Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Andre87
Slika

U ovom odeljku lepite I komentarisite clanke koji se odnose ili na koegzistenciju transseksualnosti sa nekom drugom dijagnozom ili gde je transseksualnost posledica neke druge dijagnoze.Cilj teme je skupljanje informacija I eventualno razmenjivanje iskustava.

(samo pokusavam da sistematizujem trans kutak..da obradimo sve teme)

O anatomskoj osnovi transseksualnosti mozete procitati ovde (PDF format)
http://transseksuel.eu/forum/downloads. ... nload_id=1 (imate prepricano na drugoj strani teme Transgender grupe u Srbiji)
Korisnikov avatar
By Andre87
ps Hajde da prosirim temu :D ..i na "dijagnoze" koje su posledica transseksualnosti..(clanci,iskustva..)
Korisnikov avatar
By venom
ontopic:
trans populacija je i ovako mala,a ti jos kopas po granicnim slucajevima? :iskolacen:
Sta znam npr. sizofrenija,anoreksija,nesanica,mucanje,depresija
offtopic:
pauza gotova! :cita:
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
pa medju nama ovde na forumu imas koliko ja znam 2 primera mucanja, jako puno slucajeva sa depresijom i nesanicom...a verujem i nekim oblikom ocd-a :D (proveravanje dal nam "vire" cice, package ili nam nesto premalo viri i sl :D ), 2 slucaja anoreksije, jedan slucaj sa gomilom neodredjenih svakakvih totalno fucked up poremecaja kojima ja mislim ni 50 psihova odjednom nebi moglo da udje u trag :D
...i naravno, jedan slucaj SIZOFRENIJE

AHAHAHAHAHAHA
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ne verujem da transeksualnost moze da bude posledica
nekog drugog poremecaja, osim sizofrenije.. a takvih ovde
nema, i to se vrlo lako detektuje...

Transeksualnost je sama po sebi bazicna, kao nesto sto se
desava prenatalno, promene koje se dogode dok jos nismo
dovoljno svesni..

Kao takva moze da proizvede razne druge poremecaje,
ili kako ti kazes "dijagnoze", ali to pre svega zavisi od
samog karaktera osobe koja nosi taj problem i kako
izlazi na kraj sa svim tim..

Dakle posledica transexualnosti moze da bude,
alkoholizam, nesanica, mokrenje u krevet, mucanje,
preterani mazohizam ili slicno...

ali tesko da nesto drugo moze da bude uzrok transeksualnosti..
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by uoQUEERen
pa medju nama ovde na forumu imas koliko ja znam 2 primera mucanja, jako puno slucajeva sa depresijom i nesanicom...a verujem i nekim oblikom ocd-a :D (proveravanje dal nam "vire" cice, package ili nam nesto premalo viri i sl :D ), 2 slucaja anoreksije, jedan slucaj sa gomilom neodredjenih svakakvih totalno fucked up poremecaja kojima ja mislim ni 50 psihova odjednom nebi moglo da udje u trag :D
...i naravno, jedan slucaj SIZOFRENIJE

AHAHAHAHAHAHA
zaboravljas jedan slucaj zavisnosti od interneta kao i (utripovanog?)bipolarnog :smeh:
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
samo jedan slucaj zavisnosti od interneta? :D
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by andjelat

Transeksualnost je sama po sebi bazicna, kao nesto sto se
desava prenatalno, promene koje se dogode dok jos nismo
dovoljno svesni..

Kao takva moze da proizvede razne druge poremecaje,
ili kako ti kazes "dijagnoze", ali to pre svega zavisi od
samog karaktera osobe koja nosi taj problem i kako
izlazi na kraj sa svim tim..

Dakle posledica transexualnosti moze da bude,
alkoholizam, nesanica, mokrenje u krevet, mucanje,
preterani mazohizam ili slicno...

ali tesko da nesto drugo moze da bude uzrok transeksualnosti..

Ja isto ovo mislim
Korisnikov avatar
By Andre87
Znam slucaj sa obe dijagnoze(nije sa foruma)..prvo je konstatovana transseksualnost,osoba je u tranziciji..i nakon nekog vremena javili su se simptomi sizofrenije..zvucne halucinacije(glasovi prijatelja,ljubavi,..) pa i grcenje misica(verovatno i zbog antipsihotika).Medjutim ta osoba je trans..i ni po cemu nisam primetio da je u dilemi(cak vise drzi do steznika i tako nekih stvari(i kad nema potrebe-dok spavas recimo)od mene..)..osim sto ima nize samopouzdanje od ostalih transeva i poneakd je iskljuciva :neznam: Uglavnom je smirena,ali kad ima krizu voli da je sama..
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Andre87
Znam slucaj sa obe dijagnoze(nije sa foruma)..prvo je konstatovana transseksualnost,osoba je u tranziciji..i nakon nekog vremena javili su se simptomi sizofrenije..zvucne halucinacije(glasovi prijatelja,ljubavi,..) pa i grcenje misica(verovatno i zbog antipsihotika).Medjutim ta osoba je trans..i ni po cemu nisam primetio da je u dilemi(cak vise drzi do steznika i tako nekih stvari(i kad nema potrebe-dok spavas recimo)od mene..)..osim sto ima nize samopouzdanje od ostalih transeva i poneakd je iskljuciva :neznam: Uglavnom je smirena,ali kad ima krizu voli da je sama..

Pa da... ali opet je rec o transeksualnosti, a sta se posle
desavalo pod uticajem ko zna cega... to je druga prica..
Ipak je ovo bazicno... i svakako prenatalno...

Tokom tranzicije prolazimo kroz gomilu problema, i borimo
se na 10 frontova.. i nisu svi u stanju to da izdrze,
a osim toga, tu je veoma vazan uticaj prijatelja i najblize
okoline, jer nisu uvek svi bas toliko liberalni i siroki..
By Ulix
nekog drugog poremecaja, osim sizofrenije..
This paper presents the psychiatric diagnostic findings on 51 patients who requested Sex Reassignment Surgery. The biologic females, as a group, were significantly healthier than the males. Ninety-two percent of the males and 58% of the females had psychiatric diagnoses, apart from gender dysphoria. Most of the abnormalities in both groups were character disorders; eight percent of the patients, however, were schizophrenic. Psychometric evaluation suggested that approximately one-half of the patients had more serious disorders than were indicated during clinical evaluation. The initial and ongoing diagnostic processes are helpful in the pre- and postoperative management of patients with gender dysphoria.

Levine SB, Psychiatric diagnosis of patients requesting sex reassignment surgery, J Sex Marital Ther. 1980 Fall;6(3):164-73

Ako je za verovati ovom radu, onda je incidenca shizofrenije mnogo visa nego u opstoj populaciji (gde se u proseku srece kod jedne osobe na hiljadu). Sumnjam, doduse, da shizofrenija igra (veliki) udeo u nastanku transeksualnosti. Kao sto si lepo rekla, transeksualnost je najverovatnije primarna, bazicna. Pre ce biti da je shizofrenija posledica transeksualnosti, ali o tome bas nista nisam uspeo da pronadjem na netu...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Ulix
nekog drugog poremecaja, osim sizofrenije..
This paper presents the psychiatric diagnostic findings on 51 patients who requested Sex Reassignment Surgery. The biologic females, as a group, were significantly healthier than the males. Ninety-two percent of the males and 58% of the females had psychiatric diagnoses, apart from gender dysphoria. Most of the abnormalities in both groups were character disorders; eight percent of the patients, however, were schizophrenic. Psychometric evaluation suggested that approximately one-half of the patients had more serious disorders than were indicated during clinical evaluation. The initial and ongoing diagnostic processes are helpful in the pre- and postoperative management of patients with gender dysphoria.

Levine SB, Psychiatric diagnosis of patients requesting sex reassignment surgery, J Sex Marital Ther. 1980 Fall;6(3):164-73

Ako je za verovati ovom radu, onda je incidenca shizofrenije mnogo visa nego u opstoj populaciji (gde se u proseku srece kod jedne osobe na hiljadu). Sumnjam, doduse, da shizofrenija igra (veliki) udeo u nastanku transeksualnosti. Kao sto si lepo rekla, transeksualnost je najverovatnije primarna, bazicna. Pre ce biti da je shizofrenija posledica transeksualnosti, ali o tome bas nista nisam uspeo da pronadjem na netu...

Ono sto ja znam je da se osobama sa sizofrenijom ne
dozvoljava terapija... a na osnovu nekih statistika koje
je vodio nas medicinski tim, terapija je samo poboljsavala
stanje pacijenta... i zato se i dalje primenjuje, to jest u primeni
je vec dugi niz godina..

A vidim da je ta analiza iz 1980, sto je prilicno staro.. ima skoro 30 godina..
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Ulix
Slozicu se da je transseksualnost uglavnom primarna,ali osobe sa obe dijagnoze izgleda imaju strah da ce im to onemoguciti tranziciju(da nece dobiti dozvolu za operaciju itd)..Mislim dovoljno je da ti kaze:"Siluje me nevidljivi covek" iako su u pitanju grcenja misica kao posledica sizofrenije ili pre tih lekova :neznam: Naravno da nisam pitao dalje .Kako tek to pada trans osobi,mogu da zamislim...
Plus sto veliki broj trans osoba ima skrsheno samopouzdanje pa kad dodas to da ta osoba cuje glasove..
Mene je sad zaintrigiralo da li je kod njega hormonska terapija izazvala tu sizofreniju.

I ja sam iskopao nesto
http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/con ... 160/7/1332
A case in point is schizophrenia, a condition that cannot be diagnosed with reasonable certainty until early adulthood. DSM-IV states that "delusions of belonging to the other sex" (p. 537) are rarely seen in schizophrenia, but this claim is difficult to reconcile with studies showing that about 25% of patients with schizophrenia experience cross-gender identification at some point in their life (8–11). In line with this, for a diagnosis of gender identity disorder (previously termed "transsexualism"), DSM-III required that the symptoms were "not due to another mental disorder, such as Schizophrenia" (p. 264). Later editions of DSM have dropped this exclusion criterion. However, when it comes to diagnostic criteria for other disorders involving body image (e.g., body dysmorphic disorder), DSM-IV emphasizes that concomitant psychiatric disorders have to be ruled out. DSM-IV acknowledges that omission of this exclusion criterion creates the possibility that "Schizophrenia and severe Gender Identity Disorder may coexist" in the same patient but adds that such comorbidity is unlikely (p. 537).

That the diagnostic differentiation between gender identity disorder and schizophrenia might sometimes be difficult is illustrated by a patient who was referred to one of us (J.à C.) (12). For a period of 6 years, this patient had been treated with hormones in a gender reassignment center. While being scheduled for gender reassignment surgery, the patient was referred to our psychiatric facility because of a psychotic decompensation. He was diagnosed as suffering from schizophrenia of the paranoid type, and when he was given neuroleptic medication his psychotic symptoms decreased and his feelings of being a woman in a man’s body disappeared. In retrospect, it appears that this patient interpreted his cross-gender confusion as part of his delusional thinking. Although he is now doing well on a regimen of antipsychotic drugs and lives in the community, he deeply regrets the hormonal treatment and suffers from its irreversible side effects (e.g., atrophy of the genitals and female breasts).
Korisnikov avatar
By Andre87

dozvoljava terapija... a na osnovu nekih statistika koje
je vodio nas medicinski tim, terapija je samo poboljsavala
stanje pacijenta... i zato se i dalje primenjuje, to jest u primeni
je vec dugi niz godina..

Da i o tome smo razgovarali.Ovde mozes da kupis T bez recepta,ali u inostranstvu ne..Naravno strahuje da vise nece dobijati recepte za testosteron.

Anyway,to me je navelo da otvorim temu..

Sto se mucanja,anoreksije,tikova,alkoholizma tice...uzrok je verovatno sredina koja ne razume problem transseksualnosti.Anoreksija-potreba da se skinu grudi. Alkoholizam,droga-trazenje "zamene" za hormonsku terapiju,osecaj beznadja,krivice...tikovi-stres u svakom slucaju
Borba sa sobom zbog drugih..Srecom otvorismo trans kutak pa nemamo vise problem sa povezivanjem,skupljanjem informacija..
By Ulix
Originally posted by kc
dozvoljava terapija...
To je verovatno zato sto bi hormonska terapija mogla da pogorsa simptomatologiju shizofrenije.
Rad sam citirao samo zbog statistike. Verovatno da nije u potpunosti tacna (a ni dovoljno detaljna, cini mi se), jer je uzorak koriscen u radu mali, a i u medjuvremenu je izasla nova revizija MKB-a, pa su mozda i neki dijagnosticki kriterijumi izmenjeni; ali rad pruza bar neku okvirnu orijentaciju.
By Ulix
Originally posted by Andre87
Slozicu se da je transseksualnost uglavnom primarna,ali osobe sa obe dijagnoze izgleda imaju strah da ce im to onemoguciti tranziciju
Strah nije nerazumljiv, slozicemo se.
Shizofrenija bi, pretpostavljam, zaista i onemogucila tranziciju, obzirom da je to dijagnoza koja se jednom postavi za sva vremena; bolest je hronicna i progresivna. (To je moja pretpostavka, ne znam kako je to u praksi; ali je sasvim sigurno da tranzicija ne bi resila problem shizofrenije.) Za vecinu drugih problema (depresija, bipolarnost, anksioznost, itd.) ne vidim kako bi moglo da utice na odluku psihijatara...
Mene je sad zaintrigiralo da li je kod njega hormonska terapija izazvala tu sizofreniju.
Posto je shizofrenija bolest ciji je uzrok nepoznat, niko ne moze dati precizan odgovor. Moja pretpostavka je da hormonska terapija nije izazvala bolest, vec da je samo "pripomogla" da se simptomi ispolje. Postoje razne teorije o etiologiji shizofrenije, od kojih neke naglasavaju znacaj genetske predispozicije. Ukoliko je to tacno, onda hormonska terapija nikako nije uzrok, vec pre deklansirajuci faktor, kao sto sam rekao.
That the diagnostic differentiation between gender identity disorder and schizophrenia might sometimes be difficult is illustrated by a patient who was referred to one of us (J.à C.) (12). For a period of 6 years, this patient had been treated with hormones in a gender reassignment center. While being scheduled for gender reassignment surgery, the patient was referred to our psychiatric facility because of a psychotic decompensation. He was diagnosed as suffering from schizophrenia of the paranoid type, and when he was given neuroleptic medication his psychotic symptoms decreased and his feelings of being a woman in a man’s body disappeared. In retrospect, it appears that this patient interpreted his cross-gender confusion as part of his delusional thinking. Although he is now doing well on a regimen of antipsychotic drugs and lives in the community, he deeply regrets the hormonal treatment and suffers from its irreversible side effects (e.g., atrophy of the genitals and female breasts).
Voleo bih da procitam rad u celini, ovako ne znam sta da mislim. Ali posto su se simptomi rodne disforije povukli nakon uvodjenja terapije antipsihoticima, vrlo je verovatno da je u pitanju bila sumanuta ideja. Ali ovo je verovatno jedinstven slucaj. Ili je bar izuzetno retk... :hmm:
Korisnikov avatar
By Andre87
@Ulix

Hvala na odgovoru.Ne znam.Do sada nisam uspeo da nadjem neku (bar ne na molekularnom nivou,a na netu imas svasta,uglavnom nagadjanja) objasnjenu vezu izmedju nivoa testosterona i dopamina,glutamata i ostalih neurotransmitera koji se dovode u vezu sa sizofrenijom..a moje poznavanje biohemije trenutno nije na nivou da bih sad mogao samostalno da izvodim zakljucke. :shrug: Ako naidjes na neki clanak,zalepi ga ovde.

( http://www.schizophrenia.com/sznews/arc ... 02895.html )

"The authors of this study wanted to look at hormone levels in male patients with psychosis because there has been a theory that estrogen (the female sex hormone) has some kind of protective effect on women. Women with psychosis often have lower levels of estrogen
....

It has also been seen that excess androgens (male sex hormones, like testosterone) can lead to psychosis. Perhaps this is best seen when people take steroids which are similar structurally to male sex hormones and can have profound side effects on their thinking.

...

"The study showed that men with psychosis had a statistically significant lower level of estradiol and estrone (which are relatives of estrogen that circulate in the blood) compared to the controls. Both groups had similar levels of testosterone and male sex hormones"

ps LOL ne mogu da verujem da smo se nas dvojica oko necega slozili :D
Korisnikov avatar
By Andre87
Zaboravio sam da dodam da je on prvi slucaj sizofrenije u familiji
Korisnikov avatar
By James11
Originally posted by uoQUEERen
a verujem i nekim oblikom ocd-a :D
Imam ja... Jos od 9. godine...

A takodje se ponekad istripujem bez razloga, cudno bas, a sta mu to dodje, pojma nemam...

Takodje poslednjih nekoliko meseci brkam slova... Permutujem u recima, gutam slova i slicno... Eh, koliko puta proverim post...

Da li ima jos nesto?

Jok, mislim da je to sve...

Dok se ne setim necega... :smeh:
Korisnikov avatar
By Andre87
hehe odmah sam pomislio na Dusmanku :lol:

Slika

by colt-kun
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!