Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Daliborka
U nastavku obuke za mlade domacice bice reci o postavljanju stola za obed.

Velicina i oblik stola moraju odgovarati broju osoba. Ja sam vise puta prisustvovala seoskim slavama na kojima ovaj princip nije bio ispostovan i zaista je mucno bilo gledati kako i kraj same ivice stola sede gosti i zlopate se da uopste dodju do samog tanjira, koji je takodje postavljen na ivicu, jer su domacini odlucili da za sto koji je predvidjen za 6 osoba smeste cak 8 do 12 gostiju.
Dakle, pozeljno je angazovati jos jedan sto, makar i manji, ako je u pitanju veci broj gostiju. Ima i stolova koji imaju onaj sredisni deo koji se vadi i sluzi kao produzetak.
No, ako ni to nije dovoljno, mozete uzeti i neku duzu sperplocu i postaviti je na manji sto. Koliko god stolova spajali, pazite da oni budu iste visine, da stabilno stoje i da se ni jedna stolica ne stavi tako da dodje izmedju nogu gosta. Vodite racuna o dostojanstvu gostiju. Vise puta sam imala prilike da prisustvujem obedima prilikom kojih su i stolice bile nejednake visine,a neki gosti su smesteni i na samlice pa im je samo glava virila iznad ivice stola. To je neugodno.
Zavisno od velicine prostorije , stolovi se mogu postaviti u obliku sloova T ili cirilicnog F.
Za svakog gosta treba ostaviti minimum 60 - 70n cm prostora, kako bi komotno mogao da manevrise priborom za jelo i uopste se osecao prijatno i lezerno.

Ovo su neki osnovni podaci, koji cine azbuku postavljanja stola.
Naucite ih, mile moje, a onda nastavljamo dalje....
By Gost
Originally posted by Daliborka
U nastavku obuke za mlade domacice bice reci o postavljanju stola za obed.
Velicina i oblik stola moraju odgovarati broju osoba. Ja sam vise puta prisustvovala seoskim slavama na kojima ovaj princip nije bio ispostovan i zaista je mucno bilo gledati kako i kraj same ivice stola sede gosti i zlopate se da uopste dodju do samog tanjira, koji je takodje postavljen na ivicu, jer su domacini odlucili da za sto koji je predvidjen za 6 osoba smeste cak 8 do 12 gostiju.

Pu pu daleko bilo, da me smeste na ?ošak, pa
da se nikada ne udam!!! To po meni nije doma?inska ku?a,
kada bi mi tako nešto napravili, dva puta bih razmislila
pre nego što bih im ponovo došla.
Korisnikov avatar
By *deni*
Vala, ovi Daliborkini saveti su izuzetno korisni. :yes:

Ja postavio sto za babine goste prema teta Dacinim savetima i odmah dobio 3000 dinara od babe, zato sto sam "dobro dete".

Slusajmo svi teta Dacu i daleko cemo dogurati !

:curka:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Nastavljamo ovu rubriku korisnim savetima o tome kako da uklonite miris duvana iz stana.

Ako je u sobi duze sedelo veliko drustvo u kome se mnogo pusilo, soba ce dugo mirisati na duvan. Nepusacima je ovaj miris neugodan i da bi ga odstranili potrebno je preko noci ostaviti u sobi dva do tri vlazna peskira. Ujutro se nece osecati nikakav miris.
U stanovima gde se mnogo pusi , dobro je staviti na orman posudu sa hipermanganom razblazenim u vodi. To ce vrlo efikasno skupljati dim i miris nikotina. Svakih nekoliko dana menjajte rastvor, koji ce od nikotina dobiti miris i zutu boju.
Veoma je efikasno u prostorijama gde se u jednom trenutku nalazi vise pusaca, zapaliti svecu i ostaviti je da gori.
:sveca:
I jos jedan mali savet

Pranje nozeva

Mnoge domacice pogresno misle da se nozevi dobro peru samo u vreloj vodi. Medjutim, od vrele vode nozevi redovno otupe.
Nozeve je najbolje prati u mlakoj vodi.

Toliko za sada od mene...
:bye:
Korisnikov avatar
By Rada Ivanovic
Sjajno i korisno.
Snimila sam ovu temu i kopiracu je za sve moje drugarice.
Hvala ti, teta Daco !
:cvece:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Rada Ivanovic
Sjajno i korisno.
Snimila sam ovu temu i kopiracu je za sve moje drugarice.
Hvala ti, teta Daco !
:cvece:
Prava odluka !
:up:
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Bas se lepo ispricala sama sa sobom :meso:
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by Adenim
:sigh:
I miss Daca...
me 2
Korisnikov avatar
By Daliborka
Obuku za domacice nastavljamo jednim korisnim receptom, koji ce najvise obradovati moderne, poslovne zene, koje nemaju mnogo vremena da se zadrzavaju kraj sporeta, a opet moraju da odgovore na zahteve porodice da na stolu bude nesto kuvano i sito za rucak.
Radi se o jednoj corbi koja se vrlo prosto sprema, osobito je ukusna i skoro je potpun rucak.

Corba od jagnjece glave
( Kolicine odredite prema broju osoba. Ovo sto sledi je samo mera )

Uzmite jednu jagnjecu glavu sa vratom, treba da zamolite mesara da jagnjecu glavu i usta dobro opere cim jagnje zakolje, jer to posle ne moze kad nastane ukocenost. Vrat odvojite od glave i po zglobu ga prepolovite. Glavu ostavite celu. Uzmite od istog jagnjeta creva, koja valja da prevrnute i dobro operete, burag i siriste, pa ih isecite na komade. Uzmite zatim jednu telecu nogu isecenu u 2 do 3 komada, s razbijenom glavnom koskom. Sve to meso dobro osolite i pobiberite, pa pomesajte s njim ovu zelen :
cetvrt kilograma mladog crnog luka, jednu kitu persuna, koji struk celera i - ko voli - koju zelenu papriku - sve to saseckajte, moze se dodati i malo, vrlo malo belog luka, ko ga jede. Stavite sve to u zemljan lonac, prelijte jednom soljicom maslinovog ulja, sokom od jednog limuna i jednom casom vode, ne velikom. Poklopite dobro lonac, pa ga metnite u pecnicu da se krcka 4 - 5 sati.
Prijatno.
:vegi:
Korisnikov avatar
By Dzi
:lol: :smeh: ladno sam procitala savet mladim kurvicama :doh: :lol: :smeh:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by Dzi
:lol: :smeh: ladno sam procitala savet mladim kurvicama :doh: :lol: :smeh:
Ju, ju, ju... Daleko bilo...
Pa ja i sprovodim ovaj moj aktivizam, da bih suzbila tu devijantnu pojavu koju spominjes kod mladih devojana i ukazala im kako treba da se ponasaju i sta treba da zanima pristojne cure.
:)
Korisnikov avatar
By Dzi
izvinjavamo se teta Daco mLogo se izvinjavamo :)
samo Vi nastavite, danasnja omladina eh...
Korisnikov avatar
By Daliborka
Belgijska supa koja ce vam ispuniti ceo rucak

Zove se supa, a u stvari to je jelo koje ce vam ispuniti ceo rucak i ne trazi mnogo troska, ni mnogo posla.
A tu je i corba i zelje i meso - sve u jednom.

Za 5 - 6 osoba uzeti :

- 1 presnu svinjsku nogu
- 1 komad svinjske gubice
- 125 grama svinjskog mesa iz salamure, ili suvog ( potopiti ga prethodno u vodu da izgubi preslan ukus )
- 125 grama ovcijeg mesa
- 125 grama govedine
- 1 krupnu zelen za supu
- 3 - 4 krompira
- cetvrt kilograma slatkog kupusa, moze se, radi boljeg ukusa, staviti i jedna zelena ili porumenela babura, ili tursijara slatka
- 1 glavica crnog luka, zapecena na stednjaku.
Posto meso pripremite, ocistite ga i operete, spustite ga u lonac i nalijte 2 litre hladne vode, pa stavite da provri.
Skidajte sa njega penu dokle god izbija. Kad je meso tiho vrilo 2 sata, spustite u lonac zelen ociscenu i isecenu na deblje koturove i dodajte koje zrno bibera. Posto se i ta zelen kuvala jedan sat, stavite u lonac krompir isecen na koture, luk i kupus isecen na sitne kockice, otprilike 2 prsta siroke i duge. Pustite da vri pola sata, a zatim povadite meso i isecite ga , pa ga vratite u supicu i posluzite.
Moze se, ko voli, posluziti i nastrugani tvrdi sir.
Prijatno.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Daliborka
Uzmite jednu jagnjecu glavu sa vratom, treba da zamolite mesara da jagnjecu glavu i usta dobro opere cim jagnje zakolje,...
Hocu da zgotovim jelo po Vasoj recepturi, ali -
ni u jednoj mesari ne mogu da nadjem jagnjecu glavu...
:(
A i Vi ste mesarka, Daco ! :eureka:
Imate jagnjecu glavu ?
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by *deni*
Imate jagnjecu glavu ?
Ma jok, ja se to samo tako cheshljam.
:mirnatetko:
:smeh:
Shalu na stranu, probaj u bolje snabdevenim mesarama da potrazhish tu jagnjecu glavu za ruchak. Ili u privatnim domacinstvima. Daj na kraju krajeva oglas, neki ce ti se uzgajivach jagnjadi sigurno javiti.
:yes:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by *deni*
ni u jednoj mesari ne mogu da nadjem jagnjecu glavu...
Ja sam ih viđao u Veru i Merkatoru, zajedno sa prasećim glavama
Korisnikov avatar
By Daliborka
Eto.
Pravac u Merkator po jagnjecu glavu !
:pas:
Korisnikov avatar
By emo_haos_
off:
disleksija strikes again, bejah prvo procitala : teta daliborkini saveti mladim kurvicama :lol:

dodjoh tek kad uocih da je rec o kulinarskim sposobnostima a ne.. :smeh:
Korisnikov avatar
By Mars
Zasto sam ja neobavesten o ovoj plemenitoj temi??

:nuncake:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by emo_haos_
off:
disleksija strikes again, bejah prvo procitala : teta daliborkini saveti mladim kurvicama :lol:

dodjoh tek kad uocih da je rec o kulinarskim sposobnostima a ne.. :smeh:
Ne sumnjam da ce teta-Daliborka uslisiti tvoje podsvesne zelje i otvoriti skolu kurvanja za nas mlade i neiskusne. :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By Daliborka
:lol:

Iako ova tema nije zamisljena da se u njoj valjaju humor i smeh, vec saveti za mlade domacice, ipak necemo biti sitnicavi, jer smeh je lekovit.

Nastavljamo segment obuke za domacice koje ne vole mnogo vremena da provode u kuhinji, a ipak moraju da kuvaju.

Pohovano vime i supa od kostiju

Nabavite pola kilograma govedjeg vimena i jedan kilogram govedjih kostiju. Vime stavite u hladnu vodu da odstoji barem pola sata, a kosti metnite u lonac za supu , nalijte vodom, pa dodajte jednu vezu razne zeleni. Kad supa provri, spustite unutra vime i kuvajte 3 sata. Kuvano vime izvadite iz vode, ohladite ga, isecite na cetvrtaste vece komade i posolite.
Zatim vime panirajte, tj. uvaljajte u brasno , u razmucena jaja u koja treba dodati 2 kasike ulja i najzad u prezle ( tucanu zemichku ).
Panirano vime przite na masti da bude rumeno. Uz vime sluziti restovan krompir, a kao predjelo - onu supu od kostiju ( koju prethodno ocedite od zeleni) obogacenu rezancima.
Prijatno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!