Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By elizevin
bem ti, monopolizujem temu izgleda :)
danas pravila low-carb krokete od brokolija
pripremite procesor hrane/seckalicu. moze i bez nje, ali priprema traje duse, i kroketi su vise puni vecih komada, lepse je kad je sve sitno
elem

kroketi sa brokolijem

1 kesa smrznutog brokolija
3 jajeta
200g imlekovog edamera (ili drugog omiljenog sira za topljenje)
oko 100g bademovog brasna (ja samo sameljem sirove bademe u mlinu za kafu)
so, biber, drugi zacini

odledite kesu smrznutog brokolija i iseckajte ga u vilinski prasinu u procesoru, pljusnite jaja, zacine, izrendajte sir i sameljite bademe, sve u procesor na minut mucenja (najbolje sa dva noza - gornji zbog brokolija, donji da sve pulverizuje u testo). u pleh se stavi papir za pecenje, namaze se uljem, kasika - dve testa se sipa za svaki kroket, sve se pece na 180C oko 20 - 25mina.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Napravite/nabavite sejtan, to je skoro čist protein :)
Pomešajte komadiće sejtana sa sirom, najbolje Ella (jer ima jako malo UH i masti) i dobijete nešto što liči na makarone sa sirom, a ima jako malo ugljenih hidrata.

Kad napravim malo veću količinu sejtana možda napravim posne paprike sa njim i nekim začinima, hi-protein/low-carb varijanta punjenih paprika :D
Korisnikov avatar
By elizevin
Sejtan koliko sam videla se pravi od brasna, kako je to onda low-carb? Na netu ga zovu psenicno meso, a ja bome nit zelim isacim da menjam meso, niti mi pada na pamet da pojedem bilo kakav vid brasna, od toga mi je lose. Takodje, posto ella ima smanjeni procenat masti, sigurno prsti od dodatog secera, nisam sigurna, morala bih da proverim, ali cak i ako nema dodatog secera, i dalje mi je tako namucen sir uzasnog ukusa. Radije bih punomasni. Vecina low-carb dijeta mora biti ili high-fat (zbog energije), ako je high-protein sav taj visak proteina se pretvara opet u glukozu, sto je upravo ono sto hocemo da izbegnemo valjda :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
Sejtan se dobija ispiranjem testa toplom vodom, skrob se rastvori i ostaje čist protein. Taj protein je gluten, tako da ukoliko je neko osetljiv na gluten, sejtan nije hrana za njega, ali ako nema preosetljivosti na taj protein, onda nije nikakav problem.
Pšenično meso se zove jer ima visok sadržaj proteina, procentualno kao meso, ali ukusom ni malo ne podseća na meso, bez brige. Sejtan bez začina liči na testo po ukusu, na makarone npr. Sa druge strane lepo upija začine, pa možeš da ih dodaješ po želji i da kombinuješ kako hoćeš.

Ella sir na 100 grama ima:
12 grama proteina
1 gram ugljenih hidrata
0,5 grama masti
Dakle ceo kilogram ovog sira ima svega 10 grama ugljenih hidrata što je izuzetno malo.

Visokoproteinske dijete ne moraju biti punomasne. To je Atkinsova varijanta. Dukanova proteinska dijeta je i low-fat i low-carb. Organizam svakako ne može da nadoknadi onu glukozu koja se ne unosi hranom tokom ovih dijeta, tako da se većina energije dobija iz masti i ketonskih tela.
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2615306#p2615306]Kiborg napisao:[/url]Napravite/nabavite sejtan, to je skoro čist protein :)
Pomešajte komadiće sejtana sa sirom, najbolje Ella (jer ima jako malo UH i masti) i dobijete nešto što liči na makarone sa sirom, a ima jako malo ugljenih hidrata.

Kad napravim malo veću količinu sejtana možda napravim posne paprike sa njim i nekim začinima, hi-protein/low-carb varijanta punjenih paprika :D
evo sad citah o sejtanu i bas me je zainteresovalo! kako oblikujes komadice i koliko dugo ih kuvas u kakvoj vodi da bi sto vise bilo kao pasta?
Korisnikov avatar
By belch
imaš seitan da kupiš u svakoj zdravoj hrani, možda je bolje da prvo probaš da vidiš dal ti se sviđa pre nego što kreneš da praviš sama :)
ja ga mnogo volim
Korisnikov avatar
By elizevin
E pa super onda, mozda cu probati nekom priliko da ga napravim. Ovo ce dobro doci Hys, ja volim ukus mesa, tako da mi to nije problem, ali naravno da bih probala nesto novo :) Ali Ella sir cu ipak ostaviti onima koji mogu da tolerisu ukus, meni je iskreno grozan
Korisnikov avatar
By Hys.
belka nisam ja ni mislila da ga pravim,samo da kupim svez-zanimalo me je kako oblikuje komadice i kuva da bude fazon makarona,tipa da li se kuva u kljucaloj vodi,koliko dugo itd da li moze da se istanji u plocu pa nozem na trake pa tako kuvati.
Korisnikov avatar
By elizevin
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2615455#p2615455]Kiborg napisao:[/url]
Visokoproteinske dijete ne moraju biti punomasne. To je Atkinsova varijanta. Dukanova proteinska dijeta je i low-fat i low-carb. Organizam svakako ne može da nadoknadi onu glukozu koja se ne unosi hranom tokom ovih dijeta, tako da se većina energije dobija iz masti i ketonskih tela.
ne ne, sry, lose sam se izrazila, ja pratim LCHF dijetu, blisku primal/paleo, to je moderate protein dijeta (low carb/high fat), ne znam stvarno nista kako funkcionisu high protein, sem sto sam procitala da postoji opasnost o konvertovanju u glukozu :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
@Hys:

Kad se ispere, onda je relativno elastičan, pa može da se izudara čekićem za meso i istanji, pa se onda isecka na kockice ili tako nešto, oblikuje se po želji. Pa se onda kuva, u slanoj vodi ili sa začinima, po ukusu, oko pola sata i dosta se poveća zapreminski, nabubri, tako da i to treba imati u vidu, pa onda je spreman za razne namene.

Inače, ne dobije se baš oblik kao makarone, već nešto slične veličine, da može da se pojede u zalogaju jednom, sad nemam, ali kad napravim slikaću, pa ću da okačim.
A ako hoćeš da pržiš ili pohuješ ili tako to, možeš isto da istanjiš, pa da oblikuješ kao šnicle.
U mlevenoj formi ga još nisam upotrebio, ali i ja sam sejtan otkrio relativno skoro, pa tek slede eksperimenti sa njim :)

I bitno ako praviš kao "makarone", sa sirom, onda ne moraš da kuvaš opet, samo podgreješ, da se sir istopi kad se pomešaju :D
Korisnikov avatar
By Hys.
cek,ko sto rekoh ja necu da ga pravim vec kupim svez videh da ima u zdravoj hrani na netu kapiram ima i u regulare zdravoj hrani-to znaci da ako kupim svez sejtan,samo ga oblikujem u makarone i podgrejem?
Korisnikov avatar
By Hys.
sad sam na fonu pa ne umem da se snadjem al kad se ukuca sejtan cena izadje recimo svez sejtan u biospajzu,na to nislim.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Kupovni sejtan je malo tvrđi, može da se isecka kako hoćeš. Iseckaj ga na listiće, tako će da aproksimira makarone, ako je mnogo suv /ovi koje sam ja kupovao su bili/, možeš da ga baciš malo u proključalu vodu da omekne i da se ugreje, ali to ne mora dugo, jer se sejtan u samoj pripremi kuva. Ali ovo uzmi s rezervom, ove "makarone" sam samo pravio od domaćeg sejtana. Kupovni sejtan sam seckao i uglavnom koristio kao prilog uz druga jela.
Korisnikov avatar
By elizevin
nasla pre koji dan recept za low-carb kolac koji se pece minut ipo u mikrotalasnoj XD i posto mi se jelo slatko jutros, rekoh da ga probam napraviti, moram reci da je ispao super ^^ vec znam kako cu ga modifikovati sledeci put :)

LCHF zacinjeni kolac

-1 vece jaje
-2 kasike putera na sobnoj temperaturi
-1 kasika kokosovog ulja
-4 kasike nekog LC brasna - ja sam samlela suncokret, lan i susam u mlinu za kafu
-1/4 kasicice sode bikarbone
-1/4 kasicice cimeta
-1/4 kasicice vanile u prahu
-1/4 kasicice djumbira u prahu
-1-2 kasicice kakaa
- stevije po ukusu, ja sam stavila oko 30 kapi, ali jos desetak bi bilo savrseno

E super stvar je sto se svi sastojci samo stave u vecu solju (tipa onu od oko 0.4l , tj. veca od standardne za mleko), dobro izmesaju, i stave minut ipo u mikrotalasnu na najjacem podesavanju. Solja se onda izvadi, obrne na tanjir, lupne malko po dnu, i ispadne divna, mekana, vlazna tortica ^^ Moze takodje da se unutra stavi suvo voce ili crna cokolada, moze i da se preko stavi slatka pavlaka ili neki krem (na pamet mi sad pada krem od bumdeve, njami :)). Eto, pa probajte, ovi sastojci su dovoljni za verovatno dvoje, iako sam je ja smazala sama :D
Korisnikov avatar
By Hys.
draga sve to deluje divno ali kao i do sada problem sa tvojim receptima kod mene su alati:

1. nemam mlin
2. nemam mikrotalasnu

:lol:
Korisnikov avatar
By elizevin
e jbg hys, istopi puter u vodenom kupatilu na ringli, a kolac ispeci u rerni, samo ce d atraje duze jer rerna mora da se ugreje. Semenke doduse ne mogu da se samelju samo ako pozelis dovoljno jako, ali mlin za kafu je sitna investicija u poredjenju sta sve moze s njim da se uradi :*
Korisnikov avatar
By Hys.
istina :)

ti imas onaj starinski, jel?

scout, vidi da li kod tebe tamo u zavicaju mos da nađes neki!
Korisnikov avatar
By elizevin
noup, ja imam onaj sto radi na dugme :) verovatno kineski (a sta danas nije?) uvek sam bila za prakticnost ispred autenticnosti (da ne kazem fotogenicnosti :D)
Korisnikov avatar
By elizevin
evo opet napad lchf slatkisa od tri ipo sastojka. my favourite.

puding od cokolade, al ne iz kesice, ovo je prava stvar

-solja slatke (neutralne) pavlake
-kasika kakaa
-kasicica cimeta
-kasicica govedjeg zelatina (moze i biljni, al nisam sigurna od cega ga prave, a sa zivuljkom ne mozes da pogresis)
-30 kapi tecne stevije

u loncetu se zagreje slatka pavlaka da bude topla, nikako da provri (to razgradi zelatin), pomesa se sa kakaom, cimetom i stevijom. U malu soljicu se stavi zelatin sa nekoliko kasika hladne vode, i saceka se da nabubri (par minuta). Kad je gotov, doda se u lonce sa slatkom pavlakom i dobro izmesa. Sipa se sve u solju, pa u zamrzivac na par sati da zelatin obavi posao.
Evo sad sam stukla moju solju pudinga i mogu reci da je bozanstven.

Evo, Hys, ovo je za tebe - bez mlinova, procesora i zajebavanja :*
Korisnikov avatar
By elizevin
stevija je vestacki zasladjivac koji se dobija iz biljke stevije u obliku steviozida, sam steviozid nema ugljenih hidrata i ok je ukusa, ima da se kupi uvezena iz rusije u vecini radnji zdrave hrane
Korisnikov avatar
By Oziris
Sladoled za low carb konzumente:

1/2 l kokosovog mleka

2 merice whet proteina od cokolade

2 supene kasike peanut butter-a

3 supene kasike chia semenja

Sve to u blender da se smucka, a onda dodati jos 100 gr sitno seckanog kikirikija ili badema. :D
Korisnikov avatar
By Oziris
Ajmo sad kolac:

2 cela jaja + 4 belanca

2 merice whey proteina od vanile

4 supene kasike mlevenih oraha

1 kasicica vanila ekstrakta

8 izmrvljenih zasladjivaca

1 saka malina ili borovnica ili ribizli

Umutiti belanca posebno u ciniji, a u drugoj umutiti jaja sa whey proteinom i mlevenim orasima, a zatim sve to sjediniti sa snegom od belanaca i dodati voce. Peci 10-15 min u zagrejanoj rerni na 200 C.

Moze kao ovako suva varijanta, a za ljubitelje koha, moze se natopiti sa 50-ak ml toplog mleka :)
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598295#p2598295]Anhedonie napisao:[/url]ja ovo uvek procitam kao low CRAB recepti i uvek se iznova zacudim zasto postoji tema o receptima sa malo krabe.
Jbt šta bi ja dala da imam krabu :drama:

OT

Evo ekstra brzog recepta

50 grama pančete sitno iseckati, baciti na teflonski tiganj. Kad ispusti masnoću rkneš sitno seckani kupus (oko dve pune šolje), 100 - 150 grama belog mesa, propržiti da kupus ovene, aleva paprika i so.
Služiti sa jednom do dve kašike punomasne pavlake.
Ja od ove količine sam tela da umrem, verovatno jer sam u drugoj nedelji indukcije, posle će mi se organizam navići.
Korisnikov avatar
By elizevin
Uuuu, ovo kul zvuci, tipa kao da nikada vise necu biti gladna :D Moracu da probam :)

Evo da doprinesem moj omiljeni ultra-brzi rucak:
200g pileceg filea u sitnim kockicama
oko 2 kasicice sikno seckanog djumbira (trenutno mi je omiljeni sastojak, i stavljam ga u sve ^^)
pola sitno iseckanog crvenog luka
to sve proprziti na puteru
onda se doda pola kese smrznutog karfiola i pola kese smrznutog brokolija, i desetak loptica prokelja
smanji se temperatura, pa se sve dinsta dok povrce ne omeksa
super lako i ukusno :)
Korisnikov avatar
By Hys.
^ uuu ovo cu da probam asap!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!