Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Umetnost oblačenja i svlačenja

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Tungi
Fenomen hipstera

Izbledeli uzani džins. Ležerna pamučna majca ili retro džemperić. Naizgled razbarušena kosa, a zapravo je svaka dlaka na svom mestu. Naočari debelih okvira, ali ne nužno sa staklima. Palestinska marama. Bendovi s najboljim recenzijama na Pitchforku u slušalicama. Šoping. Ironija, apatija i nostalgija. Pripojite sve ovo jednoj osobi i dobili ste prosečnog hipstera.

http://img571.imageshack.us/img571/3421 ... 812ffb.jpg

Termin „hipster“ se prvi put pojavio 40-ih godina u SAD i opisivao je pripadnike bele srednje do više klase, koji su imali afinitete prema tadašnjoj džez i bluz sceni. Nisu se zaustavljali samo na muzici – trudili su se da prisvoje stil oblačenja, način govora i uopšte kompletan imidž muzičara. Boemski život, uživanje lakih droga i često naginjanje homoseksualnosti... Tendencija da se zanemari status, poreklo i pripadanje društvenom sloju belih kragni.

Vezanost za muzičku scenu i težnja avangardi kao pokušaju bekstva iz sopstvenih okvira možda je jedino što povezuje tadašnje i današnje hipstere. Međutim, četrdesete su bile manje medijski zlokobno vreme. Tada nije bilo mogućnosti da se stvori kontrolisani globalni trend, koji se još trudi da izgleda potpuno spontano.

Hipsteri sebe nazivaju pripadnicima alternativne, kontra-kulture i teže da vežu za sebe pojmove neponovljivosti, svakodnevne nemarnosti uz generalnu društvenu osvešćenost, unikatni stil i opšti kul. Ipak, taj pokušaj je praćen bezbrojem paradoksa. Nova garderoba koja treba da izgleda kao second hand. Pljuvanje po korporacijama uz uživanje Starbucksa. Tendencija da se deluje ležerno, uz potpunu opsednutost imidžom. Eksperimentalne forme umetnosti, bez usavršavanja osnovnih. Zabrinutost za stanje planete, no teško da svi ti plastični okviri za naočare doprinose smanjenju količine plastike na deponijama... I svi „autentični“ hipsteri širom planete su samo rekombinacija istih elemenata.

Svi se slažu u jednom: hipsteraj je podkultura koja se prezentuje kao kontra-kultura. Stvorena da bi konzumirala, pri tom pokušavajući da oda privid apsolutne kreativne autentičnosti. No, nekim čudom, od Tokija do Njujorka, od Johanezburga do Osla, svi hipsteri izgledaju suštinski isto, slušaju iste izvođače i imaju iste stavove. Biti različit da bi se bio isti? U hipster fenomenu ogleda se sila novih strategija marketinga – kroz sajtove, blogove, individualne kreatore mišljenja i viralne internet fenomene. Kada pogledamo širu sliku, sve počinje da liči na masovni marketinški eksperiment.

Ipak, ono što je daleko čudnije od same pojave je intenzitet besa i prezira onih koji besumučno napadaju „hipsterdom“. Kolumnisti, samozvani i diplomirani kulturolozi, svi pozivaju na (makar misaoni) linč hipstera. „Hipster mora umreti“. Može se čuti da je ovo prva nazovi kontra-kultura koja je revolucionarnost zamenila ravnodušnošću, da obesmišljuje druge podkulture pripajajući njihove elemente sebi, pritom im uništavajući simboliku. Optužbe sežu dotle da hipsteri imaju i perfidne rasističke tendencije – njihovu fokusiranost na beli retro hip-hop neki tumače kao želju za prisvajanjem hip-hop ritmova, ali bez „preteće“ crne populacije. Hipster je, izgleda, kultirni neprijatelj broj 1.

Ali da li fokusiranjem na licemerje hipstera prikrivamo sopstveno? Jer šta imamo na suprotnoj strani? Ko treba da izvrši simbolični linč hipsteraja? I da li trenutno postoji bilo koji globalni kulturni pokret čija bi se revolucionarnost i autentičnost mogla jemčiti? Ista mašinerija koja je stvorila hipster fenomen kastrirala je većinu globalno značajnih podkultura. Pretvorila je hip-hop pobunu u „cice, kolica i bling“, pank u ružičaste simbole anarhije na Avril Lavinj, rokabilije u šminkere koji se trude da izgledaju čvrsto, darkere u dark šoping fetišare... Nekadašnje pobunjeničke (ili bilo koje druge) filozofije sada su žive koliko i muzejski eksponati - u modernom svetu zamenjeni su odgovarajućim brendovima za kojima trčkarate ukoliko se smatrate „kontra-kulturnim“.

Niko ne poriče da su hipsteri kulturološki „ćorsokak zapadne civilizacije“. Međutim, poenta je da je taj ćorsokak daleko duža ulica – u njemu su završile i mnoge struje koje su nekada nešto značile. Kojih se rado sećamo i pokušavamo da stvorimo privid da žive i danas. Hipster je samo žrtva svog vremena, a mržnja prema hipsteru više od svega liči na poricanje činjenice da je pojedinac poražen i - da postoji isključivo u okviru tržišne mašinerije.

Izvor

Misljenja?Ima li medju vama hipstera?:D
By Ulix
Za ljude koji insistiraju da su baš različiti, svi su mnogo isti.

A od marama mi se više povraća. :katemoss:
Korisnikov avatar
By Tungi
Te marame vise vidjam na fenomenu air max:bljak:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Ulix

E i ti da kažeš nešto kako jeste ... Stvarno, udavili su više sa tim maramama, posebno po ovim vrućinama ...
Korisnikov avatar
By ManToy
Ja sam hipster, tim se dicim. Ili pokusavam da budem...? :awesome:
By dukkehjem
ne svidjaju mi se...
ali sta ja imam sa time i sta iko ima sa time, ko kako voli, samo nek gura...
Korisnikov avatar
By Srklet
loni je intelektualni hipster.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Bežeći od njih, otkrila sam čari bircuza i srče.

Sa kafanskim jatacima povezala me je Olga of the Resistance. :pionir:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ovde ih ima kao zelja.

Prezirem svako poziranje, pa i to -- ali su uske pantalonice uvek dobrodošle :awesome:
Korisnikov avatar
By Madonna
mrzim.
Originally posted by Tungi

Izbledeli uzani džins. Ležerna pamučna majca ili retro džemperić. Naizgled razbarušena kosa, a zapravo je svaka dlaka na svom mestu. Naočari debelih okvira, ali ne nužno sa staklima. Palestinska marama. Bendovi s najboljim recenzijama na Pitchforku u slušalicama. Šoping. Ironija, apatija i nostalgija. Pripojite sve ovo jednoj osobi i dobili ste prosečnog hipstera.

http://img571.imageshack.us/img571/3421 ... 812ffb.jpg

Slika
Korisnikov avatar
By m..
Znam gomilu hipsterane, pogotovu ovih mladjih generacija. Ja to nijesam, no: Milion puta bolje hipster nego zeldi.
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by AngraMaina

Ovde ih ima kao zelja.

Prezirem svako poziranje, pa i to -- ali su uske pantalonice uvek dobrodošle :awesome:
mhm :)

i ¨nasi¨ hipsteri posle ¨bunta¨ kada zavrse fax i postanu svesni koliko je novac mocna stvar, odjednom postanu kapitalisti sa aktovkama, radeci od 9-17h, a za vikend rekreativno konzumiraju hipterstajling.

ja koliko god imala novca (kojeg trenutno nemam :lol: ) ne menjam svoje principe. antikapitalizam bre.

ogradjujem se od dalje rasprave, ne prozivam nikoga, a znam da ce se neko pronaci prozvanim. odavno nisam klinka i ne moze mi niko promeniti misljenje i ideale :panker:
Korisnikov avatar
By starsailor
mars breeeeeeeee :lol:
a rekla sam da necu vise da odgovaram na ovu temu. ali kada sam slaba na plavuse :lol:
na ovoj vrucini nista mi ne treba. samo more :seaman:
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by KiWi
Originally posted by Ulix

E i ti da kažeš nešto kako jeste ... Stvarno, udavili su više sa tim maramama, posebno po ovim vrućinama ...
Od samog pochetka su mi te marame bile ogavne. Odvratniji trend vezan za mushku populaciju nije mogao da se desi. :paradajz:
Korisnikov avatar
By Madonna
HAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHA
Korisnikov avatar
By m..
btw poznajem dvoje sa one slike iz iriginalnog texta.. omg.

jbt ja sam bila hipster pre 15 godina.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ma, volim ja sve pripadnike svih grupa, neka se definisu kako zele, ali hipsteri su mi postali omrazeni kada je jedan drugar iskomentarisao za jednog garija kojeg ja ne volim da je on samo jedan hipster. od tada kad god cujem za ovaj izraz ja se setim njega. :-))
inace, ikonografija hipstera je ok, samo da nije marama. kao baba jaseri...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne dopadaju mi se nikako.

Ljudi koji žele biti drugačiji putem svakodnevne odeće, verovatno ne mogu biti drugačiji u bilo kom drugom, zahtevnijem smislu.

Uz to, ograničavati sebe na jedan stil je skroz bezveze.
Korisnikov avatar
By ns.happy
zasto svi to vidite kao ogranicavanje? ja to dozivljavam kao fokusiranje na jedan stil.
Korisnikov avatar
By Waldorf
Po meni sve ovo što ste naveli savršeno može da važi i za sve ostale pravce i podkulture koje su nicale i jačale tokom godina i u različitim trenucima. Metalci, gotičari, emoi, bajkeri, dizelaši, indi-goeri (or smth), glameri, ekipe sa splavova i gomile drugih kojih me mrzi da se prisećam - meni svi oni jedni na druge liče (u okviru grupe) i svi misle da su totalno drugačiji i originalni u odnosu na one druge. Ne znam čemu toliki hejt baš na hipstere, kad tih alternativnih (često izmučenih i dramatičnih) klonova na sve strane ima i vazda ih je i bilo.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Waldorf

Po meni sve ovo što ste naveli savršeno može da važi i za sve ostale pravce i podkulture koje su nicale i jačale tokom godina i u različitim trenucima. Metalci, gotičari, emoi, bajkeri, dizelaši, indi-goeri (or smth), glameri, ekipe sa splavova i gomile drugih kojih me mrzi da se prisećam - meni svi oni jedni na druge liče (u okviru grupe) i svi misle da su totalno drugačiji i originalni u odnosu na one druge. Ne znam čemu toliki hejt baš na hipstere, kad tih alternativnih (često izmučenih i dramatičnih) klonova na sve strane ima i vazda ih je i bilo.
:hail:
Korisnikov avatar
By Suki
Kada neko ima sopstveni stil,neka muzicka grupa ili grupa ljudi uopste(uredu),da se to prebacuje u neku masovnu proizvodnju,(uniformisanje uopste)to mi je fuj bljak, i nije mi jasno zasto je mnogima vazno kako je neka odeca krstena,meni je jedino vazno da dobro izgleda,da je udobna i da mi lepo stoji (kvalitet se podrazumeva).
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!