- 20 Feb 2010, 11:24
Ja mrzim cifre i trudim se da ih izbegavam i samo bih u zurbi koristio cifre umesto reci (pa cak i da se radi o jedanaest hiljada tri stotine trideset i dva dinara, na primer). Izbegavam promatranje registarskih tablica i tako to... izbegavam i brojanje, ne volim cak ni cene da gledam, osim ako nije neophodno.
Opsednut sam recima i recenicnim konstrukcijama, sto je postalo isuvise sumanuto, cujem, na primer, neku recenicu u skoli i primetim da mi je poznata, onda krenem da brljam po knjigama koje sam u poslednjih mesec-dva, pa ako to ne uspe pokusavam i da iz-google-am, i retko se ne smirim dok ne najem recenicu koja je slicna ili identicna nekoj iz negog dela koje sam procitao. Treba spomenuti da me neke reci i proganjaju... a naucim i bar desetak novih reci (srpskog jezika) mesecno. Volim i engleski, posebno idiome. Znam francuski ali ga mrzim, a sam ucim norveski i odusevljen sam i mislim da cu ga ili studirati ili uzeti za izborni na faksu...
Kada nesto pisem, osim ako nije za mail ili poruku, nikada ne belezim, tj. kucam, direktno u kompjuter. Uvek prvo olovkom na papir, a ako za to nema mogucnosti, onda je solucija mobilni, pa onda prepisem na papir, pa onda preradim, pa onda u kompjuter (s tim sto nekada za ovaj proces treba dva-tri dana, da malo odstoji).
Ovo vazi i za citanje, samo novine (uglavnom samo naslove), mailove i krace tekstove na kompjuteru citam), dok za sve ostalo stampam...
Ludacki trazim greske - sto na plakatima, obavestenjima, sto u knjigama, a neretko i u usmenoj komunikaciji sa bliznjima, pa ih onda, na licu mesta, ispravim, pa polude (kad smo kod toga neko je gore napisao potseti, ili tako nesto, D se nikada ne jednaci po zvucnosti ispred S ili SH mislio sam da precutim ali dacu sebi oduska, razumecete me, nadam se, kad se vec govori o opsesijama).
Omiljena greska mi je pleonazam sa reklame u Zlatan Reisen autobusu kojim neretko (neko je gore upotrebio neretko i to mi se svidelo) idem u skolu:"I ove godine ponovo sa vama perionica More"
Volim i igre recima i neuobicajena poredjenja i stilske figure... jedan od najzanimljivijih predmeta mojih promatranja i razmatranja je Apoliner, sto zbog pesme Condor (Con d'or - mada ne volim fr., ovo mi je bila zanimljiva igrarija), sto zbog ovog zanimljivog opisa iz 11 000 buzdovana "palacale su jezicinama kao decije kite"...
Sto se, dakle, tice reci i slova, imam sve moguce i nemoguce opsesije...
Kremic sam ranije jeo samo beli, vise ne jedem uopste... i to zbog jos jedne opsesije - zdravog zivota...
Bez mesa, mlecnih proizvoda, soli, belog brasna i masti... od ugljenih hidrata jedem samo sporooslobadjajuce, subotama jedem samo voce, trcim i brzo hodam najmanje 6km dnevno, tusiram se hladnom vodom, ne pijem gazirano, niti sokove, niti alkohol, niti kafu i ne pusim, niti duvam.
ima toga jos, al necu da davim...