Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Resila sam da mladim posetiteljkama, kuvaricama - pocetnicama, putem ove teme pomognem da sto pre stasaju u prave, sposobne domacice. :vegi:

1.Sta ciniti kada nam jelo slucajno zagori ?

Ako nam jelo zagori, ne caseci casa cemo ga preruciti u drugi sud, pa cemo ga posle 5 minuta pokriti jednom cistom, mokrom krpom.
Kada se krpa osusi, ponovo cemo je ovlaziti i staviti preko posude sa jelom. Posto smo ovo uradili nekoliko puta, jelo ce nam biti spaseno !
Drugi nacin je da skinemo odmah serpu sa stednjaka i stavimo je sa prevrnutim poklopcem pod cesmu i pustimo vodu da curi petnaestak minuta. Posle ovoga, jelo treba da prerucimo u drugi sud i miris izgoretine se nece vise osecati.

2.Da kvasac brzo nadodje

Da bi nam kvasac brzo nadosao, metnucemo ga u mlako mleko sa malo secera.

3.Meso stare zivine

Meso od stare zivine omeksace, ako u supu u kojoj se kuva, naspemo jednu kasiku rakije. Meso ce postati meko, a miris alkohola ce brzo da izlapi i nece se osecati u supici.

4. Priprema i ciscenje zivine ( pileta )

- Osmuditi zivinu na plamenu stednjaka ili na spiritusnoj lampi
- Jos dok je vruca, krpom skinuti kozu sa pilecih nogu
- Nozem odseci prste, osim srednjeg prsta. Odseci nokat ovom prstu
- Odseci i suvisne izrastaje na krilcima
- Odseci krajeve krilaca
- Preseci kozu vrata po duzini, osloboditi vrat i odseci ga kod samog pocetka, odn. tamo gde se spaja sa telom, i to izmedju dva prsljena
- Osloboditi od pokozice jednjak ( crevo od kljuna do guse ) i isto tako dusnik ( clankovita disajna cev)
- Uvuci prst u grudni kos i odvojiti pluca
- Odseci kozu oko trtice
- Odstraniti suvisnu masnocu oko trtice
- Za vadjenje iznutrice uvucite dva prsta, uhvatite za zeludac i sve izvucite
- Dzigerica, srce i pluca odstranjuju se zajedno sa zelucem.

5. Ciscenje zeca

- Radi lakseg ciscenja, zeca treba okaciti tako da visi vezan o jednu nogu. Najpogodnija visina je da mu rep dodje u visinu ociju domacice
- Nozem ostrog vrha preseci kozu oko sape ( ispod zgloba ) pa zatim preseci kozu uzduz od zgloba ka butu
- Poceti sa skidanjem koze snazno povlaceci nanize
- Opseci kozu oko repa zeca, a zatim i sa drugom nogom postupite kao sa prvom
- Kozu oslobodjenu zadnjih nogu cvrsto uhvatiti i povlaciti nadole
- Prednje sape osloboditi koze na isti nacin, svlacenjem koze. Vrhovi sapa se nozem odsecaju
- Skidanje koze s glave: Odseci usi do same glave i nastavit sa skidanjem koze dok se cela glava ne oslobodi

Ekstra savet:
Kada derete divljac ubijenu u lovu, cesto se desava da opna koja drzi unutrasnje organe ( iznutrice ) prsne dok se koza skida.
Zbog toga vam savetujem da ispod obesenog zeca stavite neki sud u koji ce kapati krv.

Uskoro slede novi tetka Daliborkini saveti za mlade kuvarice.
:vegi:
Korisnikov avatar
By tramp
:wow:

kako znas teta Daliborka da meni sve gori - zanesem se na ovom forumu i onda mi izgori rucak :sigh:
Korisnikov avatar
By jukie
Hmmm... Daliborka, mislim da ?u ipak da jedem one tvoje maske za lice...
Korisnikov avatar
By Stripi
Mala digresija-u svaku juhu je fino ako se stavi pola dcl vina (na jedno 5 litara ?iste juhe) :yes:
Da jedan druga?iji okus a meni je juha sa tim finija :B
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Stripi
Mala digresija-u svaku juhu je fino ako se stavi pola dcl vina (na jedno 5 litara ?iste juhe) :yes:
Da jedan druga?iji okus a meni je juha sa tim finija :B
Ovo jos nisam cula, a naslusala sam se svakojakih saveta u vezi sa kuvanjem juhe.
Korisnikov avatar
By Stripi
E pa probaj onda i vjeruj mi-ne?eš pogriješiti :nono:
I ja to saznao tek prije nekoliko dana a ve? evo sedmu godinu kako kuvam :blush:
Ili o?eš da ja doðem pa da ti zakuvam supu? :lukavi:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Stripi
E pa probaj onda i vjeruj mi-ne?eš pogriješiti :nono:
I ja to saznao tek prije nekoliko dana a ve? evo sedmu godinu kako kuvam :blush:
Ili o?eš da ja doðem pa da ti zakuvam supu? :lukavi:
Navalentni nasrtljivce , zar ovako javno da iznosis dvosmislene ponude ?

Ja sam postena zena i umem sama da zakuvam supu.

Ali mozes doci da mi zakuvas nesto drugo ! :blush:
Korisnikov avatar
By *deni*
:smeh: :smeh: :smeh:

Stripi, idi kod tetka Daliborke da zajedno oderete zeca !

:smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Idemo dalje sa obukom za mlade domacice - pocetnice.

- Da se hleb ne osusi.

Da nam se hleb ne bi brzo osusio, stavicemo u blizinu hleba parce jabuke ili raseceni krompir.
Ako hleb drzimo u kutiji sa poklopcem, poklopac treba da bude rupicast,kako bi vazduh dopirao do hleba.

- Sta uciniti kada nam se kolac prilepi za pleh ?

Da bismo lako odvojili kolace koji su nam se prilepili za pleh, stavicemo pleh sa kolacima iznad suda u kome kljuca voda, ili cemo okrenuti pleh sa testom i uvicemo ga u mokru krpu. Za nekoliko minuta , testo cemo bez ostecenja lako izvaditi.

- Sta uciniti ako pozelimo palacinke, a nemamo mleka ?

Ako nam se desi da u kuci nemamo mleka, a zelimo da umesimo palacinke, posluzicemo se kiselom vodom. Kiselom vodom zamesicemo palacinke kao da imamo mleko. I na ovaj nacin ce palacinke biti vrlo ukusne.

- Ako presolimo jelo.

U presoljenu supu metnucemo jedan ili dva na kriske isecena krompira - neutralizovace so.
Pre nego sto posluzite supu, izvadite krompir i niko nece primeti sta se dogodilo.
Bareno povrce spracemo vodom ako je presoljeno, a zatim cemo ga preliti rastopljenim maslacem ili kiselom pavlakom.
By Gost
Teta Daliborka ja nakon onog
gnusnog saznanja na temi u Tra?u po?injem
da sumnjam u Vaše ?asne namere.
?ini mi se da Vi uopšte ne želite
da se jedna gospoðica poput mene dobro uda.
A baš sam zapisivala u tu svrhu i ove Vaše savete.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by pcelica
Teta Daliborka ja nakon onog
gnusnog saznanja na temi u Tra?u po?injem
da sumnjam u Vaše ?asne namere.
?ini mi se da Vi uopšte ne želite
da se jedna gospoðica poput mene dobro uda.
A baš sam zapisivala u tu svrhu i ove Vaše savete.
Mila moja pcelice, cak i da sumnjas u moje casne namere, moras znati da su saveti koje delim u ovoj temi korisni i da su svakako podobni da tebe i druge udavace valjano pripreme za ulogu domacice.

:)
By Gost
Teta Daco moram priznati da sam se
zagledala u jednog hirurga :love: pa
ako biste Vi žena sa iskustvom mogli da pomognete
ovom nežnom devoj?etu da uplovi sa njim
u bra?ne vode.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by pcelica
Teta Daco moram priznati da sam se
zagledala u jednog hirurga :love: pa
ako biste Vi žena sa iskustvom mogli da pomognete
ovom nežnom devoj?etu da uplovi sa njim
u bra?ne vode.
Iznesi mi pojedinosti ovog tvog ljubavnog slucaja na u2u, pa cu ga razmotriti i adekvatno te savetovati sta da radis.
:)
By Gost
Teta Daco mudra ste žena, a znate
moje devoja?ko srce je neiskvareno.
Sramota me da se poveravam unaokolo,
šta ?u, mlada sam i neiskusna... al' volela
bih njega, uh, više nego ne znam šta.
Pa ako imate neke uopštene savete bilo bi dobro.
Korisnikov avatar
By Val
Poshto tetka Daliborka sve ove savete postavlja "na suvo" (bez slika), evo vam jedan slikovit prilog kuvarskog umeca...:

Slika
By Tea
Pa, ako ti kao mesarka ne prepoznajes koje je meso, jbg onda.:vegi:
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by Daliborka
....
4. Priprema i ciscenje zivine ( pileta )

- Osmuditi zivinu na plamenu stednjaka ili na spiritusnoj lampi
- Jos dok je vruca, krpom skinuti kozu sa pilecih nogu
- Nozem odseci prste, osim srednjeg prsta. Odseci nokat ovom prstu
- Odseci i suvisne izrastaje na krilcima
- Odseci krajeve krilaca
- Preseci kozu vrata po duzini, osloboditi vrat i odseci ga kod samog pocetka, odn. tamo gde se spaja sa telom, i to izmedju dva prsljena
- Osloboditi od pokozice jednjak ( crevo od kljuna do guse ) i isto tako dusnik ( clankovita disajna cev)
- Uvuci prst u grudni kos i odvojiti pluca
- Odseci kozu oko trtice
- Odstraniti suvisnu masnocu oko trtice
- Za vadjenje iznutrice uvucite dva prsta, uhvatite za zeludac i sve izvucite
- Dzigerica, srce i pluca odstranjuju se zajedno sa zelucem.

5. Ciscenje zeca

- Radi lakseg ciscenja, zeca treba okaciti tako da visi vezan o jednu nogu. Najpogodnija visina je da mu rep dodje u visinu ociju domacice
- Nozem ostrog vrha preseci kozu oko sape ( ispod zgloba ) pa zatim preseci kozu uzduz od zgloba ka butu
- Poceti sa skidanjem koze snazno povlaceci nanize
- Opseci kozu oko repa zeca, a zatim i sa drugom nogom postupite kao sa prvom
- Kozu oslobodjenu zadnjih nogu cvrsto uhvatiti i povlaciti nadole
- Prednje sape osloboditi koze na isti nacin, svlacenjem koze. Vrhovi sapa se nozem odsecaju
- Skidanje koze s glave: Odseci usi do same glave i nastavit sa skidanjem koze dok se cela glava ne oslobodi

Ekstra savet:
Kada derete divljac ubijenu u lovu, cesto se desava da opna koja drzi unutrasnje organe ( iznutrice ) prsne dok se koza skida.
Zbog toga vam savetujem da ispod obesenog zeca stavite neki sud u koji ce kapati krv.
Ovo za po?etnike?!
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by jukie
Hmmm... Daliborka, mislim da ?u ipak da jedem one tvoje maske za lice...
Tek sada ovo videh :smeh:

Jukie, mislim da cu i ja da se drzim ovoga....
Korisnikov avatar
By EYA
ima moja svekrva u kuci primerak nekog kuvara stampanog 60-ih godina - vojvodjanska kuhinja, ima strava recepata, odlicnih i prakticnih saveta, cak su me obradovali i oni recepati koje nikad ne bi pronasli u knjigama jer se podrazumeva da ih kao svi znaju, ali je pisano sve u ovom stilu kao sto Dada gore napisa, sa uzasno smesnim komentarima i opisima procesa spremanja jela do te mere da kad daje recept za pecenje na kraju kaze ukljuciti rernu :drama:

mi smo to bar jednom mesecno uzimali da citamo ne bi li se slatko ismejali :tos:
Korisnikov avatar
By Stripi

Ali mozes doci da mi zakuvas nesto drugo ! :blush:
Citirat ?u jednog tipa koji je napisao ovo u vrhu svog profila:

Isterujem zlo-uterujem dobro!

:D
Korisnikov avatar
By Daliborka
Danas cemo, u okviru obuke za mlade domacice, nauciti kako se pravi pekmez od kajsija. To je pekmez koji se kod nas najcesce pravi i zato je neophodno da svaka mlada domacica zna kako se on valjano spravlja. :yes:

PEKMEZ OD KAJSIJA :mljac:

Oljustiti kajsije, izvaditi im kostice i metnuti u neostecen emajliran sud. Na jedan kilogram ociscenih kajsija uzeti 3/4 kg secera, promesati sa vocem i ostaviti da prenoci. Sutradan na jakoj vatri kuvati pekmez 20 minuta , skinuti ga sa stednjaka,mesati ga sa varjacom bar jos 1/4 sata,jer ce tako dobiti lepu boju, a i brzo ce se zgusnuti.
Tegle zagrejati,pa vruc pekmez sipati u njih, a savim ohladjene povezati celofanom.
Ako su kajsije cvrsce, mogu se prethodno samleti na masini za meso. Za vreme kuvanja pekmez stalno mesati da ne bi zagoreo i izgubio lepu zutu boju.

DRUGI NACIN PRIPREME PEKMEZA OD KAJSIJA :njami:

Treba odabrati samo jako zrele kajsije. Posle pranja izvaditi im kostice, samleti na masini za mlevenje mesa, ili ih samo raspoloviti. Na jedan kilogram vocne mase staviti 250 gr secera. Kuvati do odredjene gustoce, primenjujuci vec napred navedene postupke.

KUVANJE KAFE

Svi veoma cesto kuvamo kafu i taj proces, cini mi se, uzimamo zdravo za gotovo, gubeci iz vida da su za valjanu pripremu napitka od kafe potrebni znanje i vestina. Pa ne kaze se za dzabe "Skuvaj mi kafu, pa cu ti reci da li mozes da se udas ! "
Zato ce, u nastavku obuke za mlade domacice, biti reci o kafi i kuvanju iste. :)

POCINJEMO :

Za pripremu napitka od kafe najcesce se primenjuju dva nacina: prelivanje i filtriranje. To su dva nacina koja se najvise preporucuju. Kuvanje kafe se manje preporucuje, jer se tada mnogo gubi od ukusa i fine arome. Eto, vec na samom pocetku vidimo da ne treba kuvati kafu, kao sto to vecina radi, posle uobicajenog pitanja "Hoces li da ti skuvam kafu? " :jutro:

Najfiniju aromu ima napitak od kafe ako se priprema od zrna mlevenih neposredno posle przenja. Przenu kafu treba cuvati u dobro zatvorenim kutijama, ne duze od 8 - 10 dana, jer onda kafa pocne da se "znoji", odnosno ulje izlazi na povrsinu zrna i kafa poprima malo nazegao ukus. Treba izbegavati duze cuvanje mlevene kafe, jer iako je u dobro zatvorenoj ambalazi, aroma i finoca kafe se ubrzo umanjuju.
Prava tajna arome i ukusa kafe lezi u svezini przenja i mlevenja kafe. Naravno, poseban kvalitet postoji ako se kombinuju razlicite vrste kafe. Odnos pojedinih vrsta kafe u odredjenoj mesavini je fabricka tajna, a ime proizvodjaca je garancija kvaliteta.

Evo pravila koja treba zapamtiti i pridrzavati ih se, ako zelimo da pripremimo zaista dobru kaficu:

- Za pripremu treba uzimati samo svezu vodu ! Veci sadrzaj hlora, narocito u vodi iz gradskog vodovoda, nepovoljno utice na kvalitet napitka.
- Mlevenu kafu valja preliti kipucom vodom i ostaviti je da stoji jedno 5 minuta.
- Za jedan litar vode racuna se oko 40 grama mlevene kafe. Ako se zeli jaci napitak, onda svakako vise.
- Ako uz kaficu volimo i mleko , ono treba da je vrelo. Oni koji kaficu mesaju sa pavlakom, ne smeju je dodavati neposredno po vadjenju iz frizidera.
- Posude koje sluze za pripremanje i sluzenje kafe treba nakon svake upotrebe dobro oprati.
- Neukusan, isuvise svetao napitak dobija se ako zrna kafe nisu dobro przena. U tom slucaju treba ih pomesati sa jace przenom kafom.
- Suvise przena kafa daje pretaman i gorak napitak.
- Ako je napitak bez arome i ukusa, znaci da je kafa ili suvise dugo stajala ili nije dovoljno przena, ili je davno savlemena.
- Ukus na metal moze kafa da dobije i kada se suvise sitno melje, pa se pri tome zagreje. Ovako mlevena kafa gubi mnogo na aromi.

U kombinaciji sa raznim dodacima, od kafe se mogu pripremati veoma razliciti napici. O njima cemo pricati u sledecem segmentu Obuke za mlade domacice, koji uskoro sledi....

Vasa tetka Daliborka
:jutro: :tepih: :kopa: :bye:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Idemo dalje....

* Bela kafa *

U domovima u kojima se trosi dosta crne kafe, domacica treba talog od kafe da ostavlja u jedan sud, pa da ga uvece nalije vodom i da te taloge prokuva.
Sutradan treba pazljivo da ocedi bistru tecnost, da je nalije vodom prema potrebi i da je metne na stednjak da provri. Kada ta voda provri, spustiti komad cigure velicine jednog veceg ratluka, dodati 1 kasiku crne kafe ili neke njene zamene ( jecam i slicno ) i kuvati sve dok pena ne uvri.
Zatim ostaviti ciguru da se slegne i ocediti je u narociti sud servisa za belu kafu. Vrelo mleko sipati u sud za mleko ( ibrik ) i izneti na sto da svako sebi udesi belu kafu po volji.

* Melanz *

Bela kafa moze da se sluzi i popodne, uz uzinu. Isto tako i melanz, to jest mesavina skorupa i crne kafe, moze se sluziti u svako doba dana, a narocito ako neko od ukucana ili gostiju ne podnosi crnu kafu.
Za melanz treba uzeti mnogo vece solje no za crnu kafu, sipati do polovine veoma vrelu kafu , zatim dodati kasicicu skorupa, sto ce kafi dodati vrlo dobar ukus i ublaziti njenu jacinu.

* Becka sladoled kafa ( " Viner ajskafe " ) *

Casu napuniti do polovine sladoledom od vanilije, preliti ga hladnom jakom kafom i prekriti kasikom slaga. Sluziti sa slamkom i kasicicom

* Kapuciner *

1 mala solja crne kafe sa malo slatke pavlake

* Ekstra saveti iskusne domacice *

Dobra organizacija je bitna u zivotu, pa to vazi i za aktivnosti u kujni.
Najbolje je, kao prvo, skicirati jelovnik za citavu nedelju i prema tome podesiti nabavku odredjenih namirnica. Na taj nacin dobicete mnogo u dragocenom vremenu, jer se neka jela uvek mogu pripremiti dan - dva ranije, uporedo sa redovnim obrocima.
Obilno treba koristiti namirnice koje stede vreme, kao sto su zamrznuta, vec gotova jela, umesena sirova testa, dehidrirano povrce, koje se izvanredno brzo kuva, umake i kremove iz omota...
Razmotrite i mogucnost da u isti mah kuvate povrce ili testo za dva dana, ili bar za dva glavna dnevna obroka - rucak i veceru.
Zapocnite odmah sa pripremanjem jela koje zahteva duze kuvanje. Tako ce vam ostati jos dosta vremena za kuvanje onog drugog obroka sto treba krace da se kuva.
Male pauze izmedju poslova utrosite, recimo, na postavljanje stola.
Cesto se kaze da bez alata nema zanata. Isto vazi i za kuhinjsku opremu - sprave i spravice koje olaksavaju posao u kujni. To su aparati za mucenje, pasiranje, mlevenje i ekspres - lonac. Ovi aparati stede vreme i olaksavaju posao, pa vazi i savet da se oni maksimalno koriste.
Korisnikov avatar
By jukie
Da li ti ovo prekucavaš ili imaš onaj program za prebacivanje štampane re?i u elektronsku?
* Ekstra saveti iskusne domacice *

Dobra organizacija je bitna u zivotu, pa to vazi i za aktivnosti u kujni.
Najbolje je, kao prvo, skicirati jelovnik za citavu nedelju i prema tome podesiti nabavku odredjenih namirnica. Na taj nacin dobicete mnogo u dragocenom vremenu, jer se neka jela uvek mogu pripremiti dan - dva ranije, uporedo sa redovnim obrocima.
A sad ozbiljno; meni je bolje da ne znam šta od hrane imamo u ku?i, jer kada me povremeno oko 9 uve?e uhvati binge-eating jedem sve šta stignem (npr. jeo sam senf kašikom); tako da bi ta zaliha brzo nestala.
Obilno treba koristiti namirnice koje stede vreme, kao sto su zamrznuta, vec gotova jela, umesena sirova testa, dehidrirano povrce, koje se izvanredno brzo kuva, umake i kremove iz omota...
Taj savet je verovatno bio dobar u vreme pisanja kuvara, ali se danas zna da su svi ti aditivi i masno?e u gotovim jelima jako nezdravi
Razmotrite i mogucnost da u isti mah kuvate povrce ili testo za dva dana, ili bar za dva glavna dnevna obroka - rucak i veceru.
vidi prvu opasku; tako sam i nabacio sve ove kilograme
Cesto se kaze da bez alata nema zanata. Isto vazi i za kuhinjsku opremu - sprave i spravice koje olaksavaju posao u kujni. To su aparati za mucenje, pasiranje, mlevenje i ekspres - lonac. Ovi aparati stede vreme i olaksavaju posao, pa vazi i savet da se oni maksimalno koriste.
Mi imamo vrlo koristan multipraktik.
Korisnikov avatar
By Daliborka
Ja sam pobornica tradicije svuda, pa i u kujni.
Sto se kilograma tice, dragi jukie, natalozio si ih zato sto si jeshan.
Nema to veze sa metodama kuvanja, niti sa novim aparatima, vec iskljucivo sa apetitom.
Preskaci obroke i nemoj da jedes posle 18 casova i rezultati ce se ocitati na vagi koja ce uskoro pokazivati znatno manji broj kilograma. :yes:
I ja sam krupna zena, ali tacno znam da sam za to odgovorna samo ja i niko drugi. Ali ja sebe smatram seksipilnom i ovako, tako da ni ne planiram da skidam kile.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!