Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

By Vesna
ovo sam zamislila kao mesto gde mi koji smo zakasnili i oni koji iz nekog drugog razloga ne mogu imati potpunu tranziciju, iznesemo svoja iskustva i stavove o nuznoj dvojnosti na koju smo zauvek primorani.kako ziveti sa njom.
Korisnikov avatar
By Laerem
Vesna, mozda bi mogla pojasniti malo konkretnije sto to tebe muci. Moram priznati da je meni transrodnost potpuni misterij, pretezito zato sto meni moj "rod" apsolutno nista ne znaci u zivotu. Ja se ne osjecam kao muskarac. Uopce mi nije jasno kako se netko "osjeca muskarcem". Niti zenom. Zaista ne vidim potrebu ni svrhu rodnog identiteta. Ali opet, ne poznajem nikoga intimno tko ima ovakvu problematiku.
By Vesna
rod mi definise um,dusa,svest,razum,jasnost,prirodnost,jednostavnost,sustina a pol telo,forma.
ne mogu menjati ni jedno ni drugo, niti nekom intervencijom prilagodjavati jedno drugom,kasno je za to. mogu jedino nauciti ziveti sa tim.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Learem hoce da kaze da ne moras ni da pravis pitanje oko toga kojeg si roda, da se polarizujes ili sintetites izmedju dva osnovna... vec da budes ono sto jesi :)
Niko od nas ovde nije potpuno muskarac ili potpuno zena, kao ni svi ljudi na svetu uostalom.
By Vesna
u prvi mah tako sam je i ja razumela.
znam da nismo apsolutno definisani kao zensko ili musko,naravno, niti mozemo biti, nisu to kategorije bez varijacija i prozimanja jednog u drugo, jasno mi je to. pomirena sam sa tim da mi je raspon ogroman u tom smislu, mada silno zelim da je manji. ja imam 53, odrzavam sebe u kakvoj takvoj ravnotezi. za mene,proslo je vreme za tranziciju i korekcije tela. podeljena sam i tako zivim,nekako, kako to samo ja znam. podrzavam sve one mlade ljude koji zele koliko se moze uskladiti pol sa svojim rodom, sto pre to bolje, ovako je uzasno tesko. ovde bih volela cuti iskustva slicnih, onih koji zive dvojako, koji nisu uspeli spojiti svoje krajnosti u jedan lik.
Korisnikov avatar
By Hys.
Verujem da je potrebna jaka snaga uma za to, Vesna :)

Mozda ce se javiti neko sa slicnom situacijom.
By Vesna
hvala,Popeye.

da,Hys.potrebna je ogromna snaga, energija koja mora imati svoj izvor. moj je porodica prema kojoj imam odgovornost bez obzira na sve. mislim da niko ko je pri kakvoj takvoj svesti,nema pravo na bas sve, po svaku cenu.
Cuj, stvari nekada izgledaju losije nego sto su stvarno. Ko stvara mogucnosti? Najvise mi sami. Zivot pocinje u pedesetoj, stvarno.
Ja se nalazim u veoma slicnoj situaciji kao i ti,cak u slicnim godinama, pa imam planove. Sta da radimo? Da placemo? Ja ne zelim. (Mozda nasamo)

Javi mi se da porazgovaramo. Ovde sam nova i cudi me da ljudi u postovima do sada nisu shvatili sta pitas.

Glavu gore!
Pozdrav
Cuj, stvari nekada izgledaju losije nego sto su stvarno. Ko stvara mogucnosti? Najvise mi sami. Zivot pocinje u pedesetoj, stvarno.
Ja se nalazim u veoma slicnoj situaciji kao i ti,cak u slicnim godinama, pa imam planove. Sta da radimo? Da placemo? Ja ne zelim. (Mozda nasamo)

Javi mi se da porazgovaramo. Ovde sam nova i cudi me da ljudi u postovima do sada nisu shvatili sta pitas.

Glavu gore!
Pozdrav
Korisnikov avatar
By Luba
Hm, nisam dolazila ovde preko nekoliko vremena, bas duuugooo. Bas zbog toga sto sam prozivela iste, ili slicne, probleme. Pogledaj moje stare postove. Ja sam se rasplakala gledajuci stare postove i od osoba kojih vise nema. Potrebna je ogromna energija, bas ogromna, ne moze se porediti bilo sa cim. sada sam na pragu mojih 70 godina i ne jenjava, ni malo. Naprotiv. Javi mi se porukicom. :besimse:
By Vesna
bas mi je zao sto nije malo zivlje ovde, da jeste ja bih mnogo vise bila tu. zeljna sam da pricam sa sebi slicnima. nikad nikog upoznala nisam a ni netom nisam nesto dublje pricala sa nekim. sanjica i luba,divne ste i pokusala sam vam poslati poruku ali nesto nece. poljubac obema.
Korisnikov avatar
By bern
pa, draga vesna, budi ti ovdje i biće vas sve više :) kao večeras.
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
koja je gornja granica sto se godina tice za operaciju?

takodje, zanima me sta je najveci problem u dvojnosti?
u smislu - budjenje svakog jutra u pogresnom telu, ili nesto drugo?
By Vesna
granice nema, koliko znam, više je važno zdravstveno stanje, srce, pritisak itd... a nešto slično je i sa problemom dvojnosti, individualno je. svako može dati odgovor za sebe. meni je pretežak raspon u kome sam trenutno. volela bih "svesti" sebe na jedno, na žensko a to je definitivno nemoguće (prvenstveno zbog stanja zdravlja a onda se tovare i druge stvari)
Ne razumijem od kuda potreba da se svedete gospođo na jedno, trebate biti ponosna na sebe kao kompletnu osobu na svaki aspekt sebe bez obzira na okolinu. Na aspekt muškosti bogom dan i na aspekt ženstvenosti koji osjećate. Jedino tako ćete sačuvati zdravlje... Ne treba se stiditi niti muškosti niti ženstvenosti, njegujte ta dva aspekta sebe, nije nužno da se približavate jednoj od te dvije, kako mnogi misle, krajnosti.
ja bih osobno preporučila da si pogledate neke članke na engleskom tipa autogynephilia za biološke muškarce , a za biološke žene female oppression kroz povijest do današnjice.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2810158#p2810158]heksagon123 napisao:[/url]Ne razumijem od kuda potreba da se svedete gospođo na jedno, trebate biti ponosna na sebe kao kompletnu osobu na svaki aspekt sebe bez obzira na okolinu. Na aspekt muškosti bogom dan i na aspekt ženstvenosti koji osjećate. Jedino tako ćete sačuvati zdravlje... Ne treba se stiditi niti muškosti niti ženstvenosti, njegujte ta dva aspekta sebe, nije nužno da se približavate jednoj od te dvije, kako mnogi misle, krajnosti.
E a jel kancer bogom dan? A depresija? Jel ne treba da se lecis nicega vec samo da prihvatas?

U nasoj kulturi rodna disforija je bolest jer umanjuje kvalitet zivota. Neko ne moze da zivi s tim i ne moze da "prihvati sebe" sa tom bolescu i ne moze da se izleci na drugi nacin osim promenom pola. Nisu svi ljudi isti.
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2810693#p2810693]Anhedonie napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2810158#p2810158]heksagon123 napisao:[/url]Ne razumijem od kuda potreba da se svedete gospođo na jedno, trebate biti ponosna na sebe kao kompletnu osobu na svaki aspekt sebe bez obzira na okolinu. Na aspekt muškosti bogom dan i na aspekt ženstvenosti koji osjećate. Jedino tako ćete sačuvati zdravlje... Ne treba se stiditi niti muškosti niti ženstvenosti, njegujte ta dva aspekta sebe, nije nužno da se približavate jednoj od te dvije, kako mnogi misle, krajnosti.
E a jel kancer bogom dan? A depresija? Jel ne treba da se lecis nicega vec samo da prihvatas?

U nasoj kulturi rodna disforija je bolest jer umanjuje kvalitet zivota. Neko ne moze da zivi s tim i ne moze da "prihvati sebe" sa tom bolescu i ne moze da se izleci na drugi nacin osim promenom pola. Nisu svi ljudi isti.
Anhedonie, djeluješ kao dobar i obazriv čovjek, a ja ne želim glumit generalnu negativku. Naravno da nisu svi ljudi isti. No ipak, nije li logično da ako je neko bio u stanju 40, 50, 60 godina živjeti u jednom rodu da mu onda takva drastična promjena u poodmakloj dobi ne treba a i kao što vidiš iz prethodnih postova, nije više zdravstveno ni preporučljiva. Pitam se često kako su se ljudi prije 100, 200, 400, 400 godina onda prihvaćali kao i činjenicu da moraju živjet sa tijelom koje imaju, ha eto, nekako već jesu.
Kao što vidiš ja svakom dajem na izbor da radi što hoće, ali dižem svijest o nekim stvarima. Bojim se da ćemo imat eksploziju preosjetljivih ljudi koji će mijenjat spol iz raznoraznih razloga jednostavno jer su po seljački preosjetljivi da malo stisnu zube. Također treba se pazit i da im se ne miješa autoginefilija ili kod žena opresija sa transrodnosti....

Za mene, transrodna osoba bi morala imati problem sa tijelom i da je jedina na svijetu, na pustom otoku... a osoba koja ne spada u stereotipne norme po meni to nije. Socijalni konstrukt i te priče mi ne drže vodu. Pitam se često tko bi uopće u patrijahalnom društvu i htio biti žena itd.

I probaj razumjeti odakle ja dolazim i sa kojeg gledišta, s obzirom na sve, mislim da se fer i korektno odnosim prema ovome svemu jer samo dižem oprez, ne kažem - ne radite to ni sa živu glavu jer znam da me niko ne bi niti poslušao. Samo želim da budućim ljudima koju dođu ovdje zbunjeni bude jasnije što transrodnost je ,a što nije i koje su tu moguće pogreške i da budu iskreni prema sebi...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!