Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Kittrie
otkud znam, za neke kolace su to tako radile moje bake, a i prijateljice..
ne bukvalno prokuvati do kljucanja..

i nije isti ukus/textura ako ih samo ostavis narendane da odstoje (ok je za pite doduse..),
i dalje su "tvrde" i sok koji ispuste ima drukagiji ukus od onog koji puste u malo vrele vode + limuna.
iz mog/naseg iskustva. :)
Korisnikov avatar
By starky
Originally posted by Hys.

Ne pravim torte sa korama, inace vrlo retko pravim torte ovako.Danas ovo probah i odlicno je-

Vrlo jednostavna torta za pripremanje...
Vrijeme pripreme: 20 min

Sastojci
600 gr šlaga
6 dcl kisele vode
200 gr mlevenog keksa
150 gr eurokrema
Priprema
1. Šlag podeliti na tri dela ( po 200 gr).
2. Za prvi deo umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl kisele vode.Ostaviti sa strane
3. Za drugi deo umutiti 200 gr šlaga sa 2 dcl kisele vode i zatim dodati mleveni keks.
4. Za treci deo umutiti 200 šlaga sa 2 dcl kisele vode i zatim dodati euro krem.
5. Filovati : deo sa keksom - deo sa euro kremom - beli deo
6. Ostaviti u frižideru da se ohladi

Mora da odstoji u zamrzivacu malo da se stegne pa prebaci u frizider, preporucujem dug a uzak platanj kako bi tortica dobila na visini :)

Prijatno!

Inace, mislim da moze da se doda neko vocance bez problema, ja nisam trenutno imala a momcima se jelo slatko :mama:

e da-ja sam koristila obican slag na meru, skroz kul! Cena zajedno sa kiselom oko 350 dinara, imamo u ulici prodavnicu koja prodaje na meru slag i keksic :)
meni majke mi moje rodjene ide voda na usta :bale:
Korisnikov avatar
By Hys.
^poslednji put sam dodala i deo sa mesanim sitnim vocem (jagode, bobice razne...)....:mljac:
Korisnikov avatar
By Kittrie
hys., you will be the death of me. :drama:

cim zavrsim sa ovom tuna pastom,
idem po eurokrem. :sigh:
Korisnikov avatar
By erkondisn
evo sam nasao jednu divnu, i ajmorec' brzinsku tortu (ne pece se, nit ista kuva, osim topljenja cokolade, no to se moze lako i u mikrovalnoj ;) ). bas cu je probati ovih dana ^^

Torta s 3 vrste cokolade:

250 g wellness keksa ili nekih drugih s maslacem
150 g maslaca
125 g čokolade s 81 % kakaa
200 g mliječne čokolade
200 g bijele čokolade
500 g mascarpone sira i
5 dcl vrhnja za šlag

Kekse izmrviti i pomiješati s rastopljenim maslacem

Kalup za tortu promjera obložiti papirom za pečenje pa u njega utisnuti pripremljene kekse. Ostaviti u frižider hladiti dok se pripremi fil.

U tri posude iskidati svaku čokoladu ponaosob i pomiješati ih s pola dcl vrhnja za šlag te ih staviti na paru da se tope vodeći računa da ne dodiruju vodu. (ili pak, moja verzija - staviti u mikrovalnu i polagano zagrijavati da se otopi) Kada su se otopile ostaviti ih da se ohlade pa ih dobro izmiksajte da se cokolada otopi.

U jednoj zdjeli umutiti preostalo vrhnje za šlag (3.5 dcl) a posebno umutiti i mascarpone sir pa ih izmiješajte.

Dobivenu kremu podijeliti na tri dijela pa ih dodati otopljenim čokoladama.

Na pripremljenu podlogu prvo staviti tamnu, pa svijetliju i na kraju bijelu kremu.
Korisnikov avatar
By Stripi
au, brate mili, ovo ti je baš brzo :lol:
ma ne što je brzo, nego što je jednostavno :D

elem, ja kad hoću neš brzo, onda mi je najbolji onaj starinski sa višnjama:
3 jaja
6 žlica šećera
6 žlica mlijeka
6 žlica ulja
6 žlica brašna
pola praška za pecivo
i jedan vanil šećer.
Pola smjese liješ u tepsiju, kratko pečeš dok se gore napravi kora, izvadiš van, poslažeš odozgora višnje ili jagode, preliješ ostatkom tijesta i dopečeš do kraja. Na kraju, vruće pospeš šećerom u prahu i voila - eto ti kolača :yes:
Korisnikov avatar
By Mars
erkondisn napisao:evo sam nasao jednu divnu, i ajmorec' brzinsku tortu (ne pece se, nit ista kuva, osim topljenja cokolade, no to se moze lako i u mikrovalnoj ;) ). bas cu je probati ovih dana ^^

Slikaj! Slikaj!
Stripi napisao:au, brate mili, ovo ti je baš brzo :lol:
ma ne što je brzo, nego što je jednostavno :D

elem, ja kad hoću neš brzo, onda mi je najbolji onaj starinski sa višnjama:
Ja mislim nikad nisam pravio, a baš bih mogao...

Prvi: Petit beurre se naredja u pleh. Prelije smesom ukuvanih višanja sa pudingom od vanile (po mogućnosti dodati višnjevaču ili još bolje kirsch brandy). Šlag.

Modifikacija: Ispeku se paštetice od lisnatog teska, pravougaone. Filuju nadevom. Preko višnje sa želatinom. Preko gusto ulupana slatka pavlaka. Poklopi se gornjim delom paštetice koja se premaže razmućenim šećerom u prahu sa sokom od višanja. Ohladjeno.

Drugi: Ima negde ovde na netu, pisao sam...piškote. Redjano voće sa voćnim jogurtom. Šlag.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Stripi napisao:
elem, ja kad hoću neš brzo, onda mi je najbolji onaj starinski sa višnjama
e to s visnjama nikako da nadjem 'pravi' recept, a visnje na kraju uvijek zavrse u strudli... probat ce se :yes:
Korisnikov avatar
By Mars
Sta bih dao za eine kleine schwarzwald torte, al pravu.

Ach mein Gott...
Korisnikov avatar
By Tungi
Mars napisao:
erkondisn napisao:evo sam nasao jednu divnu, i ajmorec' brzinsku tortu (ne pece se, nit ista kuva, osim topljenja cokolade, no to se moze lako i u mikrovalnoj ;) ). bas cu je probati ovih dana ^^

Slikaj! Slikaj!

:lol:
Korisnikov avatar
By Stripi
e to s visnjama nikako da nadjem 'pravi' recept, a visnje na kraju uvijek zavrse u strudli... probat ce se :yes:[/quote]
Bog ti jadan, upravo sam ti dao dobar I preko nekoliko puta isprobat recept :D
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Jao koja tema, bookmarkovah je, al onda se setih da mi nekad komsinica nonsalantno koristi komp pa je ipak odbukarkovah jer je alapaca :D

My 2 pennies - OBOZAVAM ovaj kolac koji mi je par puta pravila majka moje drugarice (takodje komsinice :D ).

Posto ne znam kako se zove, nazvacemo ga

~COKOLADNI ORGAZAM~

jerbo sam izvalio kad sam ga prvi put jeo, i to sve pred drugaricinim roditeljima, babom i osmogodisnjim bratom 'ja sam na ivici orgazma!' :blush: :lol:

Dakle, prepisimo reci gospodje Olivere:

~

Umutiti:
200 ml pavlake (obicne)
200 g smdjeg secera
1 vanilin secer
1 kasicicu cimeta
1 kasicicu sode bikarbone
80 ml ulja (pola case)
200 gr brasna
100 gr seckane cokolade
3 kasike cokolade u prahu (moze i kakao)

Peci na 180 stepeni do pola sata.

Iseci na kocke. Pre svakog zalogaja zatvoriti oci i uzdahnuti 'mmm... boze!'

~

Bon apetit :D
Korisnikov avatar
By Hys.
Ej 'tico, ovo mi zvuci super! A koja pavlaka? Kisela, na nju mislis kad kazes obicna? Ona od 20 odsto pretpostavljam?
Jel znas u kolikom plehu je pekla?
Korisnikov avatar
By Mars
Hm. Stvarno zvuči zanimljivo.

Jab samo izbacio cimet a i kakao (da se one rastopljene kockice čokolade bolje vide na beloj osnovi).

Al prava su stvar oni chocolate chips za ta pečenja...
Korisnikov avatar
By Mars
Znam. Šteta, stvarno...uvoze sve i svašta a toga nema.
Pa i neka naša fabrika da počne da pravi - pa ne radi se o ne znam kakvoj tehnologiji...
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Najbrze je kad ide odokativno :)
Uzmes (ili kupis!)
- 1 jaje (moze 2-3)
- sunes malo jogurta (oko soljicu)
- sunes malo manje ulja nego jogurta
- razne sitnice - od grozdjica, kokosa, do badema, ljesnika i raznih aroma. Licno volim bacit koju kesicu onog secera sa burbonommmm
- prasak za pecivo
- brasno - toliko da bude duplo gusce od smjese za palacinke - onako da se sliva ali da nije prezidak.
- voce - pozeljno svjeze, nasjeckano u kocke - koliko god zelis. U granicama tepsije, naravno.

Zamijesis tijesto, dakle, onda u voce dodas malo secera ako je neko kiselo, sve po ukusu, i dodas prezle po potrebi. Tu ides logiom - ako su jabuke, recimo, onda manje, ako su ribizle malo vise :)

slijes 2/3 tijesta u pleh, polako prekrijes vocem, pa preko predjes ostatkom. Ako negdje ostane voce da viri - nista strasno.
Peces na 250, oko 25 min.

Ko voli moze jos i da prekrije pudingom, ja ne volim.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
kad sam vidio da si postovao ispod - odma' sam pomislio da ces da opet napadas moju gresnu Tigar Tortu :lol:

Sto kako na 250?
Korisnikov avatar
By Mars
Bananice, Bananice... Jeste, tako smo se forumski upoznali...receptom za neku tvoju užas-tortu :kiss:

Uspomene...

Pa nešto mi to mnogo jaka vatra za pobrojane sastojke. Ja samo par kolača znam da se ne peku na 180...
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Ma kakvi - samo ga gledas da ne sagori, i ako ti je prebrzo potamnio smanjis malo. Ali meni skoro vecinu vremena provede na 250 - zato sto stavljam sirovo voce i treba mu dosta toplote
Korisnikov avatar
By Mars
Ma ja mislim da ti je ipak rerna slaba.

Ili možda kao mi uvozite struju iz Bugarske - svi znaju da je ona slabija
(omiljeni izgovor domaćica u mom kraju) :love:

:)
Korisnikov avatar
By Mars
A, to je čuvena Bananicina torta.

Nosiš je kad ideš u dzunglu. I onda ako te napadne tigar - ti mu je samo poturiš ispred njega.

Tigar onda kaže "mjau" i pobegne.

:D
Korisnikov avatar
By *deni*
Mars, znamo da si maher za medijski rat i da si sposoban da Tigar tortu izneseš na rđav glas gore nego što je Slobin RTS činio sa tadašnjom opozicijom.
Ali, ja želim recepturu za tu tortu, zanima me zašto je toliko ozloglašena.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!