Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Vel boy

ali, istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu je, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po tim veroispovestima. jednostavno takvo je stanje stvari bilo i tu sad ne treba cepidlachiti.
svakako da niko nikome ne sme zabranjivati da se bilo ko izjashnjava i oseca kako hoce, ali ne sme se ni zabranjivati ono shto proizlazi iz specifichne geneze nacija na prostorima zemalja ex-Yu onako kako opisah da je ishla.
dakle, :cvetduga: je poshtovati sve to dok god niko nikog nichim ne ugrozava, a ne nuzno ismejavati i nipodashtavati ono shto proizlazi iz specifichne geneze nacija na prostorima zemalja ex-Yu onako kako opisah da je ishla. :)
A gdje to opisa i napisa? Jako bi me zanimalo vidjeti koju rečenicu više od dvije najave opisane etnogeneze koje nigdje ne mogu naći...
Jerbo je teza da je 'istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po veroispovestima' zastarjelo promatranje povijesnih procesa iz doba vukovsko-garašaninovskih politikantskih mitomanija.
Zato bih jako rado vidio taj opis 'specifichne geneze nacija na prostorima zemalja ex-Yu onako kako opisah da je ishla'... Ali ga, eto, nigdje ne mogu naći... :trep:
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo na ovu izvrtachinu
Originally posted by Stripi

I opet vehabije. Stvarno bi čovjek pomislio da imaš nekih problema sa Bošnjacima. Ja konstituivnost, ti vehabije. Ja problemi, ti vehabije. Ja mišljenje, ti vehabije, Ja Bošnjaci, ti opet vehabije. Ko iz onog vica kad je Mujo stalno naručivao drugačiju vrstu pite i uz to jogurt a oni mu stalno odgovarali da nema jogurta pa im on htio prosut jogurt u lice. Na vlas isto.
pominjem vehabije i velikoboshnjachki nacionalizam-shovinizam (tipa fatmir alispahic-ismet radonchic/brabonchic) jer su nazalost chinjenice da tih problema ima medju Boshnjacima. nadam se manjinom, samo konstatiram neke tuzne chinjenice. protiv toga se trebaju boriti Boshnjaci prvenstveno (sasvim isto ovako bih govorio i za npr. njemachko-italijanske-grchko-bugarske-tunguske-hotentotske-marsovske-vanzemaljske-pichke-materinske..... bilo chije religiozistichke fundice i velikonacionaliste-shoviniste, da su ti neki drugi, bilo koji, ta relativna vecina u BiH, umjesto Boshnjaka. dakle, NIKAVOG problema nema kod mene u vezi Boshnjaka, vec BILO KOGA i CHEGA KO/SHTO je/su neposhten/i i velikonacionalistihko-shovinistichko-religiozistichki, bili to takvi negativni elementi medju Boshnjacima, Srbima, Hrvatima, Njemcima, Grcima, Rusima, Amerikancima, Tunguzima, Hotentotima, marsovcima, vanzemaljcima, jupiterovcima, pichkama materinama vishe.... )
kao shto su josh vishe problem s srpske i hrvatske strane njihovi velikonacionalizmi-shovinizmi i njihov politikantski religiozizam i protiv toga se moraju boriti razumni Srbi i razumni Hrvati.
ako nece, shto ti stalno naglashavash da nece, shta cu im ja, onda ce ili MZ-a sprijechiti novi rat/ove ili ce ih pustiti da ratuju dok se ne umore, nazalost.

toliko.

dalje, Stripi, morat cesh nastaviti diskusiju s nekim tvojim pandanom u krajnostima oko BiH. I refuse to speak with you and your distortions of my words about BiH any longer.
offtopic CLOSED!

@dvichak, mislio sam da si nauchio zaboraviti na mene. :trep:
potrazuj to shto hocesh s nekim drugim, npr. npr. Elenom. od mene :odbij:
Korisnikov avatar
By 2kune

@dvichak, mislio sam da si nauchio zaboraviti na mene. :trep:
potrazuj to shto hocesh s nekim drugim, npr. npr. Elenom. od mene :odbij:
Samo sam pitao gdje si to već objasnio... Jer ne mogu naći... Šta odma pušeš? :neznam:
Uostalom, ja ti za tvoje uobičajeno ponašanje očito uopće nisam potreban... Kad mene nema, jednako ti dobro ide i sa ostalim forumašima... :giggle:
:psiholog:
Korisnikov avatar
By Vel boy
@Stripi, jeste, saznao si da kod mene nema ni po stricu ni po babi, dakle da nije problem s Boshnjacima ni Srbima ni Hrvatima...... vec BILO KIME gdje ima elemenata velikonacionalizma i politkantskog religiozistichkog fundamentalizma. eto, to si saznao, mada je to bilo jasno dobronamjernoj i razumnoj osobi bez i da opet objashnjavam, pa :hvala:

@dvichak, da, s ostalim forumashima koji su tvoji pandani, tipa sprintja, Elena (bar ona zna kad prestati) itd..... :prst:
Korisnikov avatar
By 2kune

@dvichak, da, s ostalim forumashima koji su tvoji pandani, tipa sprintja, Elena (bar ona zna kad prestati) itd..... :prst:
Po tvojim reakcijama sudeći, prije su mi pandani Stripi ili Mr Dee koji me sasma fino zamjeniše za kratka mi odsustva... :giggle:
No, konkretno u ovoj temi, nije problem u nečijem prestajanju, već u tome što nigdje nisi napisao ono što pišeš da si napisao pa ja samo pitam gdje je to što pišeš da si napisao. :peace:
Daklem, pišeš da si opisao 'specifichnu genezu nacija na prostorima zemalja ex-Yu' ali ja je nigdje ne mogu naći.
Umjesto toga iznio si kao reakciju na Elenin post 'po sheshelju tako' tezu da je 'istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu je, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po veroispovestima' koja u potpunosti opravdava upravo tako šešeljast Elenin stav.
A taj se opet potpuno slaže sa stavom kojeg si iznio u raspravi sa Stripijem.
Što može značiti samo jedno: Elenin pandan i istomišljenik si ti. Čestitam! :poklon:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by 2kune

Po tvojim reakcijama sudeći, prije su mi pandani Stripi ili Mr Dee koji me sasma fino zamjeniše za kratka mi odsustva... :giggle:
ah, you wish, I know.
sa Stripijem imam neka razlichita mishljenja glede stvari u BiH, jedino. pa shta?
sa Mr. Dee-om glede dobnih razlika u seksualnim odnosima, jedino. pa shta?
je li se to ti dvichak natezesh svim silama da shirish antiVelboy-evski klan i pratish ko s kim polemizira (a meni si bio drsko spochitnuo kada si se ti dvichak svadjao s moderatorkom Hys. kako ne smijem to pratiti) ?? ne zove li se to flejm, dvichak? :trep:
s tobom, dvichak u blizu 50% stvari oko bilo chega, samo te ignoriram. :)
glede ostalih 50% stvari oko bilo chega samo se suzdrzavam da ne udjem u konflikt s tobom. a ionako si chlan roughly desetorice anti-Vel boy-evaca.
zato bih i tebe dvichak molio josh jednom da se nauchish suzdrzavati da ne ulazish u konflikte samnom.

No, konkretno u ovoj temi, nije problem u nečijem prestajanju,
dakako da nije problem u prestajanju vec u neprestajanju i beskrajnom nastavljanju tvog shikaniranja mene. :eureka:

već u tome što nigdje nisi napisao ono što pišeš da si napisao pa ja samo pitam gdje je to što pišeš da si napisao. :peace:

ko razumije tek samo ovu specifichnu dvichkovu rechenicu i shta zeli da kaze, neka nastavi s dvichkom...... :giggle:

Daklem, pišeš da si opisao 'specifichnu genezu nacija na prostorima zemalja ex-Yu' ali ja je nigdje ne mogu naći.
Umjesto toga iznio si kao reakciju na Elenin post 'po sheshelju tako' tezu da je 'istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu je, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po veroispovestima' koja u potpunosti opravdava upravo tako šešeljast Elenin stav.
ja sam Eleni samo pokushao objasniti da jeste istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske, nazalost ili nasrecu kakogod, uglavnom ishla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda, zato imamo u BiH Boshnjake (muslimane), Srbe (pravoslavce), Hrvate (rimokatolike), shto je sasvim suprotno od shesheljevskog stava da su svi Srbi i svuda koji mogu biti pravoslavci, muslimani, rimokatolici. dakako, savim suprotno je i od shesheljevog velikohrvatskog pandana ante starchevica (ochito tvoj dvichak uzor te pretecha ante pavelica) koji je to sve isto govorio kao i sheshelj samo s predznakom Hrvati.
dakle, kad vec namecesh igru izvrtilachkog i laznog etiketiranja, igrajmo se, samo neshto je dubiozno da li ja grijeshim u etiketiranju tebe koliko je sigurno pogreshno to tvoje prvo etiketiranje mene.

no, ako ti dvichak imash suprotno meni ili razlichito od mene znanje o genezi nacija na prostorima BiH, Hrvatske i Srbije, izvoli obznani to ili otvori temu, iako mislim da si vec jednom u nizu tvojih spam tema to kao i otvorio shto :giggle: uglavnom ostade izignorirano.
A taj se opet potpuno slaže sa stavom kojeg si iznio u raspravi sa Stripijem.
to ti dvichak kazesh. kad bi se lagalo i kad bi svijet slushao lazi i izvrtanja nekog dvichka, to bi bilo mozda tako. no, you wish, I know. :)
Originally posted by 2kuneŠto može značiti samo jedno: Elenin pandan i istomišljenik si ti. Čestitam! :poklon:
pa, ja nikad nisam nijekao da sam za ustashe "chetnik" a za chetnike "ustasha"....... :hvala:

@Stripi, na tebi je da pokazesh da SDP BiH, Liberali BiH, Nasha Stranka....., pa chak i danashnja SDA se navodno zalazu za oduzimanje konstitutivnosti Srbima i Hrvatima u BiH te konzerviranjem iste jedino za Boshnjake.
poshto sasvim dobro znam da SDP BiH, Liberali BiH, Nasha Stranka, pa chak i danashnja SDA su se zalagali, zalazu i valjda hoce i u buduce za trojnu konstitutivnost sva tri BiH naroda i gradjana te poshtovanje Dayton-skog porazuma s njegovanjem multinacionalnih, pro-gradjanskih elemenata, to cu i to tvoje Stripi obiljeziti kao izvrtanja.
Korisnikov avatar
By 2kune

ja sam Eleni samo pokushao objasniti da jeste istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske, nazalost ili nasrecu kakogod, uglavnom ishla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda, zato imamo u BiH Boshnjake (muslimane), Srbe (pravoslavce), Hrvate (rimokatolike), shto je sasvim suprotno od shesheljevskog stava da su svi Srbi i svuda koji mogu biti pravoslavci, muslimani, rimokatolici. dakako, savim suprotno je i od shesheljevog velikohrvatskog pandana ante starchevica (ochito tvoj dvichak uzor te pretecha ante pavelica) koji je to sve isto govorio kao i sheshelj samo s predznakom Hrvati.
dakle, kad vec namecesh igru izvrtilachkog i laznog etiketiranja, igrajmo se, samo neshto je dubiozno da li ja grijeshim u etiketiranju tebe koliko je sigurno pogreshno to tvoje prvo etiketiranje mene.

no, ako ti dvichak imash suprotno meni ili razlichito od mene znanje o genezi nacija na prostorima BiH, Hrvatske i Srbije, izvoli obznani to ili otvori temu, iako mislim da si vec jednom u nizu tvojih spam tema to kao i otvorio shto :giggle: uglavnom ostade izignorirano.
A ja sam samo tebi, baš kao i Eleni, i baš kao i ti Eleni, pokušao objasniti da istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske, nije uopće, a poglavito ne uglavnom, išla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda. Jer da je tome tako, tada bi bili nemogući npr. bošnjaci ateisti, srbi ateisti i hrvati ateisti, baš kao i bošnjaci katolici, srbi katolici i hrvati pravoslavci, kao i bošnjaci pravoslavci, srbi muslimani i hrvati muslimani. Osobno znadem ateiste iz sva tri naroda, znam hrvate pravoslavce (čak mi je jedan u rodu), znam bošnjake katolike, srbina muslimana i srbina katolika. A bome znam i hrvate protestante, srbe jehobine svjedoke, bošnjake koji mantraju hare Krišna, hare Rama... Kako je to moguće ako je istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske išla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda?
Nadalje, kako je išla istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja albanske nacije ili makedonske nacije ili slovenske nacije? Albanaca ima katolika, pravoslavaca i muslimana pa su ipak svi uspješno postali albanci. Kako im je to uspjelo? Kako je makedoncima uspjelo postati makedoncima a ne srbima kad su većinom pravoslavni? Kako je slovencima uspjelo postati slovencima a ne hrvatima kada su uglavnom katolici? Zašto se nisu istorijski generirali formiranjem ili ustanovljavanjem kao slovenci protestanti?
Nadalje, pokušao sam ti objasniti (istim pravom i dužnošću kojim ti Eleni pokušavaš objasniti do njenog prestanka) da se ne može izražavati suprotno mišljenje istom tezom. Ako Šešelj tvrdi da postoji neki temeljni etnikum koji ima različite vjeroispovijesti, kako je tvoja teza oprečna kada tvrdi to isto. Jedina razlika tvoje i njegove teze jest u tome što Šešelj temeljni etnikum smatra srbima. Uopće nije bitno čime ga ti smatraš. Bitno je da vam teze nisu suprostavljene i kreću se u idejnim domenima vjere i jezika koje tvore naciju koja onda nacionalizmom postaje svijesna sebe, bez obzira naziva li se bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom. A znamo kuda vodi taj put. Tebe je, konkretno, prvo odveo u Ajmeriku, pa u ostrašćeno višegodišnje forumašenje isključivo o toj ratnoj temi 90tih uz sitne ispade u druge političke (uvijek isključivo političke) teme, a onda, sad najnovije, u besmislen sukob sa Stripijem gdje braniš tezu da iz svakog bošnjaka iskače vehabija, iako si, naravno, izrijekom politički korektno protiv toga stava, uz naglasak da ipak iz većine bošnjaka iskače vehabija (proces pisanja vrlo sličan ako ne i identičan Ibrinom).
Kako nisi, ipak, u svemu tome u stanju napisati ništa više od jedne rečenice kojom, kako veliš, ni manje ni više, objašnjavaš istorijsku genezu formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu, svakako ću poslušati tvoj vapaj za znanjem nedvosmisleno izražen u citiranom postu. Pa ti zaključi da li je to ikada išlo kao zasebna tema i da li je bilo izignorirano.
Kako je svojevremeno Hans-Urlich Wehler sažeo nastojanja velikih proučavatelja i poznavaoca nacionalizma od Hansa Kohna i Theodora Schiedera, preko Erica Hobsbawma i Miroslava Hrocha, Ernesta Gellnera i Benedicta Andersona, Rainera Lepsiusa i Johna Brevillyja sve do Anthonyja D. Smitha i Rogersa Brubakera, a naravno, sve u sjeni diva Maxa Webera sa svojom sociologijom vlasti, svojom teorijom legitimnosti i svojojm teorijom modernizacije zapada: nacionalizam znači idejni sustav, doktrinu, predodžbu o svijetu koja služi stvaranju, mobilizaciji i integraciji većeg solidarnog saveza (nazvanog nacija), ali prije svega legitimaciji novovjeke političke vlasti. Odatle nacionalna država postaje temeljnim problemom nacionalizma. Nikakva religija s nacionalizmom niti nastankom nacije nema veze osim da posluži kao puki označitelj bez svojeg izvornog smisla i snage. Pa zar nisu sve religije koje se ovdje prozivaju nadnacionalne? Jedino što ima veze sa genezom formiranja ili ustanovljenja nacija jest nacionalizam sam. Jer nacija nije ništa drugo do puki virtualni konstrukt nacionalizma. A njegova najpreča briga jest legitimacija novovjeke političke vlasti te mobilizacija i integracija što većeg solidarnog saveza pod utjecajem te vlasti. Daklem, da bi objasnili istorijsku geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu moramo povijesno upratiti nosioce nacionalizma. Oni će nam pružiti sve potrebne odgovore.
Od srednjeg vijeka su istočne miteleuropske zemlje, podanice austro-ugarske i poljsko-litvanske krune ali i turskog sultanata, zaostajale za gospodarskim i kulturnim razvojem zapadne europe. Tome je posljedica bila jednostavna: plodne ravnice sa preveć sela a premalo gradova. Žitnica Europe u 17. je stoljeću umjesto da doživljava procvat građanstva i labavljenje agrarnog kmetstva, upravo doživljavala zakašnjeli procvat tkz. ‘drugog kmetstva’. Ekonomija ekstenzivnog žitoizvoženja jako je usporila procese urbanizacije, razvoj manufaktura i, za našu priču najbitnije, razvoj srednjih staleža. Umjesto toga, jačao je korporativni duh plemstva, posebice njegovog vlastelinskog gornjeg sloja, baš u vrijeme kada je apsolutizam postao mjerom kraljevske i carske, ali uvijek strane, vlasti. Napetost između apsolutističke strane države i njenih plemenitaških protivnika poprimila je pojavom nacionalnih pokreta sa zapada u 19. st. sasvim novi obrat u ovim našim napaćenim prostorima. Umjesto da nosioci nacionalizma postanu srednji staleži građanstva, bogatog seljaštva i intelektualaca, pa da pojava nacionalizma znači ujedno i pojava demokracije i naprednijeg društva, kod nas nosioci nacionalizma postaju plemići, već ogrezli u svojoj feudalnoj protištini centralizmu. Otud se kod nas stvara posebni (pod)tip nacionalizma karakteriziran sljedećim atavističkim anomalijama:
- Društveni sklad, odsustvo socijalnih napetosti međuklasne borbe i unitarnost mišljenja bezglasne mase pod novom/starom nacionalnom elitom postaje mjerom nacionalnog opstanka. Poznato vam je to odnekud i danas? Tko hoće da jede travu? :trep:
- Nosioci nacionalizma očuvali su političku (ne)kulturu plemstva u okviru nove elite. Prepoznajete li u tome današnju bahatost i nedemokratičnost kojekakvih miloševića, tuđmana, šešelja, sanadera, koštunica, itd, itd...? Cijenite li da je narod još uvijek i dan danas kmetski sklon divljenju kojekakvim palmama, kerumima, dilerima i mafijašima, njihovim dugonogim silikonskim pičkama i njihovim skupim i brzim autima? :love:
- Budući da programi tih nacionalnih pokreta nisu nikada prelazili granice borbe za nacionalnu nezavisnost i nacionalnu državu (tu ipak prelazeći neke granice ali ne u programu), u zapećak su stavljene društvene reforme, čak i one koje bi koristile seljaštvu, najbrojnijoj skupini na ovim prostorima. Reforme su vazda ostavljane za neka bolja vremena kada nacionalna opstojnost nije u opasnosti. I to vam je poznato iz današnjih dana? ma pričekajte samo da Kosovo opet bude naše pa će bit slobode i demokracije i ljudskih prava za svih pa i za pedere... :lol:
- Klasni korporatizam zamjenjen je nacionalnim kolektivizmom koji suspreže demokratizaciju društva i potire individualitet građanina te postepeno omalovažava i uništava svaki identitet pojedinca osim onog skupnog, na isključivo nacionalnoj osnovi. Otud toliko NAS i NJIH, toliko razmišljanja bez prvog lica jednine, bez osobne odgovornosti, samo u vječnom dodavanju između MI i ONI. Eto, to je dobar znanstveni indikator mjere nezdravih nacionalnih strasti u postovima pojedinca i, općenitije, u postovima na čitavom forumu. Predlažem prebrojati od strane moderatora da vide na čemu su... :peace:
Zaista, kakve veze sa time može imati vjera? I to ćemo sada objasniti...
Katolička crkva sigurno tada ne može biti jedan od nosioca nacionalizma. Katolička crkva je u doba formiranja exYu nacija baš na oprečnim stavovima svugdje u svijetu pa tako i kod nas. Ona se užasava nacionalizma jer je to proces koji dovodi do pada univerzalnog nadnacionalnog utjecaja RKC. Nacionalizam joj uzima legitimitet davanja vlasti kraljevima i dovodi do svjetovne države u kojoj je jedini politički legitimitet onaj iz naroda. Nacionalizam je uvelike i nastao kao sredstvo protiv RKC. Katolička crkva počinje se sprezati s nacionalizmom tek u doba pojave fašizma. Dakle, u doba formiranja slovenske i hrvatske nacije ispovijedanje katoličke vjere zasigurno nije način na koji se stvara nacija. Isto je tako i sa islamom. Islam je toliko nadnacionalan da ni Alija ne može u svojoj Deklaraciji tražiti formiranje nacije samo na osnovu muslimanske vjeroispovijesti. On može, i traži, uspostavu islamskog društva tamo gdje su muslimani većina, no to jednako važi i za turke i za albance i za bošnjake i za kurdistance i za arape i za srbe i za hrvate. U pitanju je čista nadnacionalna teokracija a ne nacionalna hegemonija. Dakle, upravo ono što je RKC imala u srednjovjekovnoj Europi i što joj je nacionalizam oteo.
Odakle onda potiče ta teza o vjeroispovijesti kao osnovi za tvorbu nacije/nacija? Na pravoslavnom Balkanu gdje su turci uništili kršćansku zemaljsku gospodu, domaće vodstvo prešlo je isključivo u ruke pravoslavnih crkava. Pravoslavni su prelati ne samo postali zamjena za plemstvo nego su preuzeli i njihovu ulogu u nacionalnoj kulturi i povijesnom pamćenju. Svi protuotomanski ustanci u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji bili su po definiciji istovremeno i vjerski i nacionalni. U tome leže korijeni uvriježena straha od vjerske i nacionalne raznolikosti itekako prisutni i dan danas. Toliko prisutni i jaki da se zaboravlja što uopće nacionalizam jeste i što vjera jeste. Ipak, ti ustanci bili su donekle i socijalna reforma u smislu da se na temelju turske imovine formirala nova klasa bogatih seljaka posjednika koji su istovremeno zazirali od klasnih razlika koje su se počele stvarati. Zbog svih tih netrpeljivosti je to vrijeme od Berlinskog kongresa do 1. svijetskog rata i bilo tako krvavo. Genocidna protjerivanja i egzodusi čitavih populacija koji svoj vrhunac imaju u Balkanskim ratovima (ne, nije samo Srbija u pitanju) tužna su ali i trajna ostavština uspješnog skidanja turskog jarma. Što se nosioca nacionalizma tiče, onih kojima je bilo moguće da im na pamet padne teza da se nekakav temeljni etnikum dijeli i formira u nacije zbog i preko vjeroispovijesti, dakle, ostaju nam na prostorima ex Yu samo nosioci srpskog nacionalizma. Ilirci nikada nisu ni pomislili da bi ilirska narodnost ikada bila išta više od povijesnog relikta na kojem valja graditi političku stvarnost danas ne obazirući se tko je kakve vjeroispovijesti i preko vjere dolaziti do kojekakvih hrvata ili srba. Hrvati su za njih, baš kao i srbi, ostaci ilirske narodnosti koji zbog svojeg zajedničkog porjekla moraju biti upućeni jedni na druge i to na ravnopravnoj osnovi. Dakle, vrlo slično razmišljanje (tipično historicističko) kakvo znanost i dan danas zauzima. Zajednička masa slavena koji kroz povijesne procese formiraju svoje etnikume, države, nacionalizme i nacije. Zbog toga ilirski pokret i jest stvorio toliko nezadovoljnika poput Starčevića pa povijesnim slijedom i Pavelića koji preuzimaju sa istoka ono što nemaju u dovoljnoj mjeri kod kuće pa žele čak praviti i hrvatsku pravoslavnu crkvu. No, to nimalo ne poriče izvore i konotacije dotične teze, a pogotovo ne njenu netočnost. Uostalom, ja tebe ne smatram Šešeljevim nastavljačem, (možda bi prije po postovima bio nastavljač Nikolaja Velimirovića), već jednostavno nedovoljno informiranim čovjekom kojem hipertrofirani ego priječi daljnu naobrazbu ili uopće mogućnost da mu se netko obrati. :maji:
Korisnikov avatar
By Vel boy

A ja sam samo tebi, baš kao i Eleni, i baš kao i ti Eleni, pokušao objasniti da istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske, nije uopće, a poglavito ne uglavnom, išla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda. Jer da je tome tako, tada bi bili nemogući npr. bošnjaci ateisti, srbi ateisti i hrvati ateisti, baš kao i bošnjaci katolici, srbi katolici i hrvati pravoslavci, kao i bošnjaci pravoslavci, srbi muslimani i hrvati muslimani. Osobno znadem ateiste iz sva tri naroda, znam hrvate pravoslavce (čak mi je jedan u rodu), znam bošnjake katolike, srbina muslimana i srbina katolika. A bome znam i hrvate protestante, srbe jehobine svjedoke, bošnjake koji mantraju hare Krišna, hare Rama... Kako je to moguće ako je istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu , pogotovo na teritoriji i oko danashnje BiH, Srbije i Hrvatske išla po tome ko koju vjeroispovijed ispovjeda?
o, boze. :doh: Svakako da ima ateista, agnostika, protestanata, spriritualista, budista, vjersko "tramp"-iranih (da pojasnim to "vjersko tramp-iranih"- Srba muslimana, Hrvata protestanata, Boshnjaka budista, Hrvata pravoslavaca, Srba katolika, Boshnjaka katolika/pravoslavaca itd.... itd......) medju svim narodima, pa tako i medju Srbima, Hrvatima, Boshnjacima. To se podrazumijeva :doh: To samo tebi 2kune treba natenane objashnjavati shto se podrazumijeva. Ali, nazalost, takvi nisu/mo u vecini u zemljama ex-Yu, pogotovo ne onda kada je tekao proces formiranja nacija na specifichno prostorima zemalja ex-Yu.

Nadalje, kako je išla istorijska geneza formiranja ili ustanovljenja albanske nacije ili makedonske nacije ili slovenske nacije? Albanaca ima katolika, pravoslavaca i muslimana pa su ipak svi uspješno postali albanci. Kako im je to uspjelo? Kako je makedoncima uspjelo postati makedoncima a ne srbima kad su većinom pravoslavni? Kako je slovencima uspjelo postati slovencima a ne hrvatima kada su uglavnom katolici? Zašto se nisu istorijski generirali formiranjem ili ustanovljavanjem kao slovenci protestanti?
opet nisi pazljivo chitao moje postove. ja sam govorio SPECIFICHNO SAMO o Srbima, Hrvatima i Boshnjacima (koji su inache u temi).

Nadalje, pokušao sam ti objasniti (istim pravom i dužnošću kojim ti Eleni pokušavaš objasniti do njenog prestanka) da se ne može izražavati suprotno mišljenje istom tezom. Ako Šešelj tvrdi da postoji neki temeljni etnikum koji ima različite vjeroispovijesti, kako je tvoja teza oprečna kada tvrdi to isto. Jedina razlika tvoje i njegove teze jest u tome što Šešelj temeljni etnikum smatra srbima. Uopće nije bitno čime ga ti smatraš. Bitno je da vam teze nisu suprostavljene i kreću se u idejnim domenima vjere i jezika koje tvore naciju koja onda nacionalizmom postaje svijesna sebe, bez obzira naziva li se bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom.
Nikakve iste teze nema izmedju mene i sheshelja. to se samo u tvojoj glavi javlja. Ja samo opisujem kako su istorijski/povjesno/historijski otprilike tekle stvari oko nacionalnog i vjerskog kod specifichno Srba, Hrvata, Boshnjaka, kroz vecinu bar 20-stoljeca. bez ikakvih emocija, zapravo vishe s zalom shto je tako bilo i shto se tako oformilo, ali nebitno.
a, ti samo nastavljaj goebbels-ovski da izvrcesh i lazesh, dvichak.

A znamo kuda vodi taj put. Tebe je, konkretno, prvo odveo u Ajmeriku, pa u ostrašćeno višegodišnje forumašenje isključivo o toj ratnoj temi 90tih uz sitne ispade u druge političke (uvijek isključivo političke) teme, a onda, sad najnovije, u besmislen sukob sa Stripijem gdje braniš tezu da iz svakog bošnjaka iskače vehabija, iako si, naravno, izrijekom politički korektno protiv toga stava, uz naglasak da ipak iz većine bošnjaka iskače vehabija (proces pisanja vrlo sličan ako ne i identičan Ibrinom).
:smeh: jes' kad bi se lagalo. ovo je tipichno tvoje flejmashko poziranje, laganje, izvrtanje, preuvelichavanje na tipichan tvoj dvichkast nachin.

moj angazman u DiP-u je vrlo jasan i ochit. imao je, ima i imace samo mirotvorni, urazumljujuci, objektivan kartakter. nastojim suzbijati tenzije medjunacionalnih prepucavanja i pozivam na, ako nishta drugo, gej solidarnost. znam da tebe dvichak to nervira jer ti jedino i spamirash poput sheytana smrad-i-netrpeljivost-na-medjunacionalnim-osnovama-unosecim spamovima, ali ti to ne daje zaprava da konstantno lazesh na mene.

josh jedna perverzna tvoja laz dvichak je da je moj "naglasak da ipak iz vecine Boshnjaka iskache vehabija". to samo ti tako lazesh (pusti Stripija, ne shlepaj se uz Stripija, dvichak; e, jedino ukoliko ne gurash i Stripija svim silama da se pridruzi tvom antiVel-boy-evskom klanu kroz perverzne lazi na mene, shto je vash problem.)
Ja nemam problema OPET ponoviti: dakle, opet Srbi i Hrvati kao ravnopravni konstitutivni narodi BiH Boshnjacima su duzni boriti se protiv svojih tj. njihovih velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalizama-shovinizama i svojih tj. njihovih religiozistichkih fundamentalizama, a Boshnjaci isto to protiv njihovih velikoboshnjachkih nacionalizama-shovinizama i religiozistichkih fundamentalizama ( samo tu i tada pominjem vehabije i fatmira alispahica-ismeta radonchica/brabonchica kao ono protiv chega se prvenstveno Boshnjaci moraju da bore ).

-dakle, vehabije i njima slichne pominjem kao samo one destruktivne elemente MEDJU Boshnjacima (NE kao da su svi Boshnjaci takvi jer srecom NISU!) protiv chega se Boshnjaci prvenstveno moraju boriti da ih ne bi vehabije i njima slichni zarazili u nedajboze vecim dimenzijama, kao shto su nazalost povelike kolichine Srba i Hrvata vec zarazeni njihovim velikonacionalizmima-shovinizmima-politikantskim-relligiozistichkim-fundamentalizmima, a protiv chega valja da se bore.
no, svakako, ja ovo jednom tebi dvichak ni ne pokushavam objasniti jer si ti lost case, jedino ovo opet objashnjavam i pishem zbog chitateljstva.

Kako nisi, ipak, u svemu tome u stanju napisati ništa više od jedne rečenice kojom, kako veliš, ni manje ni više, objašnjavaš istorijsku genezu formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu, svakako ću poslušati tvoj vapaj za znanjem nedvosmisleno izražen u citiranom postu. Pa ti zaključi da li je to ikada išlo kao zasebna tema i da li je bilo izignorirano.
Kako je svojevremeno Hans-Urlich Wehler sažeo nastojanja velikih proučavatelja i poznavaoca nacionalizma od Hansa Kohna i Theodora Schiedera, preko Erica Hobsbawma i Miroslava Hrocha, Ernesta Gellnera i Benedicta Andersona, Rainera Lepsiusa i Johna Brevillyja sve do Anthonyja D. Smitha i Rogersa Brubakera, a naravno, sve u sjeni diva Maxa Webera sa svojom sociologijom vlasti, svojom teorijom legitimnosti i svojojm teorijom modernizacije zapada: nacionalizam znači idejni sustav, doktrinu, predodžbu o svijetu koja služi stvaranju, mobilizaciji i integraciji većeg solidarnog saveza (nazvanog nacija), ali prije svega legitimaciji novovjeke političke vlasti. Odatle nacionalna država postaje temeljnim problemom nacionalizma. Nikakva religija s nacionalizmom niti nastankom nacije nema veze osim da posluži kao puki označitelj bez svojeg izvornog smisla i snage. Pa zar nisu sve religije koje se ovdje prozivaju nadnacionalne? Jedino što ima veze sa genezom formiranja ili ustanovljenja nacija jest nacionalizam sam. Jer nacija nije ništa drugo do puki virtualni konstrukt nacionalizma. A njegova najpreča briga jest legitimacija novovjeke političke vlasti te mobilizacija i integracija što većeg solidarnog saveza pod utjecajem te vlasti. Daklem, da bi objasnili istorijsku geneza formiranja ili ustanovljenja nacija na prostorima zemalja ex-Yu moramo povijesno upratiti nosioce nacionalizma. Oni će nam pružiti sve potrebne odgovore.
Od srednjeg vijeka su istočne miteleuropske zemlje, podanice austro-ugarske i poljsko-litvanske krune ali i turskog sultanata, zaostajale za gospodarskim i kulturnim razvojem zapadne europe. Tome je posljedica bila jednostavna: plodne ravnice sa preveć sela a premalo gradova. Žitnica Europe u 17. je stoljeću umjesto da doživljava procvat građanstva i labavljenje agrarnog kmetstva, upravo doživljavala zakašnjeli procvat tkz. ‘drugog kmetstva’. Ekonomija ekstenzivnog žitoizvoženja jako je usporila procese urbanizacije, razvoj manufaktura i, za našu priču najbitnije, razvoj srednjih staleža. Umjesto toga, jačao je korporativni duh plemstva, posebice njegovog vlastelinskog gornjeg sloja, baš u vrijeme kada je apsolutizam postao mjerom kraljevske i carske, ali uvijek strane, vlasti. Napetost između apsolutističke strane države i njenih plemenitaških protivnika poprimila je pojavom nacionalnih pokreta sa zapada u 19. st. sasvim novi obrat u ovim našim napaćenim prostorima. Umjesto da nosioci nacionalizma postanu srednji staleži građanstva, bogatog seljaštva i intelektualaca, pa da pojava nacionalizma znači ujedno i pojava demokracije i naprednijeg društva, kod nas nosioci nacionalizma postaju plemići, već ogrezli u svojoj feudalnoj protištini centralizmu. Otud se kod nas stvara posebni (pod)tip nacionalizma karakteriziran sljedećim atavističkim anomalijama:
- Društveni sklad, odsustvo socijalnih napetosti međuklasne borbe i unitarnost mišljenja bezglasne mase pod novom/starom nacionalnom elitom postaje mjerom nacionalnog opstanka. Poznato vam je to odnekud i danas? Tko hoće da jede travu? :trep:
- Nosioci nacionalizma očuvali su političku (ne)kulturu plemstva u okviru nove elite. Prepoznajete li u tome današnju bahatost i nedemokratičnost kojekakvih miloševića, tuđmana, šešelja, sanadera, koštunica, itd, itd...? Cijenite li da je narod još uvijek i dan danas kmetski sklon divljenju kojekakvim palmama, kerumima, dilerima i mafijašima, njihovim dugonogim silikonskim pičkama i njihovim skupim i brzim autima? :love:
- Budući da programi tih nacionalnih pokreta nisu nikada prelazili granice borbe za nacionalnu nezavisnost i nacionalnu državu (tu ipak prelazeći neke granice ali ne u programu), u zapećak su stavljene društvene reforme, čak i one koje bi koristile seljaštvu, najbrojnijoj skupini na ovim prostorima. Reforme su vazda ostavljane za neka bolja vremena kada nacionalna opstojnost nije u opasnosti. I to vam je poznato iz današnjih dana? ma pričekajte samo da Kosovo opet bude naše pa će bit slobode i demokracije i ljudskih prava za svih pa i za pedere... :lol:
- Klasni korporatizam zamjenjen je nacionalnim kolektivizmom koji suspreže demokratizaciju društva i potire individualitet građanina te postepeno omalovažava i uništava svaki identitet pojedinca osim onog skupnog, na isključivo nacionalnoj osnovi. Otud toliko NAS i NJIH, toliko razmišljanja bez prvog lica jednine, bez osobne odgovornosti, samo u vječnom dodavanju između MI i ONI. Eto, to je dobar znanstveni indikator mjere nezdravih nacionalnih strasti u postovima pojedinca i, općenitije, u postovima na čitavom forumu. Predlažem prebrojati od strane moderatora da vide na čemu su... :peace:
Zaista, kakve veze sa time može imati vjera? I to ćemo sada objasniti...
Katolička crkva sigurno tada ne može biti jedan od nosioca nacionalizma. Katolička crkva je u doba formiranja exYu nacija baš na oprečnim stavovima svugdje u svijetu pa tako i kod nas. Ona se užasava nacionalizma jer je to proces koji dovodi do pada univerzalnog nadnacionalnog utjecaja RKC. Nacionalizam joj uzima legitimitet davanja vlasti kraljevima i dovodi do svjetovne države u kojoj je jedini politički legitimitet onaj iz naroda. Nacionalizam je uvelike i nastao kao sredstvo protiv RKC. Katolička crkva počinje se sprezati s nacionalizmom tek u doba pojave fašizma. Dakle, u doba formiranja slovenske i hrvatske nacije ispovijedanje katoličke vjere zasigurno nije način na koji se stvara nacija. Isto je tako i sa islamom. Islam je toliko nadnacionalan da ni Alija ne može u svojoj Deklaraciji tražiti formiranje nacije samo na osnovu muslimanske vjeroispovijesti. On može, i traži, uspostavu islamskog društva tamo gdje su muslimani većina, no to jednako važi i za turke i za albance i za bošnjake i za kurdistance i za arape i za srbe i za hrvate. U pitanju je čista nadnacionalna teokracija a ne nacionalna hegemonija. Dakle, upravo ono što je RKC imala u srednjovjekovnoj Europi i što joj je nacionalizam oteo.
Odakle onda potiče ta teza o vjeroispovijesti kao osnovi za tvorbu nacije/nacija? Na pravoslavnom Balkanu gdje su turci uništili kršćansku zemaljsku gospodu, domaće vodstvo prešlo je isključivo u ruke pravoslavnih crkava. Pravoslavni su prelati ne samo postali zamjena za plemstvo nego su preuzeli i njihovu ulogu u nacionalnoj kulturi i povijesnom pamćenju. Svi protuotomanski ustanci u Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji bili su po definiciji istovremeno i vjerski i nacionalni. U tome leže korijeni uvriježena straha od vjerske i nacionalne raznolikosti itekako prisutni i dan danas. Toliko prisutni i jaki da se zaboravlja što uopće nacionalizam jeste i što vjera jeste. Ipak, ti ustanci bili su donekle i socijalna reforma u smislu da se na temelju turske imovine formirala nova klasa bogatih seljaka posjednika koji su istovremeno zazirali od klasnih razlika koje su se počele stvarati. Zbog svih tih netrpeljivosti je to vrijeme od Berlinskog kongresa do 1. svijetskog rata i bilo tako krvavo. Genocidna protjerivanja i egzodusi čitavih populacija koji svoj vrhunac imaju u Balkanskim ratovima (ne, nije samo Srbija u pitanju) tužna su ali i trajna ostavština uspješnog skidanja turskog jarma. Što se nosioca nacionalizma tiče, onih kojima je bilo moguće da im na pamet padne teza da se nekakav temeljni etnikum dijeli i formira u nacije zbog i preko vjeroispovijesti, dakle, ostaju nam na prostorima ex Yu samo nosioci srpskog nacionalizma. Ilirci nikada nisu ni pomislili da bi ilirska narodnost ikada bila išta više od povijesnog relikta na kojem valja graditi političku stvarnost danas ne obazirući se tko je kakve vjeroispovijesti i preko vjere dolaziti do kojekakvih hrvata ili srba. Hrvati su za njih, baš kao i srbi, ostaci ilirske narodnosti koji zbog svojeg zajedničkog porjekla moraju biti upućeni jedni na druge i to na ravnopravnoj osnovi. Dakle, vrlo slično razmišljanje (tipično historicističko) kakvo znanost i dan danas zauzima. Zajednička masa slavena koji kroz povijesne procese formiraju svoje etnikume, države, nacionalizme i nacije. Zbog toga ilirski pokret i jest stvorio toliko nezadovoljnika poput Starčevića pa povijesnim slijedom i Pavelića koji preuzimaju sa istoka ono što nemaju u dovoljnoj mjeri kod kuće pa žele čak praviti i hrvatsku pravoslavnu crkvu. No, to nimalo ne poriče izvore i konotacije dotične teze, a pogotovo ne njenu netočnost.
ovo sve vecinom ne sporim, mada i tu je bilo podosta izleta sa raznih strana u razno pa i razlichito od onog shto tvrdish. za to sve mozesh otvoriti OPET posebnu temu o nastajanju bilo chijih nacija. diskusija bi mogla biti zanimljiva, ukoliko se svi suzdrze uklj. i tebe od vrijedjanja, izvrtanja, laganja, flejma.
no, glede Srba te Hrvata, Boshnjaka u vecini 20-og stoljeca (poslije Ilirskog pokreta kojeg pozdravljam, ali koji nazalost ne zazivjeshe), nazalost ili nasrecu kakogod, bilo je da su vjeroispovjedi diktirale nacionalno odredjenje, tako je nekako bilo i za proizvod ima stanje stvari kakvo jeste, voljeli mi to ili ne. moja poanta je da to ne treba biti razlog mrznje, netolerancije, razdora, nesnoshljivosti vec zapravo bogatstava i jedinstava u razlichitostima shto bi moglo imati potencijal vrednovanja i drugih razlichitosti (npr. i poshtovanja razlichitih seks. orijentacija). treba gledati nazrijeti neshto pozitivno i u kontroverznim stanjima stvari.

(možda bi prije po postovima bio nastavljač Nikolaja Velimirovića),
eto, opet idesh na niske i prije svega lazne napade na mene. totalno besmisleno, dvichak.

već jednostavno nedovoljno informiranim čovjekom kojem hipertrofirani ego priječi daljnu naobrazbu ili uopće mogućnost da mu se netko obrati. :maji:
pusti ti moj ego, koji kakav je da je se sigurno ne moze porediti s tvojim upravo hipertrofiranim ego-om. :odbij: no, mozda zato shto smo obojica jarci :giggle:
ti se dvichak pozabavi malo vishe ljepshim nastupom i pristupom forumashima (ili bar meni, kad ochito toliko hocesh samnom komunicirati), pa ce i moji replies biti ugodniji. ja uvijek pozdravljam informirati se ako su informacije vjerodostojne (shto jeste ili bar biva pochesto pitanje glede tebe i tvojih informativnih kalupa), no tvoj nastup i pristup mora biti znatno pristojniji ukoliko zelish komunicirati samnom. tako i ja tretiram druge, ni bolje ni gore.

dakle, ne valja ti dvichak to konstantno atakovanje na mene na osobnom nivou! to cesh ili morati korigirati ili cesh morati nauchiti da me se klonish! :)
Korisnikov avatar
By 2kune

o, boze. :doh: Svakako da ima ateista, agnostika, protestanata, spriritualista, budista, vjersko "tramp"-iranih (da pojasnim to "vjersko tramp-iranih"- Srba muslimana, Hrvata protestanata, Boshnjaka budista, Hrvata pravoslavaca, Srba katolika, Boshnjaka katolika/pravoslavaca itd.... itd......) medju svim narodima, pa tako i medju Srbima, Hrvatima, Boshnjacima. To se podrazumijeva :doh: To samo tebi 2kune treba natenane objashnjavati shto se podrazumijeva. Ali, nazalost, takvi nisu/mo u vecini u zemljama ex-Yu, pogotovo ne onda kada je tekao proces formiranja nacija na specifichno prostorima zemalja ex-Yu.
Da, ali zašto se to podrazumjeva? Možda zato što nacionalizam i nacija nemaju veze s vjerom? :trep:
Zašto bi se inače podrazumijevalo da kad pitaš kilo krušaka ne dobiješ jabuke? :giggle:
U vrijeme, pak, kad je tekao proces formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu najbrojniji su bili seljaci kmetovi koji nisu bili nosioci već žrtve nacionalizma. Sve sam to napisao i, kako vidim, ti si se složio. Zbog čega onda još uvijek podrazumijevaš da je proces formiranja nacija na prostorima exYu išao po vjeroispovijestima?

opet nisi pazljivo chitao moje postove. ja sam govorio SPECIFICHNO SAMO o Srbima, Hrvatima i Boshnjacima (koji su inache u temi).
Čini se da opet računaš na podrazumijevanje jer si napisao točno ovo:’istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu je, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po tim veroispovestima.’ :nokti:

Nikakve iste teze nema izmedju mene i sheshelja. to se samo u tvojoj glavi javlja. Ja samo opisujem kako su istorijski/povjesno/historijski otprilike tekle stvari oko nacionalnog i vjerskog kod specifichno Srba, Hrvata, Boshnjaka, kroz vecinu bar 20-stoljeca. bez ikakvih emocija, zapravo vishe s zalom shto je tako bilo i shto se tako oformilo, ali nebitno.
a, ti samo nastavljaj goebbels-ovski da izvrcesh i lazesh, dvichak.
Ne opisuješ. Napisao si samo jednu rečenicu a stalno ponavljaš da opisuješ. Ja sam te zamolio da me uputiš na opis. Ali njega nema. Postoji samo jedna rečenica za koju važi ono što sam već napisao. A to je, da izbjegnemo nesigurna podrazumijevanja, da ne možeš izražavati suprotno mišljenje istom tezom. Ako Šešelj tvrdi da postoji neki temeljni etnikum koji ima različite vjeroispovijesti, kako je tvoja teza oprečna kada tvrdi to isto. Jedina razlika tvoje i njegove teze jest u tome što Šešelj temeljni etnikum smatra srbima. Uopće nije bitno čime ga ti smatraš. Bitno je da vam teze nisu suprostavljene i kreću se u idejnim domenima vjere i jezika koje tvore naciju koja onda nacionalizmom postaje svijesna sebe, bez obzira naziva li se bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom. Gdje ja išta tu izvrćem? Napiši jasno, nemoj da se podrazumijeva.

:smeh: jes' kad bi se lagalo. ovo je tipichno tvoje flejmashko poziranje, laganje, izvrtanje, preuvelichavanje na tipichan tvoj dvichkast nachin.

moj angazman u DiP-u je vrlo jasan i ochit. imao je, ima i imace samo mirotvorni, urazumljujuci, objektivan kartakter. nastojim suzbijati tenzije medjunacionalnih prepucavanja i pozivam na, ako nishta drugo, gej solidarnost. znam da tebe dvichak to nervira jer ti jedino i spamirash poput sheytana smrad-i-netrpeljivost-na-medjunacionalnim-osnovama-unosecim spamovima, ali ti to ne daje zaprava da konstantno lazesh na mene.

josh jedna perverzna tvoja laz dvichak je da je moj "naglasak da ipak iz vecine Boshnjaka iskache vehabija". to samo ti tako lazesh (pusti Stripija, ne shlepaj se uz Stripija, dvichak; e, jedino ukoliko ne gurash i Stripija svim silama da se pridruzi tvom antiVel-boy-evskom klanu kroz perverzne lazi na mene, shto je vash problem.)
Ja nemam problema OPET ponoviti: dakle, opet Srbi i Hrvati kao ravnopravni konstitutivni narodi BiH Boshnjacima su duzni boriti se protiv svojih tj. njihovih velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalizama-shovinizama i svojih tj. njihovih religiozistichkih fundamentalizama, a Boshnjaci isto to protiv njihovih velikoboshnjachkih nacionalizama-shovinizama i religiozistichkih fundamentalizama ( samo tu i tada pominjem vehabije i fatmira alispahica-ismeta radonchica/brabonchica kao ono protiv chega se prvenstveno Boshnjaci moraju da bore ).

-dakle, vehabije i njima slichne pominjem kao samo one destruktivne elemente MEDJU Boshnjacima (NE kao da su svi Boshnjaci takvi jer srecom NISU!) protiv chega se Boshnjaci prvenstveno moraju boriti da ih ne bi vehabije i njima slichni zarazili u nedajboze vecim dimenzijama, kao shto su nazalost povelike kolichine Srba i Hrvata vec zarazeni njihovim velikonacionalizmima-shovinizmima-politikantskim-relligiozistichkim-fundamentalizmima, a protiv chega valja da se bore.
no, svakako, ja ovo jednom tebi dvichak ni ne pokushavam objasniti jer si ti lost case, jedino ovo opet objashnjavam i pishem zbog chitateljstva.
A ne, dušo, ovog puta lažeš ti. A bogme i izvrčeš. Ali mislim da je prazan hod i prevelik offtopic da sada citiram ionako preopširnu prepisku tvoju sa Stripijem. A pogotovo da sad ulazim u tvoje forumašenje. Takav mazohizam draži mi je sa Ibrom jerbo je on ipak suvisliji od tebe i ne skaće si svaki čas u usta. A što je najvažnije, stoji izad svojih riječi i ne kani hiniti da nije napisao ono što je napisao, da nije mislio ono što misli, da se mora podrazumijevati ono što se ne zna (napisati). Kad je već zbog čitateljstva, ono ima i svoj mozak pa se dalje s ovim efemernostima ne treba gubiti vrijeme... :lepeza:
Samo ću te podsjetiti, nije problem u tome tko se protiv koga treba boriti već tko smije a tko ne smije u BiH biti konstitutivan i zašto. Po tvome, naravno, ne po onome što se podrazumijeva. :D

ovo sve vecinom ne sporim, mada i tu je bilo podosta izleta sa raznih strana u razno pa i razlichito od onog shto tvrdish. za to sve mozesh otvoriti OPET posebnu temu o nastajanju bilo chijih nacija. diskusija bi mogla biti zanimljiva, ukoliko se svi suzdrze uklj. i tebe od vrijedjanja, izvrtanja, laganja, flejma.
no, glede Srba te Hrvata, Boshnjaka u vecini 20-og stoljeca (poslije Ilirskog pokreta kojeg pozdravljam, ali koji nazalost ne zazivjeshe), nazalost ili nasrecu kakogod, bilo je da su vjeroispovjedi diktirale nacionalno odredjenje, tako je nekako bilo i za proizvod ima stanje stvari kakvo jeste, voljeli mi to ili ne. moja poanta je da to ne treba biti razlog mrznje, netolerancije, razdora, nesnoshljivosti vec zapravo bogatstava i jedinstava u razlichitostima shto bi moglo imati potencijal vrednovanja i drugih razlichitosti (npr. i poshtovanja razlichitih seks. orijentacija). treba gledati nazrijeti neshto pozitivno i u kontroverznim stanjima stvari.
Ako se s time ne sporiš, onda odustaješ od svoje i Elenine teze? :trep:
Jerbo obje ne mogu biti točne... Btw, to nije za zasebnu temu, to je samo onaj opis koji ti kažeš da si napisao a nisi. Već si iznio jednu tezu jednom rečenicom. Ne znam kako u toj jednostavnoj činjenici nalaziš mjesta za utvaranja vrijeđanja, izvrtanja, laganja, flejmanja...
Naravno, zanima me i što je to različito od onoga što tvrdim i koji su to izleti. Nemoj sada isto ponoviti kao sa kronologijom...
Međutim, da si zaista razumio to što si navodno pročitao pa se onda nesporio, znao bi da je po definiciji nemoguće da vjeroispovijesti diktiraju nacionalno određenje bilo prije ili poslije ilirskog pokreta. A ovo što označavaš svojom poantom samo je niz nepotrebnih floskula kojima maskiraš svoje nerazumijevanje materije i koje su čisti offtopic. Preporučio bih ti bavljenje politikom. I to posebno na Balkanu. :snob:

eto, opet idesh na niske i prije svega lazne napade na mene. totalno besmisleno, dvichak.
Zašto? Pa Velimirović je bio učen i pismen čovjek. :D

pusti ti moj ego, koji kakav je da je se sigurno ne moze porediti s tvojim upravo hipertrofiranim ego-om. :odbij: no, mozda zato shto smo obojica jarci :giggle:
ti se dvichak pozabavi malo vishe ljepshim nastupom i pristupom forumashima (ili bar meni, kad ochito toliko hocesh samnom komunicirati), pa ce i moji replies biti ugodniji. ja uvijek pozdravljam informirati se ako su informacije vjerodostojne (shto jeste ili bar biva pochesto pitanje glede tebe i tvojih informativnih kalupa), no tvoj nastup i pristup mora biti znatno pristojniji ukoliko zelish komunicirati samnom. tako i ja tretiram druge, ni bolje ni gore.

dakle, ne valja ti dvichak to konstantno atakovanje na mene na osobnom nivou! to cesh ili morati korigirati ili cesh morati nauchiti da me se klonish! :)
Nije u pitanju ego (bar ne kod mene) nego čista logika i znanstveni pristup. S kojim se, da se podsjetimo, ne sporiš.
Hvala, ja ne koristim forum za floskule i lažnu koreknost iza koje se kriju sasvim suprotne stvari. Samo pišem ono što mislim. Vjerojatno to ne može biti preveć lijepo nekome tko je sasvim drugačiji od toga usprkos istom hororskopskom znaku. (Kažu da je za jarce karakteristično da ne vjeruju u hororskom :) ) Iako, kako vidiš, nastojim biti što finiji. :lepeza:

Ma kakvo crno atakovanje na osobnom nivou? Čovječe, pa ti se ponašaš kao da čitav forum neprestano atakuje na tebe. Nema nikakvog antiveljinog lobija već se ti stalno sa svima svađaš. Toplo bih ti preporučio, iskreno i bez floskula te lažnih političkih i inih korektnosti, da to što prije korigiraš jer, na kraju krajeva, i sam sebe ćeš se početi kloniti. :giggle:
Korisnikov avatar
By Vel boy
2kune, sve si ti mogao, da si htio, josh jucher prekjucher osvrnuti se na onu moju rechenicu o "genezi nacija u zemljama ex-Yu...." BEZ i da se direktno obracash meni citirajuci me prvi i zapochinjuci tebi tipichno kreveljenje. sve si to mogao, da si htio, tako jer dobro znash da se nas dvojica necemo moci usuglasiti u mnogo chemu!
no, namjerno si izabrao ovu vrste igre samnom. vidjet cemo- dokle!
slobodno nastavi o svemu ovom s nekim drugim, arbitrima, ja ochekujem nakon ovog shto cu napisati- da zavrshimo prichu! ok? ako ne isposhtujesh to, smatrat cu da me kapriciozno progonish i uradit cu neshto po tom pitanju!

dakleM,

Da, ali zašto se to podrazumjeva? Možda zato što nacionalizam i nacija nemaju veze s vjerom? :trep:
Zašto bi se inače podrazumijevalo da kad pitaš kilo krušaka ne dobiješ jabuke? :giggle:
U vrijeme, pak, kad je tekao proces formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu najbrojniji su bili seljaci kmetovi koji nisu bili nosioci već žrtve nacionalizma. Sve sam to napisao i, kako vidim, ti si se složio. Zbog čega onda još uvijek podrazumijevaš da je proces formiranja nacija na prostorima exYu išao po vjeroispovijestima?
naravno da nacija (uklj. nacionalizam) nema nuzno veze s vjerom. ali, po milioniti put, na prostorima BiH (narochito BiH), Srbije i Hrvatske tako je jebeno ishlo da uglavnom jeste imalo. suhoparne chinjenice.
s onim tvojim shto sam rekao da sam se slozio, rekoh vishe da se ne rasplinjujemo u tjeranju maka na konac (ako nisam bio dovoljno jasan, evo sada jesam u kom smislu rekoh vishe da se slazem), a ne da se sasvim slazem. jeste slazem s dosta tamo tobom rechenih stvari, no ima i podosta stereotipno ukalupljenih poluistina o kojima ne bih da se rasplinjujemo u off-u off-a off-ovog off-a.

Čini se da opet računaš na podrazumijevanje jer si napisao točno ovo:’istorijska geneza formiranja nacija na prostorima zemalja ex-Yu je, nazalost ili nasrecu kakogod, ishla po tim veroispovestima.’ :nokti:
oh, qq, nisam rachunao da ce neki 2kune to protumachiti kao da se odnosi na Albance, Madjare, Slovence, Rome.... i koga sve ne, umjesto Srbe, Hrvate i Boshnjake..... c'm'on, dvichak, puhhhhhleaaase.

Ne opisuješ. Napisao si samo jednu rečenicu a stalno ponavljaš da opisuješ. Ja sam te zamolio da me uputiš na opis. Ali njega nema. Postoji samo jedna rečenica za koju važi ono što sam već napisao.
ja nisam na sajtu etnologije i povjesne antropologije da bi sada svaka moja rechenica bila potkovana pregrshtima znanstvenih izvora, linkova itd.... vec na gej forumu. ako moja pisanja ponekad ne zadovolje najvishe standarde strukovno-znanstvenih aspiracija, izvinjavam se. pishem ono shto znam (do sad). ako je znanost uznapredovala toliko pa je ustvrdila neke nove povjesne chinjenice, great! ja sam uvijek otvoren obnovi znanja.
ali ti dvichak NISI taj kriterij!
A to je, da izbjegnemo nesigurna podrazumijevanja, da ne možeš izražavati suprotno mišljenje istom tezom. Ako Šešelj tvrdi da postoji neki temeljni etnikum koji ima različite vjeroispovijesti, kako je tvoja teza oprečna kada tvrdi to isto. Jedina razlika tvoje i njegove teze jest u tome što Šešelj temeljni etnikum smatra srbima. Uopće nije bitno čime ga ti smatraš. Bitno je da vam teze nisu suprostavljene i kreću se u idejnim domenima vjere i jezika koje tvore naciju koja onda nacionalizmom postaje svijesna sebe, bez obzira naziva li se bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom. Gdje ja išta tu izvrćem? Napiši jasno, nemoj da se podrazumijeva.
naprotiv. tvojim konstantnim naturanjem "nacije nemaju veze s vjerom" (shto ni ja ne sporim) zapravo izgleda da si vishe ti na shesheljevim pozicijama koji to isto tako kaze (samo "svi su Srbi"), a kod tebe 2kune, ko zna.
btw. nacionalna svjesnost uopce ne mora nacionalizmom (josh manje shovinizmom) biti uvjetovana vec datostima (i to ponajvishe jezik i teritorijalno-drzavna pripadnost, te kulturno-obichajne srodnosti, nekoj teritoriji, drzavi, tek donekle vjera) kojih je grupa svjesna, a josh vishe vanjski faktori koji chesto i predodredjuju to za drugog chak i mimo volje tog drugog.

A ne, dušo, ovog puta lažeš ti. A bogme i izvrčeš. Ali mislim da je prazan hod i prevelik offtopic da sada citiram ionako preopširnu prepisku tvoju sa Stripijem. A pogotovo da sad ulazim u tvoje forumašenje. Takav mazohizam draži mi je sa Ibrom jerbo je on ipak suvisliji od tebe i ne skaće si svaki čas u usta. A što je najvažnije, stoji izad svojih riječi i ne kani hiniti da nije napisao ono što je napisao, da nije mislio ono što misli, da se mora podrazumijevati ono što se ne zna (napisati). Kad je već zbog čitateljstva, ono ima i svoj mozak pa se dalje s ovim efemernostima ne treba gubiti vrijeme... :lepeza:
A ne dusho, i ovog, kao i svakog puta do sad, lazesh ti, 2kune. A bogme i izvrcesh, tipichno za tebe 2kune.
Ja ponavljam: dakle, opet Srbi i Hrvati kao ravnopravni konstitutivni narodi BiH Boshnjacima su duzni boriti se protiv svojih tj. njihovih velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalizama-shovinizama i svojih tj. njihovih religiozistichkih fundamentalizama, a Boshnjaci isto to protiv njihovih velikoboshnjachkih nacionalizama-shovinizama i religiozistichkih fundamentalizama ( samo tu i tada pominjem vehabije i fatmira alispahica-ismeta radonchica/brabonchica kao ono protiv chega se prvenstveno Boshnjaci moraju da bore ).

dakleM, znam ja dvichak da je tebi drazi Ibro, k'o shto je tudjmanu bio drazi smiloshevic-sheshelj umjesto Ivana Stambolica i Ante Markovica. ne trebash mi to objashnjavati, 2kune.
a, chitateljstvo nek' slobodno procjenjuje. to i govorim.

Samo ću te podsjetiti, nije problem u tome tko se protiv koga treba boriti već tko smije a tko ne smije u BiH biti konstitutivan i zašto. Po tvome, naravno, ne po onome što se podrazumijeva. :D
nikakav problem meni nije shto su sva tri naroda i gradjani BiH konstitutivni. to ja upravo i non-stop govorim, a NE da neko smije a neko ne smije biti konstitutivan u BiH. :lood: pobrkao si me kao i obichno s nekim drugim. :D

Ako se s time ne sporiš, onda odustaješ od svoje i Elenine teze? :trep:
ja nikad ni nisam imao njenu tezu. :eureka: to se samo u tvojoj glavi javlja da jesam.
Jerbo obje ne mogu biti točne...
jerbo dakako :smeh: da nije ni tochno ni tachno da sam dijelio s njom ni tezu ni teze.
Btw, to nije za zasebnu temu, to je samo onaj opis koji ti kažeš da si napisao a nisi.
otvori temu i o tom :giggle:
Već si iznio jednu tezu jednom rečenicom. Ne znam kako u toj jednostavnoj činjenici nalaziš mjesta za utvaranja vrijeđanja, izvrtanja, laganja, flejmanja...
sve si ti mogao, da si htio, josh jucher prekjucher osvrnuti se na onu moju rechenicu o "genezi nacija u zemljama ex-Yu...." BEZ i da se direktno obracash meni citirajuci me prvi i zapochinjuci tebi tipichno kreveljenje. sve si to mogao, da si htio, tako jer dobro znash da se nas dvojica necemo moci usuglasiti u mnogo chemu!
slobodno nastavi o svemu ovom s nekim drugim, arbitrima, ja ochekujem nakon ovog mog posta- da zavrshimo prichu! ok? ako ne isposhtujesh to, smatrat cu da me kapriciozno progonish i uradit cu neshto po tom pitanju!

Naravno, zanima me i što je to različito od onoga što tvrdim i koji su to izleti. Nemoj sada isto ponoviti kao sa kronologijom...
Ja odbijam komunicirati s tobom! which part don't you still understand- o d b i j!
Originally posted by 2kuneMeđutim, da si zaista razumio to što si navodno pročitao pa se onda nesporio, znao bi da je po definiciji nemoguće da vjeroispovijesti diktiraju nacionalno određenje bilo prije ili poslije ilirskog pokreta. A ovo što označavaš svojom poantom samo je niz nepotrebnih floskula kojima maskiraš svoje nerazumijevanje materije i koje su čisti offtopic. Preporučio bih ti bavljenje politikom. I to posebno na Balkanu. :snob:
to ti kazesh. a poshto ti nisi meni (a ne znam zaista kome jesi) nikakav chimbenik u zivotu, to cu ti reci- o d b i j!
Zašto? Pa Velimirović je bio učen i pismen čovjek. :D
pa, svakako da ga tudjmanovci-praljakovci vole.
Originally posted by 2kuneNije u pitanju ego (bar ne kod mene) nego čista logika i znanstveni pristup.
drzi to sve za sebe.
Originally posted by 2kuneS kojim se, da se podsjetimo, ne sporiš.
to bi ti htio, znam. :smeh:
Originally posted by 2kuneHvala, ja ne koristim forum za floskule i lažnu koreknost iza koje se kriju sasvim suprotne stvari. Samo pišem ono što mislim. Vjerojatno to ne može biti preveć lijepo nekome tko je sasvim drugačiji od toga usprkos istom hororskopskom znaku. (Kažu da je za jarce karakteristično da ne vjeruju u hororskom :) ) Iako, kako vidiš, nastojim biti što finiji. :lepeza:
to samo paranoici i zlobnici tako govore. ja ne nastojim udovoljiti paranoicima i zlobnicima! nope! dakle, drzi to mishljenje za sebe dvichak i za tvoje istomishljenike. :odbij:
Ma kakvo crno atakovanje na osobnom nivou? Čovječe, pa ti se ponašaš kao da čitav forum neprestano atakuje na tebe. Nema nikakvog antiveljinog lobija već se ti stalno sa svima svađaš. Toplo bih ti preporučio, iskreno i bez floskula te lažnih političkih i inih korektnosti, da to što prije korigiraš jer, na kraju krajeva, i sam sebe ćeš se početi kloniti. :giggle:
nope! ja znam da bi ti volio da je to chitav forum i da se "ja sa svima svadjam stalno" :pokazuje: :pucaodsmeha: , no, pattern roughly desetorice antiVel-boy-evaca chijeg si chlan (mada, mislim, na usamljenichki chudachki tvojski nachin, glede tebe, dvichak) je poodavno ustanovljen. sem toga, ne zavrijedjuesh ti ni da govorim ovo opet, ti nemash prava pratiti ko se s kim "svadja" sve i da se svadja, k'o shto si tako drsko bio odbrusio kad si se ti svadjao i s moderatorkom Hys. no, mislish da si ueber-duhovit :hohoho: i zavodljiv :roll: pa da ti se popushta??

dakleM, ja te, medjutim, josh jednom upozoravam dvichak da se prestanesh, u potpunosti prestanesh meni obracati! pa ti vidi kako cesh, dvico! :)
Korisnikov avatar
By 2kune

2kune, sve si ti mogao, da si htio, josh jucher prekjucher osvrnuti se na onu moju rechenicu o "genezi nacija u zemljama ex-Yu...." BEZ i da se direktno obracash meni citirajuci me prvi i zapochinjuci tebi tipichno kreveljenje. sve si to mogao, da si htio, tako jer dobro znash da se nas dvojica necemo moci usuglasiti u mnogo chemu!
slobodno nastavi o svemu ovom s nekim drugim, arbitrima, ja ochekujem nakon ovog shto cu napisati- da zavrshimo prichu! ok? ako ne isposhtujesh to, smatrat cu da me kapriciozno progonish i uradit cu neshto po tom pitanju!
Ali, dakleM, jesam. Dapače, još benignije sam se osvrnuo. Samo sam pitao gdje je opis kojeg spominješ. Kakav je to grozan atak na tebe, tvoju ličnost i onoga tko je predstavlja? A kakvo tek kreveljenje... :lol:
Kakve veze ima ikakvo usaglašavanje kad te netko sasvim normalno pita gdje je opis o kojem pišeš? Pišeš da si napisao opis a opisa nema. Vrlo jednostavno. Toliko jednostavno da čovjek počinje sumnjati u zdrav razum sugovornika kada se tako jednostavna stvar izrodi u ovakvo nešto. Bojim se da jedina igra koja se igra jest ona koju tvoj um igra s tobom...

naravno da nacija (uklj. nacionalizam) nema nuzno veze s vjerom. ali, po milioniti put, na prostorima BiH (narochito BiH), Srbije i Hrvatske tako je jebeno ishlo da uglavnom jeste imalo.
Tvoja prva citirana rečenica protuslovi drugoj citiranoj rečenici. Obje ne mogu biti istinite.

suhoparne chinjenice.
Napokon si shvatio potrebu da si na njih pozoveš. To je enorman napredak!
DakleM, gdje su? Gdje su napokon te suhoparne činjenice koje magično razriješuju točnost dvaju oprečnih iskaza? Gdje je napokon taj opis?

s onim tvojim shto sam rekao da sam se slozio, rekoh vishe da se ne rasplinjujemo u tjeranju maka na konac (ako nisam bio dovoljno jasan, evo sada jesam u kom smislu rekoh vishe da se slazem), a ne da se sasvim slazem. jeste slazem s dosta tamo tobom rechenih stvari, no ima i podosta stereotipno ukalupljenih poluistina o kojima ne bih da se rasplinjujemo u off-u off-a off-ovog off-a.
Eto, sad imaš priliku. Imamo svoju temu. Baš me zanima odgovor. Čekam... Nadam se da ćeš biti čovjek od riječi. Do sada nisi nikad, ali usrdno se nadam svaki put... :trep:

oh, qq, nisam rachunao da ce neki 2kune to protumachiti kao da se odnosi na Albance, Madjare, Slovence, Rome.... i koga sve ne, umjesto Srbe, Hrvate i Boshnjake..... c'm'on, dvichak, puhhhhhleaaase.
Pa napisao si crno na bijelo... Ne znam što je tu sporno... :neznam:
Možda bi trebao poraditi na koordinaciji onog što si mislio i onog što si napisao. Kao da baš nije najbolje... :giggle:

ja nisam na sajtu etnologije i povjesne antropologije da bi sada svaka moja rechenica bila potkovana pregrshtima znanstvenih izvora, linkova itd.... vec na gej forumu. ako moja pisanja ponekad ne zadovolje najvishe standarde strukovno-znanstvenih aspiracija, izvinjavam se. pishem ono shto znam (do sad). ako je znanost uznapredovala toliko pa je ustvrdila neke nove povjesne chinjenice, great! ja sam uvijek otvoren obnovi znanja.
ali ti dvichak NISI taj kriterij!
Opet imaš dvije suprostavljene teze jednu do druge. Ili postoji potreba za određenim standardom u komunikaciji sa mnom ili ne postoji. Nije logično da mi se ispričavaš zbog nemogućnosti da te standarde dostigneš a onda negiraš da razgovor sa mnom te standarde traži. DakleM, odluči se za jedan od iskaza. Pričekat ću tvoju odluku jedući bajadere... Molim te, budi obazriv prema mojoj liniji... :lepeza:

naprotiv. tvojim konstantnim naturanjem "nacije nemaju veze s vjerom" (shto ni ja ne sporim)
Ali sporiš. I istovremeno se slažeš. Ako to nije sporno, što te smeta naturanje? U čemu je onda problem? :trep:

zapravo izgleda da si vishe ti na shesheljevim pozicijama koji to isto tako kaze (samo "svi su Srbi"), a kod tebe 2kune, ko zna.
Dušo, niti Šešelja se ne može razumjeti samo preko jedne parole. Niti Šešelj kaže da nacije nemaju veze s vjerom niti sam znaš po čemu sam ja sličnih pozicija Šešeljevim. Drago mi je da si to ipak na kraju iskaza napisao. To je svakako napredak. Samo, bojim se, više nesvjesnom omaškom... :giggle:

A ne dusho, i ovog, kao i svakog puta do sad, lazesh ti, 2kune. A bogme i izvrcesh, tipichno za tebe 2kune.
Ja ponavljam: dakle, opet Srbi i Hrvati kao ravnopravni konstitutivni narodi BiH Boshnjacima su duzni boriti se protiv svojih tj. njihovih velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalizama-shovinizama i svojih tj. njihovih religiozistichkih fundamentalizama, a Boshnjaci isto to protiv njihovih velikoboshnjachkih nacionalizama-shovinizama i religiozistichkih fundamentalizama ( samo tu i tada pominjem vehabije i fatmira alispahica-ismeta radonchica/brabonchica kao ono protiv chega se prvenstveno Boshnjaci moraju da bore ).

DakleM, ti smatraš da bošnjaci nisu sposobni biti jedini konstitutivan narod BiH iako su velika većina čak i kada se nasuprot zbroje i srbi i hrvati zajedno. Pa što sam ja onda tu lagao? :trep:
Ja, pak, podržavam to riješenje BiH kao jedino normalno i moguće na duže staze. Stripi je potpuno u pravu, Dayton je prije svega prevaziđen odustajanjem Srbije i Hrvatske od posezanja za teritorijem BiH. Jedini logičan razvoj BiH je dokidanje ne samo entiteta već i svođenje kojekakvih podivljalih konstitutivnosti na svoju pravu mjeru. Hrvati imaju Hrvatsku a srbi Srbiju. I Hrvatskoj i Srbiji to piše u ustavima.
Aj sad ti opet objasni neobjašnjivo čitateljima. Siguran sam da ovu prepisku prate bez daha i da jedva čekaju tvoj odgovor. :lol:
Isto tako, ispričavam se štovanom čitateljstvu što su toliko trebali čekati moj odgovor. Nek mi ne zamjere, ljeto je i zov mora, sunca i svježeg mesa jači je od znanstvene, psihološke i logične konzistencije ovog krajnje popularnog dijaloga. Što ćemo, tetka sam... :merlinka:

dakleM, znam ja dvichak da je tebi drazi Ibro, k'o shto je tudjmanu bio drazi smiloshevic-sheshelj umjesto Ivana Stambolica i Ante Markovica. ne trebash mi to objashnjavati, 2kune.
a, chitateljstvo nek' slobodno procjenjuje. to i govorim.
Ne projeciraj svoje vrijednosne sustave i ideale na druge.

nikakav problem meni nije shto su sva tri naroda i gradjani BiH konstitutivni. to ja upravo i non-stop govorim, a NE da neko smije a neko ne smije biti konstitutivan u BiH. :lood: pobrkao si me kao i obichno s nekim drugim. :D
Neizmjerno se divim tvom diplomatskom umjeću i neiscrpnoj misaonoj dovitljivosti... :pucaodsmeha:

ja nikad ni nisam imao njenu tezu. :eureka: to se samo u tvojoj glavi javlja da jesam.
Nebi li onda bilo pametnije da napišeš u čemu se vaše dvije teze razlikuju nego da zagledaš u moju glavu? :nokti:
Da pokušam preporučiti formu: 2kune, to se samo u tvojoj glavi javlja, jer su naše dvije teze različite zbog _________(nadopuniti)___________ .

jerbo dakako :smeh: da nije ni tochno ni tachno da sam dijelio s njom ni tezu ni teze.
I meni bi to bilo smiješno da sam 30 godina stariji ili 35 godina mlađi... Ali eto, tek imam 40... :sunce:

otvori temu i o tom :giggle:
Evo, otvorena je. :hvala:

sve si ti mogao, da si htio, josh jucher prekjucher osvrnuti se na onu moju rechenicu o "genezi nacija u zemljama ex-Yu...." BEZ i da se direktno obracash meni citirajuci me prvi i zapochinjuci tebi tipichno kreveljenje. sve si to mogao, da si htio, tako jer dobro znash da se nas dvojica necemo moci usuglasiti u mnogo chemu!
slobodno nastavi o svemu ovom s nekim drugim, arbitrima, ja ochekujem nakon ovog mog posta- da zavrshimo prichu! ok? ako ne isposhtujesh to, smatrat cu da me kapriciozno progonish i uradit cu neshto po tom pitanju!
:pucaodsmeha: :lol: Pa ovo nema nigdje... :lol: Sam od sebe prepisuje... :lol: Ili se ponavljaš? :lukavi: Zaboravio si da si ovako nešto već napisao? :deda:
Inače, koristim se istim pravom ‘do prestanka’ koje si ti deklarirao za svoje obraćanje Eleni, ni manje ni više. :D

Ja odbijam komunicirati s tobom! which part don't you still understand- o d b i j!
A evo vidim... :lol: Ima sad i čitava tema posvećena tome... :pucaodsmeha:

to ti kazesh. a poshto ti nisi meni (a ne znam zaista kome jesi) nikakav chimbenik u zivotu, to cu ti reci- o d b i j!
Opet se ponavljaš... :nokti:

pa, svakako da ga tudjmanovci-praljakovci vole.
I? Što to onda govori o tebi? :trep:

drzi to sve za sebe.
Ne mogu, kreativnost bi me uništila iznutra... :drama:

to bi ti htio, znam. :smeh:
Što bi ja htio? Da sporiš ili ne sporiš? Ha? Ha? :trep:

to samo paranoici i zlobnici tako govore. ja ne nastojim udovoljiti paranoicima i zlobnicima! nope! dakle, drzi to mishljenje za sebe dvichak i za tvoje istomishljenike. :odbij:
Koliko vidim, ne samo što mi udovoljavaš više nego svim drugima (vid teme!) nego me još nazivaš paranoikom i zlobnikom, a mene prijavljuješ jer ti velim da boldano stanje uma nije dobro za tebe. Što sad to govori o tebi? Da si politički korektan? :trep:

nope! ja znam da bi ti volio da je to chitav forum i da se "ja sa svima svadjam stalno" :pokazuje: :pucaodsmeha: , no, pattern roughly desetorice antiVel-boy-evaca chijeg si chlan (mada, mislim, na usamljenichki chudachki tvojski nachin, glede tebe, dvichak) je poodavno ustanovljen. sem toga, ne zavrijedjuesh ti ni da govorim ovo opet, ti nemash prava pratiti ko se s kim "svadja" sve i da se svadja, k'o shto si tako drsko bio odbrusio kad si se ti svadjao i s moderatorkom Hys. no, mislish da si ueber-duhovit :hohoho: i zavodljiv :roll: pa da ti se popushta??

dakleM, ja te, medjutim, josh jednom upozoravam dvichak da se prestanesh, u potpunosti prestanesh meni obracati! pa ti vidi kako cesh, dvico! :)
Nadam se da ćeš si biti dosljedan i da mi nećeš odgovoriti. Budi pametan kao Elena i znaj kada treba prestati. Eto, da niste isti samo po tezama koje zastupate nego i po pameti koju pokazujete u forumskom ophođenju... :D
A kad čovjek umišlja da ga progoni desetak ljudi bez ikakva razloga a sa krajnje zlim namjerama... Eh... :giggle:
To je svakako vjerojatnije nego priznati da imaš problem u ophođenju s drugima. :yes:
Korisnikov avatar
By horus.

vel boy i 2kune
to su srca dva... :sweet:
Korisnikov avatar
By 2kune
hi hi hi... :blush: ... hi hi hi... :lepeza:
Korisnikov avatar
By Vel boy
dvichak- o d b i j! to je sve shto ti imam reci. ti cesh se nauchiti da mi se uopce ne obracash prvi k'o shto se ni ja tebi uopce ne obracam prvi!
the end!

@ moderacija, ako je bacanjem u offtopike- umesto u DYR- Hys. htela da preda ovu temu spektatoru Stripiju, koji je ovim dopustio gradnju arene nerona dvichka gde ce mene ovaj nastaviti da flejmuje i progoni (protivno Pravilniku), onda cu poprichati o ovom s Hys.
Korisnikov avatar
By 2kune

dvichak- o d b i j! to je sve shto ti imam reci. ti cesh se nauchiti da mi se uopce ne obracash prvi k'o shto se ni ja tebi uopce ne obracam prvi!
the end!
Jadničak... :giggle: Nije izdržao... :lol:
Eto, sad nemam druge nego da ti priznam da si samo istih teza kao Elena ali ne i iste pameti u forumskom ophođenju... :rotflmao:
Jbg, žena zna kad treba prestati... :smeh:

@ moderacija, ako je bacanjem u offtopike- umesto u DYR- Hys. htela da preda ovu temu spektatoru Stripiju, koji je ovim dopustio gradnju arene nerona dvichka gde ce mene ovaj nastaviti da flejmuje i progoni (protivno Pravilniku), onda cu poprichati o ovom s Hys.
Aha... I ona je sad u protuveljinom klanu? Nakon što se, kako veljo veliš, svađala sa mnom... :giggle:
Koliko je sada točno forumaša a koliko moderatora umješano u tu urotu protiv tebe na ovom forumu? :psiholog:
Željno iščekujem odgovor... :radosnice:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ja jednostavno necu s tobom jednim dvichkom jadnichkom poprdichkom da komuniciram! tvoji nastupi, pristupi, nachini komunikacije itd...., bar prema meni, su isuvishe patoloshki da bih te smatrao za, ne samo za ozbiljna sugovornika (shto je vecinom poznato da nisi), vec i forumski ziva forumasha. ja kada bih htio, mogao bih rutinski replicirati svakoj tvojoj izvrtachini i lazi na mene, ali necu, jer dobro znam da bi uslijedilo tvojih josh ekstra beskrajnih izvrtachina, lazi, gadosti i gluposti......
ti si za mene forumski mrtav forumash- ne postojish! zahtjevam isti tretman i od tebe meni!
u svemu tome, samo slusham savjete koje mi je zapravo dala Hys. .
toliko kako je ona u anti-mojoj uroti :smeh: a shto znam da prizeljkujesh, dvichak jadnichak.

:odbij:
Korisnikov avatar
By Mariška
@moderacija

Apelujem da se ova tema ne šalje u DYR! :neto:

Ovo je tako zanimljiva i živa tema! :yes:
Korisnikov avatar
By 2kune

ja jednostavno necu s tobom jednim dvichkom jadnichkom poprdichkom da komuniciram! tvoji nastupi, pristupi, nachini komunikacije itd...., bar prema meni, su isuvishe patoloshki da bih te smatrao za, ne samo za ozbiljna sugovornika (shto je vecinom poznato da nisi), vec i forumski ziva forumasha. ja kada bih htio, mogao bih rutinski replicirati svakoj tvojoj izvrtachini i lazi na mene, ali necu, jer dobro znam da bi uslijedilo tvojih josh ekstra beskrajnih izvrtachina, lazi, gadosti i gluposti......
ti si za mene forumski mrtav forumash- ne postojish! zahtjevam isti tretman i od tebe meni!
u svemu tome, samo slusham savjete koje mi je zapravo dala Hys. .
toliko kako je ona u anti-mojoj uroti :smeh: a shto znam da prizeljkujesh, dvichak jadnichak.

:odbij:
U jebote što si pričljiv za nekog tko neće da komunicira... :lol: Ajde, napiši mi još koji post u kojem nećeš sa mnom da komuniciraš... :pucaodsmeha:
Ti da možeš i znaš odavno bi replicirao o tome razvidno svjedoči i ovaj offtopic, problem je samo što ne možeš i onda se spuštaš na razinu djeteta od 3 godine života pa pišeš ovakve postove... :maji:
Moj način, pristup i nastup jednostavan je - argumenti i samo argumenti. Ništa drugo tu nema. Ono što je patološko jest ovako reagirati kada ti netko dokaže da si u krivu. Uostalom, sve ovo i jest samo tvoja patološka reakcija na moj nevin i fin post u kojem te pitam da me uputiš na opis koji spominješ jer bez njega ne vidim razliku između Elenine i tvoje teze. Dokazao sam da su teze iste. Reakcija je evidentirana ovim offtopicom baš poput povijesti bolesti. Svakom tko se u to imalo razumije ovaj offtopic je vrlo pregledan i zahvalan materijal.
Uostalom, dovoljno je izbrojati koliko puta svojim sugovornicima pišeš da prestanu, da moraju znati kada prestati, da te se okanu, itd. pa da se stekne uvid u ono što jest patološki a što nije. Najpatološkije je od svega ipak sebe smatrati velikim demokratom, forumašom dijaloga i politički korektnim nakon što ti je svaki drugi post posvećen etiketiranju, vrijeđanju i uskraćivanju prava na (od)govor.
A što se Hys tiče, ima moje potpuno razumijevanje i saučešće... Nije joj, jadnoj, nimalo lako s tobom... :psiholog:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mariška

@moderacija

Apelujem da se ova tema ne šalje u DYR! :neto:

Ovo je tako zanimljiva i živa tema! :yes:
Ne radi se to tako dušo... Ovdje imaš opciju 'prijavi' i onda moderator stupa u akciju. Onaj tko najviše pritiska tu opciju bliži je moderatorima od drugih korisnika. Ono što trebaš napraviti je otvoriti temu u komentarima na sadržaj sajta s idejom da unikornjača postavi dugme 'ostavi temu' odmah pored dugmeta 'prijavi'. Pravilnik je pri svemu tome postao najmanje bitan. :hvala:
Korisnikov avatar
By Vel boy
drago mi je da se je i Stripi meni povjerio kako mu je jasno da dvichak, barem meni, sve zapochinje prvi i da su to besmislice na koje uopce ne treba obracati paznju. :)

jedino cu josh vidjeti kako radi moja preporuka preko njega da dvichak malo puno o'ladi. :giggle:
Korisnikov avatar
By 2kune

drago mi je da se je i Stripi meni povjerio kako mu je jasno da dvichak, barem meni, sve zapochinje prvi i da su to besmislice na koje uopce ne treba obracati paznju. :)

jedino cu josh vidjeti kako radi moja preporuka preko njega da dvichak malo puno o'ladi. :giggle:
pa naravno da tebi dvičak sve započinje prvi... :lol: to ti i ja mogu u povjerenju reći... :psiholog: dapače, to sam ti fino i napisao više puta: tražio sam od tebe opis o kojem si pisao da si ga napisao. :cita:
sad se postavlja pitanje zbog čega si ti odgovorio ovako kako si odgovorio... mogao si ili uopće ne odgovoriti ili odgovoriti sasvim normnalno... a nisi... :vrcka:
a sad te trenutno ionako više zanima tko će napisati zadnji post a ne tko je prvi počeo. :mazi:

i? jesi li zadovoljan kako se preporučeno širi tvoja politička korektnost i demokracija na forumu? :trep:
Korisnikov avatar
By Vel boy
drago mi je da se je i Stripi meni povjerio kako mu je jasno da dvichak, barem meni, sve zapochinje prvi i da su to besmislice na koje uopce ne treba obracati paznju. :yes:

jedino cu josh vidjeti kako radi moja preporuka preko njega da dvichak malo puno o'ladi. :)
Korisnikov avatar
By 2kune

drago mi je da se je i Stripi meni povjerio kako mu je jasno da dvichak, barem meni, sve zapochinje prvi i da su to besmislice na koje uopce ne treba obracati paznju. :yes:

jedino cu josh vidjeti kako radi moja preporuka preko njega da dvichak malo puno o'ladi. :)
:lood: :lol: :pucaodsmeha:
ajd sad ti odgovori smajlićem... nemoj slučajno da moja bude zadnja... :maji: :pokazuje:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ako uspjednesh bar od Albiona stvoriti neko razumnije stvorenje, josh cu da ti i popustim. :lepeza: :jezik:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!