Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Omiljen pisac fantastike

Den Simons
5
14%
Dž.R.R. Tolkin
9
25%
J.K. Roling
2
6%
Teri Pračet
4
11%
Džordž Martin
5
14%
C.S. Luis
Nema glasova
0%
Adams Daglas
3
8%
Lewis Carroll
1
3%
Zoran Živković
Nema glasova
0%
Nema ga navedenog
7
19%
Korisnikov avatar
By Galadriel
Koji i zašto? :D
Ja sam odlepila na Den Simonsa, :isus: konkretno Pad Hiperiona. :wow:

I da, da li je neko čitao poslednju Martinovu, A Dance With Dragons? I vredi li? :)
By Kragi
Doris Lesing

zato sto sam mislio da me pravi ludim, ali sam posle skontao da pise SF.

:hvala:
Korisnikov avatar
By Galadriel
daj neki link sa sižeom za omiljenu ti knjigu :)
Korisnikov avatar
By Mage
Hiperion :love:

Glasam za Simonsa :D
Korisnikov avatar
By Laerem
Taj citav zanr je treš.

Ali ako bas moram, biram kucku Ayn Rand (Atlas Shrugged); nesto kao literarni Trijumf volje. Od pozitivaca svakako Huxleya prije Orwella.

Ne volim bas ni Pynchona, ni Vonnegut-a, Clarke-a jednostavno nisam imao volje dovrsiti, zadnje na sto sam nabasao je Cloud Atlas od Davida Mitchella; fun, ali je pun kliseja i u osnovi najbolji dijelovi nemaju veze s fantastikom.

Jedino sto mi se zaista cita, a da jos nisam imao priliku je Solaris od Stanislawa Lema.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Laerem

Taj citav zanr je treš.

Odmorna literatura. :kafa:

Od pozitivaca svakako Huxleya prije Orwella.

I Haksli I Orvel. :hekla:

Ne volim bas ni Pynchona, ni Vonnegut-a, Clarke-a jednostavno nisam imao volje dovrsiti, zadnje na sto sam nabasao je Cloud Atlas od Davida Mitchella; fun, ali je pun kliseja i u osnovi najbolji dijelovi nemaju veze s fantastikom.

Nisam čitala, sad i nemam želju...

Jedino sto mi se zaista cita, a da jos nisam imao priliku je Solaris od Stanislawa Lema.
Lame
Korisnikov avatar
By Srklet
ne volim fantasy.
inace, william gibson je dobar, najvise volim 'idoru'.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Malo je zajebano nuditi anketu, kada ima jako puno pisaca.

Od izabranih Adamsa. Duhovit je i jako pitak. :)

A i Zelaznijev stil pisanja volim.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Den Simons je odličan kad piše fantastiku, prilično tupav kad piše horore. Kompletna Hiperionska saga je fantastična, a ni Ilion i Olimp nisu ništa gori, mada nešto nisam zadovoljan krajem.

Brendon Sanderson je otkriće godine za mene. Pročitao sam Red Magle: Poslednje carsto. Dečko mi to kupio za rođendan, kako on kaže "tražio sam neki SF shit i dali mi ovo" :lol: Nije SF, više epska fantazija, ali nisam mogao da ispustim knjigu iz ruke, a nema nastavaka na žalost, tj. nisu prevedeni, tako da moram da sačekam da stignu iz Amerike originali da nastavim tamo gde sam stao. (linAk na sinopsis)

Pročitao sam i prve tri knjige o Majlsu Vorkosiganu, od Loiz Mekmaster Bižol (Krhotine časti, Barajar i Plaćenik) i mogu reći da su odlične, iako na momente naivne u rešavanju zapleta.

Čajna Mjevil, sa romanima "Stanica Perdido" i "Grad i grad" je takođe jako interesantan i po meni obavezna je lektira za ljubitelje fantastike.

Frank Herbert i njegov klasik, "Hronike Dine" je isto vredan pomena ovde.

Tolkin je genije (ume da održi pažnju čitaoca za razliku od neverovatno dosadnog Kiša), a nije loša ni Belgarijada od Dejvida Edingsa. Malorijada je na čekanju :)

@Laerem-trol
Slobodno čitaj Stanislava Lema, kreni od Solarisa, pa ukoliko ne budemo imali sreće da crkneš od dosade, nastavi sa Fijaskom od istog autora, to će da te dotuče garant. Mada, s obzirom na tvoju kulturološku koprofiliju možda i preživiš.

p.s.
Hejteri nek idu na temu o Danilu Kišu i njegovim glupostima :) Valjda će da se skupe 2 čoveka koja mogu o tome da diskutuju a da ne crknu od dosade;)
Korisnikov avatar
By Galadriel
Dakle, Sanderson mi je sledeći na listi za čitanje. :D
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja obozavam fantastiku!!!!

ne volim tolkina i ne smem da kazem ko mi je omiljeni autor :blush:
Korisnikov avatar
By Misfit
Od ovih nabrojanih, izdvojio bih Dena Simonsa. Prvenstveno njegov HIPERION i PAD HIPERIONA, nastavci su sranje, ali najviše zbog PESME BOGINJE KALI i ENTROPY'S BED AT MIDNIGHT.

Od ostalih:

Ursula LeGvin - LEVA RUKA TAME i ČOVEK PRAZNIH ŠAKA (The Dispossessed) su remek-dela.

Dž. G. Balard - njegova distopija je genijalna, najviše: THE DROWNED WORLD, CRASH i THE EMPIRE OF THE SUN.

Kurt Vonegat - to i vrapci na grani znaju: BREAKFAST OF CHAMPIONS, SLAUGHTERHOUSE 5, CAT'S CRADLE.

Naravno, klasični izbori kao što su Haksli, Orvel, Brem Stoker, E. A. Po, Žil Vern, H. Dž. Vels, R. L. Stivenson...

H. F. Lavkraft - da ne nabrajam sad njegove kratke priče. Retko se ko približio kosmičkom užasu kao on.

Embrouz Birs - obožavam njegovu mizantropiju.

Filip K. Dik - narkomanski, paraleni svetovi koji su maestralni. Poglavito: THE MAN IN THE HIGH CASTLE, FLOW MY TEARS, THE POLICEMAN SAID, THE THREE STIGMATA OF PALMER ELDRITCH, UBIK, SANJAJU LI ANDROIDI ELEKTRIČNE OVCE.

Klajv Barker - KNJIGE KRVI 1, 2, 3, nešto manje 4, 5, 6, su ostavile dubok uticaj na mene. Od ostalih horor pisaca: Popi Z. Brajt, Tomas Ligoti, ponešto Stivena Kinga, Aldžernon Blekvud, Remzi Kembel...

Vilijam Gibson - rodonačelnik kiberbanka: SPRAWL TRILOGY sa NEUROMANTOM, a tu može da se uglavi i Nil Stivenson sa SNOW CRASH.

Daglas Adams - AUTOSTOPERSKI VODIČ.

Rej Bredberi - FAHRENHEIT 451 i dosta njegovih kratkih priča.

Ričard Metison - najviše I AM LEGEND.

itd. itd. Ovo je što mi je trenutno palo na pamet. Nisam ubrajao magijski realizam i gomilu novih slipstrimičnih autora kao što su Pol Oster, Murakami, Kormak Makarti, Peljevin i družina. Takođe, nisam hteo da idem toliko daleko da ubrajam naslove kao što je MAJSTOR I MARGARITA pošto su oni poprilično specifični.

Ima tu dosta sranja (hey, it's a genre), ali reći da je sve treš je dosta nepromišljeno in my book.
Korisnikov avatar
By antibiotic
reci da je jedan citav zanr u knjizevnostu djubre je pretenciozno i glupo,
to sto u nekim delima postoje elementi fantastike ne znaci da ih sve skupa mozemo staviti u jednu kantu - za smece, in this case, bez obzira ko i kako pise.

namerno sam odabrao tolkina jer je tata fantastike, jer oni koji ga ne vole verovatno misle na filmove ili celu tu maniju oko njih, a ne na samog pisca.
kakav glupi taboo usudjivati se reci da volis tolkina, covek je bio genije, obozavam ga.
By Sixto
Jebem te u temu bez vise opcija za glasanje.

Tolkin i Martin.

Da li bi se mogao ovde podvesti i Filip Pulman?
Korisnikov avatar
By Waldorf
Glasala za Pratchetta iako mu je opus toliki da se svašta podvuče. Ali što se mene tiče, samo Tiffany Aching i Good Omens da je napisao, pa bih opet glasala za njega.
Da može za više od jednog da se glasa, definitivno bi Tolkien dobio još jedan glas jer jedan od onih koje čitam iznova i iznova.
U principu, čitam sve skoro čega se dohvatim iz ovog žanra, ali me ova dva gore uz to još i razgale.. svaki na svoj način.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Korvin i Sixto, navedite sve kojih nema kao Kiborg i Misfit. Poenta i jeste preporuka za nešto novo za čitanje... Što tajite? :)
By Sixto
Pa Pulmanova trilogija Njegova Mracna Tkanja nije bas i nova. Cak je i blokbaster sa Kidmanovom snimljen.
Korisnikov avatar
By Waldorf
Ta prva knjiga i jeste najbolja. U ostale dve krene pomalo i da tupi, naročito u 'The Subtle Knife'. Mada jesam uživala, jerbo obožavam ceo taj momenat paralelnih univerzuma i alternativnih realnosti, a i steampunk nije za baciti. :) ))
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Waldorf

Glasala za Pratchetta iako mu je opus toliki da se svašta podvuče. Ali što se mene tiče, samo Tiffany Aching i Good Omens da je napisao, pa bih opet glasala za njega.
Da može za više od jednog da se glasa, definitivno bi Tolkien dobio još jedan glas jer jedan od onih koje čitam iznova i iznova.
U principu, čitam sve skoro čega se dohvatim iz ovog žanra, ali me ova dva gore uz to još i razgale.. svaki na svoj način.
Ama bas isto ovako!
Korisnikov avatar
By Hys.
^^ :kiss:

Nego, Nil Gejmen, mada nije na listi, mi je jako srcu drag. Mislim da neka njegova dela mogu da spadnu svakako pod siri kisobran naziva fantastika, ne..
By filipkum
Filip Pulman - njegova mracna tkanja, inace sve ove pisce volim, dodao bih i Cajnu Mjevila (prelepo pise i prelepo izgleda)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!