- 15 Nov 2011, 11:58
Meni je mnogo bio bitan Kunderin roman Život je drugdje. Pomogao mi je da lakše prebolim sebe i dao mi je neku vrstu samopouzdanja. Ne znam kako to da objasnim, ali misao i osećaj koji su mi se javili dok sam čitala ovaj roman i kada sam ga pročitala mogu da se sažmu u, nezgrapno formulisanu, sledeću rečenicu lepo je biti ja. I hvala mu na tome.
Laerem napisao: 'Unbearable lightness of being' mi je jedan od omiljenih filmova iz djetinjstva. Naucio me da osobe koje nisu monogamne nisu nuzno zle, i isprao svu propagandu Disneyevih bajki. U osnovi, emancipirao me u vezi mog tijela i moje seksualnosti mnogo prije nego sto sam uopce dotaknuo drugo ljudsko bice na taj nacin.Podstakao me ovaj deo posta na jednu novu temu. Interesuje me način na koji su neka vama bitna dela uticala na vas. Ne želim da ih nabrajate, već da navedete umetničko delo i napišete kako i zašto je uticalo na vas, kakav novi prozor vam se pojavio na zidu.
Meni je mnogo bio bitan Kunderin roman Život je drugdje. Pomogao mi je da lakše prebolim sebe i dao mi je neku vrstu samopouzdanja. Ne znam kako to da objasnim, ali misao i osećaj koji su mi se javili dok sam čitala ovaj roman i kada sam ga pročitala mogu da se sažmu u, nezgrapno formulisanu, sledeću rečenicu lepo je biti ja. I hvala mu na tome.