Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Kad krene "stezanje kaisa" najmanje su bitni kolaci, ne :D

Elem...sarma je jedno od najekonomicnijih jela ikad. Jos kad se izuzme dimljeno meso i slanina...ih!

Jedno od jeftinih jela koje sam skoro pravila jer mi je bilo dosadno, su pofete od pirinca. Smislila dok sam pila :mirth: i bila u fazonu da kuvam.

Elem - skuva se pirinac - jedna solja na dve vode. Proprzi se jedan luk, dve paprike, cen-il dva belog luka. Pirinac i povrce se sa zacinom pomesa sa povrcem /ako u kuci ima neki svez persun/mirodjija, super/ zatim se prave pomfetice - pola dlana pljosnatih knedlici koje se zatim uvaljaju u brasno - moze obicno moze kukurzno i zatim przi u ulju. Stavlja se na papir /koji sam ja zemila iz beleznice sa posla/ zbog ulja.

Jaje moze i ne mora u smesu sa povrcem. Ja iskoristila belance koje mi ostalo od rucka tog dana.

Inace, pisalo se o tome kako kuvati pirinac.

Najbolje je u 2 case vode, provrele, ubaciti solju pirinca, poklopiti i iskljuciti ringlu. Tako ostane, uz povremeno mesanje, na ugasenoj ringli dok ne omeksa.

Znaci uvek ide duplo vode u odnosu na pirinac.

Btw, pomfete iste ovako se prave sa krompirom koji je dobro skuvan. U to odlicno ide prokuvana sargarepa, npr.
Korisnikov avatar
By Mars
Sad mi se jede ona jafa domaća...
Elvira je očigledno od onih kućanica koje vazda manijakalno štede na neodređeno vreme i za neodređenu namenu. Za crne dane, za neki važan događaj, koji takve kao što je Elvira najčešće i ne dočekaju, jer ih smrt bolna pretekne, pa naslednici posle u Elvirinoj ostavi nađu 100 kila ustajalog brašna, 200 kila užeglih orasa, 900 litara užeglog ulja itd.
:ozbiljan:
Da, da... I to najviše Elviru, po mom mišljenju, svrstava u red budala bez konkurencije. Barem da je uživala u životu, potrošila te pare i progutala orase, ona se koncentrisala vazda na neke buduće dane, računajući valjda da će živeti 200 godina.
Elvira, Elvira, majmunice jedna matora... :ozbiljan:
Na jednom drugom forumu razmenjuju se jako zanimljivi recepti, pa prenosim neke u integralnoj verziji :
Baka Julkina Starinska pita sa Orasima

Slika

Da li ste ikada probali i pravili pitu koju ne smete da probate, tj. jedete minimum dve nedelje nakon pravljenja? Nisam ni ja dok kod Jelene nisam naišla na ovaj recept. Moram priznati da mi je bilo teško da je ne načnem već sutradan nakon pravljenja, pošto mi je na oko delovala veoma lepo, ali sam bila karakter, spakovala sam je uredno u plastičnu činiju, pa u kesu da je ne provale moji ukućani i digla na najviše mesto u kući, za svaki slučaj. Imam tri slatkoholičara u kući, pa da ne rizikujem dok sam na poslu. I došao je dan degustacije i apsolutno se slažem sa Jelenom, ovo je kraljica svih slatkih pita i baklava. Drago mi je što sam se odlučila da isprobam ovaj recept, i kao što reče Jelena, da na neki način ovo kulinarsko blago sačuvam od zaborava zajedno sa njom. Recept sam isprobala u sklopu igrice "FBI rukavice" koju je pokrenula mamajac.

Potreban materijal:

500g tankih kora za baklavu
500g mlevenih oraha
500g i nešto malo preko kristal šećera
200g suvog grožđa grubo usitnjenog
2 vanil šećera
cimet Kotanyi
oko 35 kašika ulja
oko 5 + 5 kašika vode
prah šećer za valjanje

Priprema:

Potrebno je napraviti pet rolata, svaki sa po tri kora. Položiti kore tako da je kraća strana okrenuta ka vama. Prvu koru poprskati sa oko 2 kašike ulja, pa posuti sa 2 kašike šećera celu koru, staviti drugu koru preko, poprskati je sa 2 kašike ulja, posuti sa 2 kašike šećera, a treću koru poprskati sa 2 kašike ulja, pa posuti sa 3 i više kašika šećera, cimetom i vanil šećerom celu koru, a petinom mlevenih oraha i suvim grožđem donje dve trećine kore.

Redosled: kora (ulje, šećer) - kora (ulje, šećer) - kora (ulje, šećer, cimet, vanil šećer, a na dve trećine orasi i grožđe)

Uljem premazati 1cm početka kore, pa polako sa kraće strane rolovati pitu, ali voditi računa da je početak prava mala rolnica, a ne široki preklop. Ovo je jako bitno zbog preseka. Čvrsto motati rolnu i posle nekoliko krugova lepo je rukama stisnuti od jednog do drugog kraja, a na kraju je odozgo pritisnuti da se malo spljošti. Ovde je bitan faktor čvrsto motanje i na kraju to što se spljeska. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenja i složiti pet rolni. Nauljenom rukom ih premazati, pa poprskati sa malo vode. Peći na 180C nekih 30 minuta. Nakon pečenja dok je vrela poprskati sa malo vode, pa je pokriti drugim plehom da se malo upari oko pola sata. Nemojte dugo ostaviti pleh preko da voda ne kaplje na pitu previše. Skloniti pleh pa pokriti pitu dobro oceđenom čistom kuhinjskom krpom, vodeći računa da mnogo ne dodiruje pitu i ostavite je tako još sat vremena. Nemojte očekivati da će pita mnogo popustiti. Ostavite je nepokrivenu da se ohladi. Hladnu pitu, seći na parčiće oko 3,5cm. Za to je potrebno i malo snage, jer je pita čvrsta, pa onda svako parče umakati sa svih strana bogato u prah šećer i odmah parčiće složiti u posudu, pa posudu zatvoriti i ostaviti da odstoji pre konzumacije minimum nedelju dana. Ja sam izdržala čitave dve nedelje. Pitu čuvati van frižidera, poklopljenu u kutiji na sobnoj temperaturi.
Janija od Koprive

Slika
Potreban materijal:

500gr listova mlade koprive
50ml ulja
100gr pirinča
2 glavice crnog luka
so, aleva paprika
sveži peršun
50gr mlevenih oraha

Priprema:

Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Dodati zatim pirinač, malo aleve paprike i tako pržiti nekoliko minuta, a zatim dodati i opranu i iseckanu koprivu. Razrediti sa toplom vodom i kuvati još tridesetak minuta. Jelo treba da bude gusto, pa vodite računa o količini vode. Gotovo jelo posuti sitno seckanim peršunom i mlevenim orasima. Služiti prohlađeno.

Ovo je recept koji najbolje ide za slow cooker ili crockpot, jer se ustedi i na elektricnoj energiji - naravno moze i da se dinsta ali onda treba vise vremena da dobije taj smek.

Kuvani kupus, koji ljudi il mrze il bas vole.

Kilo-kilo i po kupusa se isece ko za salatu i rukama poguzva tako da mu se dusa ubije. Ubaci se u slow cooker. Dodati aleve paprike, bibera, zacin c, moze mirodjija. Jedan crni luk, 3 cena belog, nalije se vodom tek da jedva prekrije.

Od mesa /ako ima :lol:/ moze da se stavi bilo sta dimljeno - kolenica, slanina, rebra ili jedna kobasica iseckana.

Odlicno je kad se ostavi u slow cookeru na low 12 sati.

Kao prilog - pire krompir pa odozgo fljosnes kupus.
Korisnikov avatar
By Mars
A što toliko sitno da sečeš kupus?

Ja kad kuvam nacepkam rukama listove, pa polako u običnoj šerpi i bez imalo vode. Super bude.
Korisnikov avatar
By Hys.
da moze da stane sto vise u slow cooker :D
Korisnikov avatar
By Mars
Aa.

Meni glavica stane onako jedva u tu šerpu, i onda gledam kako kalira i smanjuje se.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!