- 27 Avg 2010, 07:47
ali vidim opasnost u polazenju od fiksnih ideja... (na kazem da Mariska to radi... ali su me njeni skorasnji postovi podsetili pomalo na nesto sto se naziva apophenia - finding patterns where none exist)... jer ako covek krene od neke fiksne ideje, on ce to nalaziti u svemu sto vidi, cuje, procita, i nalaziti u svemu vezu sa tom pocetnom idejom... ljudski mozak je 'programiran' da prepoznaje strukture gde one ne postoje, mozda zbog potrebe/zelje da nadje red u haosu, da objasni sebi ono sto ne razume, itd... sto ne mora biti negativno i nije samo po sebi lose, ali moze odvesti na pogresan put, narocito ako je teorija bitnija od istine, odn. ako je vaznije potvrditi teoriju, nego otkriti istinu, jer ako se krene od fiksne teorije tada ce mozak nalaziti u svemu oko sebe, u potpuno nevezanim stvarima i sitnicama, potvrdu te teorije... umesto da se krene suprotnim smerom, bez prethodno fiksirane teorije, prosto u sakupljanje cinjenica (u zivot) i onda ce se mozda prava teorija sama iskristalisati...
nadam se da nisam previse zakukuljila ovo
Mariska, ne pokusavam da pobijem tvoju teoriju... ko zna - mozda ona i jeste istinita (ko sam ja da tvrdim suprotno? uostalom, ono sto je istina za tebe, ne mora biti istina za mene...)... samo podsecam na neke opasnosti na tom putu traganja za istinom (o sebi), kao sto je na primer 'lazna epifanija'... (false positive, false alarm, false awakening)... gde covek pomisli da je nabasao na nesto spektakularno a u stvari ne vidi kako je dosao do tog laznog otkrica: povezujuci nepovezane stvari kako bi se uklopile u njegove zelje ili ideje...
(sto ne znaci da ne treba nastaviti sa putovanjem i sa potragom....)
Originally posted by Taranemam nista protiv filozofiranja
Previše bespotrebnog filozofiranja te nikuda neće odvesti (bar ne u onom pravcu koji nije prožet večitom patnjom i nezadovoljstvom).

nadam se da nisam previse zakukuljila ovo

Mariska, ne pokusavam da pobijem tvoju teoriju... ko zna - mozda ona i jeste istinita (ko sam ja da tvrdim suprotno? uostalom, ono sto je istina za tebe, ne mora biti istina za mene...)... samo podsecam na neke opasnosti na tom putu traganja za istinom (o sebi), kao sto je na primer 'lazna epifanija'... (false positive, false alarm, false awakening)... gde covek pomisli da je nabasao na nesto spektakularno a u stvari ne vidi kako je dosao do tog laznog otkrica: povezujuci nepovezane stvari kako bi se uklopile u njegove zelje ili ideje...
(sto ne znaci da ne treba nastaviti sa putovanjem i sa potragom....)