Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Misfit
Haruki Murakami leads race for Nobel prize for literature

:shocked:

Ladbrokes gives Japanese novelist odds of 10/1, ahead of Dutch writer Cees Nooteboom and Mo Yan of China on 12/1.

Britain's strongest contender for the Nobel this year, which goes to "the most outstanding work in an ideal direction", is – according to Ladbrokes – Ian McEwan, who comes in at 50/1, behind the singer-songwriter Bob Dylan, at 33/1. American novelist Philip Roth is at 16/1, alongside his compatriot Cormac McCarthy, the Israeli author Amos Oz and the highest-placed female writer, the Italian Dacia Maraini.

:nokti:
By Ulix
Ako Murakami dobije, a Rot ili Maraini ili Makarti izvise, treba ih ukinuti. :sudija:
Korisnikov avatar
By horus.
meni drago samo zbog ovih sto taaako srcano mrze murakamija... :)
Korisnikov avatar
By Laerem
Murakami, Roth, McCarthy... pure rubbish. Some of it well written, though. Mcewan? Ewwww :bljak: Od Engleza ga daleko vise zasluzuje Hollinghurst.

btw. Tko su Cees Noteboom, Dacia Maraini i Mo Yan? :nerd:
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2427719#p2427719]Laerem napisao:[/url] Dacia Maraini
Bivša Moravijina žena i talentovanija polovina u tom paru. Prošle godine sam je slušao kad je bila u Beogradu, izuzetno zanimljiva bakica. I to što je zanimljiva na stranu, odličan je pisac, iako nije ni mnogo prevođena ni mnogo poznata van granica Italije. Moja poreporuka, ako uspeš da nađeš, je putopis-roman Il treno dell’ultima notte. Ali imajući u vidu tvoj književni ukus, ne verujem da će da ti se dopadne.
:sesir:
By Ulix
^ Pinčon svakako treba da je dobije, ali ako će Kundera nekud da prosleđuje svoju, po prirodi stvari to moraju biti Filip Rot, Klaudio Magris ili Peter Esterhazi. Nema drugog, tj. četvrtog. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2427719#p2427719]Laerem napisao:[/url]

btw. Tko su Cees Noteboom, Dacia Maraini i Mo Yan? :nerd:
http://www.tportal.hr/kultura/knjizevno ... oluji.html" target="_blank

he was boring. :shrug:

OT> u zadnjih deset godina najviše sam bio sretan kad je nagrada dodijeljena elfriede jelinek (koja je teška, genijalna, pretjerana, plus je ta nagrada bila jedan veliki FUCK YOU cijeloj ksenofobnoj austriji ^^ ) i vargas llosa (najbolji klasičar današnjice, kojeg sam uvijek više volio od marqueza).
kundera i roth je izgleda nikad neće dobiti. bilo bi fora da je d.f. wallace još živ, to bi bio provokativan, a dobar izbor, plus je amerikanac. no, ako kopam po grobovima, to znači da nekog favorita baš i nemam. ^^

ps
murakami je grozan. jedino što je gore od njega su ljudi koji ga obožavaju. :giljotina:
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2429442#p2429442]Popeye napisao:[/url]
ps
murakami je grozan. jedino što je gore od njega su ljudi koji ga obožavaju. :giljotina:
Što ste se vi ljudi toliko ostrvili na Murakamija?
Meni je on OK uprkos tome što je na momente previše pretenciozan. I kad kažem OK pod tim podrazumevam da on za mene apsolutno ne pripada grupi pisaca koja bi ikada bila razmtrana za Nobelovu nagradu. Za mene je on nešto što mi je zabavno i što čitam bez neke naročite potrebe da o pročitanom razmišljam. I za to što je - dobar je.
Korisnikov avatar
By Srklet
mene murakami nervira zbog pozicije koju je dobio u medijima i među čitateljskom publikom. on mi je kao coleho s više talenta plus prožet pop-kulturom, ali su mi njegovi romani (doduše, nisam imao živaca čitati išta više od 'sputnika' i 'norveške šume') strašno isprazni u svojem grčevitom nastojanju da uvijek budu profound. (a i miljenko jergović voli murakamija, to je još jedan minus :lol: )
By Ulix
Da, Koeljo sa više talenta. Tako ga i ja doživljavam. On je ono što bi Koeljo trebalo da bude, a ne može jer je šarlatan. Nije tu ništa duboko i mnogo pametno, ali je pristojno dobro napisano pa mogu da pređem preko sve te pretencioznosti.

(Preko Miljenka Jergovića kao pojave ne mogu da pređem, ali to je već druga priča.)
Korisnikov avatar
By Misfit
daleko je murakami od one skribo-sline koelja. haruki okej piše, ali definitivno nije veliki pisac, sigurno ne materijal za nobela. no, reakcije protiv njega vrlo često znaju da budu preterane. zbog hajpa, a i zbog prokletih hipstera.
By Ulix
Baš tako. :sudija:

Edit: s tim da ja zaista mislim da koeljoidna literatura, ako je dobro napisana, treba tako da izgleda. :D
Korisnikov avatar
By Misfit
nisam siguran... mislim da je koeljo toliko čitan ne uprkos, već baš zato što je tako katastrofalno loš. :lol:
By Ulix
To je tačno. Ja govorim o tome šta bi i kako u mojoj glavi trebalo da izgleda, a ne kako jeste. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
meni je ona bla. doduše, čitao sam samo 'zlatu bilježnicu' ili kak se ta knjiga već zove, zaboravio sam. od žena koje su dobile nobela lately, luda jelinek je bez premca. :fancyklap:
Propustiti da se nagradi vrhunski talenat ODMAH pogubna je po istoriju književnosti, ma kako Nobelov komitet funkcionisao. Sa te pozicije govorim.

Uostalom, stvarno nisam hteo da budem zloban, samo ironičan. Poštujem to što je Popaj objavio knjigu, većina nikada ne napiše ni sastav (kako valja), pa je već sam taj čin od značaja. Kakva je literarna vrednost ne mogu da sudim jerbo nisam čitao delo, ali se nadam da ga aktivizam neće sprečiti da nastavi da piše. Jer, aktivizmom mogu i mnogi drugi, ali pisanjem retko ko može da se bavi (kako valja).

Eto vidiš, nisam ni ja baš (ne)krunisana kraljica zla.
Korisnikov avatar
By Srklet
tvoj primjer dokazuje suprotno: svatko može pisati pizdarije i misliti da to nešto valja, te biti totalno nesposoban aktivist. are you any good at anything except blowing smoke up your own ass? :nerd:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2442488#p2442488]Popeye napisao:[/url]tvoj primjer dokazuje suprotno: svatko može pisati pizdarije i misliti da to nešto valja, te biti totalno nesposoban aktivist. are you any good at anything except blowing smoke up your own ass? :nerd:
Svakako. Nevolja je kada te pizdarije neko i objavi, kao ti, a još je veća nevolja kada to skoro niko ni ne primeti. A ja ne znam o kom aktivisti ti govoriš -- ja se aktivizmom ne bavim bar 5 godina. Kada sam se njime bavio ti u Beču nisi smeo ni da kupiš gej časopis.

Shvati već jednom -- devedesetih je bilo revolucionarno baviti se aktivizmom jer si tada zaista stavljao glavu u torbu. Danas je to uglavnom čist oportunizam, možda potreban zarad emacijapcije "LGBT zajednice", ali i dalje se, na kraju, slikaš sa Josipovićem i budeš njegova pink pudla koja se umiljato mazi dok ovaj rehabilituje Blajburg. Ružičasti domobrani su i dalje domobrani, premazivali se svim duginim bojama.
Jao, bre, nisi dostojan ni neprijatelj da mi budeš, toliko si dojadio vrteći istu priču...

Elem, da se vratimo temi književnosti i umetnosti. Javila mi se danas Biljana Kosmogina iz Portlanda gde izvodi, kao međunarodno priznata umetnica, svoj performans o 'pussy politics'. I kažem ja da se ganjam sa tobom po forumu, a ona kaže pa što, Duhaček je tako simpatičan itd. Eto kako jedna velika i poznata umetnica ipak ima srca za ovu marginalnu književnu pojavu. A samim tim što te je pomenula načinila je od njega za taj mali trenutak manjeg anonimusa. Pički hvala!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!