Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By anais
Mariza-vasi utisci?
Mariza vs Madredeus? i uopste kako dozivljavate fado?

znam da je mariza nedavno bila u beogradu, da li je neko/a od vas imao/la prilike da je vidi?

ja sam je juce slusala u cardiffu i mogu samo da kazem wauuuuuu kakav performans, kakva zena, kakva energija!!!!!
i think i'vefound myself a new obsession:)

a tek njeno kreativno prepevavanje stihova fernanda pesoe u "ha uma musica de povo" sa najnovijeg albuma transparente- amazing!!!! skinite je sa soulseek-a, mada slusati je uzivo je nesto sasvim drugacije!
Korisnikov avatar
By Loni
Radio Televizija Srbije je pustila ceo njen koncert (nedelju dana posle koncerta) i bilo je fenomenalno. To je prava muzika.

Kad sam se vec javio da dam prilog ovoj temi, moram da se pohvalim, da u subotu idem na letovanje u njenu zemlju (mislim na Portugal, naravno, ne na Mozambik, gde je rodjena) i nadam se da cu se super provesti, a možda je i sretnem u Lisabonu i zamolim da mi nešto otpeva.
Korisnikov avatar
By anais
Originally posted by PauLi
Radio Televizija Srbije je pustila ceo njen koncert (nedelju dana posle koncerta) i bilo je fenomenalno. To je prava muzika.

Slazem se!
Originally posted by PauLi
Kad sam se vec javio da dam prilog ovoj temi, moram da se pohvalim, da u subotu idem na letovanje u njenu zemlju (mislim na Portugal, naravno, ne na Mozambik, gde je rodjena) i nadam se da cu se super provesti, a možda je i sretnem u Lisabonu i zamolim da mi nešto otpeva.
Gde tacno ides? Jel to preko neke agencije ili je to ona shema mladih socijalista?

Kad bih je ja srela.... mmmmmmmmmm svasta bih joj radila:)))

Anyway, lep provod!
Korisnikov avatar
By Mars
Obozavam fado. Nju sam gledao samo na TV.
Svidja mi se sto je drugacija, mada peva malo previse ekspresivno za moj ukus.

Rekli su o Marsovom dupetu:
"Garant su silikoni! Nema sanse da je prirodno!"
(Jelena Karleusa, pevacica i pocasni doktor uporedne silikonologije na univerzitetu Braca Karic)

http://www.balkanmedia.com/magazin/kolumne/7/7.html
Korisnikov avatar
By Skyen
Ja bih pre stavila Mariza Vs Amalia Rodrigues
Obe pevaju fantasticni fado. Amalia dosta setni, Mariza pun zivosti i energije.
Ma mocne su obe.
Korisnikov avatar
By MajstoriVoland
Volim fado, tu tugu, elegiju, prkos, iskrenu emociju iskazanu svakim tonom te muzike. Fado znaci sudbina, ali u svom znacenju nosi i ideju odupiranja, prkosa sudbini, borbe protiv nje. Najčešće ga karakteriziraju kao portugalski soul. Prema jednoj legendi nastao je prvobitno kao ples u Africi te ga je prisvoji siromašan narod na ulicama Lisabona. Druga legenda kaže da su ga stvorili moreplovci kao tužnu, čeznutljivu, melodičnu pesmu na svojim dugim putovanjima. Fado je kroz godine postao nacionalni simbol Portugalaca i jedan od pevački najzahtevnijih zanrova u vokalnom smislu uopste.

Neko je rekao o fadu i pojmu saudade, koji je mozda najbolja odrednica i definicija fada:
Izvesno je samo da je saudade ispraćao i dočekivao brodove, da je lebdeo nad pučinom, sa vetrom se zaplitao u jedra i padao sa kišama u Recifeu, Macau, Luandi, Goi, Lisabonu, Algarveu...

Izvesno je samo da je saudade nastavio da živi u fadu i da svako uvek sam peva svoj fado - na pučini, na brodu, na obali, u noći i u snu o dalekim morima i dalekim obalama.

Zaljubljen sam u fado!!!

Meu Fado Meu - Mariza
Composição: Indisponível

Trago um fado no meu canto
Canto a noite até ser dia
Do meu povo trago pranto
No meu canto a Mouraria

Tenho saudades de mim
Do meu amor, mais amado
Eu canto um país sem fim
O mar, a terra, o meu fado
Meu fado, meu fado, meu fado, meu fado

De mim só me falto eu
Senhora da minha vida
Do sonho, digo que é meu
E dou por mim já nascida

Trago um fado no meu canto
Na minh'alma vem guardado
Vem por dentro do meu espanto
A procura do meu fado
Meu fado, meu fado, meu fado, meu fado

p.s. jos nesto prelepo i jako impresivno, kada je u pitanju Mariza, koju obozavam. O gente da minha terra
''

p.p.s.
Mariza ima vec svoj stil i poseban nacin pevanja. Pesme u njenoj izvedbi ne moras da razumes i mozda, po mom misljenju, za nju vazi ono sto se za fado najcesce kazu da ga mnogo lakse osecas nego sto ga "cujes". Fado u izvedbi "portugalskog slavuja" i neprevazidjene kraljice "portugalskog soula" Amalije Rodrigez posebna je vrsta dozivljaja.

''
Mariza - Povo Que Lavas No Rio (odabrao sam ovu pesmu jer kazu da je ovo nezvanicna portuglaska himna, a Mariza je zaista impresivno otpevala. U pitanju je koncert u Londonu. Pesmu u „originalnoj“ i nprevazidjenoj verziji peva, naravno, Amalija!)
Korisnikov avatar
By Sunce
MajstoriVoland, lepo je sto si pisao! Hvala ti!

Volim fado, ume cesto da me prodrma i jezi. Ne poznajem ga dovoljno.
Korisnikov avatar
By Marvin
Ne postoji lepša muzika.
:love: fado
Korisnikov avatar
By hlaefdige
mnogo volim fado i marizu...kad je bila poslednji put u bg, bio mi je rodjendan, ali nisam uspela da odem da je vidim..jos se kajem...

uvek mi je na mp3 plejeru! bez obzira kakvu kompilaciju da imam, pre ili kasnije mi iskoci mariza...bar malo
Korisnikov avatar
By MajstoriVoland
Originally posted by hlaefdige
mnogo volim fado i marizu...kad je bila poslednji put u bg, bio mi je rodjendan, ali nisam uspela da odem da je vidim..jos se kajem...

uvek mi je na mp3 plejeru! bez obzira kakvu kompilaciju da imam, pre ili kasnije mi iskoci mariza...bar malo
Ovo je skroz moja prica. meni je bio rodjendan pa nisam otisao na koncert, a i uvek mi je na mp3, disku, plejlisti!!!! :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ma eskivirala bih ja svoj rodj bez problema...ali bio ispit dan posle koncerta...
Korisnikov avatar
By Marvin
Posebna je Mariza :love:

Kada pusti glas u Fado Em Mim- "drži" čoveka 2 sata. Kako li to tek uživo zvuči.

Meni omiljena (pored ove Meu Fado Meu koju je MajstoriVoland lepo izdvojio) je Duas lágrimas de orvalho.
Kad sam je prvi put čuo bila mi na repeatu preko nedelju dana :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Korisnikov avatar
By ROYAL
I like Mariza, I lke fado!
Korisnikov avatar
By donquijote
Oh, meu Deus! Posle duuuuugo vremena svratim na ovaj forum i prvo na šta naletim je Mariza. Obožavam je!!! Novi Cd je sjajan :) Pored ove pesme "Rosa branca", meni se sa novog albuma sviđaju i "Minh'alma", "Alfama", "Já me deixou", "Pequenas verdades". Imam sreću da se trenutno nalazim u Španiji, pa sam mogao da je slušam uživo prošle nedelje na koncertu u Madridu :) Mogu samo da kažem da je bilo prelepo, kao i na svakom njenom koncertu :love:
Korisnikov avatar
By Tungi
Ja je obozavam!!!Evo sad slusham Cavaleiro Monge:hail:
Korisnikov avatar
By castor
Mhmmm, ja vise volim Madredeus tj Terezu
ali to je verovatno zbog toga sto ih slusam duze od Marize.
Jos od filma Lisabon story.
By Simor
Ako nekoga zanima, večeras na TV Vojvodine 1 (u najavi kažu da počinje u 00:40, a u novinama u 00:00):

FADOS

Režija: Carlos Saura
Uloge: Mariza, Sezarija Evora, Amalija Rodrigez, Toni Garido

Namera tvoraca filma je da pokažu fado kao transkulturni fenomen, umetničku formu koja je prevođena i transmutirana kroz kulturološke vizure mnogih drugih ljudi, posebno iz bivših portugalskih kolonija. Muzika i sećanja prepleteni su u Fadu, fantastičnom dokumentarcu genijalnog Saure, kroz raznovrsne performanse, čin sećanja i povratka u (specifičnu ili neidentifikovanu) prošlost, lirično i vizuelno...

''
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by MajstoriVoland

Neko je rekao o fadu i pojmu saudade, koji je mozda najbolja odrednica i definicija fada:
Izvesno je samo da je saudade ispraćao i dočekivao brodove, da je lebdeo nad pučinom, sa vetrom se zaplitao u jedra i padao sa kišama u Recifeu, Macau, Luandi, Goi, Lisabonu, Algarveu...

Izvesno je samo da je saudade nastavio da živi u fadu i da svako uvek sam peva svoj fado - na pučini, na brodu, na obali, u noći i u snu o dalekim morima i dalekim obalama.

Ne moraš toliko da objašnjavaš. Saudade je, pile moje, sevdah.

Oboje je izvedeno od arapske reči sawda, crna (žuč), kao u "melanholija".
Korisnikov avatar
By Sunce
Dobio sam najnoviji Marizin album "Fado Tradicional". Pomalo sam razocaran jer sam shvatio da je to zaprava obrada albuma "Terra".

Slika

Uploaded with ImageShack.us

http://mariza.mondomix.com/en/chronique6173.htm

Transparente mi je njen najdrazi album. Terra i Fado Tradicional imaju dosta zasicene, ako tako mogu da kazem, kompozicije. Gitara je temperamentnija i mnogo prisutnija. Transparente nije zasicen, i nekako je oslobadjajuci, procisceniji. Nazalost, ona je na svom sajtu rekla da je sa albumom "Transparente" zatvorila nekakvu celinu. :(

A tragam za prva tri albuma. :)
By Ulix
Meni Fado tradicional uopšte nije legao.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Sunce

Dobio sam najnoviji Marizin album "Fado Tradicional". Pomalo sam razocaran jer sam shvatio da je to zaprava obrada albuma "Terra".

Slika

http://mariza.mondomix.com/en/chronique6173.htm

Transparente mi je njen najdrazi album. Terra i Fado Tradicional imaju dosta zasicene, ako tako mogu da kazem, kompozicije. Gitara je temperamentnija i mnogo prisutnija. Transparente nije zasicen, i nekako je oslobadjajuci, procisceniji. Nazalost, ona je na svom sajtu rekla da je sa albumom "Transparente" zatvorila nekakvu celinu. :(

imam ja u mp3...sa torenta...takoreci, jel'te, ukradena....jel ti se to racuna?
Korisnikov avatar
By Sunce
hlaefdige, hvala! Mislila si na njene prve albume. Vidjao sam ih po gradu, nego nikako da se nakanim da ih kupim.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
mislila sam, ako nemas nista protiv piraterije, mogu ja da ih dignem na neki sajt za slanje velikih fajlova pa da ti posaljem linkove

tj...imam Fado em Mim, Fado Curvo, Transparente i Terra....

koliko ja znam Fado em Mim i Fado Curvo su prva dva....mislim da ne gresim...
Korisnikov avatar
By MajstoriVoland
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2178129#p2178129]Sunce napisao:[/url]Dobio sam najnoviji Marizin album "Fado Tradicional". Pomalo sam razocaran jer sam shvatio da je to zaprava obrada albuma "Terra".

Slika

http://mariza.mondomix.com/en/chronique6173.htm" target="_blank

DA!!! Mnogo se promenila. Imam svoje favorite i na ovom albumu, ali...

Rec je naime da je posle albuma "Transparente" zavrsila saradnju s, meni najomiljenijim, gitaristom Lusom Garajerom (Luís Guerreiro). U jednom od njegovih intervjua je opisao dozivljaj pracenje Marize na portugalskoj gitari, pricao je o tome koliko sve to ime veze s time kako pevac deli stihove dok ih peva, gde pravi pauze, kako naglasava, afektira... A ona, opet, pricala je o tome kako je to, u stvari, dijalog izmedju glasa i gitare, i kako se upravo u toj komunikaciji i radja ona iskonska emocija fada.

Cini mi se da je upravo on u njoj budio ono po cemu je Mariza i njena izvedba fada bila toliko prepoznatljiva.

Sada Mariza radi s nekim "novim klincima", ali meni jako nedostaje Luis u njenom glasu. Ipak, uzivam u njegovom muziciranju uz Anu Moru, Anu Sofiju Varelu, Kamanea, Marka Rodrigeza...

Mada, cesto pustim njihov koncert iz Lisabona ili onaj iz Londona, u katedrali - koliko samo dobro zvuce zajedno!!!
Korisnikov avatar
By Anton Pavlovič
Kako je ovo diiiivna tema :love:

No, neću se zadržavati na Marizi, biće dana za megdana, a i dosta toga je već rečeno, ja bih da se nadovežem na ovo "... i fado". Svakako da je fado portugalski sevdah, i sevdah i dert, pogotovo kad onako zaječi... Ono što sam primijetio, bar mi se tako čini, jeste neobična raznolikost izraza i izvedbi. Nekako u fadu čujem iskonsku potrebu da se čuje svačiji glas, unikatan i neponovljiv, da se ta melanholija prenese na jedinstven način, da joj se prizna pravo glasa, da Posejdon usliši baš taj i takav "žertveni prinos". I zato mi je istinsko uživanje slušanje tog božanskog poja istih različitosti i različitih istosti. Tu, gdje prestaje more i zemlja čeka.

Prije par godina otkio sam Carminho. <3 Od tada me ne napušta, recimo da me progoni, mučki, očajnički, grebe po srcu i ne misli prestati. Dosadila je već i samoj dosadi, pa je ova odavno pokupila prnje.... i ne misli se vratit. I tako se nas dvoje družimo, družimo se u gradskom prevozu, družimo se dok radim, družimo se dok čitam, kad leškarim, kad gledam u izmaglicu Avale plave, kad sam u društvu i kad sam sam, kad sam sretan i kad sam tužan, prisutna sjedi, odveć dobrodošla. Prošle godine izdala je treći studijski album Canto. Intimniji, svedeniji, sa primjesama nekih drugih žanrova, ali i dalje je tu ta njena specifična "mirisna nota".

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!