Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By J...
Mrzim da kuvam. Mrzim da stojim kod sporeta i gledam u serpu i pazim da me ne isprzi ulje a cim odem od sporeta, obavezno sve zagori. Znaci mrzim da kuvam! (mada to ne znaci i da ne moram povremeno to da radim) :flaming:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Kako da ne, vrsna sam kuvarica.
Neću trošiti reči da bih sebe hvalila, ali ko je probao moje specijalitete, nadaleko je o njima lepo pričao...
:)
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by Marvin

Isprljaš, opereš, ponovo iskoristiš, opereš...

(a tek što volim da gnjecam hranu rukama... :love: ... ali, to je već sad druga tema :giggle: )
upravo! ja kad jedem nema sanse da perem odma' sudove. volim bre da odmorim uz :cigareta: i :kafa:

nekad se desi i da prenotje prljavi sudovi :blush: (zato i ne ostavih ono tvoje za iskusne domacice :giggle: )

glede gnjecanja hrane... nisam bas nesto za to - uvek kad mesim neko testo razmisljam o tome kako 'sto ga duze mesis, bolje je' al' se brzo umorim i batalim. pustim da priroda (kvasac) uradi svoje :D
a salatu uvek volim da promesam rukama: onako uvucem prste u svo to divno povrtje i preliv i lagano prevrtjem (naglasak na lagano :lol: )

ma kuvanje je majka :hail:
Korisnikov avatar
By Marvin
Joj jeste... uvučeš ruke i frrrrrrrrrr :eya:
(ja posebno volim da muljam mleveno meso... huh- to je mnogo dobro)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Hah, ja sam nesto kao kuvarica-pripravnica.

Vezbam... postoji nekoliko jela koje znam da spremim i tu sam vec pohvatala te mere, koliko soli, koliko vegete, ulja, vode, luka... doduse, odreda su jednostavna i samo naslazem sastojke i drknem u rernu da se pece ili na ringlu da kuva.
Ali ono sto bas sa ljubavlju i posvecenoscu spremam su testa (ko je pomenuo vojvodjanku?), bilo slatka ili slana i kolace... torte su mi jos uvek prevelika muka, za to nemam ni odgovarajuci pleh, a nesto i ne volim to red fila red 'leba...
U sustini, kuvanje je lako, ali zahteva vezbu. Na pocetku sam i ja kuvala tzv. bolnicka jela (nicega dovoljno, ni soli, ni ulja, ni zacina, kao za mukice u bolnici) ali sam vremenom stekla praksu i sad ide...
I tacno je da ces lakse savladati pripremu jela koje volis da jedes nego nekog koje ne volis...
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by MinaHarker
samo naslazem sastojke i drknem u rernu
:roflmao:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by ns.happy
Originally posted by MinaHarker
samo naslazem sastojke i drknem u rernu
:roflmao:
Nemoj da se smejes, to je legitiman kulinarski izraz... drknuti na sat vremena na 200 stupnjeva....
Korisnikov avatar
By ns.happy
stupnjeva... :lol: drknuti... :roflmao: jel' to karapandzin kuvar? :pucaodsmeha:
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by anche
Originally posted by Marvin

Isprljaš, opereš, ponovo iskoristiš, opereš...

(a tek što volim da gnjecam hranu rukama... :love: ... ali, to je već sad druga tema :giggle: )
upravo! ja kad jedem nema sanse da perem odma' sudove. volim bre da odmorim uz :cigareta: i :kafa:

nekad se desi i da prenotje prljavi sudovi :blush: (zato i ne ostavih ono tvoje za iskusne domacice :giggle: )

glede gnjecanja hrane... nisam bas nesto za to - uvek kad mesim neko testo razmisljam o tome kako 'sto ga duze mesis, bolje je' al' se brzo umorim i batalim. pustim da priroda (kvasac) uradi svoje :D
a salatu uvek volim da promesam rukama: onako uvucem prste u svo to divno povrtje i preliv i lagano prevrtjem (naglasak na lagano :lol: )

ma kuvanje je majka :hail:

Od najmanjeg tanjira i najmanje kasicice do najglomaznijeg pleha-sve perem uporedo. Ne podnosim gomilanje sudova. Kada je gotov rucak, kuhinja mi se cakli. Jedino kada se desi da mi nesto zagori je kada nisam u kuhinji i nesto podgrevam sto mi nije zanimljivo pa se zabuljim u tv/komp. To mi se desilo 3 puta u poslednje 3 godine, i od toga dva put dok sam kuckala sa drugaricom koja mrzi kuvanje (znaci mora da je njena karma :D )

Obozavam da kuvam, volim da isprobavam nove recepte, malo sta mi je tesko. Jedino torte ne znam (one sa korama).

Aktivno se bavim kuHancijama ima vec 8 dina :D

Naveliko su cuveni moji specijalni pudinzi i palacinke :smug: :kosa: :spliff: :giggle:

e da- cak volEm i sa zimnicom da se smaram, kad bih imala kucu sa letnjom kujnom, svako leto bih je spremala :mljac:
By Paris
mrzim, ali kad nesto skuvam to je super.
Korisnikov avatar
By erkondisn
kakvo je to pitanje... volim, ali pod uvjetom da nije u nekim velikim kolicinama te da se pojede do kraja :) samo sto kuhanje ne stavljam na neki visoki prioritet :giggle:
Korisnikov avatar
By Dina
Ne. Ne vidim nista u tome. Mada ima i gorih kucnih poslova.

Inace, na zapadu je sve prilagodjeno nekuvanju. Moja drugarica koja voli da kuva a zivi u Nemackoj je ubrzo odustala jer je ispadalo da trosi mnogo vise novca kuvajuci nego da uzme sve to vec poluspremno, samo se za par minuta podgreje. Ja se sve nadam da ce to doci do nas :molise:

Inace i meni nisu jasni ljudi koji vole kuvanje i ostale kucne poslove. Mislim znam tolerancija i sve to :D Ali ja sve nekako imam utisak da to retko ko moze da voli nego da ljudi nekako ubede sebe, a i pozeljno je u drustvu narocito za zene. Pa im priznanje i uvazavanje od strane drugih valjda nadoknadjuje sate provedene u dirincenju. :D I tu se nadam da ce zapadna merila doci do nas :molise: pa ce se to smatrati gubljenjem vremena a ne necim ne znam kako pohvalnim...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Dina
Inace i meni nisu jasni ljudi koji vole kuvanje i ostale kucne poslove. Mislim znam tolerancija i sve to :D Ali ja sve nekako imam utisak da to retko ko moze da voli nego da ljudi nekako ubede sebe, a i pozeljno je u drustvu narocito za zene.
Kako ko... nekim ljudima je to vrsta hobija, :hekla: tj. zabavno im je da seckaju, mešaju, :napitak: biraju savršenu povrćku na pijaci od koje će napraviti baš to željeno zamišljeno jelo :bundeva: , sipaju začine, uživaju u tome da na kraju bude određene boje, mirisa, teksture, ukusa itd. kao neka vrsta slikanja ili vajanja. Nešto kao što Najdžela pokušava da nas ubedi da ona oseća, a mislim da se mnogi koji gledaju ove TV kuvare i posle uvežbavaju ta jela i osećaju tako. :vegi:

Kad jednom počneš da zarađuješ od toga kao dayjob, onda si pod stresom i to više nije to. Mene je jako razočarala:nazalost: ona serija gde sam video Džejmi Olivera kako on stvarno živi/radi u kuhinji :closet: (kada je učio tinejdžere da kuvaju), a i kod drugih TV kuvara. Ni ranije nisam jeo po restoranima:njami: a sada pogotovo neću :durenje:jer mi se uopšte nije svidela atmosfera koju su prikazali u kujnama. :grebanje:Svi vrište jedni na druge:vatrica: i niko u stvari nije koncentrisan na ono šta radi, jer svi rade deset stvari istovremeno:pegla: i stalno dodaju jedni drugima nove instrukcije, tako da na kraju ko zna šta završi na tanjiru. :bljak:

A domaćica/kuvarica :oklagija:još gore prolazi jer joj se oko šporeta vrzmaju i maloletna deca :maji: koju treba uklanjati što dalje od ringle i vrele vode:paki: i paziti da ne bace namirnice sa stola na patos :paradajz: i da ih ne prljaju svojim malim kaljavim rukama:piski: kojima su pre toga mazili kucu:pas: i macu :maca:
Korisnikov avatar
By gneeebo
ja sve nekako imam utisak da to retko ko moze da voli nego da ljudi nekako ubede sebe, a i pozeljno je u drustvu narocito za zene.
suluda ideja!

no, ja mnogo volim da kuvam, po receptu ne bas, tajna je samo u tome da njuskas i odnjuskavas dok tebi ne zamirise fino. svako stvaralastvo je sladje kad se podeli sa drugima, tako da najvise volim da kuvam za druge.
Korisnikov avatar
By Dina
Gneebo,
mozda ti je suluda ako ne poznajes ljudsku psihologiju. Pozeljno je za zene da vole kucne poslove, onda su "dobre" zene, udace se, muzevi se nece razvesti od njih itd. Lakse je sebe ubediti da to vole nego da razmisljaju da mozda ima neke nepravde sto one sve rade a muzevi nista i da budu nesrecne a da nemaju snage nista da promene.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by jukie
...
A domaćica/kuvarica :oklagija:još gore prolazi jer joj se oko šporeta vrzmaju i maloletna deca :maji: koju treba uklanjati što dalje od ringle i vrele vode:paki: i paziti da ne bace namirnice sa stola na patos :paradajz: i da ih ne prljaju svojim malim kaljavim rukama:piski: kojima su pre toga mazili kucu:pas: i macu :maca:
:smeh:

Da, to je ta slika, ima jos i muz koga ne bi trebalo ometati jer cita novine a posle ce na fudbal. Ali zaboga to je takvo zadovoljstvo, ona toliko voli kuvanje i decu ;) :sweet:
Korisnikov avatar
By gneeebo
Gneebo,
mozda ti je suluda ako ne poznajes ljudsku psihologiju. Pozeljno je za zene da vole kucne poslove, onda su "dobre" zene, udace se, muzevi se nece razvesti od njih itd. Lakse je sebe ubediti da to vole nego da razmisljaju da mozda ima neke nepravde sto one sve rade a muzevi nista i da budu nesrecne a da nemaju snage nista da promene.
rekla si prvo "retko ko", a ne samo zene, ali svejedno - suludo je zato sto si ti o tome pocela da razmisljas po sledecoj liniji: ja mrzim da kuvam => kuvanje se ne moze voleti => ko voli da kuva, u stvari isto to mrzi kao i ja, al je na kraju ubedio sebe da to voli => ubedio je sebe zato sto ga drustvo na to pritiska. ili skraceno - "ja nesto mrzim, i onda svi koji to vole mora da imaju neki problem, pa aj da razmislim koji bi mogli biti uzroci".
Korisnikov avatar
By Dina
Gneebo,
drzi se ti onoga sto ja pisem na forumu, a ne tumaci kako ja razmisljam - posto u to nemas uvida.
Korisnikov avatar
By anche
dobro bre dina, jasno je: za domatjicu nisi :D (i ne moze svako sve, to je pa vazda bilo jasno :giggle: )

evo ja sam sigurna da smo svi mi koji volimo da kuFamo ubedili sebe da je to jako drustveno pozeljno i siroti dirincimo uz sporete satima mrzeci i sebe, i tu hranu, i ljude za koje kuvamo i ceo svet. a, sve se potajno moleci da ce se pootvarati restorani brze kuhinje na svakom tjosku te da onda mozemo lepo da uzivamo u pravim specijalitetima (citaj: polupokvarenim splacinama). :teletabisi:

ozbiljno sad: teorija ti ich ne drzi vodu jer kuvanje po sebi jeste kreativno i ne predstavlja narocit napor ukoliko se ne mora upraznjavati svakodnevno. :yes:

sebi nikako necu dati slobodu da tumacim odakle tebi tolika averzija ka kuvanju :friends:
Korisnikov avatar
By Dina
Anche,
Nemam ja averziju prema kuvanju nego prema vaspitanju devojcica/decaka kod nas i prema hetero brakovima koji u 95% slucajeva izgledaju kao u opisu koji sam ja dala, bar oni koje ja znam. Drugarica iz Nemacke mi je pricala da je tamo podela kucnih poslova uobicajena, isto kao sto je kuvanje neuobicajeno. Tako da iz toga zakljucujem da ono sto neko drustvo sugerise ipak ima dosta uticaja na uobicajeno ponasanje i shvatanja ljudi.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Gneebo,
drzi se ti onoga sto ja pisem na forumu, a ne tumaci kako ja razmisljam - posto u to nemas uvida.
istina. ja sam video da pise "ja mrzim da kuvam" i "svi mrze da kuvaju, samo neki ubede sebe da to vole", pa sam pretpostavio da je ovo drugo proisteklo iz prvog, mada mozda je i obrnuto, to ipak ne mogu znati. sve u svemu, kuvanje je kreativna stvar kao sto anche rece, a em je fino za cula, em zadovoljava osnovne fizioloske potrebe, tako da mu dodje sasvim prirodno da (mnogi) ljudi to vole da rade, a ta teorija o potiskivanju prirodne averzije prema kuvanju je malo kao jedna od onih - "ljudi koji slusaju klasicnu muziku se foliraju kako bi ispali obrazovani", "biseksualci ne postoje" i slicno.
Korisnikov avatar
By ns.happy
kako i ova tema moze da se pretvori u pljuvanje, neverovatno... :(
Korisnikov avatar
By Dina
Gneebo,
Nije to bila teorija nego lepo pise "ja sve nekako imam utisak". Objasnila sam osnovu za taj utisak, da ne ponavljam. I ako je i predrasuda "zena je nesrecna kad je domacica pa to potiskuje" to je pozitivna predrasuda, pa nije u ravni sa onima koje vode nazad. Pozitivna je jer zene nisu u proslosti imale ni izbora nego samo da budu domacice. U uslovima kad se stigne do toga da svaka zena ima puno raznih izbora, da je bodre i motivisu na obrazovanje i dobre poslove, a ona ipak bira domacinstvo i kuvanje po ceo dan u okviru toga, sasvim cu verovati da je to bas njena istinska zelja.
Korisnikov avatar
By ns.happy
dina, moderatorko, iseci ovaj vas off, ili predjite na kuvanje! :oklagija:
Korisnikov avatar
By ns.happy
inace, jeste pravili nesto danas? ja sam (ne smejte se) otkrio supu od spanaca u kesici koja mi je skroz dobra, nju cu smuckati, a za ostalo se jos dvoumim...
Korisnikov avatar
By anche
Anche,
Nemam ja averziju prema kuvanju nego prema vaspitanju devojcica/decaka kod nas i prema hetero brakovima koji u 95% slucajeva izgledaju kao u opisu koji sam ja dala, bar oni koje ja znam. Drugarica iz Nemacke mi je pricala da je tamo podela kucnih poslova uobicajena, isto kao sto je kuvanje neuobicajeno. Tako da iz toga zakljucujem da ono sto neko drustvo sugerise ipak ima dosta uticaja na uobicajeno ponasanje i shvatanja ljudi.
i mene nervira kad cujem da nije prikladno decaku kupiti set kuhinjskih igracaka a devojcica nikako ne treba da dobije one preslatke setove sa majstorskim alatom! i onda obicno bude: ajde da ne lomimo mnogo svoje heteropatrijarhalno ustrojene mozgove nego lepo decaku kupimo igracku pusku a devojcici lutku. pritom zanemarujuci i da razmisljamo kako njih tako rodno uslovljavamo :roll:

sve sam ja tebe od starta razumela, ali stoji da je negde moglo da se protumaci kako gneebo kaze.

ja sam oduvek imala uzasan otpor kad je majka htela nesto da me poduci u kuhinji, a ona je to pokusavala jos od dvanaeste, trinaeste godine. ne znam zasto, moguce da je adolescentski bunt ali tako je bilo.
osnove kuvanja sam pokupila tek u ranim dvadesetim od drugarice koja je mnogo lepo kuvala i od koje sam naucila neke lepe albanske specijalitete (pirinac sa kiselim mlekom :mljac: )

isto tako si u pravu da svako drustvo sugerise i namece nam svoje ideje/trendove/modu pa tako i sa ovom ekspanzijom chef celebrities-a u poslednjih par godina. meni su razni dzejmiji, najdzele i ostali super jer mislim da imaju ogroman uticaj na promene u drustvu u smislu da sada decaci i devojcice imaju nove role modele koji ranije nisu bili prisutni i da se tako mogu ocekivati promene u svesti ljudi :optimistkinja:

o izborima koje ti spominjes mislim da je najvaznije KO je taj koji je u porodici odgovoran za hranu na stolu. ukoliko je to samo zena, svejedno je da li ona bira da sama sprema hranu ili obezbedi gotovu/polugotovu hranu. time se tradicionalno dodeljene uloge ne menjaju iz korena, vec se samo ublazava scena koju je jukie gore tako slikovito prikazao.
Korisnikov avatar
By anche
@nshappy
ja ne milim da je ovo off, vec nesto sto je vrlo tice ne samo teme, vetj i poente celog ovog foruma :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
ta tema je dovoljna i zanimljiva za sebe, mogla bi da se isece kao off i napravi zasebna tema.
Korisnikov avatar
By Seaman
Originally posted by Daliborka
Kako da ne, vrsna sam kuvarica.
Neću trošiti reči da bih sebe hvalila, ali ko je probao moje specijalitete, nadaleko je o njima lepo pričao...
:)
Ja sam bio kod Dace na rastan.Prste da polizes!! :mljac:

Vrhunska je kuharica.:up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!