- 19 Mar 2005, 17:37
SVADBA ŽUŽI JELINEK I MILORADA RONKULINA
Mladenka po ?etvrti put
Glorijina kolumnistica udala se za umirovljenog suca kojeg pozna ve? 35 godina, a na svoju svadbu u zagreba?kom hotelu Opera, na kojoj je billo 70 gostiju, došla je tramvajem
Napisala Dubravka Tomekovi? Aralica
Snimio Ivan Posavec
Prvi bra?ni poljubac
Tri generacije: Žuži s k?eri Dianom Marazza i unukom Suzanom
Torte koje su nasmijale mladence
("Živjeli mladenci ! Godine nisu važne")
-Ovo je moje zadnje vjen?anje - kroz smijeh govori Žuži Jelinek, slavna zagreba?ka modistica i kolumnistica Glorije, koja se 3. studenog u Zagrebu udala za Milorada Ronkulina, umirovljenog suca. Njoj je to ?etvrti brak, a njemu drugi. Vitalna osamdesetjednogodišnjakinja i njezin vršnjak tvrde da su najbolji dokaz da - godine nisu važne i da za ljubav nikad nije kasno. Par se, istina, upoznao još prije 35 godina, na plesu u tadašnjem Društvenom domu na zagreba?kom Kaptolu, i premda su se odmah svidjeli jedno drugome, previše ih je toga razdvajalo. Udvaranje, kaže Žuži, nije dolazilo u obzir jer je gospodin Ronkulin, tada predsjednik Op?inskog suda, bio sretno oženjen. No, prije dvije godine ostao je udovac, a i Žuži je bila slobodna. Svoje jednogodišnje nježno prijateljstvo ljetos su odlu?ili okruniti brakom. I premda im u njihovim godinama za to nije trebalo ni?ije dopuštenje, bilo im je veoma važno što ?e re?i djeca. Njezina, jer on ih nema.
- Sin mi je rekao da mu se Milki veoma sviða, a njemu je ?estitao na hrabrosti. K?i je rekla da ga ?uvam k'o oko u glavi, a snaha je zaklju?ila: "Šteta što ga nisi prije upoznala" - kaže Žuži.
Kad su se dogovorili oko datuma vjen?anja, najprije su planirali napraviti malu, tihu sve?anost, samo za obitelj i kumove. No, shvativši da je to divna prilika da okupe i prijatelje koje rijetko viðaju, broj pozvanih gostiju pove?ao se iz dana u dan da bi se na kraju zaustavio na - sedamdesetak. Na pozivnici su otisnuli dvije zajedni?ke fotografije: današnju i onu snimljenu prije 35 godina na plesu gdje su se i upoznali. Gosti su zamoljeni da ne donose darove i rezano cvije?e.
- Ja imam sve, i sretnija sam ako mogu i drugima pomo?i - komentira Žuži svoju odluku da se novac namijenjen za kupnju svadbenog dara donira vjerskoj sekciji Židovske op?ine.
Velik dio društva što se u subotu oko podneva okupio na 17. katu zagreba?kog hotela Opera, gdje je održano i vjen?anje i ru?ak, družio se ve? prethodne ve?eri. Naime, obitelj Jelinek u Židovskoj op?ini uprili?ila je bar micvah za Suzanu Marazza, Žužinu 12-godišnju unuku, koja s majkom Dianom živi u Luganu u Švicarskoj. Žužina k?i, akademska kiparica i inženjerka tekstila, ondje je direktorica du?ana renomirane modne ku?e Prada. Iz Ženeve je doputovao i Žužin sin Ivo Jelinek - inženjer strojarstva i direktor jednog naftnog poduze?a, sa suprugom Vesnom i 16-godišnjim sinom Janom.
Dugo slavlje u petak na mladenki nije ostavilo traga. U subotu je ustala ve? u šest sati, odradila pola sata svojih uobi?ajenih vježbi za vitku liniju i kondiciju i polako se po?ela pripremati za sve?ani ?in.
Dan ranije je u hotel Opera poslala svijetlobež svileni kostim što ga je sašila uz pomo? svoje kroja?ice Mary, šešir sa širokim obodom i tilom koji joj je izradila Gordana Cahun, te tamnozelenu haljinu od pliša koju je sama sašila da se u nju može presvu?i nakon vjen?anja.
Gospodin Ronkulin izabrao si je jedno od svojih šesnaest odijela i nije se, kaže Žuži, zamarao potragom za novom odje?om. Oko devet sati Žuži se iz svog stana na Trgu bana Jela?i?a tramvajem odvezla do hotela Opera, a voza?a Igora Viraga poslala je da doveze njezin cadilac. Polako se dotjerala, provjerila kako je urešena dvorana za vjen?anje, a ve? iza jedanaest sati po?eli su stizati gosti iz Zagreba, Opatije, Lugana, Ženeve... Kumovi su im bili Mirko Braun, vlasnik zagreba?kog popularnog kafi?a Charlie, i Ninoslav Pavi?, predsjednik uprave Europapress holdinga.
Dok ju je sin Ivo Jelinek vodio kroz špalir gostiju do stola s mati?arkom, a unuk Jan svirao na klaviru, Žuži je blistala od sre?e. Mati?arka Danica Kunst za ovu je prigodu ponešto izmijenila uobi?ajen tekst bra?nog zavjeta i izostavila dijelove o raðanju i podizanju djece namijenjene mladim parovima te im poželjela sretan po?etak lijepog zajedni?kog života. Mladenci su izmijenili prstenje od žutog zlata i poljubili se, Žuži je vjen?anjem postala gospoa Jelinek - Ronkulin, a ?estitanje gostiju trajalo je gotovo pola sata.
Za razliku od mati?arke Danice Kunst, koja je, kaže, imala tremu, jer je željela mladencima sro?iti dirljiv vjen?ani zavjet, Žuži tvrdi da tremu nije imala.
- ?ula sam ja kako su se moji gosti šalili da nemam tremu jer nakon tri vjen?anja ve? sve zavjete znam napamet, ali to nije istina. Bila sam silno uzbuðena, jer oko mene su bili svi koje volim i željela sam da cijela sve?anost protekne savršeno.
Na švedskom stolu gosti su imali širok izbor jela: štrukle, pršut, kuhanu šunku s hrenom, razne salate, krumpir, krokete, rižu, ribu, teletinu, junetinu, pure?a prsa u umaku od gljiva i sireve, a oko dva sata popodne mladenci su razrezali tortu - dar hotela Opera. Iz hotela se društvo oko ?etiri sata popodne preselilo u mladenkin stan gdje je nastavljeno slavlje. Neuništiva Žuži na posljetku je priznala da ju je svadba malo umorila. No, kad ju je dugogodišnji prijatelj Ante Todori?, otac biznismena Ivice Todori?a, upitao kako je protekla prva bra?na no?, Žuži je živano odgovorila: "Prekrasno! Muškarci koji proðu 75 godina bolji su ljubavnici od onih mnogo mlaðih".