Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

By Çâðê_DUP
Da li je za vas klasicna muzika sinhronizovani les u plesu pod vesalima ili kolosalna vecnost, nesto za sva vremena, kakva nijedna vrsta muzike nece biti, dakle MUZIKA sama, a sve ostalo su samo njena slepa creva i pipci kojima se nagodila sa vremenom? (sve je izvedeno iz klasike, pritom ne mislim na klasicni period u klasici (Mozart i Hajdn), nego na uvrezeni pojam pod kojim se "ozbiljna muzika" podrazumeva ....

Meni je omiljen kompozitor Handel. "Ombra Mai Fu", njegovi koncerti za cembalo i tu cu za sada stati. Zanima me koji su vasi omiljeni kompozitori, njihova dela i zasto?

:slika:

Trenutno slusam Mozarta-Andante, ko ne zna o kojoj kompoziciji se radi, jer Mozart ima mnogo Andantea, recimo da je ta muzika bila "soundtrack" u Sibirskom berberinu, kad sin onog Ruje svira Mozarta na klaviru ....

Ili "Ballade in g minor", Federicka Chopina koju u filmu "Pijanista", Jevrejin svira Nemcu .... (doduse u mnogo sporijem tempu i ne u celosti)

me like it :D
Korisnikov avatar
By svejedno
Sad znam cemu inkliniras.

Ne, ne mislim da je nemoguce nadmasiti, naprotiv, ali mislim da je kolosalna i vecna.
By Gost
Eh, Angie (dont ya weep!), negde i mi koleginice spisateljice da se složimo... Btw, dopada mi se kako si stilski izvela karakterizaciju kalsi?ne odnosno ozbiljne muzike... Nisam fan distinkcije izmeðu pop i visoke umetnosti -- ona je postala u lives and times of post-post-modern više nego škakljivo porozna -- no na nivou li?nih preferenci moram da se složim. Trenutno sam u Chopin fazi -- ponekad me i raspla?u, a uvek razneže njegova klavirska nokturna. Monteverdi, doduše, umesto tog ponekad, ?ini to uvek. "Cry me a river, yeah!"
By Gost
Originally posted by Dušan Maljkovi?
Eh, Angie (dont ya weep!), negde i mi koleginice spisateljice da se složimo... Btw, dopada mi se kako si stilski izvela karakterizaciju kalsi?ne odnosno ozbiljne muzike... Nisam fan distinkcije izmeðu pop i visoke umetnosti -- ona je postala u lives and times of post-post-modern više nego škakljivo porozna -- no na nivou li?nih preferenci moram da se složim. Trenutno sam u Chopin fazi -- ponekad me i raspla?u, a uvek razneže njegova klavirska nokturna. Monteverdi, doduše, umesto tog ponekad, ?ini to uvek. "Cry me a river, yeah!"
Ah, taj romantizam ... Shopen, Shubert i Shuman, sveto trojstvo ....

Kod Shuberta uglavnom preferiram empromtije, a kod Shopena mi se vishe dopada klavirski koncert u f-mollu nego u e-mollu iako je navodno onaj u e-mollu poznatiji i znacajniji. Od njegovih 19 nokturna, svirala sam i sama nekih 5-6 (ne secam se tonaliteta) i jedan preludijum u c-mollu. (Do Shopena, preludijum je predstavljao samo uvodnu muziku kod kompozicije, a kod Shopena dobija karakter samostalne kompozicije. Novi smisao dao je i etidama)

Suman je zreliji umetnik i izrazitiji liricar. Ostavio je oko 250 pesama koje je izdao u dva ciklusa pod imenom Pesnikova ljubav i Ljubav i zivot zene. Dopada mi se onaj njegov klavirski kvartet (jedan jedini) i klavirski koncert (jedan jedini)

Ne volim Shopenove walzere ...

Licno mislim da je Bach udahnuo zivot buducem rock 'n 'roll-u .....:rock:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
daleka mi je i strana, a iako je smatram ve?nom, ne bih je nazivao kolosalnom. nisam neki veliki ljubitelj klasi?ne muzike i ne trudim se da mnogo znam o njoj. mislim da je to ipak nešto za one koji se muzikom bave, no ne treba biti ni potpuna neznalica.

iako njegova muzika ne spada u onu kategoriju o kojoj pri?a Angelina777, re?i ?u da mnogo volim minimalizam Philipa Glassa, kao i neke njegove savremenike...
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Angelina777
Ah, taj romantizam ... Shopen, Shubert i Shuman, sveto trojstvo ....
A Mendelson?

Da, naravno da volim klasiku. Ali to je pre svega jedna divna veza zasnovana na postovanju i svesti o velicini i znacaju.
Sve cesce je slusam. Sve cesce pronalazim nesto sto mi odgovara u potpunosti.
I srecna sam zbog toga.
Korisnikov avatar
By blenta
volim jako
omiljene
bach- fugue & toccata
vagner -ride of the valkyries
Korisnikov avatar
By Frey
Originally posted by the1whowished
A Mendelson?

I ja obozavam Mendelsona. Ali ako treba da izdvojim jednu li?nost iz sveta klasike, onda je to Bach, definitivno.
By Vikkor
Mislim da se ovde radi o jednom brkanju pojmova i nepoznavanju materije. Ako se vec pod klasicnom muzikom smatra "ozbiljna muzika" onda treba znati da je to nesto sto je zivo i sto se i dan danas stvara i da je u 20. (a bogami i u 21.) veku stvoren neverovatan broj genijalni dela "klasicne muzike" kosji su od Handla, Mozarta, Bachova a i romanticara udaljeni nekoliko hiljada svetlosnih godina. ALi su podjednako "kolosalani" i "vecni" (npr. - Stravinski, Shostakovic, Berg, Schonberg, Schnitke, Gubaydulina itd, itd). Siguran sam da 90% ljudi koji misle da su fanovi "ozbiljne muzike" ovakvu muziku apsolutno nemogu da svare.

Mislim da postoje dve grupe (a mozda i vise) ljubitelja klasicne muzike - oni koji uzivaju u "muzici miliona" (CLassicFM, tj. oni koji smatraju da je Il Divo klasika, ili da je ono sto sad pevaju Boccelli i Pavarotti umetnost, smatraju da postoji samo italijanska opera, i sl.) i - oni koji su usli malo dublje u materiju i culi su vise od 2 "hit" dela svog "omiljenog" kompozitora, i potrudili se da cuju i nesto sto je mladje od 100 godina, ili napisano pre Mocarta
By Çâðê_DUP
Originally posted by Vikkor
Mislim da se ovde radi o jednom brkanju pojmova i nepoznavanju materije. Ako se vec pod klasicnom muzikom smatra "ozbiljna muzika" onda treba znati da je to nesto sto je zivo i sto se i dan danas stvara i da je u 20. (a bogami i u 21.) veku stvoren neverovatan broj genijalni dela "klasicne muzike" kosji su od Handla, Mozarta, Bachova a i romanticara udaljeni nekoliko hiljada svetlosnih godina. ALi su podjednako "kolosalani" i "vecni" (npr. - Stravinski, Shostakovic, Berg, Schonberg, Schnitke, Gubaydulina itd, itd). Siguran sam da 90% ljudi koji misle da su fanovi "ozbiljne muzike" ovakvu muziku apsolutno nemogu da svare.

Mislim da postoje dve grupe (a mozda i vise) ljubitelja klasicne muzike - oni koji uzivaju u "muzici miliona" (CLassicFM, tj. oni koji smatraju da je Il Divo klasika, ili da je ono sto sad pevaju Boccelli i Pavarotti umetnost, smatraju da postoji samo italijanska opera, i sl.) i - oni koji su usli malo dublje u materiju i culi su vise od 2 "hit" dela svog "omiljenog" kompozitora, i potrudili se da cuju i nesto sto je mladje od 100 godina, ili napisano pre Mocarta
skole "NOTRE DAMME" I "ARS ANTIQUA" ui periodu od srednjeg veka do baroka (pojave Baha kao utemeljivacha onoga sto danas zovemo Harmonijom, kao muzickom disciplinom), a narocito pastorale iz 13 veka koje je iskoristio Carl Orff za Carmina Buranu, takodje su milionima svetlosnih godina udaljeni od Baha i Mocarta, i Carla Orffa, pa ipak imaju s njima neke veze ... I klasika avanzuje, znas.

Bah mi je jedan od omiljenih kompozitora, a sa njim mogu da uporedim Senberga - Bah u baroku i Senberg u 20. vek, dakle, nisu toliko "udaljeni".
Senberg ima "dubinu" i "punocu" kakvu ima Bah. Djerdj Ligeti je veliki kompozitor, veliki u proslom veku i jos uvek aktuelan. Ima i jedna nezgoda - sto ja, zapravo, ne mogu da kazem ko su mi najdrazi autori jer se vezujem za dela i to klavirska. Ako kazem Bah, to znaci da volim sve sto je napisao,a to nije slucaj. Kod savremenijih stvaralaca to takodje nije slucaj. Poneke stvari od raznih kompozitora - Kejdza, Kramba, Satija koji ima mnogo sharma .. Mesijan, njegov "Kvintet za kraj vremena" je izuzetan po snazi i lepoti...

O Stravinskom, Shostakovichu i Mendelsonu malo kasnije ;)

:peva:
By Çâðê_DUP
Originally posted by Frey
Originally posted by the1whowished
A Mendelson?

I ja obozavam Mendelsona. Ali ako treba da izdvojim jednu li?nost iz sveta klasike, onda je to Bach, definitivno.
Ima jedna anegdota kojom su nas zabavljali na casovima istorije muzike da je Mendelson otkrio Bacha dok je kupovao burek ... pekar nije imao u sta da mu zavije, pa je nasao neke stare, olinjale zvrljotine-nekog osrednjeg kompozitora, koje su se tu slucajno zadesile i uvio mu burek u Brandenburshki koncert ....:roflmao:
By Ulix
Od kompozitora mi je najdrazi, bez dvoumljenja, Bah. Njegove Goldberg varijacije su za mene vrhunac muzike uopste, a ne samo klasicne. Posebno ako ih izvodi Glen Guld (ono poznije izvodjenje) ili Vanda Landovska. Zatim fenomenalna i dirljiva Pasija po Mateju, pa Brandenburski koncerti, itd. Volim i sva Sopenova klavirska dela, Betovena, a od savremenih kompozitora volim Senberga (mada za njega moram biti u posebno bizarnom raspolozenju), Ajvsa i, uglavnom, ako sam nesto popio, Glasa.

(Neka neko od ovlascenih lica ispravi nepravilan naziv teme.)
By Simor
Volim (crkvenu) baroknu muziku.

A favourite? Npr., introspektivni Johann Sebastian Bach, i, posebno, njegova dela za orgulje. Pa još kada se sluša u adekvatnom okruženju, recimo u hramovima Rimokatoli?ke crkve umesto u koncertnoj dvorani...

:love:
By Simor
Originally posted by Ulix
i, uglavnom, ako sam nesto popio, Glasa.
Filip Glas?

Nedavno je pijanistkinja Branka Parli? za B92 izdala cd sa kompozicijama Filipa Glasa. To nisam ?uo, ali sam ?uo njeno izvoðenje Erika Satija (izdao Radio 021), i pošto je to sjajno zvu?alo, verujem da je i sa ovim cd-om to slu?aj.

Možda ne?eš morati da popiješ. ;)
By Ulix
Originally posted by Simor
Originally posted by Ulix
i, uglavnom, ako sam nesto popio, Glasa.
Filip Glas?

Nedavno je pijanistkinja Branka Parli? za B92 izdala cd sa kompozicijama Filipa Glasa. To nisam ?uo, ali sam ?uo njeno izvoðenje Erika Satija (izdao Radio 021), i pošto je to sjajno zvu?alo, verujem da je i sa ovim cd-om to slu?aj.

Možda ne?eš morati da popiješ. ;)
:hyper:
Sjajna vest!

Idem ovih dana da potrazim CD, ne pitam koliko kosta. :)
Korisnikov avatar
By m..
Poslednje sto sam slusala, a sto bi se moglo povezati s klasicnom muzikom, je neki uvrnuti album V/VM na kome su 15 simfonija Shostakovicha umiksovane u jednu, tako sto je izracunata prosecna duzina, pa su duze kompresovane a krace strechovane i to ve zajedno slepljeno u jednu. Veselo nesto, al se dobiju aritmije pri slusanju.
Korisnikov avatar
By Gloria
Ja samo volim Turski marsh i Malu nocnu muziku. Ostalo mi je suvishe smorno. Ne volim klasiku jer je ne razumem, priznajem, ali znam da je cenim. I zato se prikljuchujem u ovaj klub.
Korisnikov avatar
By m..
Ja neku volim, neku ne volim... Zavisi sta me zabode...
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja ne pratim mnogo tu " Novu klasiku', ali me je 'stara' odusevljavala oduvek, mada nisam upoznat u smislu u kom sam upoznat sa muzikom koja mi najvise prija, sto je npr IDM.

Volimm, dakle, poznate stvari i Carmina Burana i Bolero su mi super, a Prokovjev 'Dance of the Knights' smatram mozda omiljenom pesmom, jer uvek kada je cujem imam neke vizuelne tripove. Nekako mi je 'plasticna'.

A Baha volim, on mi najvise prija ali kazem slabo slusam klasiku.
By Ca rules
Ja obozavam kalsicnu muziku i skoro sva mi je draga. Pratim i nove kompozitore (bar ove u UK) mada moram reci da mi se te stvari koje skorije cujem i ne svidjaju (prosle godine sam hteo da se ujedam na Proms do pauze koliko je bilo lose).

Sto se Baha tice moram reci da ga cenim i svidja mi se ali ne mogu reci da mi je omiljeni. ' The Art of Fuge' mi je mozda i njegovo omiljeno delo (svirano kao gudacki kvartet mada mi se svidja i klavirska verzija).

Romanticare mogu da slusam u nekim posebnim trenucima, mada Sumana ne vlim nesto narocito.

Od 'starije' klasike zaista volim Vivaldija, narocito 'Mancestersku sonatu' i 'Gloriju'. Volim i Betovena ('Piano trios', 'String quintet in C minor' i 'Piano sonata no.26' kao i mnoga druga). U stvari sve zavisi od moga raspolozenja, godisnjeg doba i prilike.

Od 'novijih' mi se mnogo svidja Malerova 2. simfonija kao i mnoge stvari od Soenberg-a (narocito 'Verklaerte nacht' i kamerne simfonije a i 'Pierot Lunaire' je jeko dobra).

U svakom slucaju moram priznati da preferiram vokalno-instrumentalnu klasicnu muziku, narocito operu i oratorijum. Viva la Britten!
Korisnikov avatar
By svejedno
Filip Glas se smatra 'savremenom klasikom'?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Beethoven - 7.simfonija

Rodrigo - Concierto de Aranjuez

Grieg - Peer Gynt

Sibelius - Finlandia

Holst - The Planets

Ravel - Pictures at an exhibition

Handel - Messiah, Watter music
By Simor
Danas sam video udžbenik svog brata (iz muzi?kog za prvi razred gimanzije), i tu ima jedna jako lepa uvodna re?, ?iji ?e se deo, ?ini mi se, baš uklopiti u ovu temu:

"Jedan naš savremeni filozof i esteti?ar pisao je da su za njega na ovom svetu još samo tri pitanja ostala zanimljiva: šta je to kosmos, šta je to život i šta je to muzika. Takoðe mu se ?inilo da bi rešenje jedne od ove tri zagonetke lan?ano objasnilo i sve ostale. Jer, smatrao je on, tajna života je kao mogu?nost sigurno utemeljena u kosmosu; Bergson je utvrdio da samo muzika otkriva tajnu života, a pitagorejci su verovali da je kosmos muzika u velikom, a muzika kosmos u malom.

Sa njegovim mišljenjem danas se ve?ina ljudi verovatno ne slaže. Za ?oveka postmodernog doba muzika je ponajmanje filozofsko pitanje; ona je pre predmet biznisa, vid zabave, ili simbol društvenog statusa (to je opera podjednako kao i rok ili folk koncert). Muziku je neuporedivo lepše doživljavati kroz neposredno izvoðenje ili slušanje nego o njoj misliti, ?itati, u?iti, pisati. Ali muziciranje je oduvek pratilo i ovo drugo. Tajanstvena mo? koju muzika ima - svest o njoj još davno je simboli?no preto?ena u mit o Orfeju - budila je želju da se o njenoj prirodi više sazna.

?uvena Platonova misao - da što je u državi bolja muzika, bolja ?e biti država - možda najbolje osvetljava zna?aj koji su muzici pridavali još stari Grci. Ta?no je da je Platon ovde mislio na muziku kao umetnost muza (he mousike) - pokroviteljica nauke i umetnosti. Ali od devet muza, njih sedam štitile su umetni?ke discipline koje su povezane sa muzikom, dok su se slikarstvo i vajarstvo ubrajali u ume?a, veštine (tekhne), a u jeziku nije postojala mogu?nost razlikovanja tog ume?a od drugih zanata - kova?a, na primer. Re? muzika je, pak, kod starih Grka ozna?avala celokupan razvoj duhovnog života: "muzi?ki ?ovek" bio je obrazovan ?ovek. Njena eti?ka svojstva imala su primaran zna?aj i verovalo se u veliku mo? njenog vaspitnog uticaja. Jedna od najtežih kazni bila je osuditi nekoga da živi bez umetnosti i u neznanju, a posebno ne?ijoj deci oduzeti pravo na obrazovanje...

U centru interesovanja današnjih poštovalaca muzike nalazi se kompozitorsko stvaralaštvo zapadnog sveta, i to uglavnom ono koje je nastajalo u poslednja tri veka. To je muzika koja ima istinski život, ona je njegovo izuzetno duhovno bogatstvo, za mnoge i dokaz o civilizacijskoj premo?i Zapada. To nam još uvek ne daje pravo da muziku posmatramo evropocentri?no... Upoznavanje drugih i druga?ijih muzi?kih sistema donosi saznanje o bogatstvu ?ovekovih stvarala?kih potencijala, raznolikosti i lepoti oblika koje je sazdao. Tragaju?i za zajedni?kim nitima tih kreativnih napora nalazimo i odgovore na pitanja o suštinskim osobinama ?oveka, o ljudskosti koja se suprotstavlja destruktivnim, razornim nagonima za uništavanjem. Možda su upravo zbog toga nau?nici nastojali da pronaðu odgovor na pitanje o poreklu muzike."
Korisnikov avatar
By mishicavo mache
shta je to u pederima and leSIbejkama shto ih toliko neodoljivo vuche ka kitschu?
By Vikkor
nisam siguran da je kic bilo sta primamljiviji gay populaciji nego strejtasima. To sto tetke vise vriste na Karleusu, ili cesce placu na Il Divo nego strejtasi, neznaci da te su skloniji kicu. Ti isti strejtasi seku vene na Bogoljuba Karica, Ljiljanu Habjanovic, Acu Lukasa ili Jadranku Jovanovic koji nisu nista manji kic, samo druga forma
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Angelina777
Ima jedna anegdota kojom su nas zabavljali na casovima istorije muzike da je Mendelson otkrio Bacha dok je kupovao burek ... pekar nije imao u sta da mu zavije, pa je nasao neke stare, olinjale zvrljotine-nekog osrednjeg kompozitora, koje su se tu slucajno zadesile i uvio mu burek u Brandenburshki koncert .... :roflmao:
I nas! Secam se.... :lol:
Korisnikov avatar
By *_Eskarina Gejl_*
Borodin-Prince Igor
Tchaikovsky-Piano Concerto No 1 inB flat minor

Preferiram ruske kompozitore.

Klasicna muzika je u osnovi predivna i nije za svacije usi.Treba je razumeti dusom.:leviathan:
Korisnikov avatar
By Error
Originally posted by Mystica_lady
Borodin-Prince Igor
Tchaikovsky-Piano Concerto No 1 inB flat minor

Preferiram ruske kompozitore.

Klasicna muzika je u osnovi predivna i nije za svacije usi.Treba je razumeti dusom. :leviathan:
Knez Igor na naskom i po russkomu yaziku ;)

I ja preferiram ruske kompozitore. Stravinskog pre svih, a onda i Rahmanjinova, Prokofijeva, Musorgskog, Rimskog-Korsakova... A od ostatka sveta- Dvorzaka, Smetanu, Konjovica, Hacaturijana, Paganinija... ima ih...

Verdi me neopisivo smara, opere su mu shit i on je Marina Tucakovic u klasicnoj muzici, tj. turbo folk klasicne muzike.
Korisnikov avatar
By Sunce
Volim Betovena, Baha, Rahmanjinova, Griga, Čajkovskog, Bizea...Sviđa mi se Bolero (Ravel), Carmina Burana (Orff), zatim Pachelbel (Canon in D Major).
Dopada mi se i muzika iz filma Klavir (Michael Nyman). :klavir:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!