Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
U engleskom jeziku se koristi 'they' kao rodno-neutralna lična zamenica u jednini. Njima je bilo lako 'prekopirati' ličnu zamenicu za treće lice množine, zato što u engleskom ista nema rod. Kod nas, pak, to nije slučaj (oni (muškarci), one (žene), ona (deca)).
'It' se u engleskom kao i u srpskom ('to') smatra nepristojnim za korišćenje kada se govori o osobi.
Pitanje je, dakle, postoji li rodno-neutralna lična zamenica u srpskom jeziku? Ako da, kako glasi? Ako ne, postoje li inicijative aktivista i/ili stručnjaka da se ista uvrsti u jezik? Kojim zamenicama oslovljavati interrodne osobe?
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
To nije problem sa osobama koje se svrstavaju u muški ili ženski rod, ali ako je u pitanju interrodna osoba, koja se ne svrstava ni u muško, ni u žensko? Ili u oboje? Ili u nešto treće?
Korisnikov avatar
By Berserker
Pa pitas kako da je oslovljavas. What Anhe said.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Joj dobro, ok, preformulisaću pitanje - postoji li lična zamenica kojom bi interrodna osoba mogla biti oslovljena, a da pritom ne bude uvrštena u muški ili ženski rod (on/ona). Pa je ti pitaš - 'kako da te oslovljavam?', i ta osoba kaže 'oslovljavaj me sa :insert-gender-neutral-pronoun-here:'.
U engleskom je to 'they', u švedskom 'hen'...
Ako postoji - kako glasi? Ako ne postoji - postoji li inicijativa aktivista da se kakva uvrsti u jezik?
Korisnikov avatar
By Berserker
Ajde da pitam najiskrenije, korisnika/korisnicu po imenu Macan86, kako da oslovljavamo? Ne rovarim po temama mnogo ali ako sam dobro razumeo, u pitanju je devojka, ali se vise oseca kao momak. Ja bih oslovljavao u zenskom rodu dok ne promeni pol, ali mi je generalno frka da se korisnik/korisnica ne uvredi. I ovo sto pisem mi je bzvz. :-/

Molim da se Macan izjasni.
By Kragi
^
A meni se nesto cini da su pol i rod dva razlicita pojma te i da rodna pripadnost uopste ne mora da zavisi od pola ili promene istog.
Mislim da se macan jasno deklarisao, pisuci po forumu, po pitanju rodnog identiteta te i da kao transdžender osoba ne mora nuzno da bude neutralna u smislu da ova tema nuzno ima veze sa njim? Mis'im, ne znam, cini mi se tako? :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
aha, kontam pitanje, nem pojma

a macan nije interrodna osoba, on je jasno rekao da je decko
Korisnikov avatar
By Berserker
Cekaj, ja sam utripovao u mojoj fotki na slici da sam video devojku. Fuck. Ja se izvinjavam. Idem da se ubijem.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Kako sam razumeo, Macan86 je transrodan, MTF. A ova tema je vezana za interrodne osobe - osobe koje se bez obzira na pol (biološki) ne svrstavaju u muški ili ženski rod, nego u nešto između, nešto treće, ili oboje. Za takve osobe u nekim jezicima je uvedena rodno-neutralna zamenica. Koliko znam, u našem ne postoji (?) pa, eto, napravih temu za diskusiju o tome kako bi ista glasila, bavi li se neko tim pitanjem, želi li iko da se bavi tim pitanjem itd itd itd...
By Kragi
MTF ili FTM?
Verujem da ce macan biti veoma polaskan time sto se toliko bavimo njime :D
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647202#p2647202]Berserker napisao:[/url]Cekaj, ja sam utripovao u mojoj fotki na slici da sam video devojku. Fuck. Ja se izvinjavam. Idem da se ubijem.

Grrr!
(ja inace nisam listao 'moju fotku' skoro i nem' pojma kako doticni izgleda samo odgovaram na post, nevezano za macana)

To o cemu pises nije rodni nego polni identitet (mada je i to diskutabilno zbog silnih predrasuda), rodni ne zavisi od toga sta imas u gacama i da li neko izgleda kao 'muskarac' ili 'zena' nego iskljucivo i samo od licnog, subjektivnog osecaja i ne mora nuzno da bude zasnovan na ili 'u skladu' sa polom. Kontas?
Ako bih ja sad promenio rod i poceo, izmedju ostalog, da pisem u zenskom to ne znaci da nuzno moram da menjam pol da bi moj rod bio zenski. Kontas sad? :lol:

jbt sta ja pisem.

A inace, mislim da ne bi bilo lose da se uz nick, avatar i sl na forumu uvede i rodna pripadnost kako bi komunikacija bila olaksana a neke osobe bile ispostovane zbog ovakvih stvari. :)

/off
@hys editovah. tnx :D
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Kragi lepo objasnio, plus slažem se za tu opciju da se naznači rodna pripadnost na profilu, radi lakše komunikacije. :D
Korisnikov avatar
By *deni*
Uvek kad nisi siguran, a ti persiraj datoj osobi i izbeći ćeš bilo kakve nesporazume.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Pa ne baš, persiranje je samo u drugom licu jednine, koje je svakako rodno-neutralno. Prvo lice je uvek 'ja', drugo lice je uvek 'ti' (ili 'Vi' pri persiranju), a treće lice je 'on/ona/ono', i to treće lice i pravi frku jer nema rodno-neutralnu zamenicu. Ima 'ono', ali to je, kažu, nepristojno (baš je bio neki 'vodič' o tome skorije na GS).

Doduše, tek sad kontam da je u srpskom prosto nemoguće biti rodno-neutralan bez veeeećeg menjanja jezika. Iako bi se uvela neka rodno-neutralna zamenica, problem ostaju pridevi jer imaju rod (da li je interrodna osoba lep ili lepa? Lepo?), imenice jer imaju rod (da li je interrodna osoba sekretar ili sekretarica, doktor ili doktorka?) itd itd itd.

Jebiga. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
smatram da je inzistiranje na dekretskim korekcijama jezika, naročito u odnosnu na nepromijenjenu patrijarhalnu realnost, izraz nemoći i uzaludan posao koji se stvara iluzija djelovanja protiv patrijarhata.
Korisnikov avatar
By dharmox
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647207#p2647207]ZlatnaPtica napisao:[/url]Kragi lepo objasnio, plus slažem se za tu opciju da se naznači rodna pripadnost na profilu, radi lakše komunikacije. :D
Jebote...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647214#p2647214]Srklet napisao:[/url]smatram da je inzistiranje na dekretskim korekcijama jezika, naročito u odnosnu na nepromijenjenu patrijarhalnu realnost, izraz nemoći i uzaludan posao koji se stvara iluzija djelovanja protiv patrijarhata.
:up:
By Kragi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647214#p2647214]Srklet napisao:[/url]smatram da je inzistiranje na dekretskim korekcijama jezika, naročito u odnosnu na nepromijenjenu patrijarhalnu realnost, izraz nemoći i uzaludan posao koji se stvara iluzija djelovanja protiv patrijarhata.
Ne bih ja bas zanemario moc jezika.
Ceo koncept feministicke lingvistike je izmedju ostalog baziran na njemu, kao drustveno istorijskom fenomenu, te i uticaju na drustvo i njegove vrednosti, njegovoj snazi u determinaciji istog i mogucnostima da ga menja :)
'Patrijarhalan' jezik u svojoj iskljucivosti jasno podilazi jednom rodu i stvara predstave koje difinitivno uticu na ponasanje.
Naravno, ne mogu kompletne drustvene promene uslediti samo jezickim putem ali je i patrijarhat toliko sveobuhvatan da od necega mora da se krene ^^
Korisnikov avatar
By Srklet
u teoriji se slažem s onime što si napisao, no problemi nastaju u praksi.
previše se angažmana svodi na dodavanje ženskih sufiksa riječima kao ultimativne feminističke borbe. da se ista količina energije ulaže u druge, važnije stvari stigli bismo mnogo dalje u demontaži patrijarhata. plus je problem tendencija totalitarizma u toj vrsti jezične političke korektnosti, na čije se utjeravanje troši mnogo više pažnje nego što ima smisla s obzirom na rezultate koje (ne) proizvodi.
treba znati razdvojiti bitno od nebitnog.
Korisnikov avatar
By 2kune
čemu trošiti vrijeme na jezik? on je u praksi samo jedna društvena nadgradnja koja ionako sama reagira na promjene u društvu... učinkovitije je mijenjati društvo... jezik previše ovisi o koncenzusu polupismene mase...
Korisnikov avatar
By Hys.
"To o cemu pises nije rodni nego polni identitet (mada je i to diskutabilno zbog silnih predrasuda) i ne zavisi od toga sta imas u gacama i da li neko izgleda kao 'muskarac' ili 'zena' nego iskljucivo i samo od licnog, subjektivnog osecaja i ne mora nuzno da bude zasnovan na ili 'u skladu' sa polom"

Mislis nije polni nego rodni :nerd: ?

[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647214#p2647214]Srklet napisao:[/url]smatram da je inzistiranje na dekretskim korekcijama jezika, naročito u odnosnu na nepromijenjenu patrijarhalnu realnost, izraz nemoći i uzaludan posao koji se stvara iluzija djelovanja protiv patrijarhata.
Uh uh uh.

Pa prosto ne znam oklen bi počela.
Korisnikov avatar
By Laerem
Meni to sve smrdi na političku korektnost. Očekivati da će veštački eksperimenti (koji se ionako ne mogu nametnuti živom jeziku) sa zamjenicama pomoći demontirati transfobiju je isto kao i očekivati da će "the n-word" demolirati rasizam, iako ga, po meni, samo kamuflira. Jedna od osnovnih lekcija psihoanalize je da ono što ne možemo riješiti u stvarnosti pokušavamo potisnuti iz jezika (bukvalno eliminirati označitelj), jednako kao što je uporaba sile gotovo uvijek znak jezične nemoći. Jednom kada u stvarnosti nestane ideološka dihotomija "muško/žensko" vjerujem da će i iz jezične uporabe nestati te dvije riječi. Obratno ne ide, tj. dobijemo samo nakaradne podsjetnike na vlastitu nemoć, poput "the n-word" i dvorodnog pisanja. Međutim, to ne znači da jezik treba odbaciti kao puku "društvenu nadgradnju".
Korisnikov avatar
By Macan86
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2647199#p2647199]Berserker napisao:[/url]Ajde da pitam najiskrenije, korisnika/korisnicu po imenu Macan86, kako da oslovljavamo? Ne rovarim po temama mnogo ali ako sam dobro razumeo, u pitanju je devojka, ali se vise oseca kao momak. Ja bih oslovljavao u zenskom rodu dok ne promeni pol, ali mi je generalno frka da se korisnik/korisnica ne uvredi. I ovo sto pisem mi je bzvz. :-/

Molim da se Macan izjasni.
Ok,ajde da se izjasnim.Sebe računam za momka,i osećam se mnogo udobnije kad mi se neko obraća u muškom rodu,zato što u glavi ja jesam muško...Ja sam o sebi govorim(pišem) u muškom rodu.
Meni bi lično odgovaralo kada bi mi se obraćao u mukom rodu,ali ako je tebi čudno onda ok...neću da se uvredim,dosta ljudi mi se obraćaju u ženskom rodu i još kao klinac sam oguglao na to.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!