Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
verovatno svi osetimo nostalgiju za prvim ili bar nekim od prvih knjiga iz najranijeg detinjstva. bilo da su slikovnice, bajke u slici, stripovi ili nešto "zahtevnije, naučnije" štivo.
jedna od meni po mnogo čemu najupečatljivijih knjiga iz tog vremena je ona stara Ilustrovana Istorija Sveta, da, ona plavih ili svetloplavih naslovnih korica s zlatno-žutim urezanim ćiriličnim naslovom Ilustrovana Istorija Sveta, izdana još tamo 70-ih a meni početkom 80-ih s mojih 4-5-6... godina života pri ruci. (sve dok mi mama nije bila bacila tu knjigu kada sam imao 7 i po godina a za koju je mislila da previše vremena trošim s istom pa da ne bih zanemarivao školske zadatke, i tako ostadoh bez te meni čudesno zanimljive knjige).

ta knjiga mi je toliko ostala u pamćenju i želji da ju ponovo nekako nađem da sam u jednoj biblioteci u gradu u kom sam živeo s mojih 10 godina i uspeo da ju nađem te ju pozajmih na koliko dugo sam mogao, jedno mesec dva ili tako. sve otkad vratih tu knjigu u biblioteku dakle od moje 10e godine života do sada, nikad ju više nisam video niti naiđoh na nju, nažalost. i, pošto sam bio mali, nikada ne bejah saznao ko joj je autor, ni odakle (mada jesam znao da je bio inostrani, i da je naša knjiga prevod s inostranog originala) ni tačno koja izdavačka knjiga u Jugoslaviji ju je izdavala i štampala (znao sam da je očito neka beogradska, i nekako mi se javljalo da je bilo Larus izdavaštvo, .... ali sada saznadoh da izgleda nije bio Larus već Vuk Karadžić izdavačka kuća.....)
kad god je neki topic o istoriji čovečanstva npr. na tv-u ili po internetu uvek ili vrlo često me vibracije mog pamćenja vuku ka toj knjizi i predivnim ilustracijama iz nje, valjda jer su to bile moje prve asocijativne spoznaje s naukom zvana istorija.
te krenuh opet u internet pretragu o toj knjizi pišući u pretragu sve što sam mogao da bi tražilica shvatila šta tražim i te rezultate mi dala. isprva nije išlo, te onda naleteh, u kontekstu moje pretrage, neko pominje izvesnog Somerseta Fraja na netu. kliknuh na link i link me uskoro odvede na sajtove gde se prodaju ili aukciraju stare knjige npr. kupindo.com, limundo.com. na onom prvom nakon skrolanja rezultata knjiga konačno nađoh bingo! sliku meni poznate knjige, saznadoh da joj originalno izdanje datira još iz 1972e, videh par stranica koje su prodavci lepo dali da se vide kao primere i dokaze očuvanosti, i sada već s punom sigurnošću znadoh da je to ta knjiga :) , saznadoh da joj je autor dakle Somerset Fry (nikad to pre nisam znao) i da je bila štampana u izdavaštvu Vuk Karadžić izdavačke kuće. par ljudi ju je stavilo na kupindo.com od kojih jedan ne šalje u inostranstvo, a drugi je završio s prodajom.
budući da je autor Britanac, izvrših pretragu knjige na internetu s podacima o njoj koje imam i saznadoh da je u UK, Americi... bila originalno naslovljena Children's World History (ne znam zašto je baš naslovljena na zapadu Children's jer baš i nije samo za decu, knjiga je ozbiljnija i zahtevnija od običnog dečjeg duha...) i kontam ovde u Americi će biti lakše doći do te knjige. jeste doživela nekoliko nadorada i prerada tokom vremena a ja želim upravo ovo originalno prvo izdanje. ima knjige po Amazonu, najvećom većinom s lokacija iz Britanije, u Americi samo na par mesta (ako i toliko), ali nema nijedne slike nijedne stranice pa da mogu da vidim da je to ta knjiga koju srećom nađoh na kupindo.com, tako da sam opet u dilemi.

da li neko od vas poseduje ili zna kako doći do te stare knjige? hvala.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
jao ja mislio tema o nasim dragim knjigama iz detinjstva pa sam hteo da napisem kako sam imao 1000 zasto 1000 zato i kako sam na svaku sliku coveka docrtavao govna (tad je bila kaka) koja mu izlaze iz usta i ulaze u tudje glave/dupeta/ruke/usta :radosnice:

shvatio sam kako funkcionise svet jos kao mali :lol:

okej, nisam hteo da spamujem i nisam hteo da napisem ovo al eto napisao sam i greota da se baci sad :sigh:
i ja sam šarao, dobro ne fekalije :lol: , po nekim knjigama ali do godine 5e rekao bih. onda sam pošto sam zaljubljen u geografiju stavljao tačke modernih tj. sadašnjih gradova po slikama blank ili istorijskih mapa i označavao granice država ukoliko nisu bile označene, tako da je bila i ova o kojoj je reč "ukrašena" mojim uznapredovanim geografskim znanjem poprilično.... :wundy:
ali je bila čitljiva i upotrebljiva dok mi ju mama nije bacila kao što rekoh iznad.... :)
Korisnikov avatar
By *deni*
Omiljena čajldhud knjiga mi je ' Deni, šampion sveta ', vrlo nježno štivo o porodici koju čine samo otac i sin.
Računam da bismo otprilike tako živeli i ja i moj tata u sličnoj situaciji. :love:
Korisnikov avatar
By acid drop
izabrane bajke braće grim.
scared the crap out of me.
Korisnikov avatar
By acid drop
zar postoji neko, IKO, ko čita velove postove?
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599371#p2599371]acid drop napisao:[/url]zar postoji neko, IKO, ko čita velove postove?
Sedeo sam svom težinom na obe svoje ruke da ne napišem to isto.

Hala ti.

DAKLE, MOJE omiljene knjige iz detinjstva SU:

Pipi Duga Čarapa (gay, putovanja, turizam)
Pipi Duga Čarapa u vodama Južnog mora (gay, putovanja, turizam)
Harijeta uhoda (gay, gay, gay, Sex&theCity)
Hajdi (gay, EU)
Letelica profesora Bistrouma (nerd)
Braća Lavlje Srce (ponovo draga Astrid L.)
Kada je Hitler ukrao ružičastog zeca (WWII)

Imam sreću da posedujem i dalje sve te knjige (plus kompletirao u originalima) a posebnu radost mi je učinio dečko koji mi je na nekom sajtu pronašao i kupio određeno izdanje jedne od njih, tačno ono koje sam kao klinac čitao a nisam imao.
Korisnikov avatar
By IriS
joooj knjige Gradimira Stojkovića o Hajduku :love:
zaboravila sam koliko ih ima, mnogo nešto, ali sam ih sve sa velikom ljubavlju iščitala :love:
Korisnikov avatar
By Tungi
Charles Dickens - Velika očekivanja
Mark Twain - Avanture Huckleberry Finna
Jack London - Beli očnjak
Edgar Allan Poe - Avanture Gordona Pyma
James Oliver Curwood - Blago s trećeg vodopada
Ferenc Molnar - Dečaci Pavlove ulice
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599362#p2599362]Trilian napisao:[/url]ljudi ulaze na ovu temu misleci da treba da napisu koja im je omiljena knjiga iz detinjstva...
jedina shvatila. :hvala:

a, ovi koji "ne čitaju" moje postove ali su redovno prvi da to ili kažu u najneposrednijoj blizini mog forumskog prisustva ili im drugi uze reč/slovo iz usta/prstiju ili su u skoro svakoj temi koju otvorim (iako otvorim u proseku samo 2 godišnje) ili za svakim mojim postom, njima :die:

dakle, ONT, je li imate ili ste familiar s Ilustrovanu/om Istoriju/om Sveta izdanje 1972 te ista kasnija kroz ostatke celih 70-ih te 80-e written by Plantagenet Somerset Fry, ili nemate/niste?
Korisnikov avatar
By *deni*
Ja te postove čitam i to ne krijem. Međutim, ne čitam sve, ušao sam u štos da mogu s nogu, u letu već da razdvojim nepotrebne digresije i druga odstupanja u vidu nesuvislih ispada i suvišnih, proizvoljnih, ličnih zapažanja od ' mesa '. Žile, kožuricu, loj i koske rutinski već skidam sa sočne krtine, pa postove čitam brzo i odgovaram na njih lako. :cheer:
Korisnikov avatar
By AbortiraniTerorista
Hajduk u Beogradu
Hajduk protiv vetrenjača
Hajduk sa druge strane
... posle toga postaju sranje...
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599751#p2599751]*deni* napisao:[/url]Ja te postove čitam i to ne krijem. Međutim, ne čitam sve, ušao sam u štos da mogu s nogu, u letu već da razdvojim nepotrebne digresije i druga odstupanja u vidu nesuvislih ispada i suvišnih, proizvoljnih, ličnih zapažanja od ' mesa '. Žile, kožuricu, loj i koske rutinski već skidam sa sočne krtine, pa postove čitam brzo i odgovaram na njih lako. :cheer:
:lol:

isto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599175#p2599175]Vel boy napisao:[/url]....kozica,koske i zilice.....

da li neko od vas poseduje ili zna kako doći do te stare knjige? hvala.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599181#p2599181]barni napisao:[/url]:crkla:

koja stara knjiga te zanima?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599175#p2599175]Vel boy napisao:[/url]
kozica, koske i zilice....
...
je li imate ili ste familiar s Ilustrovanu/om Istoriju/om Sveta izdanje 1972 te ista kasnija kroz ostatke celih 70-ih te 80-e written by Plantagenet Somerset Fry, ili nemate/niste?
Nemam
By Sixto
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599751#p2599751]*deni* napisao:[/url]Ja te postove čitam i to ne krijem. Međutim, ne čitam sve, ušao sam u štos da mogu s nogu, u letu već da razdvojim nepotrebne digresije i druga odstupanja u vidu nesuvislih ispada i suvišnih, proizvoljnih, ličnih zapažanja od ' mesa '. Žile, kožuricu, loj i koske rutinski već skidam sa sočne krtine, pa postove čitam brzo i odgovaram na njih lako. :cheer:
Zivimo brzo i hranimo se lako! :scout:
Korisnikov avatar
By bern
bajke ivane brlić mažuranić
"martin krpan"
"ježeva kućica"
manje-više sve od žila verna
Korisnikov avatar
By Mars
Ježevu kućicu nisam podnosio kao mali. Ćuškao je raznim šarenim glupostima.

Danas mi se, naravno, plače kad je čitam, nešto ko Mali Princ.

Setio se jedne: Pričam ti priču, dragog Duška Radovića. Fantastična zbirka.
Korisnikov avatar
By dr_kuper
,,Knjiga o dzungli'' R. Kipling
,,Mali princ'' Egziperi
,,Rob Huna'' G. Gardonji
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599771#p2599771]Sixto napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2599751#p2599751]*deni* napisao:[/url]Ja te postove čitam i to ne krijem. Međutim, ne čitam sve, ušao sam u štos da mogu s nogu, u letu već da razdvojim nepotrebne digresije i druga odstupanja u vidu nesuvislih ispada i suvišnih, proizvoljnih, ličnih zapažanja od ' mesa '. Žile, kožuricu, loj i koske rutinski već skidam sa sočne krtine, pa postove čitam brzo i odgovaram na njih lako. :cheer:
Zivimo brzo i hranimo se lako! :scout:
I masnu picu dešifriramo jako
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!