Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
Danas sam kupio case za crno (crveno) vino, pa sam mnogo srecan. Uvek se zbunim kada razgledam case za vino. Kakve Vi case imate?

Okrugle, siroke, sa visokom nozicom? Od koliko ml?

Vino kao lek

Još pre 5.000 godina narodi drevnog Egipta koristili su vino kao lek, mešajući ga sa pojedinim lekovitim travama.

Do ovog otkrića došli su istraživači sa američkog univerziteta u Pensilvaniji pomoću biomolekularne analize taloga iz dve amfore za vino.

Prvi sud, koji potiče iz 3150. pre n.e, sadržao je mešavinu lekovitih trava, matičnjaka, korijandra, nane, žalfije i smole četinara.

Druga amfora, iz petog veka naše ere, sadržala je vino "obogaćeno" smolom bora i ruzmarinom.

Iz starih papirusa saznajemo da su te trave obilato korišćene zbog svojih lekovitih svojstava u lečenju raznih oboljenja kao što su želudačni bolovi i herpes.

Vođa istraživačkog tima dr Patrik Mekgovern kaže da su vino i druga alkoholna pića u to vreme upotrebljavani za spravljanje raznih lekovitih napitaka za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Otkriće američkih naučnika potvrđuje stanovište savremene medicine da umereno konzumiranje vina pozitivno utiče na zdravlje zahvaljujući prisustvu resveratrola, antioksidansa koji štiti kardiovaskularni sistem.

Vino je, takođe, poznato da produžuje život jer je u stanju da odloži starenje ćelija zbog čega je uvek važilo za napitak bogova.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=355940
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Sunce
Danas sam kupio case za crno (crveno) vino, pa sam mnogo srecan. Uvek se zbunim kada razgledam case za vino. Kakve Vi case imate?

Okrugle, siroke, sa visokom nozicom? Od koliko ml?
Imam Spiegelau case za vino, mada sam prizvodjac casa nije preterano bitan. Pri odabiru vinskih casa, vazno mi je da budu bezbojne i sto tanjih zidova...sve ostalo (mi) je manje vazno.

Evo jedan copy/paste, nadam se da ce ti dati odgovore na pitanja zbog kojih si bio zbunjen:
Oblik čaše je od velikog značaja za uživanje u vinu jer ne može svako vino ispoljiti sve svoje arome u bilo kojoj čaši. Dobra čaša ne može od jeftinog vina načiniti vrhunsko, ali može, kako ističu eksperti, povećati užitak ispijanja boce osrednje cene. U stara vremena bogati i moćni ljudi su vino pili iz velikih ukrašenih pehara, dok se danas zaljubljenici u to piće uzdaju u lake, tanke čaše, koje, kako oni ističu, pojačavaju kvalitete vina. „Zidovi čaše treba da budu tanki”, savetuje Ernst Bojšer iz nemačkog Instituta za vino. „Svako nesvesno pije pažljivije iz takve čaše”, objašnjava on. Još jedan razlog za odabir tanke čaše je taj što debela čaša prenosi svoju toplotu na vino, a to, u slučaju rashlađenog „rizlinga”, nije poželjno. Vinska čaša takođe ne treba da bude šira oko ivice, inače će aroma vina iščiliti, naglašava Bojšer. Dobra vinska čaša sužava se prema vrhu tako da se aroma vina može koncentrisati i lakše se može omirisati. Miris igra važnu ulogu u ispijanju vina. „Najveći deo onog što smatramo da osetimo čulom ukusa, mi, u stvari, doživljavamo čulom mirisa”, objašnjava Bojšer.

Kompanije koje proizvode vinske čaše razvile su brojne varijacije koje odgovaraju različitim vrstama vina. Oni koji vino piju povremeno ne treba da brinu - sve što je njima potrebno jesu četiri standardne čaše da bi u potpunosti uživali u vinu.

Dve vrste čaša za belo vino, jedna za crno i jedna za šampanjac treba da se nađu u svakom domaćinstvu, precizirao je stručnjak za vino Kristijan Frens iz Kelna.

Prema njegovim rečima, jako belo vino, na primer „šardone” iz Burgundije, treba služiti u velikim čašama u obliku lale. Lakše belo vino trebalo bi pak služiti iz manjih čaša „kako bi njegova delikatna struktura mogla biti na pravi način prezentirana”. Velike, visoke čaše najbolje odgovaraju crnom vinu.

„Aromi crnog vina potrebno je nešto više prostora”, objašnjava Bojšer.

Takva čaša treba da ima obim od osam do 10 centimetara u svom najširem delu. Dobar primer za takvu čašu je čaša „Bordo”. Dužina nožice je, takođe, od značaja. Dobro izbalansirana čaša omogućava vinu da bolje kruži u čaši.

Dobra čaša za šampanjac je uska i sužava se prema vrhu. Loptaste čaše za penušavo vino nisu više u modi, podseća Frens. Na dnu frulaste čaše za šampanjac mora se nalaziti tačkica veličine glave čiode, utisnuta u staklo, na kojoj se oslobađa ugljen-dioksid u obliku mehurića koji se kao stub dižu ka površini, napomenuo je Frens.

Sem ta četiri glavna tipa vinskih čaša, postoji još niz drugih oblika i veličina.

Svi proizvođači dobrih čaša prave serije u saradnji sa stručnjacima za služenje vina. Često se dizajniraju specijalne čaše za svaku vrstu vina.

„Teoretski, u svojoj vitrini možete imati do 60 različitih čaša”, ukazuje stručnjak za kulturu serviranja jela i predmeta za domaćinstvo Eva Bart-Gilhaus.

Pri pripremi za serviranje vina treba imati na umu da čak i lepa i elegantna čaša može pokvariti ukus vina ukoliko sadrži i trunku tečnosti za pranje ili ako je uvukla miris ormara, do čega može doći ako čaše dugo stoje u ormaru neupotrebljene, napominje Bojšer. On u tom slučaju predlaže da se isperu čistom vodom pre upotrebe ili da se u njima promućka malo vina pre nego što se sipa.
Korisnikov avatar
By Sunce
Hvala za informejsns!
Originally posted by Delete
Spanska vina mi jako prijaju, tesko je napraviti gresku pri odabiru "pravog" spanskog vina, nekako su sva bas po mom ukusu, za razliku od italijanskih.
Probala si Rioja tinto ili Muscatell mozda? Ne znam da li ih ima u Beogradu, nisam trazio.

Sto se casa tice, kupio sam Bohemia - 350 ml, od ceskog kristalnog stakla, jako tankih zidova, bezbojne, bez sara i rezbarija, jednostavne :love: , visine oko 21 cm, precnika gornjeg kruga od 7 cm i precnika najsireg dela od 8,50 cm (nije me mrzelo da izmerim :giggle: ), a nameracio sam se i na case od 570 ml (dopadaju mi se velike case).

Zanimljivi sajtovi:

http://www.vino-zagorje.hr/case.php

http://www.winehedonism.com/klasifikacije.html

http://www.winehedonism.com/gadgets.html
Korisnikov avatar
By Delete
Probala si Rioja tinto ili Muscatell mozda? Ne znam da li ih ima u Beogradu, nisam trazio.
Mislis na Rioja tinto Sierra Cantabria ili Sierra Cantabria Crianza?
Probala. Svidjaju mi se, pa ako bude imao bocu viska, koju bi da podelis, ja castim veceru, a ti spremi vino. :)
Buduci da nisam ljubitelj belih vina, ovo drugo nisam pila, ali ako ti se vec svidjaju muskat sorte, preporucujem da probas makedonski Bovin Muscat Frontignan, mislim da ga nije tesko pronaci u BG.
Sto se casa tice, kupio sam Bohemia - 350 ml, od ceskog kristalnog stakla, jako tankih zidova, bezbojne, bez sara i rezbarija, jednostavne :love: , visine oko 21 cm, precnika gornjeg kruga od 7 cm i precnika najsireg dela od 8,50 cm (nije me mrzelo da izmerim :giggle: ), a nameracio sam se i na case od 570 ml (dopadaju mi se velike case).
;)
Korisnikov avatar
By Sunce
Mislis na Rioja tinto Sierra Cantabria ili Sierra Cantabria Crianza?
Probala. Svidjaju mi se, pa ako bude imao bocu viska, koju bi da podelis, ja castim veceru, a ti spremi vino. :)
Buduci da nisam ljubitelj belih vina, ovo drugo nisam pila, ali ako ti se vec svidjaju muskat sorte, preporucujem da probas makedonski Bovin Muscat Frontignan, mislim da ga nije tesko pronaci u BG.
Ne znam koja je varijanta, samo znam da vina poticu iz centralne Spanije. Muscatell je slatko, dezertno vino. Znam da postoji i domaca varijanta. Hvala! :zen:
Korisnikov avatar
By Delete
Ne znam koja je varijanta, samo znam da vina poticu iz centralne Spanije.
Rioja - to je naziv regije iz koje poticu. ;)
A tamo ne proizvode lose vino. :)
By Speculum Columbae
Fantastična tema. Upisujem se i podpisujem se.
Večeras sam, eto otvorio jedan fin Sovinjon i degustiraću ga dok ne budem majka.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ne znam koja je varijanta, samo znam da vina poticu iz centralne Spanije.
Rioja - to je naziv regije iz koje poticu. ;)
A tamo ne proizvode lose vino. :)
Pio sam Rioju. ima da se kupi u Ulici svetog Save. Nije lose vino.

Dopadaju mi se vina Radovanovic - od domacih. Volim kad crna (crvena) vina imaju aromaticni ukus, da se osecaju malo kupine, recimo.
Dezertna vina (slatka) ne volim.
By Speculum Columbae
Svakime danom je moja ljubva vezana za ovaj božanski napitak veća i veća.
U flaši vina uvek leži 40 cm koji nedostaju u vezi.
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Sad bih vam nesto rekla, al' necu da ispadne posle kako se hvalim :P
Korisnikov avatar
By haemoglobin
mm ja bih preporucio madjarsko belo vino muscat ottonel julianus ...predivno poluslatko vino
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
@Dante & Sunce

Samo sam zelela sa vama da podelim svoju radost i ushicenje koje usledise nakon jutrosnjeg "predavanja" u sklopu "Wine Tasting" predmeta na faksu.

:D
By Speculum Columbae
omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg omg
Korisnikov avatar
By Sunce
Superiska. :yay: Sta si slusala na prvom predavanju?
Kako je bilo?
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Nije bilo prvo. Imala sam taj isti predmet i prosle godine, doduse, svega par nedelja. :)

Mislim da mi nikada nije bilo lakse da se budim nego onda kada znam da u 8 AM imam degustaciju vina. Uglavnom, naucis dosta. Bilo je tu dosta i teorije, koja nije nimalo zamorna, ali za pocetak, da ocenis vino po nekim osnovnim kriterijumima, a onda da izvestis svoja cula do te mere da mozes da razlikujes i polu-nepoznate svajcarske sorte grozdja.
Ja sam uzivala, definitivno. :D
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
uskoro se sprema (nadam se) jedna vrlo lepa prilika da se nesto proslavi

koje bi vino preporucili?

(vidim da ovde ima ljudi koji se razumeju u to)

Dom Perignon ili Cristal su meni prvi pali na pamet, ali ja ne pijem alkohol i o vinima pojma nemam

dakle, predlozi?

i gde to kupiti u BG?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
kada bih ja to pravila kao ti (vina poznajem malo), rastrcala bih se po fruskim gorama i slicnim mestima i kupila nekoliko flasa raznih domacih vina, pa bih od toga pravila zajebanciju i probanje...(naravno, ako ne zoves neke napucane poznavaoce, nego neki veseo svet)
Korisnikov avatar
By starky
volim belo vino uz lignje i ribu,a mimo hrane najvise mi prija Roze,i uglavnom kuujem Tikveski.
Korisnikov avatar
By mish_beli
Ja sam totalni fan Kupinovog vina (pijem ga svako vece pred spavanje)
No, ne bunim se ni kada mi sipaju neko drugo (a koliko sam ekonomicna govori i cinjenica da se retko kada usudim da primetim da su mi usuli vino druge boje... ) ( "za dobru svinju, nema loshih pomija" :D )
Korisnikov avatar
By speedygonsales
Мени је сама чињеница да је неко енофил дивна. :)
Ја, лично, не волим вино али ми је супер када се неко у то разуме и воли га! :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Preporucujem svima domace vino Merlot Selection, podruma DO KRAJA SVETA. Lepo se osecaju note sumskog voca. Jedno od najboljih domacih vina.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Pre par meseci sam probala neka domaća vina, iz Bačkog Monoštora, ako se dobro sećam. Taman me sad tema podsetila da pročeprkam i proverim iz čijeg to podruma, gde, šta, kako doći do deset buradi toga i tome slično.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!