[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2810693#p2810693]Anhedonie napisao:[/url][url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2810158#p2810158]heksagon123 napisao:[/url]Ne razumijem od kuda potreba da se svedete gospođo na jedno, trebate biti ponosna na sebe kao kompletnu osobu na svaki aspekt sebe bez obzira na okolinu. Na aspekt muškosti bogom dan i na aspekt ženstvenosti koji osjećate. Jedino tako ćete sačuvati zdravlje... Ne treba se stiditi niti muškosti niti ženstvenosti, njegujte ta dva aspekta sebe, nije nužno da se približavate jednoj od te dvije, kako mnogi misle, krajnosti.
E a jel kancer bogom dan? A depresija? Jel ne treba da se lecis nicega vec samo da prihvatas?
U nasoj kulturi rodna disforija je bolest jer umanjuje kvalitet zivota. Neko ne moze da zivi s tim i ne moze da "prihvati sebe" sa tom bolescu i ne moze da se izleci na drugi nacin osim promenom pola. Nisu svi ljudi isti.
Anhedonie, djeluješ kao dobar i obazriv čovjek, a ja ne želim glumit generalnu negativku. Naravno da nisu svi ljudi isti. No ipak, nije li logično da ako je neko bio u stanju 40, 50, 60 godina živjeti u jednom rodu da mu onda takva drastična promjena u poodmakloj dobi ne treba a i kao što vidiš iz prethodnih postova, nije više zdravstveno ni preporučljiva. Pitam se često kako su se ljudi prije 100, 200, 400, 400 godina onda prihvaćali kao i činjenicu da moraju živjet sa tijelom koje imaju, ha eto, nekako već jesu.
Kao što vidiš ja svakom dajem na izbor da radi što hoće, ali dižem svijest o nekim stvarima. Bojim se da ćemo imat eksploziju preosjetljivih ljudi koji će mijenjat spol iz raznoraznih razloga jednostavno jer su po seljački preosjetljivi da malo stisnu zube. Također treba se pazit i da im se ne miješa autoginefilija ili kod žena opresija sa transrodnosti....
Za mene, transrodna osoba bi morala imati problem sa tijelom i da je jedina na svijetu, na pustom otoku... a osoba koja ne spada u stereotipne norme po meni to nije. Socijalni konstrukt i te priče mi ne drže vodu. Pitam se često tko bi uopće u patrijahalnom društvu i htio biti žena itd.
I probaj razumjeti odakle ja dolazim i sa kojeg gledišta, s obzirom na sve, mislim da se fer i korektno odnosim prema ovome svemu jer samo dižem oprez, ne kažem - ne radite to ni sa živu glavu jer znam da me niko ne bi niti poslušao. Samo želim da budućim ljudima koju dođu ovdje zbunjeni bude jasnije što transrodnost je ,a što nije i koje su tu moguće pogreške i da budu iskreni prema sebi...