Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Zasto sam zapocela ovu temu? Pa samo iz jednog razloga, sto je zahvaljujuci medijima, i pre svega zutoj stampi kod nas zaziveo
termin "promena pola" koji je krajnje netacan.

Nikada u istoriji ni jedan "muskarac" nije promenio pol, niti je jedna "zena" promenila pol. To je jednostavno nije moguce ni na koji nacin.

Osobe koje se lece od ovog teskog sindroma su rodjeni muskarci i
rodjene zene, sa teskim fizickim defektom. Taj prenatalni defekt
se resava brojnim terapijama i operativnim zahvatima i na taj nacin
se ove osobe dovode u stanje balansa i normale.

U svetu je se koristi termin Sex Reasignment, a kod nas je
u upotrebi termin prilagodjenje pola. (i ne samo pola, nego potpune
biohemije)

Osetila sam potrebu da ovo napisem, jer sam razgovarajuci sa
nekim ucenim ljudima iz sveta prava i medicine bila odusevljena
da oni koriste termin prilagodjenje pola.
By Pending-For-A-Bending
Reasigment- ponovna dodela.

Sto bi reklo da se anulira i daje nov. Tako da ne znam u cemu je problem. To je ipak PROMENA

p'tato,potato
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Jer nije rec o zeni koja postaje muskarac, ili o muskarcu koja postaje zena,
vec o muskarcu koji sebe dovodi u red, jer mu se mozak raspada pod silom
suprotne biohemije i zeni koja sebe dovodi u balans iz istog razloga, jer
nije u mogucstvu da nastavi da zivi dalje sa pogresnim hemijama u telu.

Kao sto se dijabetes ne bira, tako ni ovo lecenje nije stvar izbora.

Dakle pravilan termin bi bio "prilagodjenje pola"
By Ulix
Mislim da je svejedno koju reč koristiš. I prilagođavanje i promena imaju logiku.

Zaista se radi o "promeni" polnog fenotipa i s te strane je "promena" dobar izbor reči. Mada ti jesi u pravu kad kažeš da se genetički pol ne menja, niti se (za sada) može promeniti. XY ostaje XY.

A s obzirom na to da se ne podudaraju rod i pol, i prilagođavanje je dobar izbor, jer se operacijom telo dovodi u saglasje sa rodnim identitetom.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Rec je pre svega o rodnom senzibilitetu.

Osobo koje se lece od ovog teskog sindroma,
svakako vise vole da se ne tretiraju kao da
su nekada bili jedno, a sada drugo..

... vec su uvek bili jedno isto, samo sa tezim i laksim
nivoom problema..

:trans::zastava:
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by Andjelika
Rec je pre svega o rodnom senzibilitetu.
Upravo, ali o rodnom senzibilitetu "normalne" vecine ;)
It's all from their point of view and it's all about them, innit?
Korisnikov avatar
By MILENA-otrovnica
zahvaljujuci medijima, i pre svega zutoj stampi kod nas zaziveo
termin "promena pola" koji je krajnje netacan.

Osobe koje se lece od ovog teskog sindroma su rodjeni muskarci i
rodjene zene, sa teskim fizickim defektom. Taj prenatalni defekt
se resava brojnim terapijama i operativnim zahvatima i na taj nacin
se ove osobe dovode u stanje balansa i normale.

U svetu je se koristi termin Sex Reasignment, a kod nas je
u upotrebi termin prilagodjenje pola. (i ne samo pola, nego potpune
biohemije)
Sve si lepo objasnila.Slazem se sa ovim u potpunosti.
Korisnikov avatar
By De Profundis
Originally posted by Ulix

A s obzirom na to da se ne podudaraju rod i pol, i prilagođavanje je dobar izbor, jer se operacijom telo dovodi u saglasje sa rodnim identitetom.
Pitanje: ne prilagođava li se tada osoba kulturološkim konstrukcijama baziranih isključivo na heteronormativnosti?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
... to je stereotipsko razmisljanje, i ako je osoba koja prolazi kroz lecenje
deo tog kulturoloskog sistema i te konstrukcije, svakako da ce samo preci
na svoju stanu...

... ukoliko je osoba koja se leci od ovog sindoma svojim bicem, psiholoski
van te matrice, onda svakako to nece biti tako...

U stvari zavisi kako ko tretira rod. Ukoliko je iz sveta hetero pravila, mada
ja ne bih to nazvala hetero pravila, vec vise neka drusvtveno usvojena
pravila pod pritiskom verskih organizacija dugi niz godina, onda ce ta
osoba i biti u tim normativima, a ukoliko ne pripada dvojno definisanom
tumacenju roda, onda se to ne desava tako, te lecenje daleko od tog
modela - prelaska iz jednog autobusa u drugi, vec je u nekoj sasvim drugoj
ravni.
By Simor
svakako vise vole da se ne tretiraju kao da
su nekada bili jedno, a sada drugo..
Meni je ovo dovoljno da prihvatim da je termin "promena" neadekvatan. Promena može da podrazumeva jedan diskontinuitet, koji u biografiji osobe ne postoji.
ja ne bih to nazvala hetero pravila, vec vise neka drusvtveno usvojena
pravila pod pritiskom verskih organizacija dugi niz godina
Da ne širim temu, sa ovim se ne bih složio - verski fundamentalizam ne postoji per se (ili postoji, ali je onda izolovan društveni fenomen), nego je odlika društvenih odnosa moći. Nije tu postojao neki društveni raj, pa je religija došla i to promenila, nego je takvo religijsko mišljenje nastalo kao produkt komplikovanih društvenih odnosa moći. Kao i medicina, naučni diskurs, etc.

Danas postoje, recimo, i queer i feministička čitanja iz hrišćanske vizure.

Ali, kao što rekoh, da ne širim temu. Mislim da treba da promenimo termin "promena" koji koristimo. :)
By polarlicht4.1
Originally posted by Simor
Da, postoje. Hajde da razumem nekako hrišćanske feministkinje, može imati smisla ali na mišiće, no ono što nikako ne shvatam je upravo queer teologija koja se pojavila pre par godina. Jednostavno - ontologije, one koje podrazumevaju hrišćanstvo i queer, su mi uzajamno potpuno isključive. Ništa mi tu nije jasno. :misli:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by polarlicht4.1
Originally posted by Simor
Da, postoje. Hajde da razumem nekako hrišćanske feministkinje, može imati smisla ali na mišiće,
Moze li to neko meni da preprica ako ne i preporuci?
Pisu li one polazeci iz hriscanske perspektive, ili sa ishodistem u nekom hriscanskom kljucu?
Jer bi prvo bila, istina nemoguca (queer) teologija a drugo neki queer (pogled).

/sada vec slobodna asocijacija/
Setila sam se prve zenske skole koju je Jelena Anzujska otvorila i jednog manastirskog sestrinstva od posebnog ugleda... :)

/i Ont: /

Andjelika, kako vidim, promena pola je sasvim moguca. U Iranu je to, potkrepljeno mehanizmom moci drzave, takoreci uobicajeno- nad gej mladicima izvrsavani su zahvati promene pola, jer je to, kao, najlakse, nmanje sramno ili vidljivo, sta li. Kao da Alah ne vidi sve. :sigh:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ja se uvek vracam na onaj rad ("pokusaj") poznatog americkog psihijatra,
a sto ste mogli da gledate, cini mi se na nekom od kanala tipa Discovery.

O cemu se radi. Doticni psihijatar je tvrdio da rod nije prenatalno definisana
kategorija i da se moze menjati vaspitanjem i ucenjem.

To se pokazalo kao ne tacno, jer je osoba koja je ucestovalo u tom turobno
teskom eksperimentu na kraju izvrsila samoubistvo.

Samoubistva kod osoba sa rodnom disforijom su nekada bila sasvim normalna pojava,
i od prilike prosek godina do kojih se moglo "funkcionisati" u pogresnoj ulozi je oko 30-35.

Pisala sam to vec, da sam u Berlinu na kongresu o pravima trans osoba dobila statisticki
podatak da je taj broj danas u Evropi smanjen na manje od 30%, zahvaljujuci medicini
i lecenju.

Pricali su mi da su u Rusiji, u proslom veku, po nekim psihijatrijskim klinikama, vrsili uzasne experimente nad osobama sa ovoim sindromom. Davali im cak suprotni hormon od onog
koji je potreban njihovom mozgu.... Samoubistva, bacanja sa krova, prozora su bila u
to vreme tamo najnormalnija pojava..

Nasilna "promena" pola, postojala je na primer u Crnoj Gori i Albaniji. Svi smo culi za Virdzine,
ali ni te epizode se nisu slavno zavrsavale, sto mozemo saznati na osnovu neki zapisa.

Ono sto je vazno je da je rod, u kakvoj god formi obliku bio, prenatalno determinisana
nepromenljiva komponenta.... Jedino sto se moze uciniti je prilagoti telo, okolinu, drustvo,
tom parametru.... sve ostalo je traumaticno i bolno....i vodi ka uzasnom kraju...

Kod nas se jos uvek broj dijagnoze za ovaj vid disforije daje na osnovu psihijatrijske
espertize i ima oznaku F64.0, ali istina je da ovo nije nikakav mentali poremecaj,
kako je u svetu vec odavno usvojeno, vec tezak fizicki deformitet usled hormosnkog
disbalansa i poremecaja tokom razvoja fetusa.

Ako se mozak vec oformio tada kao muski, ili kao zenski, ili kako god, to nije moguce
kasnije promeniti (osim mozda odsecanjem komada mozga), jer je to direktno osnova
nase licnosti, bica, onoga kako mi sami dozivljavamo i osecamo sebe. Ako to nestane
nestajemo i mi kao osobe...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo jednog, nazovimo ga IT primera.

Sakupite pare da kupite racunar. Imate taman dovoljno novca da kupite izvesni PC.
Odete u prodavnicu, platite, uzmete kutiju i dodjete kuci. Povezete sve kako treba,
ukljucite... kad ono...

... greskom je neko u PCjevo kuciste ubacio MAC plocu.

Prvo se zacudite, vidite da to nije bas Windows okruzenje.

... a taj MAC presrecan sto je nasao svoj dom, krene da vam pokazuje sta sve
ume i moze, ali vi ste zbunjeni i ne primecujete to, jer ste zeleli PC i Windows.

MAC otkrije da vas ne cini srecnim, i onda pocne da, teskom mukom, emulira Windows
okruzenje. Prvo je to vrlo nespretno, ali kako raste sve je bolji u tom sistemu emulacije.
A u sustini je to i dalje jedan MAC, koji postaje sve tuzniji...i tuzniji..

U jednom trenutku ceo splet rutina za emulacije pocne da se baguje, pojavljuju se silne
greske, svaki cas se resetuje...

... i onda se potrazi pomoc "servisera"

Ono sto je u tom trenutku jedino moguce, jer taj MAC sadrzi veoma veliki broj podataka
koji su vazni, i uz sve to vam je i prirastao srcu, je da prihvatite da je to MAC, i da mu
modifikujete koliko je to moguce kuciste i stavite MAC znak

... i nastavite da zivite dalje.
By Ulix

Može neki link za ovaj "naučni rad" ili pokušaj, kako već? Interesuje me kojih je godina to izvođeno, kakva vrsta terapije je sprovođena, itd.
By polarlicht4.1
Ono sto je vazno je da je rod, u kakvoj god formi obliku bio, prenatalno determinisana
nepromenljiva komponenta.... Jedino sto se moze uciniti je prilagoti telo, okolinu, drustvo,
tom parametru.... sve ostalo je traumaticno i bolno....i vodi ka uzasnom kraju...
Ovo nekako ide suprotno od celokupnog feminizma (koji god talas), studija roda, LGBT studija, queer teorije....Da li bi mogla da proslediš neki link za neki tekst o tome ili nešto slično? Jer, recimo, ni mnogi trans teoretičari/aktivisti kao npr. Kate Bornstein ne tvrde da je rod "prenatalno definisan".
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica

Može neki link za ovaj "naučni rad" ili pokušaj, kako već? Interesuje me kojih je godina to izvođeno, kakva vrsta terapije je sprovođena, itd.
Pokusacu da nadjem podatke i ime psihijatra.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
http://www.hemingways.org/GIDinfo/research.htm

Medical Research for a Physical GID Cause

Most laypeople tend to view the concept that Gender Dysphoric individuals are "born" to the condition with some skepticism. This is only natural, since the very nature of the condition manifests itself as a perceptual (and therefore appearing to be only mental) disorder. The classification of Gender Identity Dysphoria (GID) within the International Classification of Diseases-10 (ICD-10) and Diagnostic and Statistical Manual of Mental Illnesses (DSM-IV) serve to support the belief that the transgender condition is a mental illness[1]. Much of the reasoning, however, for categorizing GID as a "Mental Illness" is based in science and psychology that is now decades old - beliefs which are being overturned by current research.

It has long been known that "floods" of various hormones are instrumental in the development of a fetus. What remains a vigorous area or research is to determine exactly what effects what hormones have on virtually every structure within the developing fetus. Large scale sexually differentiated structures are the easiest to observe, and the general effects of various hormones on gonadal structures have long been known. However, microstructures such as clusters of neurons in the brain, have proven to be much more difficult to observe. Coupled with that is the fact that the precise functions of neurons in brain is a field of study still in its infancy. Again, only large scale structures are known with very generalized concepts about the functions of those structures. Nevertheless, new research has shed light on the closest thing we have to "proof" that GID has an underlying congential cause.

Biologically, all fetuses start out the same, whether they will ultimately develop into male or female, the fetus contains a structure that has four ducts that can develop into male and/or female genitalia. The determining factor for "normal" development is the presence or absence of a "Y" chromosome. [ I say "normal" because there are numerous deviations from the XX/XY karotypes ] Generally, if the Y chromosome is not present, the fetus will develop as female, with enzymatic signals sent out for "floods" of Estrogenic hormones and Mullerian Hormone (which causes the Mullerian Ducts to develop into female genitalia). Without a flood of Testosterone, the other two ducts do not develop into testes and the tissue is reabsorbed. If there is a Y chromosome present, it sends out "enzymatic signals" during the pregnancy for a number of "Male" hormones. These include Androgen, Testosterone, and Mullerian Inhibiting Hormone. Testosterone is the best known to laypeople and is believed to be primarily responsible for the development of two of the ducts into testes, while the Mullerian Inhibiting Hormone prevents the other two ducts from developing into ovaries - the other ducts whither and the tissue is reabsorbed by the fetus. Androgen, it is believed, is primarily responsible for structural differentiation of neurological tissues. Because of this, Androgen is sometimes said to "hard wire" the brain to process as "male." [2] Of course there are numerous, well-documented cases where this "normal" process is interrupted or deviates, resulting in children born with Klienfelter's Syndrome, Intersexed (formerly known as "Hermaphrodites"), Turner's Syndrome, Down's Syndrome, and so on[3, 4, 5]. The deviations that cause easily observed physical deformity or mental inhibition are most readily diagnosed. However, milder forms of deviation often go undetected, sometimes for the individual's entire life. The mechanisms that cause such deviations are varied and mostly unknown, they result from genetic errors, susceptibility, environmental toxins, maternal stress, malnutrition, drugs, radiation, and probably a host of things that haven't yet been discovered.

Research carried out in the mid-1990's may have discovered just such a previously "undetected deviation" in the brain structures of transgender individuals. In 1995 the Journal Nature [6] reported on the findings in Holland concerning an area of the brain called the bed nucleus of the stria terminalis (BST) region and its put it forth as a possible explanation for Gender Identity Disphoria. The BST region had long been believed to influence sexual behavior, and is known to be larger in male vertebrates, which was why the researchers compared the brains of six transsexuals to the brains of non-transsexual men and women. Although the sampling was small, the BST regions in all six transsexuals were closer to the average size observed in female brains. [I should note that there have been similar comparisons of the size of the BST region between known homosexual and heterosexual men that found them to be comparable. I could find no references to studies comparing the relative size of BST regions in known homosexual and heterosexual women, however ]. The next challenge came in determining if the size of the BST region could be altered post-natally[7]. Tests performed on laboratory rats and primates have subsequently determined that the size of the BST region is determined in utero by the presence or absence of Androgen and is not affected by hormones after birth. The BST region is basically part of the Hypothalmus, which is part of the "primitive" brain and is known to be responsible for regulation of autonomic functions, hormone production, and sexual behavior. In laboratory animal tests, where normal fetal development was purposely altered, male subjects have been observed exhibiting female mating behaviors. Upon examination of the BST regions in these animals, the male brains more closely resembled those of typical females. As this has been tested and shown among primates, it is reasonable to believe that the same processes and results would be observed in human subjects as well.[8] Of course, ethically, such human trials can't be done and researchers must rely on data collected from the population. There are two factors that are impeding human research on the subject. One is that human beings have complex sexual social behaviors that do not often tolerate deviations from the norm (unlike with animal subjects, where homosexual mating behaviors have not social or moral constraints). Transgender individuals will often conceal their true nature and even act opposite to their own instincts as a method of self-preservation. It therefore becomes difficult to identify a significant portion of such individuals and gather data. Even if individuals are identified there is the second problem - the BST region currently must be examined post-mortem by dissection of the brain. Clearly this would be an easier hypothesis to prove if researchers were dealing with a society as uninhibited as the animal kingdom and also had a non-invasive method of observing the BST region in living subjects.

.....
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
http://scindeks.nb.rs/article.aspx?arti ... 790202046R

Srpski arhiv za celokupno lekarstvo
2002, vol. 130, br. 1-2, str. 46-50

jezik rada: srpski
članak
doi:10.2298/SARH0202046R

Razvoj ženskog i muškog identiteta - diferencijacija roda
Rakić Zorana, Vujović Svetlana
Medicinski fakultet - KBC 'dr Dragiša Mišović', Beograd
Institut za endokrinologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Medicinskog fakulteta, Beograd

Sažetak
Tumačenje nastanka ženskog i muškog identiteta je svoje polazište uvek nalazilo u morfologiji tela prema kojoj bi ce izgrađivalo ponašanje. To bi ujedno značilo da se diferentovano ponašanje oblikuje posle rođenja. Nova saznanja stečena tokom poslednje tri do četiri decenije ukazuju na mogućnost diferencijacije ponašanja prenatusa. Njen početak bi bio uslovljen hormonskom determinacijom mozga tokom tzv. kritičnog perioda razvoja. Psihološka nadgradnja postnatusa zadržava svoju aktuelnost u oblikovanju žensko-muške diferencijacije, s tim što njeno mesto i ulogu treba objasniti u kontinuitetu razvoja s determinantama prenatusa. Terminološko razdvajanje pola i roda ukazuje na odgovarajuće putanje njihovog razvoja još iz perioda prenatusa. Najčešće su one usklađene međusobno u ženskom ili muškom smeru U ređim slučajevima putanje razvoja pola i roda mogu se razići u različite smerove, što ima za posledicu da se u istoj osobi pol i rod nađu u raskoraku. Svrha ovog pregleda je da pruži doprinos u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, ali i u zauzimanju stava u oblastima izvan medicine o poreklu ženske i muške uloge.
By polarlicht4.1
Research carried out in the mid-1990's may have discovered just such a previously "undetected deviation" in the brain structures of transgender individuals. In 1995 the Journal Nature [6] reported on the findings in Holland concerning an area of the brain called the bed nucleus of the stria terminalis (BST) region and its put it forth as a possible explanation for Gender Identity Disphoria. The BST region had long been believed to influence sexual behavior, and is known to be larger in male vertebrates, which was why the researchers compared the brains of six transsexuals to the brains of non-transsexual men and women. Although the sampling was small, the BST regions in all six transsexuals were closer to the average size observed in female brains. [I should note that there have been similar comparisons of the size of the BST region between known homosexual and heterosexual men that found them to be comparable. I could find no references to studies comparing the relative size of BST regions in known homosexual and heterosexual women, however ]. The next challenge came in determining if the size of the BST region could be altered post-natally[7]. Tests performed on laboratory rats and primates have subsequently determined that the size of the BST region is determined in utero by the presence or absence of Androgen and is not affected by hormones after birth. The BST region is basically part of the Hypothalmus, which is part of the "primitive" brain and is known to be responsible for regulation of autonomic functions, hormone production, and sexual behavior. In laboratory animal tests, where normal fetal development was purposely altered, male subjects have been observed exhibiting female mating behaviors. Upon examination of the BST regions in these animals, the male brains more closely resembled those of typical females. As this has been tested and shown among primates, it is reasonable to believe that the same processes and results would be observed in human subjects as well.[8]
Citirao sam poveći deo jer ima vrlo bitnih stvari ovde a o kojima sam već pisao na forumu:

1) Već postoji značajna literatura koja kritikuje sprovedena istraživanja, što ova starija iz devedestih, što novija. Navešću koja je tačno samo kada prikupim reference. Jedna od kritika je, recimo, usmerena upravo na istraživanja hipotalamusa kao izvora "muškosti" i "ženstvenosti".

2) Tu je i metodološki problem skakanja sa ekspiremenata na laboratorijskim pacovima na zaključke o ljudskom ponašanju. Iako naravno postoji kontinuum između životinja i ljudi, ipak je vrlo problematično donositi takve zaključke.

Terminološko razdvajanje pola i roda ukazuje na odgovarajuće putanje njihovog razvoja još iz perioda prenatusa. Najčešće su one usklađene međusobno u ženskom ili muškom smeru U ređim slučajevima putanje razvoja pola i roda mogu se razići u različite smerove, što ima za posledicu da se u istoj osobi pol i rod nađu u raskoraku. Svrha ovog pregleda je da pruži doprinos u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, ali i u zauzimanju stava u oblastima izvan medicine o poreklu ženske i muške uloge.
Meni je ovo jako nabijeno heteronormativnom ideologijom. Mislim, ako se kreće od dva pretpostavljena roda/pola kao aksioma, naravno da će se isti dokazati. Znamo već da ni nauka nije lišena ideologije posle godina i godina što radova samih naučnika što filozofa/teoretičara nauke te tako ne bih uzimao ništa od toga za final word on the matter a bez detaljnog kritičkog ispitivanja.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo mogu da dam na licnom primeru, kako stvari stoje, upravo iz ugla osobe
koja je kroz sve ovo prosla.

Dakle ja pre svega ne potpadam po te heteronormative, i ne uklapam se na taj
nacin ni u jednu od "dve" pomenute grupe M-F, ali sam u jednom trenutku svog
zivota ipak morala da potrazim pomoc lekara kako bih nastavila dalje zivot.

Pre tog dogadjaja sam se zanosila da upravo svesno mogu da kontrolisem te neke
iskonske nagone pripadanja pojedinim grupama. Morfoloski sam rodjena sa pogresnim
genitalijama i pogresnom biohemijom, ali iskreno od svoje 4 godine sve to osecam i znam.
Iako su me okolina i roditelji ubedjivali u jednom, uvek sam znala, osecala, tu zedj, glad,
(jer to i jesu osecaji na tom bazicnom nivou) da ja to nisam. Nisam nikada igrala fudbal,
ali sam zato uvek igrala izmedju dve vatre i lastish....

... e sada ono najbitnije. Uvek su mi se svidjale devojke, otuda i nastaje ceo kolaps sistema.
Kada sam bila u vezama sa str8 zenama, one su prosto bezale od mene posle bilo kakvog
pokusaja seksa... jer moj seksualne ideje i nagoni nisu bili "heteroseksualno" prihvatljivi... sa
gledista moje tadasnje morgologije.

Bila bih presretna da sam rodjena kao normalna zenska osoba bez tog problema,
i uopste nije lako prihvatiti to lecenje, kad znate da vam zivot do kraja zavisi od
nekih injekcija, lekova, pregleda, analiza...

.. time hocu da naglasim, da niko iz hira ne ide na ovaj dugotrajan, dozivotni proces
lecenja.

Samim tim ja nikada nisam nista menjala, samo sam uz lekarsku pomoc, dovela sebe
u stanje dusevnog mira.

Evo pokusavam da nadjem celu tu pricu tog americkog psihijatra, koji je na jednoj devojcici
pokusao da demostrira da se rod moze vaspitanjem promeniti...

Pisala sam to ovde vec. Postoji jedan tim lekara, endokrinologa, koji rade na razvoju
prenatalnih analiza mozga. I kako danas mozemo na osnovu doplera, raznih skenerea
da proverimo kako izgleda i kako je nasa beba koju nosimo, tako ce, kako su mi oni rekli,
vrlo brzo biti moguce ustavoviti da li je kod bebe doslo do hormonalnog disbalansa u
kriticnom periodu.
By polarlicht4.1
.. time hocu da naglasim, da niko iz hira ne ide na ovaj dugotrajan, dozivotni proces
lecenja.

Samim tim ja nikada nisam nista menjala, samo sam uz lekarsku pomoc, dovela sebe
u stanje dusevnog mira.
Naravno. Uopšte ne sporim to što si ti preživela i iskustvo koje dalje živiš. Ono što mi smeta u ovim primerima koje si citirala je to što se postuliraju "muško" i "žensko" kao nepromenljive i neizbežne datosti, isključujuća logika ili/ili. Iskustva mnogih queer osoba pokazuju upravo suprotno po onom što sam čitao a i kroz razgovore uživo. Mislim da je produktivnije misliti o kontinuumu gde bi kategorije "muškog" i "ženskog" jednostavno postale suvišne. Ako ćemo baš genetike da se hvatamo ni tu nije stvar tako ili/ili - postoji XX, XY, XXY, XXYY, XXXY, XXXXY, itd. Još kad se dodaju rodni identiteti i/ili odsustvo istih mogućnosti postaju beskonačne.
By Simor
Jednostavno - ontologije, one koje podrazumevaju hrišćanstvo i queer, su mi uzajamno potpuno isključive. Ništa mi tu nije jasno. :misli:
Ah, pa savremena filozofska i/ili teološka misao zna da bude čudna. Baš nedavno čitah o fenomenu deridijanaca koji dekonstruišu sve izuzev ideja samog Deride. Htedoh reći, čuđenju svake vrste uvek ima mesta. No, čuđenje, nije li to početna tačka filozofske misli?
Originally posted by the1whowished
Moze li to neko meni da preprica ako ne i preporuci?
Ja se nisam ne-znam-kako temeljno bavio feminističkom teologijom, ali jedno od meni interesantnih imena jeste ono teološkinje Letty Russell (na žalost, nedavno preminule). Takođe, kod nas postoje dva zbornika koja su, čini mi se, tek zagrebala po tom fenomenu: "Feministička teologija" (Novi Sad, 1999) i "Rodna perspektiva u međureligijskom dijalogu u XXI veku" (Novi Sad, 2009). Tu ćeš naći širok opseg tema - od položaja žena u religijama, skrivenih žena u biblijskom tekstu i u istoriji raznih religijskih pokreta, preko feminističke interpretacije teksta do generalnog osvrta na metode i pitanja feminističke teologije.

:salut:
By Ulix

2) Tu je i metodološki problem skakanja sa ekspiremenata na laboratorijskim pacovima na zaključke o ljudskom ponašanju. Iako naravno postoji kontinuum između životinja i ljudi, ipak je vrlo problematično donositi takve zaključke.
Zapravo, sama pretpostavka da pacovi imaju rodni identitet meni je pomalo smešna. :giggle:
Meni je ovo jako nabijeno heteronormativnom ideologijom. Mislim, ako se kreće od dva pretpostavljena roda/pola kao aksioma, naravno da će se isti dokazati. Znamo već da ni nauka nije lišena ideologije posle godina i godina što radova samih naučnika što filozofa/teoretičara nauke te tako ne bih uzimao ništa od toga za final word on the matter a bez detaljnog kritičkog ispitivanja.
Binarnost roda je i u psihijatriji već odbačena; možda ne u Srbiji, ali uopšte gledano, među ozbiljnijim psihijatrima napolju, jeste.

Binarnost pola je sa druge strane nešto što je genetski utemeljeno i teško da može biti predmet neke ozbiljnije relativizacije, pošto pol određuje prisustvo tj. odsustvo Y hromozoma. A njega ili ima ili nema, i to je to.

A da je sve to heteronormativno iz korena, jeste.
Ali nemoj zaboraviti da je medicina u krajnjoj liniji praktična nauka i nju manje zanima da li je rodna disforija posledica heteronormativnosti; najvažnije je to što će pacijent da pati, ako ta disforija nije na neki način rešena.
By Ulix
Mislim da je produktivnije misliti o kontinuumu gde bi kategorije "muškog" i "ženskog" jednostavno postale suvišne. Ako ćemo baš genetike da se hvatamo ni tu nije stvar tako ili/ili - postoji XX, XY, XXY, XXYY, XXXY, XXXXY, itd. Još kad se dodaju rodni identiteti i/ili odsustvo istih mogućnosti postaju beskonačne.
U genetici to ipak jeste tako lako i ili/ili. Pol određuje, kao što napisah iznad, Y hromozom, a ne broj X hromozoma. :)

Inače, ne znam zašto to Anđelika nikada ne objasni do kraja, ali medicina nije baš toliko zaostala, i kada govorimo o transseksualnosti, govorimo o krajnje ekstremnoj varijanti jedne grupe poremećaja koji se zovu rodne disforije. Pod tim podrazumevamo skup simptoma koji nastaje usled određenog stepena nepodudaranje između roda i pola. Tako da je tim zbirnim nazivom uvažena činjenica da rodova ima mnogo. S jednog kraja spektra je odsustvo rodne disforije, sa drugog je potpuna rodna disforija, tj. ona koja se može rešiti jedino prilagođavanjem pola, tj. transseksualnost. Između je more varijacija.
Korisnikov avatar
By KiWi
Ako ćemo tako gledati, onda ne postoji i lek za upalu slepog creva .. oni ga zapravo ne leče, već odstrane ... pa se tako može slobodno reći da je upala slepog creva neizlečiva bolest.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ono sto sam citala u domacoj literaturi koja se bavi transeksualnoscu,
a koju su pisali dr Sljepcevic, dr Svetlana, dr Rakic... pise pre svega
da ordedjivanje pola ne moze da se tretira samo na osnovu hromozoma
i morfologije. Kako tamo stoji, ima 8 razlicitih determinanti pola, a uglavnom
tokom porodjaja se svi usresrede na organ izmedju nogu.

Hromozomski pol je jedno, gonadni pol drugo, biohemijski pol trece.... ima ih
ukupno 8... i tu postoje razlicite varijacije, i "deformiteti".

I naravno da rod nije binarna komponenta. Ja sam tipican primer toga.
Binarna je samo na osnovu vaspitanja i predrasuda. ( da ne potezem sada
veronauku :) )

Zato sam i pocela ovu temu... Ako postavimo rodnu skalu od 1 - 100,
a uzmemo, da je pol dvojna koponenta.... Ako je 1 na skali total fem fem,
a 100 macho - macho.. sta god to nekome znacilo..

Onda bi to znacilo da transeksualne zene se nalaze na skali od 1 - 50,
samo sa pogresnom morfologijom (pogresnim polom u svakom smislu),
a transekualni muskarci bi bili na skali izmedju 50 - 100, takodje sa
rodjeni sa pogresnim organom..

Zato i kazem da ne postoji "promena" jer i posle terapije i lecenja,
sve ove osobe ostaju u skali gde su i bile.

Problem je sto nekada za javnost to nije bas tako lako vidljivo, pre svega
zbog sredine u kojoj zivimo, ali kao licnost i u cetiri zida, da ne kazem
u ormanu, je tako..
By polarlicht4.1
Binarnost pola je sa druge strane nešto što je genetski utemeljeno i teško da može biti predmet neke ozbiljnije relativizacije, pošto pol određuje prisustvo tj. odsustvo Y hromozoma. A njega ili ima ili nema, i to je to.

A da je sve to heteronormativno iz korena, jeste.
Ali nemoj zaboraviti da je medicina u krajnjoj liniji praktična nauka i nju manje zanima da li je rodna disforija posledica heteronormativnosti; najvažnije je to što će pacijent da pati, ako ta disforija nije na neki način rešena.
Ono što sam hteo da kažem kada sam naveo sve one genetičke varijacije je upravo to da postoje varijacije i na nivou gena - da ne postoje samo dva modela koja su strogo određena "prirodom". To što su XX i XY uzeti kao kvazi-platonske ideje čisto je društvena konstrukcija i sa tim, kao što je već sada dobro poznato ( :lol: ), imam problem. Odatle sledi da se npr. XXY uzima kao "devijacija" te da se treba lečiti operativnim putem bez ikakve konsultacije samog "pacijenta", što se i dešava.

Inače, skoro sam čitao jedan članak iz zbornika "Queering the Non/Human" gde autor/ka argumentuje kako je binarnost polova vrlo skorašnji "izum evolucije" - npr. skoro sve biljke su intersex, jedan deo životinjskog cartva, gljive i jednoćelijski organizmi su potpuno drugačija priča - te da je, u stvari, pravo čudo što se kasnije razvio polni binarizam kad veći deo "prirode" ni ne zna šta je to.

Što se medicine tiče, sada ćeš najverovatnije malko da vrisneš u sebi (sećam se onog posta o "zloupotrebi Fukoa na forumu") ali se medicina posle Fukoa, ako ne i posle Altisera i još nekih koji su pisali pre Fukoa, zaista nikako ne može smatrati nevinom "praktičnom naukom" otpornom na ne-naučne diskurse ma kakvi oni bili.
By Ulix

Ono što sam hteo da kažem kada sam naveo sve one genetičke varijacije je upravo to da postoje varijacije i na nivou gena - da ne postoje samo dva modela koja su strogo određena "prirodom". To što su XX i XY uzeti kao kvazi-platonske ideje čisto je društvena konstrukcija i sa tim, kao što je već sada dobro poznato ( :lol: ), imam problem. Odatle sledi da se npr. XXY uzima kao "devijacija" te da se treba lečiti operativnim putem bez ikakve konsultacije samog "pacijenta", što se i dešava.
Pa sad, ne znam tačno o kakvim operacijama govoriš, s obzirom na to da osobe sa Klinefelterovim sindromom nisu rodno disforične nešto više od osoba u opštoj populaciji. Kod njih se izvode operacije korigovanja ginekomastije i operacije karcinoma koji su česti kod XXY osoba.

Mislim da brkaš Klinefelterov sindrom i interseksualnost. Greška je govoriti o XXY muškarcima kao o interseksualnim.

A ako govoriš o interseksualnosti, onda se slažem sa tobom da je nedopustivo da lekari biraju pol detetu.

A Klinefelterov sindrom jeste zdravstveni problem, osim ako - naravno - ne misliš da su razni endokrinološki problemi, reumatoidni artritis, karcinomi dojke, testisa, afazija i svi drugi problemi koji se javljaju veoma često kod ovih osoba, sve sami konstrukti, te da oni umiru od nekakvih društevno konstruisanih metastaza u mozgu ili kostima. :)
Inače, skoro sam čitao jedan članak iz zbornika "Queering the Non/Human" gde autor/ka argumentuje kako je binarnost polova vrlo skorašnji "izum evolucije" - npr. skoro sve biljke su intersex, jedan deo životinjskog cartva, gljive i jednoćelijski organizmi su potpuno drugačija priča - te da je, u stvari, pravo čudo što se kasnije razvio polni binarizam kad veći deo "prirode" ni ne zna šta je to.
Zašto je to baš tako, ne znam, to bi možda neki biolog umeo da objasni, neću da lupam.
Što se medicine tiče, sada ćeš najverovatnije malko da vrisneš u sebi (sećam se onog posta o "zloupotrebi Fukoa na forumu") ali se medicina posle Fukoa, ako ne i posle Altisera i još nekih koji su pisali pre Fukoa, zaista nikako ne može smatrati nevinom "praktičnom naukom" otpornom na ne-naučne diskurse ma kakvi oni bili.
Medicina i nije nevina nauka, naravno. Bilo bi neodgovorno razmišljati o njoj na taj način. Ali ne biti praktičan u ovom slučaju znači pustiti nekog da pati. Jer medicina ne može da menja diskurs, to nije posao hirurga.

Razumem da se operacija prilagođavanja pola može gledati kao poraz pred jednim veoma ograničenim sistemom. I to jeste tako, bez sumnje. Ali objasni ti Anđeliki da ne može da ide na operaciju da ne bi podilazila heteronormativnosti? Prosto imam utisak da zanemaruješ grozne probleme kroz koje transseksualci prolaze.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!