Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Čiji je ćevap najbolji?

sarajevski
3
50%
travnički
Nema glasova
0%
banjalučki
3
50%
mostarski
Nema glasova
0%
veganski
Nema glasova
0%
Korisnikov avatar
By 2kune
Čiji je ćevap najbolji? Sarajevski, travnički, banjalučki ili mostarski? :lukavi:
I u čemu je razlika? :pervert:
Korisnikov avatar
By *deni*
Joj, zaista teško pitanje. Skoro pa nemoguće za odgovoriti.
Bitno je, jako je bitno da u ćevapu bude što više mesa, umesto raznih supstituta za meso, kao što je soja i da bude od više vrsta mesa :bale: i, naravno, kakvoća ćevapa umnogome zavisi i od načina pripreme, ali mogu da kažem da nema tog ćevapa kojeg neću u slast pojesti, kad god mi se za to ukaže prilika. :mljac:
Korisnikov avatar
By Stripi
ja ne marim za porijeklo ćevapa, dokle god su mi odlični izgledom i okusom.
Znam samo da sam se sto puta uvjerio - što je čađavija ćevabdžinica i što opskurniji lik barata roštiljom da su ćevapi time bolji.
Korisnikov avatar
By Tungi
U Tuzli su mi podvalili neki od jagnjeceg mesa :barf:

Ne znam. Ne pravim razliku. Meni to sve istog ukusa.
Korisnikov avatar
By Misfit
Naravno da postoje razlike kada se, između ostalog, prave i od različitog mesa u zavisnosti od mesta. Iako se uvek omastim kod Želje, i volim pojesti bosanske ćevape, govedina mi nikada nije nešto preterano godila. Valjda iz navike, najvolijem ove naše svinjske, glasao bih za Leskovac da je ponuđeno, a i prave se golemi po principu - kolki mesaru prst, tolki ćevap. :D
Korisnikov avatar
By Mars
A koje su razlike što se recepture i pripreme tiče?

Kontam da ne mogu da budu nešto velike i znatne (narcizam malih razlika), pa prema tome pre će da mi bude važno da li su vrući, kakav lebac/somun s njima jedem, gde ih jedem i s kim ih jedem.

U pomenutom Leskovcu sam jeo najgore u životu, a u Jedrenu u Turskoj najbolje.

Mesto odgovaralo Stripijevom opisu, jedini smo bili među lokalcima tamo, više glava nego zuba...Unutra kao iz vremeplova da si izašo, nijedan jedini detalj koji bi ti ukazao da si u XX veku (tada) a ćevapi nadzemaljski lepi.
Korisnikov avatar
By Stripi
pa ono, način pripreme bi trebalo da ima sa tim kakvog su okusa ćevapi.
Ja sam dobio jedan "starovinski" recept iz jednog restorana u Somboru.
Naime, meso se treba početi pripremati dan ranije. Dakle, naruči se meso kod mesara, pola svinjetina, pola junetina. Nareže se na velike kocke i posoli se i ostavi na nekoliko sati u frižideru. Nakon toga se samelje na krupno i doda se vegeta, papar, soda bikarobna (može i prašak za pecivo ali je soda bolja) ko voli, sjeckani češnjak i ostali začini po želji pa se opet ostavi na nekoliko sati da odstoji u frižideru. Nakon toga se samelje na sitnu šajbu, dobro se premijesi i onda se rade ćevapi.
E sad, gospođa Somborka koja je nakon nekoliko desetljeća i nakon što je ošla u zasluženu pemziju napokon odala svoju tajnu je imala svog mesara koji je provodio cijeli postupak. Ne znam na pamet točno začine ali to se i tako dodaje po ukusu.
Međutim, Todorićev PIK Vrbovec je prije koju godinu izbacio svoje gotove zapakiranje ćevape, Izgledaju kao nešto što je uradilo kaion pa su oni sprešali u kalupu. Dok se peku izađe baš dosta masti, što je praktično ako se peku u tavi jer ne treba niti kapi ulja. Što je najbolje, skoro pa uopće sa tim topljenjem ne gube na veličini, čak dapače. Što je još bolje, ukus im je uvijek isti, pekli se na roštilju, u tavi, u pećnici. Navodno bez ikakvih dodadnih kemikalija, u šta ja osobno sumnjam. Ali barem su praktični i jeftini :D
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Auh, sarajevski. Ali to verovatno ima vise veze sa tim da ja taj grad mnogo volim i da su ti cevapi samo delic celokupnog dozivljaja tog grada.
Dobri su mi i novopazarski.
Ne volim svinjetinu, pa cenim da mi se vise dopadaju oni koji u svom sastavu nemaju svinjsko meso.
Korisnikov avatar
By Stripi
pa skoro.
Oni splitski koje smo jeli jedne godine Todorićevim nisu ni do koljena, ali zaista.
Korisnikov avatar
By 2kune
well... sad imade izbora... ima i tuzlanski, i banjalučki, i sarajevski, i mostarski... mora da je iza brda opet velika glad ko između 2 svijetska rata... :deda:
Korisnikov avatar
By Mars
Stripi napisao:pa ono, način pripreme bi trebalo da ima sa tim kakvog su okusa ćevapi.
Dobro, to ce manje-vise svako da ti kaze...seckanje, mlevenje...(neko i dva puta na sitno da se sve bolje izmesa)

Nego stvarno pitam jer ne znam da li se i po cemu sarajevski razlikuje od banjaluckog, tuzlanski od travnickog...

U nekim krajevima cevap je jelo od seckanih komada mesa, a ako je samleveno onda su cevapcici.
Korisnikov avatar
By Stripi
Meni su jednom rekli da se banjalučki ćevapi podlijevaju goveđom juhom.
Ne znam, nesam pitala, nesam školovala.
Samo sam jednom jeo banjalučke ćevape, i to u Beogradu, čini mi se u Nemanjinoj.
Znam da ih je bilo puno i da su bili servirani u pravokutnoj lepinji.
I da su bili dobri.
I da sam ih vario satima :D
Korisnikov avatar
By spliff
Mars napisao: Nego stvarno pitam jer ne znam da li se i po cemu sarajevski razlikuje od banjaluckog
banjaluchki je sa svinjetinom, za razliku od sarajevskog...
Korisnikov avatar
By Mars
E dobro.

Onda stvarno ima razlike.

Inace, za najbolji niski kazu da je sa cincilom (i jos nekim glodarom cijeg imena trenutno ne mogu da se setim) ali nikad nista nije dokazano...

:D
Korisnikov avatar
By bothways
Najbolji cevap je onaj koji moj tata kupi u lokalnoj mesari, a kojeg onda nas dvojica izrostiljamo na rostilju sa plocom od nerdjajuceg celika (sve dok techa kontrolise vatru). Samo domace. <3 :sudija:
Korisnikov avatar
By 2kune
bothways napisao:Najbolji cevap je onaj koji moj tata kupi u lokalnoj mesari, a kojeg onda nas dvojica izrostiljamo na rostilju sa plocom od nerdjajuceg celika (sve dok techa kontrolise vatru). Samo domace. <3 :sudija:
a zato u vašem komšiluku ima tako malo mačaka... :wow:
By loreenche
Ja znam da je sarajevski na komad, a banjalucki 5 in 1. Toliko znam. kthxbai
By sncbgd
onaj u ćevabdžinici "Leskovac" ispod "Moskve" u Balkanskoj :kuvar:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!