ja sam eksperimentisao sa ishranom pre jedno dve godine bas dosta, od no-fat dijeta, keto (low carb do 20g dnevno), no-salt, veganske, raw, intermittent fasting (sav dnevni unos hrane se konzumira u okviru od 8 sati dnevno), jedan obrok dnevno itd
i mogu reci
narodni saveti su sranje (nemoj so zbog pritiska - netacno (odnosno nije crno-belo nit je dokazano), nemoj so zbog zdravlja srca - netacno, sta vise so je neophodna za pravilno funkcionisanje misica, evo i tabele
https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-d ... b59c8284dd" target="_blank , nemoj masti jer ces da se ugojis od njih - netacno, moras da imas 3-5 obroka dnevno - netacno, holesterol je los za zdravlje - netacno (nije svaki holesterol isti), masti se zaglavljuju u krvnim sudovima - netacno, ne mozes da se ugojis ako jedes salate - netacno...)
od svega sto sam radio najbolje sam se osecao u keto dijeti (najvise se jedu masti, umereno proteini u zavisnosti od potrebe/fizicke aktivnosti, pa jedva nesto malo hidrata, samo 20g dnevno dozvoljeno) u kombinaciji sa intermittent fasting-om, a jos bolje je jedan obrok dnevno, naravno, veoma obilat. uz vezbanje (moja omiljena kombinacija su joga i bodyweight vezbe).
naravno, mikro-nutritivna vrednost (vrsta masti, vrsta holesterola, vitamini, minerali) su jako bitne stvari.
bas mi je krivo sto sam zapostavio sve to u poslednjih godinu dana, odao se poroku lakoce dostupnosti hrane. lakse je kupiti picu nego voditi racuna i imati znanje o stvarima koje unosis u sebe. ali, kupio sam juce aparat za kuvanje na pari i bas ovih dana pravim detaljan plan ishrane.
mislim da je jako bitno znati i biti informisan o ishrani i nacinu na koji ono sto jedemo utice na nas, iz vise razloga. postoji fosil anatomski modernog coveka koji je star oko 300000 godina. agrokultura je stara 12000. secer u evropi postoji manje od 1000 godina. a industrijalizacija hrane ni 100, a nauka stalno otkriva i pobija sebe sto se nutricionizma tice. bioloska evolucija je prespora za nas, naucna evolucija nestabilna. odnosno, mi smo prebrzi za nju a kultura u kojoj zivimo je u svrhu te brzine. ne nudi se sta je zdravo, i po pojedinca i po okolinu, vec sta je isplativo. stalno kenjam ljudima oko sebe da smo u mnogo gadnom ratu trenutno, ljudi vs novac, i gubimo samo tako. zato je neophodno preispitati ono sto znamo, ono sto smo nauceni, da koristimo besplatno instant znanje - internet, i preuzmemo kontrolu i odgovornost nad nama (i kao pojedinca i kao zajednice), koliko mozemo, od zastarelih narodnih umotvorina, u svemu, pa i u nacinu zivota i ishrani. kvalitet hrane je u direktnoj vezi sa kvalitetom zivota.