Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za novopridošle, svežeotišle i one koji su uvek tu....

Moderatori: EnRage, Moderators

By biotherm
opet? oh...

Srecan praznik svim forumasima islamske veroispovesti...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Srecan Kurban Bajram, za ono malo muslimana ovde... simpaticna mi je ova politicka korektnost na forumu, kao da islam nije isto tako homofobican kao i ostale abrahamske religije, dok se Dana zahvalnosti niko nije setio... ali, sta je tu je. Kurban Bayramınız kutlu olsun!
Korisnikov avatar
By Mars
Mislim da je stvar u tome da ljudi više vole da jedu tulumbe i baklave nego pumpkin pie.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Pa ono, thanksgiving mi je uvek bio stran jer je cisto americki praznik.
Pridruzujem se cestitkama....
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by just_me

Драги пријатељи исламске вероисповести, срећан вам Бајрам!
Проведите га у весељу, слози, миру и здрављу!

Dragi prijatelji islamske veroispovesti, srećan vam Bajram! Provedite ga u veselju, slozi i zdravlju!

:cheer: :cvetduga: :grouphug: :kolo: :kiss: :pivce: :sunce:

едитовано
Zašto nema na šiptarski ko iz ZG džamije? lepeza1
Korisnikov avatar
By Vel boy
gde je ja'njetina, bravetina, shta li...? :njami: juche tjur(k)etina, danas ja'njetina

hajirli!
Korisnikov avatar
By Mahoney
e, a kome mi to cestitamo, kad ovde niti jednog (izjasnjenog) muslimana? koji bi dosao i rekao: hvala...

lepeza1
Korisnikov avatar
By 2kune
jal to zato što muslimani nisu pederi li što nisu srbi? :kosa:
By Kragi
klanjam se dobro upakovanoj ironiji :D
Korisnikov avatar
By 2kune
njenom veličanstvu svi služimo... :hvala:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by 2kune
Originally posted by Vel boy

:ples:
ah... mala je malko popila pa se raspištoljila... :giggle:
ja ne pijem, imana mi. :shamar: prava sam muslimanka. :hekla: :smeh:
Korisnikov avatar
By Mahoney
tema je besmislena, isto koliko bi i bila tema: SRETNA KINESKA NOVA GODINA!

mislim - kome?

:dude:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Srecan praznik..

Zanima me zasto je Bajram bitan muslimanima, sta se desilo tada pa se slavi? Znamo zasto mi slavimo Bozic i Uskrs...

I koja je razlika izmedju Bajrama i Ramazana, osim u duzini trajanja? Hvala..
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@ mahoney: bilo je mislim dvoje-troje, secam se sa neke diskusije o islamu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Zwezdica

Zanima me zasto je Bajram bitan muslimanima, sta se desilo tada pa se slavi? Znamo zasto mi slavimo Bozic i Uskrs...

I koja je razlika izmedju Bajrama i Ramazana, osim u duzini trajanja? Hvala..
eto nisam musliman(ka), zapravo josh vecheras neshto s/ch/k/itam po raznoraznim folderima ovog foruma :zanimljivo: :giggle: , al' eto pokushacu da odgovorim iz koliko tolikog mog znanja o tom

ramazanski- zavrshen post meseca Ramazana kojeg im je prorok odredio da poste (jer je valjda i on to radio). iftarska (za vreme posta, iskljuchivo nocna, nakon posta bajramlijska tj. praznichna) trpeza je narochito bogata slatkishima (baklave, tufahije, kadajif, tulumbe, hurmashice, sherbeti, shampite, itd...itd.....) kao i slanim mezetlucima.
kurbanski (ovaj danashnji/jucherashnji)- hadzijski, tj. predpostavljam, kada najvishe hadzija se sjati u Meku pred Kjabu tj. Ibrahimov/Abrahamov/Avramov bejtullah iliti kucu bozju. obichaj je pripremiti (chitaj, klati) jagnjad, telad, shta li..... donekle evocira na Abrahamovu spremnost da zrtvuje Yitshaq-a (za muslimane Ishaka /"h" se chita, nije sh) Bogu. qurbaan na arapskom- zrtva. na hebrejskom qorban. obavezno se jede jagnjetina, bravetina i sl. (normalno, niposhto svinjetina :doh: ), te slatkishi svakako...

Bajram- turska, dakle ne arapska, rech za praznik, blagdan, svetkovina, uopshteno.
Arapi kazu `Iid (ako je ramazanski, dodaju 'l-fitr, ako je kurbanski 'l-`adhhay ("y" se ne chita, samo pishe)).

eto, ..........
By Kragi
Prema vjerovanju, oko 2000 godine prije nove ere Bog je na zemlju poslao jednog svog roba na području Sumera, u gradu Uru, kada su se ljudi pokoravali svojim idolima i kipovima. Poslao ga je s Istinom u jednoga Boga. Taj čovjek bio je Ibrahim ili Abraham. Njegov put nije bio lagan. Put istine posut je trnjem i teškoćama raznih vrsta, pa tako sve do svoje najviše starosti, kada je već gubio nadu, nije mogao dobiti sina sa svojom ženom Sarom. Tada su se odlučili na, u to vrijeme regularan običaj, kako mu Sara nije davala dijete, da nađe ženu koja će mu dati dijete. Bila je to Hagara ili Hadžera koja je rodila sina imenom Ismail ili Išmae a.s. On će biti praotac arapskog naroda. Ali Ibrahima a.s je čekalo veliko iznenađenje. Dočekala su ga "trojica" i obavijestila da će Sara roditi dijete na što se ona nasmijala jer je znala da je prestara da rodi, na što su oni rekli da će ona roditi i da će to biti muško i da će ga nazvati Ishak a.s što na staro-hebrejskom znači smiješak. Od njega će poteći židovi. Ibrahim a.s je sretno živio sve dok mu nije On zapovijedio da žrtvuje svojeg sina Ismaila a.s. Ibrahim ga je krenuo poslušati, ali kada je Bog vidio da je Ibrahim a.s spreman svog prvorođenca Ismaila a.s ubiti radi samo zapovijedi koju je On naredio, kao veliko iskušenje, zaustavio je egzekuciju i umjesto Ismaila a.s postavio je ovna kao žrtvu. Od toga dana, pa sve do sad muslimani (oni koji su predani Božjoj volji) izvršavaju zapovijed žrtvovanja kurbana. To je najčešće ovca, po mogućnosti, ali to može biti i protuvrijednost u novcu kojom će se kupiti meso kojim će se žrtvovati te ovce.

Ovo je bilo za zvezdicu a mrzelo me da kucam (tj ne bih ovako prepricao), elem laicki receno Ramazan je mesec u islamskom lunarnom kalendaru (muslimanima bitan iz razloga sto su se navodno tada javili prvi stihovi Kurana proroku Mohamedu). Za vreme meseca Ramazana se posti a Kurban Bajram je praznik kojim se zavrsava mesec Ramazan
Korisnikov avatar
By Vel boy
sve, sve, ali ja nekako mislih da je Abraham bio poshao zrtvovati Isaka, ne Ismaila (zar nije ovog zajedno s majkom mu Hadzerom bio proterao po nagovoru Sare?).....
te da ramazanski bajram predstavlja zavrshetak meseca Ramazana, ne kurbanski.
:neznam:
By Kragi
^tacno, ovaj dolazi za dva meseca posle. Izvinjavam se permutovao sam nesto :retard: (a znam ovo zaista no 6 sati je ujutru :D )
Korisnikov avatar
By Vel boy
za zbrku oko meseca, ok, mada je tvoja greshka, ali za to zrtvovanje navodno Ismaila umesto Isaka, taj izvor koji si dao izgleda malo petlja, no to nije tvoja greshka :)
ime meseca po njihovom verskom kalendaru ovog kurban bajrama je Dzu-'l-hijjah ili jednostavnije fonoloshki transliterisano Zu-'l-hidzdza
By Kragi
pa tu postoje kontraverze koje nisma ja duzan da tumacim niti da zalazim u to sta je tu "istina". Tekst jeste kopiran jer mi je bilo lakse da ga kopiram sa wikipedije (Hrvatska) mada sad gledam na "nasoj" pise isto. Ali kada je Bog naredio Abrahamu da zrtvuje "sina jedinca" po nekim tumacenjima se desilo pre nego je Isak i rodjen, te je jedini sin zapravo Ismail, u tom trenutku... :)
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Sam Qur'an na tom mestu nije jasan (sura 37, ajet 99 i dalje), i ne pominje se koji je sin ponudjen na zrtvu, sto je dalo povoda za razlicita tumacenja. U Starom zavetu je naravno Isak.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Da, zapravo tek sad nauchih i to chitajuci hebrejsko izdanje Vikipedije o ovom prazniku, da po muslimanskoj tradiciji to je bio Ismail, ne Isak. dakle, po muslimanskom verovanju je obrnuto u ovom pogledu od jevrejskog. znachi, oni veruju da je to bio zaista Ismail, ne Isak.
da li je i shta je u Qur'an-u precizirano o ovom, josh ne znam.

p.s. inache vec je uochljivo da su te tradicije i verovanja svaka vukla na svoju stranu, tj. poshto je Ismail navodno praotac svih Arapa (a koji navodno svi nuzno moraju biti muslimani.....), "mora da je Ismail bio taj koga je Ibrahim/Abraham bio poshao da zrtvuje". opet, kod Jevreja, Yitshaq ili Isak je praotac svih Jevreja (-to-become), i "mora da je Isak bio taj koga je Abraham bio poshao da zrtvuje".....
ah, vrlo su "objektivni" i jedni i drugi.... :giggle:
By Kragi
hriscani i jevreji se hvataju za jedno, muslimani za drugo.

Valjda je korektno da se iz postovanja prema islamskim vernicima, islamski i tumace neke stvari, bar kada je rec o Bajramu na wikipediji? :)

Isto tako mislim da je jako licemerno ismejavati tudju "objektivnost", ako se i sami do sada nismo potrudili da sagledamo obe strane :sweet:
Mislim ok je, mada tvoja greska ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!