Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Caj je biljka ciji se pupoljci i mlado lisce suse i sluze za spravljanje prijatnog napitka.
Caj, kao i kafa, nema nikakvu energetsku ( sem ako se ne doda secer ) i zastitnu vrednost.
Napitak pripremljen od caja deluje prijatno i osvezavajuce. Za dobijanje dobrog i aromaticnog napitka, treba imati na umu sledece :
Za kuvanje caja ne sme se upotrebljavati voda koja se duze vreme kuvala, jer se tada i od najkvalitetnijeg caja dobije napitak koji deluje bljutavo, ustajano.
Za pripremu caja, potrebno je koristiti posude od vatrostalnog porcelana i keramike. Sudovi od metala, narocito niklovani, nisu podesni, jer napitak u njima dobije ukus metala.
Prava mera za dobar caj je: Na jednu solju vode - 2/3 cajne kasicice caja. Prevelika kolicina caja daje gorak napitak.
Pravi, plemeniti ukus caja najbolje se oseca ako se uzima bez dodataka. Kod indijskih vrsta caja,dodatak svezeg mleka ili pavlake povisuju aromu caju. Dodaje se samo sveze mleko, nikad kuvano niti toplo.
Sok od limuna sprecava dejstvo taninske kiseline, caj postaje svetliji i zahteva vise secera.

Kakav caj najvise volite da pijete ? Ako zelite da konzumirate pravi engleski caj, sluzicete ga sa hladnim mlekom ili pavlakom.
Da li volite caj sa rumom ? Kada ga sluzim gostima, ja ovu vrstu caja sipam u case, a posebno posluzim kriske limuna, secer u kockama i u posebnom bokalcicu rum ili konjak.

Postoji i caj na japanski nacin. Ovako se spravlja:

1/3 case za caj napuniti sladoledom od pomorandze ili mandarine i naliti ga sa malo zasladjenog hladnog caja. Na vrh staviti slag i krisku mandarine. Sluziti sa slamkom i kasikom za caj.

Ispijanje caja.... ah, kako je to otmen i romantican ritual......

:love:
By Gost
Volim sve vrste sem hibiskusa (bljak),
šipka (dupli bljak) i nekih glupkastih
narodnih (bljak na kub).
Pijem ga bez še?era.
I naravno kao prava gospoðica ?aj pijem
uvek uz ispružen i u vis podignut
mali prst.
:D
Korisnikov avatar
By spark
i ja volim caj. crni pogotovo. a rituali me smaraju... bas sam danas pio neki caj, jedva sam se snasao :smeh: :smeh: prvo su mi doneli solju ko serpu, pa cajnik u kome je caj... pa tanjiric sa kolacima, limunom, medom... sva sreca sto ne volim caj sa mlekom... ma idi bre... da se smoris... mada, prakticno je kad ides na caj sa nekim lajavim pederom, koji usta ne zatvara... taman ima dovoljno djakonija da se zanima i bar na trenutak skrene paznju sa otvaranja usta... :eevil:
Korisnikov avatar
By IriS
obožavam ritual ispijanja ?ajeva u lokalima gde ga služe na specifi?an na?in... i naravno, gde služe ?ajeve sa egzoti?nim ukusima (Bolivud, Kandahar... i još neki lokal?i?i) ...
a kod ku?e pijem ?ajeve jako retko, sem kad imam Milfordov zimski ?aj jabuka/cimet... i volim da ga pijem sa jako malo še?era i limunom... med ne volim ni da jedem, pa ga ne volim ni u ?aju...

od onih, ?to ih ja zovem 1/2medicinskih1/2, ?ajeva volim da pijem samo kamilicu i nanu... ostali su mi :bljak:
Korisnikov avatar
By tramp
cajeve obozavam - ne volim hibiskus :barf: i ne volim Engleski :barf: - od ta dva mi buide muka

inace volim thai i razne cajeve sa zacinima ali i one sasvim jednostavne tipa kamilice, nane i sl.
Korisnikov avatar
By Daliborka
:cuddle:
A jos je lepse ispijati caj uz kaljevu pec, zajedno sa voljenom osobom, dok sa kasetofona dopiru stihovi pesme "Caj za dvoje" od Lepave Lukic...

By Çâðê_DUP
Originally posted by Daliborka
:cuddle:
A jos je lepse ispijati caj uz kaljevu pec, zajedno sa voljenom osobom, dok sa kasetofona dopiru stihovi pesme "Caj za dvoje" od Lepave Lukic...

Toooooooooooo!!!
Ali vrh!!!
Romantikaaaaaaaaa!!!
:smeh:
By fencysmurf
Originally posted by tramp
cajeve obozavam - ne volim hibiskus :barf: i ne volim Engleski :barf: - od ta dva mi buide muka

inace volim thai i razne cajeve sa zacinima ali i one sasvim jednostavne tipa kamilice, nane i sl.
ne bi da budem party boober ali , caj je biljka.... hibiskus je isto biljka, dakle ne moze biti caj ;)

sto kaze moj drugar, moze da bude samo topli napitak na bazi susenog bilja....

:domino:
Korisnikov avatar
By tramp
znas kako fensi onda to dojavi onima sto prodaju taj topli napitak kao caj od hibiskusa pa da ne zbunjuju narod - zar onda po toj logici i kamilica, nana, lipa .... nista to nisu cajevi?

nisam sigurna da se slazem sa tobom, mislim da bar u nasem jeziku termin caj podrazumeva razne vrste toplih napitaka ... no ako izbacimo hibiskus jedini caj koji ne volim je "english breakfast"
By fencysmurf
Originally posted by tramp
znas kako fensi onda to dojavi onima sto prodaju taj topli napitak kao caj od hibiskusa pa da ne zbunjuju narod - zar onda po toj logici i kamilica, nana, lipa .... nista to nisu cajevi?
upravo tako!

sve su to "topli napitci na bazi susenog bilja" - bilo nane, kamilice ili what not...

A to sto je nacin pripreme slicaj pripremi caja verovatno je ucinilo da termin "caj od kamilice" postane uvrezen :) Kao sto se slicno desilo sa kaladontom ili digitronom!

caj je biljka koja se latinski zove Camellia sinensis. Postoji jedna jedina biljka caj, ali nekoliko procesa tokom kojih se razlicitom fermentacijom dobijaju razlicite fele susenog caja tj Camelliae sinensis.

Tako imas zeleni , crni, beli, zuti caj...
Korisnikov avatar
By tramp
ok - jasno mi je ali mislim da teta Daca ovde misli na siri pojam "caja"

ja ga inace volim kad je zeleni - japanski, pa volim crni - valjda Ruski, i tako ...

inace ono sto se u USA zove Chai je caj sa mlekom i zacinima .... mmmm.... :D
By Simor
Ja volim zeleni caj.
Korisnikov avatar
By Mars
E pa, svidja mi se drushtvance ovde.

Najvishe volim crne chajeve. Lipton i Twinings posebno.
Volim i napitke-na-bazi-susenog-bilja (kako nakaradno, al ajde)... ali je crni caj nesto sasvim drugo. Ukus zelenog ne volim. Od 'domacih' volim miris lipe, kamilicu par puta godisnje. Ko voli hibiskus, preporucujem da kupi listice na merenje-nesto potpuno drugacije od onog u kesici. Volim i caj od jasmina.

Obozavam crne cajeve sa dodatkom bergamota. Obozavam limun u crnom caju. Nekad sa secerom, nekad ne.
Nekad sladak, sa malkice mleka.

Ne podnosim kad mi negde skuvaju caj u dzevi gde se kuva kafa !!! Chajnici i sholje chak ni deterdzentom ne bi trebalo da se peru.

U chajdzinicama pijem Pustinjski Vetar.

Volim kolache i keks uz chaj.

"Ovde je sve moguce. Svaki dan cekam da u novinama saznam kako moje dupe nije moje, vec Marsovo!"
(Miroljub Labus, podpredsednik Vlade Srbije i visoki funkcioner G17+)

http://www.music-with-ease.com/norma-synopsis.html
By Gost
Originally posted by Mars
Volim kolache i keks uz chaj.
E pa onda od mene dobiješ kutiju
Spekulasa (da, da, pamtim da si me onomad
pitao...) :kiss:
By Sixto
Crni, bilo ruski bilo indijski, sa mlekom i lipovom medom!
Provereno najbolji!
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by pcelica
E pa onda od mene dobiješ kutiju
Spekulasa (da, da, pamtim da si me onomad
pitao...) :kiss:
:dance:

:kiss:

"Ovde je sve moguce. Svaki dan cekam da u novinama saznam kako moje dupe nije moje, vec Marsovo!"

By fencysmurf
E pa, svidja mi se drushtvance ovde.

Obozavam crne cajeve sa dodatkom bergamota. Obozavam limun u crnom caju. Nekad sa secerom, nekad ne.
Nekad sladak, sa malkice mleka.

zacudio bi se koliko je ukus crnog caja drugaciji ukoliko se potopi u kipucu vodu, ko sto bog zapoveda, ili u bilo sta sto nije kipuca voda...

isto i sa zelenim cajem, jedan ukus ako se metne u kipucu i sasvim 50ti kada se potopi u vodu odstajalu oko pola minuta nakon sto je prokljucala i skinuta sa vatre... naravno u cajniku....
Korisnikov avatar
By Mars
Ja koristim vodu na oko 90 stepeni, ne kipucu.
Za svetle cajeve od 70 do 80.

Ako vec pricamo o tome koliko se mnogo razlikuju pojedini cajevi, u mom slucaju to bi bilo i iz koje solje ga pijem.

By Gost
E stvarno, nisam verovala da ?u ovo re?i,
znaš da te volim, ali...
Koje ste vi picajzle breeeee!!!
By Simor
Ukus zelenog ne volim.
Ni ja ga nisam voleo. Onda citao u novinama o njegovom blagotvornom dejstvu. Pio ga pre leta, pre izlaganja suncu. Navikao se na njega.

Sada ga pijem i kada se ne izlazem suncu. :carica:
Originally posted by fencysmurf
isto i sa zelenim cajem, jedan ukus ako se metne u kipucu i sasvim 50ti kada se potopi u vodu odstajalu oko pola minuta nakon sto je prokljucala i skinuta sa vatre... naravno u cajniku...
Kazu da se zeleni caj pravi tako sto se u neprovrelu vrucu vodu stave listici, potom oni treba da odstoje, u nepoklopljenoj posudi, najduze tri minute i potom se caj pije.
By Ulix
Najvise volim zeleni caj.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
omiljene chajne meshavine su mi : ledeno doba, pustinjski chaj i marokanski...
inache iz kesica mada preferiam rinfuzu, najvishe pijem zeleni lipton, a jako retko mogu da svarim milfordove.
Korisnikov avatar
By Mars
Zeleni pijem tek da se odmorim malo od crnog. Znam da je zdrav (slobodni radikali, valjda). Inace mi ukus ne prija previse, ne znam zasto i kako, ali meni on mirise na ribu :lood:

Inace sam pio i caj sa maslecem, kao na Tibetu.

Fantasticna je kombinacija leti zeleni hladan i bistri sok od jabuke.

Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by pcelica
E stvarno, nisam verovala da ?u ovo re?i,
znaš da te volim, ali...
Koje ste vi picajzle breeeee!!!
:hiphip:
Korisnikov avatar
By spliff
chaj pijem samo kad sam bolestan.....
Korisnikov avatar
By Daliborka
Okupilo nas se ovde u dovoljnom broju za jednu pravu i kvalitetnu trach chajanku...

:hekla: :jutro: :trach:
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Ulix
Najvise volim zeleni caj.

A znash li da se zeleni caj posle prvog "parenja vrucom vodom" ne baca, nego tek onaj drugi jeste pravi? :)

E da, ko god prokuva vodu za caj, moze odmah da ga baci. Voda za caj nikad ne treba da bude vruca od 70-90 stepeni, u zavisnosti od vrste!

Ja najvishe volim rojbush (nadam se da se tako zove na srpskom). :D Em nema teina, bez kofeina je , em je ukusan. Za dijetu dushu dao. ;)
Korisnikov avatar
By Dina
Najvise volim vocne cajeve. Imaju neki lep u Smajliju i dopada mi se sto ga donose u ogromnim soljama.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Dina
Najvise volim vocne cajeve. Imaju neki lep u Smajliju i dopada mi se sto ga donose u ogromnim soljama.
I ja najviše volim voćne čajeve, zatim od nane, kamilice, žalfije, rtanjski čaj.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!