umalo ne napisah opredeljenju) a ne rodnom identitetu :D Ti si Anđo u tom L :D

OnTopic: Svaka čast za iskopavanje ove vesti :D Ja sam mislio da se ovakve stvari sa odbijanjem zbog seksualne orijentacije (npr. kod davanja krvi) dešava samo kod nas ... :kesa:
Korisnikov avatar
By *deni*
Ne fascinira me sto je Evropski sud za ljudska prava presudio kako je presudio ( to mu je posao ), vec me zgrazava neprosvecenost vecine domaceg zivlja i zaziranje od " imanja posla " sa sudom..
Neki se ustrucavaju od parnice, plaseci se troskova postupka, a ne znaju da je dovoljno uz tuzbu podneti uverenje o nezaposlenosti i niko vam nikakve troskove nece traziti.
Svako ima pravo na pravnu zastitu.
Korisnikov avatar
By Paki
Uzgred, da napomenem da je *deni* vrsni pravnik.
Ozbiljan sam. :)

(Deni, ukloniću ovaj podatak ako želiš)
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Paki
Uzgred, da napomenem da je *deni* vrsni pravnik.
Ozbiljan sam. :)
(Deni, ukloniću ovaj podatak ako želiš)
A sto bi ga uklanjao, kad je podatak laskav i prijatan za procitati. :yes:
Iako je malo, istini za volju, hiperbolican...
No, bitno je da smo naglasili da parnicu bez straha mogu da povedu svi koji smatraju da su osteceni, bez obzira sto mozda nemaju dovoljno para.
:sudija:
Korisnikov avatar
By Dina
Evo jos vesti iz sveta:

Homoseksualci usvajaju decu
kurir-info.co.yu || Norveška || 20. mar 2008

Norveška vlada objavila je predlog zakona prema kojem će istopolni partneri steći pravo na građansko venčanje i usvajanje dece. Prema navodima norveške novinske agencije NTB, ovaj nacrt zakona dobiće podršku parlamenta, samo još nije sigurno hoće li se zastupnici složiti s predlogom da lezbijke dobiju pravo na veštacku oplodnju. „Život istopolnih partnera jednako je vredan kao i onih različitog pola, i zato homoseksualci moraju da dobiju pravo da se venčaju. Ovaj novi predlog neće oslabiti instituciju braka nego ce je ojačati“, stoji u saopštenju koje je poslala ministarka za decu i ravnopravnost polova.

--------------------------------------------------------------------------------

Gej par usvojio sina
pinknews.co.uk || Izrael || 20. mar 2008

Izraelski sud je doneo odluku kojom je jednom gej paru omogućeno da zvanično registruje usvojenog sina. Ova nesvakidašnja odluka Porodičnog suda u Tel Avivu može postati presedan za druge istopolne parove. Giora Šavit i njegov dugogodišnji partner Avi Šadiv su sada podneli zahtev za zajedničkim usvajanjem njihovog četvorogodišnjeg sina, koji potiče iz Gruzije i čiji su biološki roditelji nepoznati. Po Izraelskom zakonu samo jedan muškarac može da usvoji dete, ali se ovaj par više od godinu dana borio da obojica postanu legalni roditelji. Njih je zastupala poznata advokatica Ira Hadar, koja je poznata po tome što se pre dve godine uspešno suprotstavila Vrhovnom sudu u slučaju lezbejskog para koji je želeo da međusobno usvoji svoju biološku decu. Ipak, ovaj slučaj je jedinstven po tome što su detetovi biološki roditelji nepoznati, u suprotnom, odluka bi bila dovedena u pitanje.

:klap:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!