Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

#2255783
REVOLUCIONARNA METODOLOGIJA U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI

Predškolska ustanova “Egalija” iz Stokholma u Švedskoj uvela je praksu da vaspitači ne koriste reči “on” ili “ona” kako bi se negovala jednakost između polova od najranijeg detinjstva.

Zaposleni u zabavištu takođe brižljivo biraju boje i vrste igračaka i knjiga da mališani ne bi robovali stereotipima vezanim za pol. Školica je otvorena prošle godine sa zadatkom da se razbiju predrasude koje se tiču uloge polova, a to je okosnica nastavnog programa za predškolce u Švedskoj.

- Društvo očekuje da devojčice budu slatke, lepe i ljupke, a dečaci muževni, grubi i društveni. ‘Egalija’ im pruža fantastičnu priliku da budu šta god hoće - objašnjava Jeni Johnson, 31-godišnja vaspitačica.

U ovom vrtiću devojčice i dečaci se zajedno igraju kuvanja plastičnim šerpama i kutlačama, ali se u neposrednoj blizini nalaze lego kocke kako se ne bi pravila mentalna barijera između kuvanja i gradnje. U skoro svim knjigama među “glavnim junacima” su gej parovi, samohrani roditelji i usvojena deca. Nema “Snežane”, niti “Pepeljuge”.

Direktorka Lota Rajalin kaže da su metodi ovog zabavšta naišli na oprečna reagovanja nekih segmenata društva i da osoblje dobija pretnje od rasističkih grupa koje se bune što se deca igraju crnim lutkama. Ali dodaje da za upis u njihovu ustanovu postoji gugačka lista čekanja, a da je samo jedan par ispisao svoje dete.

Džej Belski, dečji psiholog sa Kalifornijskog univerziteta Dejvis nije siguran da je to što rade Šveđani dobro.

- Uskoro dečaci neće smeti da rade ono što najviše vole: da jurcaju i štapove koriste kao mačeve. Tako polna neutralnost u svom najgorem obliku dovodi do ukidanja muškosti - smatra on.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/262431/Je ... -obdanistu
Korisnikov avatar
By Delete
#2255815
Originally posted by Mariška
- Uskoro dečaci neće smeti da rade ono što najviše vole: da jurcaju i štapove koriste kao mačeve. Tako polna neutralnost u svom najgorem obliku dovodi do ukidanja muškosti - smatra on.
:kakodane:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!