Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
To je bas lepa pricica... i mnogo je lakse kad se prodje ceo,
tako da niko ne moze ni da pomisli nesto drugo... bez
obzira na pricu i trac..

Ali i ona je sigurno prosla prilicno trnovit put da bi dosla
do toga...

:grouphug:
Korisnikov avatar
By Shmi
Sigurna sam da je prosla kroz trnovit put zato joj se i divim jer sada je neverovatno koliko pozitivno zraci nekom fantasticnom energijom. Uvek je nasmejana ne umem da objasnim kada je vidim prosto se vidi da je ispunjena i srecna. Svaka joj cast. :)
Korisnikov avatar
By Dina
Ja isto imam jednu poznanicu koja je promenila pol. Jako lepo izgleda, takodje pozitivno zraci, tolerantna je. Ali ja kad sam je prvi put videla pomislila sam da je ona nekad bila muskarac. Ne znam zasto, izgleda bas zenstveno i sama sam se pitala sta mi bi da to pomislim. Ali ja inace imam neko "sesto culo" tako da pomislim stvari koje se ispostave istinite a ne znam odakle ih "znam".
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Oni koji su zavrshili tranziciju mogu se prepoznati s pola kilometra.
Morgan iako respektuje zelje i htenja svih ljudi, smatra da je jedna stvar biti zena ili mushkarac, a druga izgledati kao zena ili mushkarac.

Neko ko je MTF, i nadje mladica itd...uda se, izgleda kao zena..ali nikada nece biti. Nema shanse da ima dete u sebi ili da doji, dve odlike materinstva i stvari koje mnogo vishe chine zenu od pichke i para grudi. Mozda za par decenija ali trenutno...Morgan smatra da je sve to samo nepotrebno sakacenje.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Morgan Le Faye
Oni koji su zavrshili tranziciju mogu se prepoznati s pola kilometra.
Morgan iako respektuje zelje i htenja svih ljudi, smatra da je jedna stvar biti zena ili mushkarac, a druga izgledati kao zena ili mushkarac.

Neko ko je MTF, i nadje mladica itd...uda se, izgleda kao zena..ali nikada nece biti. Nema shanse da ima dete u sebi ili da doji, dve odlike materinstva i stvari koje mnogo vishe chine zenu od pichke i para grudi. Mozda za par decenija ali trenutno...Morgan smatra da je sve to samo nepotrebno sakacenje.
Moracu da te razocaram..

Ja mogu da dojim.. imam mleka vise nego neke dojilje,
jer su mi nivoi hormona kao u trudnjace... a i to oko
radjanja, nije ne moguce, vec je previse skupo..
Van matericne nosenje ploda kod post op trans osoba
se rade, cena je negde od 200.000 € pa na vise..
(istina da je to jos u pocecima...)

I nije rec samo o izgledu, vec o kompletnoj biohemiji. Znam da masu ljudi koji su prosli tranziciju, koje ne bi nikada provalio.. jer nije rec o estetskoj hirurgiji, vec
o novom pubertetu...

Dakle?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by shmizllica
Sigurna sam da je prosla kroz trnovit put zato joj se i divim jer sada je neverovatno koliko pozitivno zraci nekom fantasticnom energijom. Uvek je nasmejana ne umem da objasnim kada je vidim prosto se vidi da je ispunjena i srecna. Svaka joj cast. :)

Duso,

svako ko se resi testosterona, (pisem u svoje ime i u ime M2F osoba),
moze da se smeje... jer taj hormon je za nas teret,
i prestankom dejstva, dolazi osmeh!

:hiphip:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nadji 10 ljudi, 5 koji nisu u tranziciji i 5 kojih jesu. Izmeshaj ih, i Morgan ce pogoditi ko je proshao tranziciju.
Shto se dojenja tiche, to i mushkarci mogu, bila je pricha o ocu kojem je poshlo mleko, bilo je o tome i na nashim medijima. Zatim tvoje mleko nikako nije neshto shto bi bilo koji doktro savetovao za novorodjenche jer vishak hormona se prenosi na mleko, tako da bi chinila tom detetu vecu shtetu nego korist. Morgan je za tranzicije ljudi koji to zele. Ali i sama si rekla ostvarivanje potpunih mogucnosti je van dohvata vecine, i kao shto je Morgan rekao trenutno je vishe sakacenje nego neshto shto moze uticati pozitivno na mentalno stanje i kvalitet zivota.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Morgan Le Faye
Nadji 10 ljudi, 5 koji nisu u tranziciji i 5 kojih jesu. Izmeshaj ih, i Morgan ce pogoditi ko je proshao tranziciju.
Shto se dojenja tiche, to i mushkarci mogu, bila je pricha o ocu kojem je poshlo mleko, bilo je o tome i na nashim medijima. Zatim tvoje mleko nikako nije neshto shto bi bilo koji doktro savetovao za novorodjenche jer vishak hormona se prenosi na mleko, tako da bi chinila tom detetu vecu shtetu nego korist. Morgan je za tranzicije ljudi koji to zele. Ali i sama si rekla ostvarivanje potpunih mogucnosti je van dohvata vecine, i kao shto je Morgan rekao trenutno je vishe sakacenje nego neshto shto moze uticati pozitivno na mentalno stanje i kvalitet zivota.
Veruj mi na rec, to sto radimo, nije zelja, niti se moze protiv toga..
to je ono sto mi jesmo.. i moram da ti kazem da se osecam
kao da sam izasla i crno-belog filma i pocela da vidim boju,
od kako sam promenila hormonalnu sliku svog bica..
To je jedna borba za zivot..

Nekada se umiralo i od upale slepog creva, pa su poceli da operisu,
i sada je to trivijalna operacija..

Ovo sto mi radimo je isto.. jer je mortalitet trans osoba ranije
bio uzasan.. poslednju deceniju je sveden na manje od pola..

Za par decenija ce stopa mortaliteta trans osoba biti svedena
na minimum, jer ce maltene sve proci trnaziciju... i to ce biti
normalno..

Osim toga, ja nemam viska hormona.. to jest imam
isto kao i svaka trudnica.. i moje mleko je izuzetnog kvaliteta :D

A prihvatam opkladu i znam da neces pogoditi!

:kiss:
Korisnikov avatar
By Andre87
@Morgan Le Faye
Onda po tebi i genetska zena koja nema sposobnost reprodukcije nije zena.Ne slazem se.Skrenucu kasnije paznju na "spirit genes" ;)
Kako sam uvek vise bio na strani biologije i genetike nego drustvenih faktora(iako ih ne ignorisem,imaju uticaja) mogu reci:
1) Do sada ispitivanja su pokazala da postoji anatomska osnova transseksualnosti(promene na mozgu..potrazi malo,mrzi me da ponavljam)
2)Nazalost mi smo svi robovi sebicnih gena.Iako smatram da je odgajanje bitno, prihvatam ulogu psiholoskog oca(dakle iako genetska osnova nije moja,vaspitanjem deteta razvijam potencijale kod njega na jedinstven nacin..pod uticajem drugih ljudi izraslo bi u drugaciju osobu!!!Ne bih da skrecem temu da sam u vezi sa jednim FTM momkom koji planira da ima dete i da bih njegovo dete gledao kao svoje jer je on moj "soulbrother")..ipak je pozeljno(ako je moguce) preneti ne samo "spiritualne gene"(nasa duhovna deca) vec ostaviti i biolosko potomstvo..kod MTF osoba u lezbejskoj vezi ili preko banke sperme,kod FTM osoba trudnocom pre tranzicije.Toliko o ispunjenju bioloske uloge jedinke. Postoji i altruizam kod zivotinja,gde se jedinka zrtvuje na neki nacin ne bi li pomogla opstanak chopora,kolonije itd..najcesce su u pitanju rodjaci,dakle ona u altruizmu pomaze prenosenje dela svog genoma(hm opet sebicni geni usmeravaju ponasanje?)..sto bi znacilo recimo pomaganje deci rodjaka.Postoje tu brojne teze,o kojima ne bih jer ipak ljudi nisu (samo) zivotinje..ali treba biti svestan da kako je Darvin rekao "nosimo pecat svog nizeg porekla".
Nasuprot tome, osoba koja nije u mogucnosti da ostavi potomstvo moze svojim iskustvom poducavati buduce generacije,"otkrivati najbolje zivotne poteze" i svu tu strast pretochiti u posao(umetnost,nauka..)..i uciniti ovaj svet komformnijim..iz tolerantnije,pozitivnije svesti pojedinca niche tolerantnija kultura a iz nje i bolja struktura drzave..inace je zakon mrtvo slovo. Au opet sam otisao u offtopic :nesiguran:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Hej, nije off topic...

i tebe kao i mene dodirne burno kad te neko ne vidi kakav ti
zapravo jesi, nego upada u neke binarne sablone drustva..
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
Originally posted by Andre87
Onda po tebi i genetska zena koja nema sposobnost reprodukcije nije zena.Ne slazem se.
bas to.
da li onda majkama koje napuste svoju decu i ne doje ih, ili majkama koje abortiraju treba biti oduzet status zene?
da li isto vredi i za muskarce koji nisu sposobni da uzdrzavaju porodicu ili koji nemogu da imaju dece?
da li po tome onda i svim homoseksualcima trebaju biti oduzeta sva prava?

to je jedno hitlerovsko razmisljanje i mislim da nije zaostalo samo 60-ak godina, nego da je prikladno samo za srednji vek.

:zastava:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Jednostavno, neki ljudi sve to vide kao maskaradu,
i to je ono sto mi je lekar prvo rekao kad smo pricali...
da je to najveci problem u drustvu, sto promenu
pola najveci deo populacije dozivljava kao hir,
maskaradu, vasarsku zabavu...

a istina je.. kao sto znamo... daaaaaleeeeko od toga.....

zato istinu na sunce!
i to istinu i medju LGBTIQ ljude...

jer verovali ili ne, ima i gay ljudi koji su transfobicni,
a oni po definiciji to ne bi trebalo da budu...

Uzasno je kako se po medijima tretira ova prirodna stvar,
jer uvek si jak ako si isti kao vecina mase i onda mozes
sve sto je razlicito da nipodastavas....

A razlicito je ono sto je lepo, sto je ljudski, sto je humano,
sto je napredno, sto je kosmicki...

Ponovicu sebe..

Sta ce svi oni kada dodju vanzemaljci,
koji se nikako ne uklapaju u bilo sta...

:trans::zastava:
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
licno sam video da ima i trans ljudi koj su homofobicni, sto je jos vise bez smisla :s

nemoze niko da ima misljenje o nijednom problemu, bila to transrodnost, homoseksualnost ili cerebralna paraliza dok neko njemu ili njoj blizak nema taj problem.
jer je svima najlakse da odbace nesto ako im se na prvi pogled ne svidja, ali ako nam je neko drag, onda ipak moramo bar na sekundu da zastanemo i da se upitamo da li je taj nas stav na prvi pogled ispravan. i svako ko se i tu jednu sekundu zapita, vidi da nije i da nije vredno izgubiti nekoga ko nam je drag ili bar simpatican zbog toga. ili propustiti priliku da se sprijatlejimo sa nekim zbog toga.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by uoQUEERen
...
nemoze niko da ima misljenje o nijednom problemu, bila to transrodnost, homoseksualnost ili cerebralna paraliza dok neko njemu ili njoj blizak nema taj problem.
...
Uh onda o vanzemaljcima koje Andjela pomenu niko ne moze da ima misljenje, s obzirom da im niko blizak nije vanzemaljac ;)

Nije ne moze nego cesto nece... Takvi ljudi su uskogrudi i sebicni.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Dina
...
...
Uh onda o vanzemaljcima koje Andjela pomenu niko ne moze da ima misljenje, s obzirom da im niko blizak nije vanzemaljac ;)

Nije ne moze nego cesto nece... Takvi ljudi su uskogrudi i sebicni.

:pucaodsmeha: :pucaodsmeha: :pucaodsmeha:

Mozda neko od nas i ima rodjake vanzemaljce :D

:teletabisi:
Korisnikov avatar
By Luba
Ja bih lepo rekla: Ne moze niko da ima misljenje ni o jednom problemu...
... ili, jos bolje: Ne moze neko da ima misljenje ni o jednom problemu...
Lepse je sa kulturom a tu spada i pravopis.
Korisnikov avatar
By Gaia
Znam da smo već negdje spominjali i pričali o promjeni osobnih dokumenata, ali nikako nisam mogla naći tu temu, pa sam odlučila ovdje pisati...

Naime, koliko zbnam prema našim zakonima spol (i ime sko izabereš neko konkretno muško ili žensko, a ne unisex) u osobnim dokumentima ne možeš zamjeniti dok ne odradiš SRS (genitalnu) operaciju. Sada me zanima, da li itko zna što je to što moraš priložiti kao dokaz da si doista promijenio spol na osonvu čega će ti promijeniti i spol u osobnim dokumentima? Kako uopće ide taj proces? Jeli se daje neka vrtsa otpusnice tvoga kirurga ili te MUp pošalje nekom ginekologu koji će potvrditi da je operacija doista obavljena?

Malo sam oko ovoga zbunjena....
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Gaia
Znam da smo već negdje spominjali i pričali o promjeni osobnih dokumenata, ali nikako nisam mogla naći tu temu, pa sam odlučila ovdje pisati...

Naime, koliko zbnam prema našim zakonima spol (i ime sko izabereš neko konkretno muško ili žensko, a ne unisex) u osobnim dokumentima ne možeš zamjeniti dok ne odradiš SRS (genitalnu) operaciju. Sada me zanima, da li itko zna što je to što moraš priložiti kao dokaz da si doista promijenio spol na osonvu čega će ti promijeniti i spol u osobnim dokumentima? Kako uopće ide taj proces? Jeli se daje neka vrtsa otpusnice tvoga kirurga ili te MUp pošalje nekom ginekologu koji će potvrditi da je operacija doista obavljena?

Malo sam oko ovoga zbunjena....

Sto se tice Srbije, samo ti treba otpusna lista iz bolnice,
na kojoj pise sta si radila tamo. Na osnovu toga, ljudi
koji rade u opstinama, nam "izlaze u susret", jer zakon
za to ne postoji, i naprave da je po sredi bila greska u
maticnim knjigama od rodjenja, i promene ti i ime i
maticni broj.

E sad, i od njih moras uzeti papir, da je uradjenja promena
maticnog broja i imena, jer je to dokaz za ostvarivanje
prava na imovinu, nepokretnosti i sve ostalo..

Dakle imas stari izvod iz maticne knjige, imas novi, i
papir gde pise da je uradjena ispravka greske..

To je trenutno procedura, jer, kao sto sam rekla, zakon po
po pitanju promene pola nije definisan, to jest ne postoji,
pa je ovo jedino resenje kojim administracija izlazi u susret
ljudima.
Korisnikov avatar
By Gaia
Ok, ali što pojedincima kojima se operacija ne savjetuje zbog zdravstvenih problema, ili vjerovatnosti niskog uspjeha ili naprosto pojedinci koji ne žele uraditi SRS. Ako je tvoj kirurg taj koji daje taj neki dokument onda je možda moguće da tim koji je radio sa tobom, uključujući i tog kirurga sa kojim si unaprijed razgovarao da ti izađe u susret i da neku vrtu otpusnice ili papir da je uradio operaciju i da ti tako omogući da promjeniš ime i spol u osobnim dokumentima?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Koliko znam to je moguce u Spaniji,
kod nas nije moguce..

Ni jedan lekar ti nece dati laznu otpusnu listu...
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
ja sam se zaprepastio (pozitivno) kada sam video srpske licne karte, pasose i sve ostalo...NIGDE ne pise pol. nema tog slova ruznog. tako da niko nemoze da zna.

sto je totalno super.
Korisnikov avatar
By Momo
ja sam se zaprepastio (pozitivno) kada sam video srpske licne karte, pasose i sve ostalo...NIGDE ne pise pol. nema tog slova ruznog. tako da niko nemoze da zna.

sto je totalno super.
Jeste super ali svi nesto pricaju da ce uskoro te licne karte da se menjaju, uvesce te nove u skladu sa EU pa ce onda verovatno biti kao i vase u kojima je uocljivo to slovo M ili Z
doduse i sad kod nas moze da se iz JMBG-a vidi pol al to samo ako se neko bas nameri da cita sve te brojeve
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
pa ja sam bio sada pre neki dan da menjam ime i zena u policiji, koja zna moje je rekla kao bolje da sacekamo da se promene pa onda, jer ja uopste nemam srpsku licnu kartu. ali sam svejedno uzeo zahtev za izdavanje licne karte, i ama bas nigde nema rubrike "pol".

:)
Korisnikov avatar
By Luffy
Nemam bas vremena da procitam sve, ali po naslovu teme mislim da bi ovde trebalo da ostavim poruku.
Razmisljao sam u poslednje vreme o operaciji, i hteo sam da pitam kakve rezultate postize nas Srpski tim sa gornjom operacijom?(ftm) Ima neko ko se operisao kod nas, kako je ispalo?
By zombi
Originally posted by Luffy
...
Razmisljao sam u poslednje vreme o operaciji, i hteo sam da pitam kakve rezultate postize nas Srpski tim sa gornjom operacijom?(ftm) Ima neko ko se operisao kod nas, kako je ispalo?
I meme ovo zanima... Jel bi hteo neko ko je zavrsio top kod nas da stavi fotografije da vidimo rezultate?
Korisnikov avatar
By transsnatalija
da izgleda bas pravo ja sam to licno sa moje oci videla bas je COOL ORIGINALNO , mislim na fizicki izgled .
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by zombi
Originally posted by Luffy
...
I meme ovo zanima... Jel bi hteo neko ko je zavrsio top kod nas da stavi fotografije da vidimo rezultate?

Javite se lepo hirurgu na konsultacije i mozete sve da saznate kako i sta i kada...

.... samo pre operacije postoji pregled(i) kod Psihijatra-seksologa
radi uspostavljanja dijagnoze (nekada to radi i vise psihihatara)

Kada i ako dobijete dijagnozu, javljate se endokrinologu, koji vam prepise
terapiju, dakle koja se odnosi samo na vas i u saglasnosti je sa vasom
biohemijom i telom..

.. i onda posle jedno godinu dana, kada se koza, tkivo promene, da sa njima
moze da se izvede operacija, javite se hirurgu i odlucite se za metodu, nacin
operacije (kojih ima vise), naravno uz savete samog hirurga...

Posle operacije imate oporavak mesec dana, najmanje, a realno je potrebno
vise meseci da se sve "namesti"....

Za F2M izvodi se vise operacija, a mozete sve pogledati na

http://www.genitalsurgerybelgrade.com/
Korisnikov avatar
By Luffy
Bas sam razmisljao ovih dana o operaciji i kad ce to biti moguce za mene. Video sam ovde po forumu da je od prilike 2500$. Jer to i gornja i donja ili samo gornja procedura? U slucaju da je to kompletna cena koliko je samo gornja operacija?
Ako neko zna tacnije cene, poceo sam da skupljam pare i hocu sto pre da resim "gornje probleme". :sunce:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!