Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Jedan od meni retko neomiljenih pisaca. Znači, kad me neko pita volim li ga, ja, jebiga, kažem da ga ne volim jer ga ne volim.

Ali taj čovek, ta žena, ta grupa autora, zavisno od toga u šta hoćete da verujete, mene samo sa vremena na vreme pocepa.
Vraćam se ,,Snoviđenju u noć ivanjsku'', ,,Buri'' i ,,Kako vam drago'', nekim delovima, naravno, jer ko će čitati to nekoliko puta, osim ,,Snoviđenja'' samo da bih se gotovo narkomanski uradila.
Što i sada činim.

Ustvari ne znam šta mi je namera, ovo opušteno može da bude i Šekspir fan klub, ali, eto, ja Šekspira ne volim i klanjam mu se.
Korisnikov avatar
By Waldorf
@Orlando
Duboko sam uverena (kao i uvek :D ), da bi ti se mišljenje makar ublažilo kada bi sve to u originilu čitala. Imamo mi neke ok prevode, ali, iskreno, i meni je bio smaranje kada sam morala na srpskom da ga čitam u srednjoj. Ja volim reči, igranje i punove, a što se toga tiče Šeksi rula. :kralj:

Mada, ima i ona stara da kad čuješ nekoga kako se naglas smeje gledajući Šekspira u prozorištu, sve su šanse da je profesor/student engleskog. Sve mi se čini da je istina. :giggle:
By LeDeNa_
Što god bio vaš životni posao, obavljajte ga toliko dobro, da ga niko ne bi mogao obaviti bolje. Ako vam zapadne posao čistača, čistite ulice kao što je Mikelanđelo slikao, kao što je Šekspir pisao poeziju, kao što je Betoven komponovao. Čistite ulice toliko dobro da će svi stanovnici neba i Zemlje reći:"Ovde je živeo izuzetan čistač ulica."

-Martin Luter King-
By LeDeNa_
I da ne zaboravim...

"Pakao je prazan. Svi Đavoli su ovde."

Viljem Šekspir, "Bura".
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja sam se kidala dok nisam bukvalno iskrivila svest tako da ga razumem....svi radovi na faksu su mi bili o njemu ne bih li konacno naucila...njega....a onda su dosli soneti na red...i sve se slozilo!...a onda je Julie Taymore napravila 'Titusa'....i sada je sve ok...

i dalje ne volim 'Hamleta'

i dalje ne volim Sekspira...i dalje me nervira 'Viljem' umesto 'Vilijam'....i dalje sve...ali sada mi je jasno...on jeste genije...
Korisnikov avatar
By svejedno
ja ga obozavam.

..

SONNET 130

My mistress' eyes are nothing like the sun;
Coral is far more red than her lips' red;
If snow be white, why then her breasts are dun;
If hairs be wires, black wires grow on her head.
I have seen roses damask'd, red and white,
But no such roses see I in her cheeks;
And in some perfumes is there more delight
Than in the breath that from my mistress reeks.
I love to hear her speak, yet well I know
That music hath a far more pleasing sound;
I grant I never saw a goddess go;
My mistress, when she walks, treads on the ground:
And yet, by heaven, I think my love as rare
As any she belied with false compare.
Korisnikov avatar
By Waldorf
Originally posted by hlaefdige
i dalje me nervira 'Viljem' umesto 'Vilijam'....
Jaooooo.. Moram da offtopicujem zbog jbnog pet peevea. Ko, KO je kreten koji je prvi to ime transkribovao? Majmun! :prst:

Mada, s druge mislim da je psiholozima najteže. Oni ima maju Viljema Džemsa. :lood:
Korisnikov avatar
By walt333
Volim ga ali na neki komplikovan način.

Mislim da ga nije teško voleti jer ga ima svuda, ali ga nije teško ni ne voleti iz istog razloga.

Originally posted by Orlando the Lady

ja Šekspira ne volim i klanjam mu se.
Ovo moram da lajkujem. :up: Lepo zvuči.
By Ulix
Ne klanjam mu se jer nije Danilo Kiš, pa da mu se klanjam.

Ali ga volim, posebno Kralja Lira i Makbet, Tit Andronik (i film koji je Hlaefdige pomenula!) i Otelo. :sudija:
By Sixto
Fantastican za spavanje kad imas problema sa dnevno-nocnim ciklusom.
Korisnikov avatar
By nsc
tubi il' ne tubi, ja sam ga oduvek voleo, i na papiru, i u pozoristu, i na filmu
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Waldorf
i dalje me nervira 'Viljem' umesto 'Vilijam'....
Jaooooo.. Moram da offtopicujem zbog jbnog pet peevea. Ko, KO je kreten koji je prvi to ime transkribovao? Majmun! :prst:

Mada, s druge mislim da je psiholozima najteže. Oni ima maju Viljema Džemsa. :lood:
To je ocigledno neko ko je istovremeno prevodio i cugao viljemovku.
On topic: Steta sto je rodjen tad kad je rodjen. Da je rodjen kad nije rodjen bio bi odlican pisac komedija.
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by smaug

On topic: Steta sto je rodjen tad kad je rodjen. Da je rodjen kad nije rodjen bio bi odlican pisac komedija.
ali, ali... on i jeste bio pisac komedija. :O i to odličnih. između ostalog.

bilo bi zanimljivo videti ga, npr, ako scenaristu nekog sitkoma. :D
Korisnikov avatar
By Misfit
kad već pomenuste ekranizacije i adaptacije, tu tek pođe vodica na usta: Makbet od Polanskog, Ran od Kurosave, segment u Sendmenu po Snu letnje noći, Kiss me Kate...

jedna od omiljenih mi je po Buri koju je uradio Piter Grinavej - Prospero's Books - ima sjajna scena sa Kalibanom na početku, ali ne mogu da je nađem na Jutjubetu.

inače, apsolutna preporuka za Fortinbras od Lee Blessinga! u pitanju je adaptacija Hamleta, tj. nezvaničan sikvel te drame koji se nastavlja odmah pošto su svi pocrkali. Fortinbras dolazi u Elsinor i zatiče ih sve mrtve, ali njihovi duhovi se ubrzo pojavljuju, potpuno promenjeni, i razmišljaju o tome gde su sve pogrešili - mada je cela drama zapravo delom i parodija na to thinking in hindsight. veoma urnebesno, savremeni humor u hamletovskom setingu i sa hamletovskim likovima. :D
Korisnikov avatar
By Zibro
sekspir smekspir ... sve je to meni lanjsko cvece :balerina:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by svejedno

ja ga obozavam.

Nezamenljiv.

"Ah, Bože moj; ja bih se mogao zatvoriti u orahovu
ljusku, pa se ipak smatrati kraljem beskrajnog svemira, samo kad ne bih imao ružnih snova."
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Dzelajza Rouz

Zmaju, je l' ovo šekspirovski pun ili malapropizam? :lol:
:D

A kako se tebi cini? :smug:
(Kao alegorija na obali Nila...? No.)

I (drugima) objasnjenje: Da je ovaj cugo nesto drugo (na primer - vilijemovku), nesrecni Sekspir bi bolje prosao pa se sad ovi 'Englezi' odje ne bi bunili.
(Odsustvo slova Š je u ovom slucaju sasvim spontano namerno smisljeno.)
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Orlando the Lady

A Keneta Branu ne mogu da gledam ocima. :indijanac:
meni je najveći propust Britanaca, IKAD, što njega toliko forsiraju u tim filmovima :indijanac:

inače, volim Šekspira, nekako čudno...ali da, volim ga.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja najvise volim na planeti kada Crni Guja sretne Sekspira u proslosti i prebije ga "u ime svih studenata koji godinama pokusavaju da nadju bar jednu smesnu rec u komadu 'San Letnje Noci', a i zbog Keneta Brane"...pa ga Sekspir pita "Ko je Kenet Brana?"....na sta ovaj odgovori "Reci cu mu da si to rekao!"
Korisnikov avatar
By smaug

ja najvise volim na planeti kada Crni Guja sretne Sekspira u proslosti i prebije ga "u ime svih studenata koji godinama pokusavaju da nadju bar jednu smesnu rec u komadu 'San Letnje Noci', a i zbog Keneta Brane"...pa ga Sekspir pita "Ko je Kenet Brana?"....na sta ovaj odgovori "Reci cu mu da si to rekao!"
A ovo:

''
Korisnikov avatar
By hlaefdige
dadadadadadada!

ali....smaug.....I'll tell him you said that....:D
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz

Damn, you're right... Fali kontekst da bi bio malapropizam.

Nego, ja sam i dalje za viljAmovku. ;)

A sinoć sam, potaknuta temom, iščeprkala Henrija IV, i to Alexander text za BBC TV Šekspira. :)
Korisnikov avatar
By Waldorf
Nemo'te tako bwe. :( Dobar je on kad se laća Šekspira. Jes da ga se malko suviše laća, al' ajd' sad.
A što se Rowana i Billa tiče, evo još jednog klasika. :roflmao:

''
Korisnikov avatar
By smaug

Damn, you're right... Fali kontekst da bi bio malapropizam.

Nego, ja sam i dalje za viljAmovku. ;)

A sinoć sam, potaknuta temom, iščeprkala Henrija IV, i to Alexander text za BBC TV Šekspira. :)
Nije problem u a i e nego u lj. Te ne mozemo da cugamo ni viljEmovku ni viljAmovku jer oce ove prevodilice da malo bilju.
Citam i mislim kako si potaknuta temom isceprkala neku kruskovacu i unakazila se...
Kad ono...pih...

P.S Potaknuta temom mislim da mi je bilo koja kruskovaca followed by (quite literally) nekom rakijom od dunje najmiliji otrov posle pive.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz

Nije problem u a i e nego u lj. Te ne mozemo da cugamo ni viljEmovku ni viljAmovku jer oce ove prevodilice da malo bilju.
Citam i mislim kako si potaknuta temom isceprkala neku kruskovacu i unakazila se...
Kad ono...pih...
:smeh: :up:

Jok ja. Sad sam isključivo na čajevima... doduše, ne onim koje Englezi piju.

Od rakija, samo etimoglogovača dolazi u obzir. :sigh:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!