Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Moderatori: IriS, Moderators

Jako sam besan i zelim da svoj bes usmerim na nesto konstruktivno, pa sam odlucio da napravim atomsku bombu... :hyper:

Potrebni su mi dobrovoljci za izradu bombe... Ko se javlja? :trep:

Naravno, jos nisam odlucio gde bi bomba bila bacena, pa su sve sugestije dobrodosle... :hmm:

Elem, malo sam istrazivao i nasao sam sta nam je potrebno: atomski materijal koji može da se cepa i koristi za oružje - dakle uranijum ili plutonijum. Jer ako se na jednom mestu nadje dovoljno plutonijuma ili uranijuma, počinje lančana rekacija- dešava se nuklearna eksplozija. Stručnjaci kao što je Gec Nojnek sa insituta za istraživanje mira i bezbdnosnu poltiku univerziteta u Hamburgu govore o kritičnoj masi koja se mora dostići:

«Sve s obzorom o kojem tipu bombe se radi, njenu razornu snagu i dizajn - potrebno je od 20 do 50 kilograma uranijuma.A što se tiče plutonijuma dovoljno je od 6 do 8 kilograma.U suštini , za pravljenje oružja potrebano je materijala veličine manje bejzbol loptice ili veceg grejapfruta. Dakle, nije potrebno mnogo materijala, da bi se napravila bomba razornija od one koja je bačena na Hirošimu.»

Atomska bomba je u principu jednostavne gradje.

Sastoji se od uranijumske šipke koja tačno pasuje u cilinder koji je takodje od uranijuma.

Ništa od toga, dakle ni šipka nitii cilinder ne poseduju kritičnu masu i ne mogu da eksplodiraju samo od sebe.

Da bi doslo do eksplozije potreban je upaljac ,hemisjki upaljac koji ispali šipku u cilindar. Time se prelazi se granica krične mase i bomba eksplodira.

Zvuči jednostavno .

Medjutim u praksi ,pravljnje atomske bombe je komplikovan poduhvat.

«Zemlja koja hoće da pravi atomsku bombu mora prvo da raspolaže odredjenom tehnikom, mora da vrši istražavanja. I ,ako se hoće pouzdano nuklearno oružje onda se moraju vršiti testovi. Zemlje kao Indija i Pakistn testirale su svoje nukelrano oružje 1998. Vojska uvek hoće da zna da li njeno oružje zaista funkcioniše. Mora se proizvesti bojeva glava koja tačno odgovara sasvim odredjenoj vrsti rakete nosača.To su već sledeći koraci u razvoju oružja.A ako se želi više nuklearnog oružja ,potrebno je imati proizvodne kapacitete.»

Ipak, prvi i najteži korak je – dobijanje uranijuma ili plutonijuma koji mogu da se koriste za oružje .Kod uranijuma problem leži u tome što on u prirodnom stanju ne može da se koristi - od njega ne može da se pravi oružje jer se sastoji od dve različite vrste:

99,3 odsto prirodnog uranijuma čini uranijum 238 i to je jedna relativno stabilna varijanta koju je veoma teško cepati i koja se ne može koristiti ni za proizvodnju šipki niti cilindara. Vojni materijal je uranijum 235 a njega u prirodnom uranijumu ima samo u tragovima, 0,7 odsto.

To znači da je za atomsku bombu potrebno povećati koncentraciju uranijuma 235 – stručanjci govore o obogaćivanju uranijuma.Taj proces se odvija u kompleksnim postrojenjima koje se zovu centrifuge.

Centrifuge rotiraju ogromnom brzinom više hiljada puta u sekundi. Odlučujuće za ovaj proces je to da je uranijum 238 nešto malo teži od uranijuma 235. Tako se u centrifugi uranijum 238 skuplja u spoljnom delu dok 235 ostaje uunutršnjem delu – u svakom slučaju dolazi do razdvajanja. I samo ako je centrifuga dovoljno dugo u pogonu dobija se potreban mešavina – 10 procenata uranijuma 238 i 90 procenata uranjiuma 235.Visoko obogaćeni uranijum – tako se stručno zove ove mešavina –može da se koristi za oružje.

I drugi nuklearni eksloziv, plutonijum, nije lako dobiti:

«Ako se uranijum ,koji se inače koristi kao gorivo u reaktorima, stavi u reaktor, i potom rekator stavi u pogon samo na kratko – onda se u grorivu reaktora dobije plutinijum. Taj plutonijum se pod odredjenm islovima može iskosritit za pravljenje atomske bombe.»

Ali problem je što se plutonijum mora odvojiti od sagorelih gorivnih elemenata i za to je potrebno raspolagati komlikovanom tehnikom.

U svakom slučaju – zemlje koje koriste nuklearnu energiju u civilne svrhe su u prednsoti, kaže Gec Nojnek:

«Države koje raspolažu rasprostranjenom nuklernom infrastrukturom ,koje dakle poseduju tehnogiju obogaćivanja uranijuma i prerade plutonijuma mogu u principu da proizvode materijal za atomske bombe.To Znači da zemlje koje raspolažu civilnom nuklernom tehnologijom imaju mogućnost da proizvode nuklearno oružje. Ali, te zemlje su se obavezale da to ne čine – sporazumom o ne širenju nuklearnog naoružanja.»

Medjunarodna agencija za nuklernu energiju - IAEO preuzela je zadatak da konroliše da li se dotične zemlje pridržavaju ugovora. Njeni inspektori redovno prate rad reaktora i ostalih nuklaernih postorjenaj.jer, spolja se ne može videti da li se nukelrano postrojenje korsti u cvilne ili vojne svrhe – to nije moguće videti čak ni najmodernjim špijunski mstatlitima.

«Sateliti nikada ne mogu da dobiju kompletnu sliku o onome što se dešava na tlu.Ali ,sateliti mogu da budu veoma korisni kada se radi o praćenju izgradnje ili puštanju u pogon odredjenih nuklearnih postorojenja.Oni jesu od velike pomoći ali ne rešavaju problem.Za to su neophodni ljudi na tlu , inspektori medjunardone agencije za atomsku energiju.»
Korisnikov avatar
By sofia
S` tobom vise necu da se druzim :durenje:
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by sofia
ako mi se zameris i neces... :evilgiggle:

:lol:
Korisnikov avatar
By Hton
evo me!!! :hyper:

lets make peace! :sekirica: :rafal: :burner:

kad krecemo? :hyper:
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by iWanna
jel smem da te pitam nesto?
njah... danasnji dan mi je ionako katastrofa... pitaj...
By iWanna
to znaci da ne smem...
necu sad :durenje:
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by horus.

:smeh: :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By horus.
to znaci da ne smem...
ma slobodno...
Korisnikov avatar
By Hton
to znaci da ne smem...
pitaj dok mozes, ti si i onako jedan od prvih na udaru :zavera:

:D
Korisnikov avatar
By sofia

tresu mi se gaće :P
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Hton

nemoj da te taj podatak uplasi... jokic je sa nama u timu... :smug:

Korisnikov avatar
By horus.

tresu mi se gaće :P
uranijum u ruke i pocni sa radom... :mazi:

Korisnikov avatar
By sofia
ti znas da sam ja vise za hladno naoruzanje,pa ako ti ustrebaju moje vestine,vikni!
Korisnikov avatar
By Hton

:smeh:
oduvek sam zeleo da ga imamo na nasoj strani! :lol:
By iWanna
to znaci da ne smem...
pitaj dok mozes, ti si i onako jedan od prvih na udaru :zavera:

:D
:shok:

:uplasen:

:rida:
Korisnikov avatar
By horus.
ti znas da sam ja vise za hladno naoruzanje,pa ako ti ustrebaju moje vestine,vikni!
pa nista onda... ako nam ne uspe izradnja atomske bombe, moraces rucno katanom da seckas 2, 3 miliona ljudi... :killbill:
Korisnikov avatar
By horus.

priznaj da si srecan sto je odlucio da se "samoubije"...

Korisnikov avatar
By Hton

priznaj da si srecan sto je odlucio da se "samoubije"...

i time spasi ljudski rod! :patriota: :D
Korisnikov avatar
By Hton
IWanna, mislis li ti da pitas vise? postajem nestrpljiv! :D
Korisnikov avatar
By horus.
dzejkobuse, ima li kod tebe na starari uranijumske sipke da se kupe? :nerd:
Korisnikov avatar
By Hton
dzejkobuse, ima li kod tebe na starari uranijumske sipke da se kupe? :nerd:
pogledacu u onom trznom centru kod mene - i sam znas da tamo nema sta nema. :lol:
Korisnikov avatar
By horus.
eto sta ti je urbana zona... :yes: rade i nedeljom... :klap:

Korisnikov avatar
By Hton
eto sta ti je urbana zona... :yes: rade i nedeljom... :klap:

nemoj da ti sutra uranijumska sipka zavrsi u makrobiotickom sendvicu! :P
to je ta zdrava hrana. :D
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Ako nema tamo idite kod kineza. Oni bi i decu prodali za 500 dinara. zapravo, vec prodaju. Imam i dokaze.
Korisnikov avatar
By KiWi
imam ja jednu polovnu u dvorištu, samo hvata prašinu ... daću vam u trampu za nešto ... šta nudite?

Inače, bomba je potpuno funkcionalna, korišćena samo jednom, bezuspešno
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by E. M. O.
Ako nema tamo idite kod kineza. Oni bi i decu prodali za 500 dinara. zapravo, vec prodaju. Imam i dokaze.
deca za 500 din. kazes? :hmm: eto mi radne snage... :zavera:
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by KiWi
imam ja jednu polovnu u dvorištu, samo hvata prašinu ... daću vam u trampu za nešto ... šta nudite?

pitanje je sta ti trazis... :lukavi: ja nudim htona...

dogovoricemo se nekako... :predsednik:

oooou gudi! sad sam za korak blizi mom planu da zavladam svetom... :hyper:

Slika

:evilgiggle:
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by KiWi

pitanje je sta ti trazis... :lukavi: ja nudim htona...

:shamar:

stoko jedna, za male pare bi me uvaljao :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!