Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Za novopridošle, svežeotišle i one koji su uvek tu....

Moderatori: EnRage, Moderators

By XanaX
Eto, dogodi se svašta, pa tako i ja zaboravih čestitati Rosh Hashanu. Ipak, još malo je vremena, pa:

SRETNA NOVA I BLAGOSLOVLJENA GODINA!

Slika

Šana tova i Hag Sameah, Gmar hatima tova!

Danas, 17. 9. 2010., odnosno 10 tišrija 5771., započinje Yom Kippur ili Dan ispaštanja u judaizmu.

(opaska: za one, religiozne, večerašnje paljenje svijeća je u 18.48 u Zagrebu ili u 18:29 u Beogradu - provjerite nisam siguran jesam li dobro apdejtiran; paljenje svijeća popraćeno je posebnim blagoslovom "Baruch Atah, Adonai Eloheinu, Melekh Ha-olam, asher kidshanu b'mitsvotav vitsivanu l'hadlik ner shel Yom Hakippurim")

Slika

("oni koji sve to shvaćaju ozbiljno" – Zagreb, Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj, rabin Kotel Da-Don)

Početak Yom Kippura, predvečerje prije šabata, naziva se Erev Yom Kippur. Tu se večer, večera radosno, pred post koji slijedi.
Nakon objeda, običajno se zaželi: "Tsom Kal!" ("Lagan post!") i još: "Gmar hatima tova!" ("Budi zapisan (u Knjizi života) zauvijek!").

Smisao ove želje zasniva se na vjerovanju kako Bog posjeduje dvije knjige. "Knjigu života i "Knjigu smrti" - u koje ljude popisuje na Rosh Hashanu, deset dana prije Yom Kippura.

U tih deset dana, do Yom Kippura, moguće je ispraviti pogrešku i izbjeći "Knjigu mrtvih", vjeruje se.

Tijekom Yom Kippura drži se pet obreda, a jedna od obrednih pjesama je i "Avinu Malkeinu" židovska molitva koja se izgovara / pjeva na određene židovske blagdane poput Yom Kippura.

(u izvedbi nenadmašene Barbre Streisand)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0YONAP39 ... re=related[/youtube]

Izvorno, Yom Kippur bio je praznik opraštanja, ali i namirivanja. "Najsvetiji" dio rituala jest prskanje krvi zaklane životinje koja „zamjenjuje“ život nevinog čovjeka.

Iz Tore (Vayikra 16) saznajemo:

15 Neka potom zakolje jarca za žrtvu okajnicu za grijeh naroda; neka unese njegovu krv za zavjesu te s njegovom krvi učini kako je učinio s krvlju od junca: neka njome poškropi po Pomirilištu i pred njim.

21 Neka mu na glavu Aron stavi obje svoje ruke i nad njim ispovjedi sve krivnje Izraelaca, sve njihove prijestupe i sve njihove grijehe. Položivši ih tako jarcu na glavu, neka ga pošalje u pustinju s jednim prikladnim čovjekom.

22 Tako će jarac na sebi odnijeti sve njihove krivnje u pusti kraj.

כב וְנָשָׂא הַשָּׂעִיר עָלָיו אֶת-כָּל-עֲו‍ֹנֹתָם, אֶל-אֶרֶץ גְּזֵרָה; וְשִׁלַּח אֶת-הַשָּׂעִיר, בַּמִּדְבָּר.

("Prosvjetljeni" danas više ne kolju jarce, dovoljno je zavrtit' kokoš oko glave...).

Slika

Danas, i mnogi areligiozni Židovi prihvaćaju Yom Kippur kao praznik. Zbog niza vjerskih „zabrana“ za taj blagdan, ne smiju se, npr. voziti automobili. Stoga se u Izraelu, Yom Kippur često „slavi“ kao "Bicyle Day".

Slika
By Speculum Columbae
Ja je trebalo večeras da idem u sinagogu, ali mi je tata imao blažu intervenciju.
A i progone me neki čudni snovi ovih dana - sanjam demone.
Noćas sam bdeo celu noć i čekao praznik, palio tamjan. Ali gotovo uvek mi se o Jom Kipuru dešavaju neke čudne i neobjašnjive stvari.
A post sam odpočeo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Fino si ovo prikazao, Xanax.

Yom Kippur b'emet. V' Shanah tovah she `avarah v' she baah. . :sesir:
Korisnikov avatar
By Stripi
Sve najbolje :yes:

Sviđa mi se Barbra, kako je to otpjevala :kiss:
Korisnikov avatar
By Marvin
Jeste, divna je molitva, ja je od juče slušam :)

(od svih stvari na forumu najviše volim kad se probudim i prva stvar koju pročitam tog dana bude neko Xanaxovo zapričavanje sa samim sobom :leviathan: )
By XanaX
@ Dante - nadam se da se radi samo o nekom mladenačkom hiru ili slično. Ako ništa drugo, Yom Kippur je židovski praznik koji se najviše "bori" protiv različitih magija i sl. stvari

@ Vel boy - hvala, također i ti si lijepo napisao, ako sam dobro razumio :=)

@ Stripi & Marvin - da, Barbra izvrsno izvodi tu pjesmu, no ima i "Kol Nidre" koja se pjeva na aramejskom, također na Yom Kippur, chek it out

@ Marvin - moje pričanje sa samim sobom? pa, baš sam još htio proširiti da je onaj koji je žrtvovao prvog jarca na prvi Yom Kippur, zapravo bio visoki svećenik Izraela i brat Mojsijev, Aaron. Dugo vremena se smatralo kako su svi židovski svećenici zapravo potomci Aarona tj. da su međusobno rodno povezani, danas se židovski svećenici nazivaju najčešće rabinima, a jedno od najčešćih prezimena je Kohen, Koheyn, Cohen, Koen itd... istraživanje konzervativnih genskih motiva na Y-kromosomu (koje se koristi za određivanje "genetske pripadnosti") pokazalo je kako zaista jest tako, tj. da su skoro svi Kohanim - iz "Aaronove haplogrupe"
By Speculum Columbae
Kakva magija, upalio sam tamjan da dočekam Jom Kipur. Uvek su mi praznici u tamjanu.
Korisnikov avatar
By 2kune
religijske pizdarije su isto pizdarije čak i kad ih prakticiraju židovi... :curka:
sretna nova! :dedamraz:
By XanaX
Pa uopće nije bitno da se radi o Židovima i judaizmu. Nije to ništa posebno i specijalno različito (iako judaizam jest jedna od starijih i bitnijih religija poznate povijesti), jedino je nekima (meni npr.) zanimljivo i onako, familijarno, donekle, pa zato i postovi o židovskim praznicima...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!