Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By elizevin
Prvi put sam pravila tortu - i to ni manje ni vise nego LCHF tortu ^^ Tuga mi je nekako da za rodjendan nema torte, a ne kupuje mi se jer ne smem da je jedem.. Pa iako nikad nisam bila majstor za kolace, upustila sam se u avanturu. I ispalo je dobro. Ne savrseno, i sledeci put tacno znam sta cu da izmenim, ali je torta vise nego jestiva, ukusna je, lepa, a cak je i moja sestra rekla da je fenomenalna, iako se obicno mrsti na moje paleo slatkise, nikad joj nisu dovoljno slatki :) Elem, evo slike, a recept sledi.

Slika

Slika

Torta se sastoji iz 4 sloja, jer kad je je bal, nek je balrog ^^

Kora

Ovde stavljam duplo manje nego sto sam ja stavila, jer kora naraste dosta, sto nisam ocekivala, pa je ispala veoma debela.
-200g blansiranog, neslanog kikirikija, samlevenog u mlinu za kafu sto sitnije (ovo nam je brasno)
-2 jajeta
-60g putera, istopljenog
-pola kasicice cimeta
-pola kasicice sode bikarbone
-cetvrt kasicice soli
-oko 20 kapi tecne stevije, po ukusu
Sve se umuti mikserom, stavi u manju tepsiju i pece na 180C

Prvi sloj:
-300g putera od kikirikija
-100g crne cokolade, istopljene na pari
-pola solje neutralne pavlake
Sve se umuti mikserom i stavi preko prohladjene kore.

Drugi sloj:
Ovo je moj klasicni puding od vanile:
-pola litre neutralne pavlake
-kasicica ciste vanile (moze i ekstrakt)
-2 zumanceta
-20 kapi tecne stevije
-2 kasicice govedjeg zelatina
Zelatin se razmuti u malo hladne vode da nabubri, treba mu nekih 5-10 minuta. Za to vreme se ugreje pavlaka, ali ne previse, vec da bude mlaka. Umute se zumanca sa vanilom i razmute u pavlaci. Doda se stevija. Pavlaka nikako ne sme da prokljuca, pokvarilo bi zumanca, a i zelatin bi se razgradio i ne bi se nista kasnije steglo. Zelatin se doda na kraju u toplu pavlaku, dobro se sve mesa neko vreme da bi se zelatin rastopio. Onda se sve prelije preko drugog sloja. Treba da bude tecno, ono sto stese sloj je zelatin.
Torta se sad stavi u zamrzivac na sat-sat ipo da se stegne treci sloj. Pazite da ne zaboravite tortu unutra, sloj treba da se ohladi i da se npr. do pola stegne, a onda se vadi, jer je zamrznut pa otopljen puding grozan.

Cetvrti sloj:
Ovo je klasican zele od malina, nista spec.
-mala kutija smrznutih malina
-10 kapi tecne stevije
-2 kasicice govedjeg zelatina
Zelatin se rastopi u hladnoj vodi, kao za predhodni sloj, Maline se zagreju da se otope i puste sok, ali opet ne da sok prokljuca, zbog zelatina. Doda se stevija, onda zelatin, sve se neko vreme mesa, da se zelatin rastopi, a onda se sve prelije preko torte i stavi u zamrzivac na sledecih sat-sat ipo, da se zele stegne. Posle toga odmah moze da se udje u tortu :)
Korisnikov avatar
By emo_haos_
zanima me da li vi koji ste na low carb diet jedete hleb/krompir/testo/pirinač? jasno mi je da izbegavate da ih jedete, ali da li ih jedete i koliko? tnx.
Korisnikov avatar
By elizevin
Evo da odgovorim tonu meseci kasnije: na low carb dijeti se te stvari ne jedu. To znaci ne da se izbegavaju, vec se izbacuju potpuno. Na keto dijetama cak se izbacuje voce u potpunosti, a od povrca se jede uglavnom zelenis.
Moderate carb dijete (50-100g ugljenih hidrata dnevno) ukljucuju male kolicine ug. hid. (tipa parce-dva tosta za dorucak, malu kolicinu krompira ili pirinca uz jelo itd.)
Korisnikov avatar
By elizevin
omg good ili omg I hate you and everything you stand for?
Korisnikov avatar
By Madonna
obožavam sve sastojke sem putera. baš je bomba, dumreš od jednog parčeta.. iako je sve zdravo, ali ne u tim količinama koje bih ja sigurno izjeo :sad:
Korisnikov avatar
By elizevin
jeste, bas je da pogines ali bar u srecnoj food-komi halucinirajuci cokoladne jednoroge :D ne preporucujem vise od jednog parceta definitivno
Korisnikov avatar
By elizevin
nimalo :) jedno parce ima veoma malo ugljenih hidrata
u njemu ima recimo 15g semenki, 15g urmi koje jesu bogate secerom (koriste se sveze urme sa velikim procentom vode i vlakana, a ne suvo voce), i recimo 15g putera od kikirikija i veoma veoma malo cokolade koja sama ima minimum secera. Verovatno ni toliko. Bilo koji od sastojaka ne bi ni zastao da pojedes sam za sebe na low carbu, svodi se na saku lesnika i oraha, kocku crne cokolade, dve kasicice putera od kikirikija i 4-5 svezih urmi.
Ako pojedes vise od jednog parceta moze da se nagomila broj, ali veruj mi, nemoguce je

Sta je ovde tebi tacno potpuno suprotno od low carb principa?
Korisnikov avatar
By Madonna
Pa jedino to malo cokolade i urme sto su UH ostalo masti i proteini...
Korisnikov avatar
By Anhedonie
imam ja jedan jednostavan i ukusan low carb (i low fat) recept koji sam smislio + veganski + gluten free :lol:
100g kikirikija
nesto kupusa
crni luk
kukuruz secerac, saka (a i ne mora)
brokoli, kolko osh
boranija, saka
paprika, seckana, jedna-dve kolko god, moze i ljuta po zelji
400g pecurki (moze i piletina, na kockice)
soja sos (po zelji, mnogo lepo ide)
kurkuma
majcina dusica
so, biber

priprema:
short version: sve dinstati.

long version: na sirokom tiganju (moze i serpa), na slaboj vatri, staviti malo vode (koliko da prekrije kikiriki), i ubaciti kikiriki, luk i seckani kupus (na linijice npr, slobodno napuniti tiganj, kupus doooosta splasne), kad se malo kupus smanji, ubaciti brokoli (ako je zaledjen ili svez, ako ne ne mora sad), kikiriki, papriku (takodje ako nije zaledjena ne mora tad), boraniju (isto) i ostaviti da se razledi i malo spremi. cesto prevrtati (ako je tiganj), ni u jednom trenutku ne treba da se lepi za dno tako da ako krene dosipati vodu (ili ulje, al moze sve i na vodi). kad se sve to razledi i bude vrelo/prodinsta sipati pecurke (seckane po zelji), i posuti zacinima. pecurke puste vodu tako da ne dosipavati pre njihovog ubacivanja da ne bude previse. kad pecurke budu gotove sve je spremno. sipati u tanjir, posuti soya sosom, il chili sosom il kecapom, kako god.

Slika
(ova fotka je bez kupusa valjda)
Korisnikov avatar
By Kiborg
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2754154#p2754154]elizevin napisao:[/url]Ultra-brza raw torta:

Slika

Kora: 400g mlevenih svezih urmi i oko 300g mlevenih lesnika, oraha i badema se dobro pomesa i oblikuje se kora u manjoj posudi
Fil: tegla putera od kikirikija (mislim da je to oko 300g) se pomesa sa 50g otopljene crne cokolade (min 75% kakaa) u 30g putera. Premaze se preko kore.
Na kraju se oko 100g mlevenih lesnika, oraha i badema pospe po filu. Treba da stoji u frizideru bar sat vremena.
Torta je veoma jaka, pa se sluzi u malim stanglama.
Slika

Ne znam ja baš koliko je ovo low-carb
prema calorieking-u, cela torta ima 1179 grama i 322grama šećera (izbacio sam vlakna, koristio sam samo vrednost baš za šećere) što daje oko 27 grama šećera na 100 grama torte, takođe 100 grama torte ima oko 500kCal.
Urme jesu sveže, ali i takve su pune šećera.
Low carb i voće po meni prosto ne idu.
Može biti da sam malo omašio negde, ali sigurno ne mnogo, zavisno od izvora koji se koristi za informacije o sadržaju pojedinih nutrijenata u namirnicama, ko što rekoh ja sam koristio calorieking. Većina sajtova se slaže da 100 grama svežih urmi ima od 60-70gr šećera na 100 grama mase, samo sam na jednom mestu video 30, ali mi deluje da su oni pogrešili. Mada, čak i sa tih 30 grama ovo je i dalje puno ugljenih hidrata.

Edit:
Inače, recept mi se poprilično sviđa :D
Kad prestanem da budem svinjče možda se počastim ovim :D
Korisnikov avatar
By elizevin
edit: izbrisano. verovatno imas poentu
Korisnikov avatar
By Hys.
ja bih da se zaronim u onu sliku.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Meni je prvi put da je pravim sam, pre toga mi je pravila to majka, ali mrzelo me da idem kod njih juče, pa rekoh sam ću. I dobro je ispalo.

Musaka sa kelerabom

Potrebne su vam kelerabe, oko 1kg, što zavisi od suda u kojem pravite musaku. Poenta je da se kelerabe isečene na kolutove poređaju u 2 ili 3 sloja, između kojih ide meso.
Kelerabe se seku na kolutove, debljine oko pola santimetra. Ako su tanje, imaćete utisak da jedete samo mleveno meso, a ako su deblje, ispašće da se malo mesa našlo između keleraba, tako da bij rekao da je tih 5mm neka idealna mera, plus nabubriće malo kad se skuvaju.
Tako isečene kelerabe treba skuvati. Za to treba negde oko 20-30minuta. Što su mlađe to se pre skuvaju.

Sledeće je mleveno meso. Meni je bilo dovoljno oko 500 gr za taj kilogram kelerabe. Mleveno meso propržite sa lukom, klasično, i dodajte začine po želji, možete da stavite rendanu šargarepu u to, biber, ja stavljam i kari. Naravno, posolite po ukusu.

I poslednje je preliv sa jajima. U 200 ml pavlake za kuvanje stavite 3-4 jajeta, količinu možete povećati dodavanjem mleka u to da biste mogli sve da pokrijete.

Pa evo kako ide:
Podmažite posudu sa visokim ivicama u kojoj spremate musaku.
Poređajte sloj kelerabe, sloj mesa, pa jako malo preliva. Pa sloj kelerabe. Ukoliko volite tako, možete još jedan sloj mesa, pa još jedan sloj kelerabe. Sloj sa kelerabom je uvek poslednji.
To onda prekrijte aluminijumskom folijom i pecite jedno 20tak minuta na 250 stepeni.
Onda sklonite foliju, sipajte preostali preliv da lepo prelije poslednji sloj i zapecite na nešto manjoj temperaturi 220-230 dok ne dobije mestimično braonkastu boju. Trebaće mu još 10tak minuta.

Ovako je ispalo meni:
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Markiza
Sve isčitala, 20 dana ne jedem slatkiše, sem kafe sa šećerom,hleba minimalno po pola kriške svakog petog dana, još da isprepišem recepte odavde. Šibam ovsene pahuljice mnogo.
Još sam se islikala u gaćama sa svih strana pa da upoređujemo rezultat s vremena na vreme.
Poslala mi majka bila neku suknju odavno, baš lepu,crnu, sexy , i rekla, vrati se kad budeš mogla da uđeš u nju a da se sagneš bez da se ne onesvestiš, tj. vrati se bez stomačine. I sad nju koristim da merim ima li kakvog pomaka.
Korisnikov avatar
By elizevin
Srecno Markiza :)
Samo jedno - ako si se odlucila za low carb, morala bi da izbacis ovsene pahuljice. Nema ti nikakve skoro razlike izmedju hleba i njih.
Korisnikov avatar
By Markiza
Ok, vrv ću da te priupitam porukom u inbox uskoro, da se ne bih raspisivala ovde. Skinula sam par kilograma ovim ovsenim pahuljicama, ali bi trebalo jos 15ak sigurno pa da se vratim na lifelong kilazu.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!