Stranica 1 od 1

Projekt "Put u prosTRANStvo" - potrebna Vasa pomoć

Poslato: 07 Okt 2011, 18:51
od LORI
Slika

Drage i dragi :)

U sklopu projekta „Put u prosTRANStvo“ LORI radi na knjižici koja će uključivati sva važna pitanja za transeksualne osobe a bit će namijenjena kako samoj trans zajednici, tako i njihovim prijateljima/cama i poznanicima/cama. Kako trenutno ne postoji slična literatura, mislimo da će ona biti od velike koristi za sve osobe koje su tek u fazi prihvaćanja svoje transeksualnosti, za sve one koji prolaze kroz tranziciju kao i za osobe koje su napravile operaciju prilagodbe spola i suočavaju se s raznim izazovima i diskriminacijom u svojoj okolini.

Želja nam je da knjižica uključuje i iskustva/pisma samih transeksualnih i transrodnih osoba. Ovakav osoban pristup i „žive“ riječi često su najbolji način senzibiliziranja, a također, vjerujemo da će i mnogim trans osobama koje se osjećaju same i usamljene biti od pomoći čuti iskustva svoje zajednice. Kako vjerojatno knjižica neće uspjeti obuhvatiti sva vaša iskustva, dio koji ne bude u knjižici objavit ćemo na našoj internetskoj stranici :)

Dolje je navedeno 8 pitanja/tema, a vi možete slobodno izabrati na koje/a pitanje/a želite odgovoriti. Poželjno bi bilo da vaša iskustva potpišete s imenom ili nadimkom i da napišete koliko imate godina. Podaci o vašem e-mailu i drugi osobni podaci su naravno povjerljivi.
Zamolile bi vas da izdvojite malo vremena i date svoj velik doprinos! :)

Odgovore pošaljite na e-mail: loricure@yahoo.com, najkasnije do 17.10.2011.

Slobodno proslijedite ovaj poziv vašim prijateljima/cama.

PITANJA:
 • 1. Koji su najčešći problemi koje imaš kao trans osoba u svojoj okolini, odnosno, u svakodnevnom životu?
  2. Kakvo je tvoje iskustvo s coming out-om, kakve su bile reakcije tvojih roditelja i bliže okoline kad si im rekao/la da si transrodna/transeksualna osoba?
  3. Ako si prošao/la tranziciju, kako si se osjećao/la prije tranzicije? Opiši kakav je bio tvoj život, kako je bilo nositi se s prinudom da živiš u rodu/spolu koji ne osjećaš kao svoj i sl.?
  4. Kako se osjećaš nakon tranzicije? Ovdje možeš i opisati samo iskustvo tranzicije, što je ono za tebe značilo i kako si se osjećao/la.
  5. Ako si bio/la diskriminiran/a kao trans osoba, opiši to iskustvo.
  6. Ako si doživio/doživjela nasilje, možeš li opisati to iskustvo?
  7. Opiši pozitivna iskustva koja si doživio/doživjela kao trans osoba (u svom svakodnevnom životu, od svojih prijatelja/ca i obitelji i sl.)?
  8. Kada bi te prijatelji/ce i rodbina upitali/e kako ti mogu biti podrška, što bi im poručio/la?
Hvala unaprijed!
Slika