Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Čini mi se da nije pokretan topik o liku i delu Brusa LaBrusa - osim par zasebnih tema i postova o nekom njegovom filmu - što je grehota.

Kontam da dosta ljudi ne može da svari njegove filmove, posmatrajući ih kao čist šok radi šoka, i to je u redu, ali čovek je bez ikakve sumnje pružio jednu drugačiju viziju u moru gay-themed filmova koji su ogrezli u repetitivnost, eksploataciju, promociju pozitivne slike gej ljudi, srljajući u žanr feel-good, self-help filmova. Ovde je koristan Brusov citat iz intervjua koji je dao za GayEcho: Tokom osamdesetih moja prijateljica lezbejka i ja smo bili okrenuti punku jer smo primetili da gej pokret postaje buržujski i veoma, veoma dosadan. Danas, u zapadnim zemljama to je gore nego što smo mogli da zamislimo jer se gej pokret bori da uđe u dve najkonzervativnije institucije: brak i vojsku.

Malopre sam pogledao njegov najnoviji film L.A. ZOMBIE HARDCORE. Dok mi se čini da je slabiji od njegovih ostalih filmova, još nisam siguran šta da mislim o ovom ostvarenju, barem ne pre no što mi se slegnu utisci. U međuvremenu, evo neke moje rang liste Brusovih filmova:

1. OTTO; OR, UP WITH DEAD PEOPLE. Definitivno njegov najbolji film do sada. Da ne bih ja sada tupio bez prestanka, evo linka ka odličnom prikazu koji je, čini mi se, već neko postavljao na forumu: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7131

Slika

2. THE RASPBERRY REICH / THE REVOLUTION IS MY BOYFRIEND.

Slika

3. HUSTLER WHITE.

Slika

4. SKIN GANG.

Slika

Zanimljivo je da mu je polazište uvek konvencionalno, sa strogo utvrđenim pravilima i vrednostima (zombi pod-žanr horor filma, terorizam, socijalizam, prostitucija, neo-nacizam) koje potom podriva, nekad manje, a nekad više uspešno. Voleo bih da čujem vaše mišljenje, pa da prodiskutujemo o određenim filmovima, ili o njegovom stvaralaštvu uopšte i šta to znači za gej zajednicu i gej ljude, a verujem da ima i širi značaj. :)
By Orion
Meni se ni 'Otto' ni 'The Raspberry Reich' nisu svideli.
Skidam kapu što pokušava da beži od stereotipnih gay themed filmova al' ne prija mi način na koji to radi tj. rezultat.
Ne znam da li je to lošeg izbora glumaca, niskog budžeta (mada realno kad je reč o gay themed filmovima to je skoro pa neko nepisano pravilo) ili tematika koje obrađuje.
Više volim Gregg Araki-a.
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Orion
ne prija mi način na koji to radi tj. rezultat.
imho, upravo na neprijatnost i cilja svojom estetikom.

ali Araki mi je, od ove dvojice, naravno draži. :) mada, Brus i on koriste skroz različite pristupe i teme, iako obojica odudaraju od stereotipa.
By Hans
Čuo sam za Ottoa ali ga nisam gledao. Skin Gang skidam upravo, a potom ću i Ottoa. Interesantno mi je. Znam za režisera od ranije ali nisam preterano into him. :sesir: Mea culpa.
By Hans
Well, u zagradi ispred piše Cazzo Film. Sapienti sat. :lol:
Korisnikov avatar
By blenta
gledao otto
'nako
nije me spec fascinirao
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Orion

Skidam kapu što pokušava da beži od stereotipnih gay themed filmova al' ne prija mi način na koji to radi tj. rezultat.
Ne bih rekao da se njegov ceo umetnicki opus svodi na pokusaje bezanja od spomenutih stereotipa i kovencionalnih sranja, vec on prosto radi ono sto radi.

Jedini njegov film koji sam odgledao je No Skin Off My Ass koji je nesto drugaciji
i verovatno jos tezi za gledanje od ovih navedenih :)

Elem, odavno sam prestao da gledam "gay filmove" zbog istih razloga koje je the misfit gore naveo.
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Drakche

Jedini njegov film koji sam odgledao je No Skin Off My Ass koji je nesto drugaciji
možeš li da elaboriraš zašto je drugačiji i teži? već duže vreme planiram da pogledam ovo. kurt kobejn je navodno rekao da mu je to omiljeni film. :lol:
By Ulix
Originally posted by The Misfit

možeš li da elaboriraš zašto je drugačiji i teži? već duže vreme planiram da pogledam ovo. kurt kobejn je navodno rekao da mu je to omiljeni film. :lol:
Naravno da ne bi mogao da elaborira ništa, kad je to jedini njegov film koji je gledao, pa nema sa čim da poredi. I to ga ne sprečava da donosi zaključke o celokupnom nečijem opusu.
Korisnikov avatar
By Misfit
Ih, kao da je ikada bilo potrebno da zapravo pogledaš i pročitaš ono što kritikuješ. Ne treba, ipak, preterivati i biti fanatik. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
odgledao sam nekih pet-šest labruceovih filmova. nisu nesto kao filmovi, ali su definitivno zanimljivi u ideoloskom smislu, pa cak i kao svjevrsna propaganda/manifesti.

'raspberry reich' je u tom smislu naravno najjaci.

drago mi je sto labruce postoji, ali mi nije drago sto bi on trebao biti putokaz za nekakvo drukcije, raznolikije, transgresivnije sagledavanje pederluka, jer on nema umjetnicki kapacitet ni cocteaua, ni pasolinija, ni fassbindera, (a od zivih) ni almodovara, ni arakija, ni weerasthakula. labruceov ikonoklazam je jeftin i lose izveden (npr. usporediti fassbinderov 'querelle'), dobroj prici se nikad nije priblizio, gluma u tim filmovima je amaterska (sto bi, jel kao, trebala i biti poanta, ali nije aksiom da naturscici moraju lose glumiti; vidi: werner herzog, emir kusturica itd.), rezija je u najboljem slucaju prosjecna.
naravno, ideje su itekako zanimljive, and ideas are bulletproof. no, opet, nije ni tu labruce posebno opasan, on zapravo prica radikalizam sedamdesetih, sto se danas cini jako wow, a istovremeno je i mainstream. jedan heteroseksualni provokator poput paula verhoevena je mnogo vise cutting edge bio davnih dana (vidi: spetters, u kojem tip skuzi da je peder nakon sto ga grupno siluju :D ), nego sto je labruce danas.

tragedija danasnjeg filma koji rade pederi i koji je, na neki nacin, pederski jest njegova vecinska umjetnicka irelevantnost (siguran sam da ovdje ima mnogo onih koje su odusevili filmovi such as 'shelter' ili 'latter days' ali to je najgori klisejizirani treš, ponekad s tragovima homofobije), preuzimanje najljigavijih hetero-obrazaca (pa imamo romanticne komedije poput 'is it just me' i slicne gadarije), izostanak transgresije i stancanje gay filmića za zapadnjacku gay publiku, koja je dobrim dijelom potonula u idiotizam vjecnog clubbinga ili sretnog braka u suburbiji.

u takvoj situaciji se labruce cini mnogo vaznijim nego sto bi objektivno trebao biti, narocito kada ga se stavi u neke od velikana koje spomenuh. ali, bolje da ga ima nego da ga nema.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Ulix
Originally posted by The Misfit

Naravno da ne bi mogao da elaborira ništa, kad je to jedini njegov film koji je gledao, pa nema sa čim da poredi. I to ga ne sprečava da donosi zaključke o celokupnom nečijem opusu.
:doh:
I might have been wrong, you know, sto ne znaci da moras ovako da se poseravash na mene, Ulixe, iz ko zna kog razloga.
:seronjo:

ot:
Elem, nisam odgledao ostale filmove, vec samo odlomke i samo na osnovu toga sam zakljucio da je 'no skin' drugaciji jer je: nesto stariji od svih gore navedenih zajedno, radjen naizgled drugacijom tehnologijom, drugacija je i estetika, prica je skoro u potpunosti 'narativna', - akteri su nekako pasivniji u svojim rolama nego sto je to slucaj u nj kasnijim filmovima.

a to sto je verovatno tezi za gledanje odnosi se na gleodaoca kome su np. skin gang i hustler white bili "onako" do dosadnjikavi, odnosno nema poseban odnos prema 'umetnickom' filmu.

Ne donosim zakljucke ni o cijem umetnickom opusu, vec u gornjem postu (sa citiranom orionovom recenicom) kazem da
neko - ne svira heavy metal, samo zato sto pokusava da pobegne od svih ostalih koji furaju hip-hop, nego zato sto voli heavy metal. :hvala:
Korisnikov avatar
By Misfit
Originally posted by Popeye

drago mi je sto labruce postoji, ali mi nije drago sto bi on trebao biti putokaz za nekakvo drukcije, raznolikije, transgresivnije sagledavanje pederluka, jer on nema umjetnicki kapacitet ni cocteaua, ni pasolinija, ni fassbindera, (a od zivih) ni almodovara, ni arakija, ni weerasthakula.
Popaje, slažem se u potpunosti sa tobom. Brus prosto nije na tom nivou u poređenju sa autorima koje si pobrojao, a dodao bih tu još i Jarmana, Warhola i Morrisseya, Metzgera, Watersa, Van Santa, Todda Haynesa, Kalina (Swoon), Riggsa (Tongues Untied), Livingston (Paris Is Burning), Condona, votahel, i gej autori Murnau i James Whale su doprineli (if we stretch it a bit) svojim sentimentom, više na simboličkom planu. Učeniji ljudi od mene će sigurno primetiti da sam dosta bitnih autora izostavio. Svako od njih je uradio nešto novo i napravio trag u gej kinematografiji, a talentovaniji među njima su za isti groš uspeli i da se iskobeljaju iz gej obora, tj. da budu relevantni i na širem planu - kao npr. Pasolini, Fassbinder, Waters, Jarman, itd.

labruceov ikonoklazam je jeftin i lose izveden (npr. usporediti fassbinderov 'querelle'), dobroj prici se nikad nije priblizio, gluma u tim filmovima je amaterska (sto bi, jel kao, trebala i biti poanta, ali nije aksiom da naturscici moraju lose glumiti; vidi: werner herzog, emir kusturica itd.), rezija je u najboljem slucaju prosjecna.
naravno, ideje su itekako zanimljive, and ideas are bulletproof. no, opet, nije ni tu labruce posebno opasan, on zapravo prica radikalizam sedamdesetih, sto se danas cini jako wow, a istovremeno je i mainstream. jedan heteroseksualni provokator poput paula verhoevena je mnogo vise cutting edge bio davnih dana (vidi: spetters, u kojem tip skuzi da je peder nakon sto ga grupno siluju :D ), nego sto je labruce danas.
Dosta od ovoga što si mu zamerio on zapravo svesno primenjuje. Iako na sadržajnom nivou deluje osiromašeno, u smislu da nema klasične naracije i "dobre priče", on više komunicira na nivou forme: mešanjem i razaranjem različitih žanrova i putem svog specifičnog audio-vizuelnog pečata. Čak se i tim idejama koje koristi često podsmeva. Čemu sve to? Pa, on nam jednostavno daje jednu svoju rastrojenu viziju sveta, a nama to može ili ne mora da se svidi. Kao što sam rekao, Otto je njegov najbolji i najzreliji film, i dok su ostali filmovi manje ili više uspešni pokušaji, ovde je uspeo da prenese sav taj nihilizam i anarhiju na jedan, paradoksalno, pozitivan način.

A jeste istina da heteroseksualni provokatori znaju da budu više cutting edge, kao npr. Friedkin sa filmom Cruising koji je nažalost bio dočekan na nož od strane dušebrižnika, jer im je poremetio propagandu idealizovane slike gej ljudi.

tragedija danasnjeg filma koji rade pederi i koji je, na neki nacin, pederski jest njegova vecinska umjetnicka irelevantnost (siguran sam da ovdje ima mnogo onih koje su odusevili filmovi such as 'shelter' ili 'latter days' ali to je najgori klisejizirani treš, ponekad s tragovima homofobije), preuzimanje najljigavijih hetero-obrazaca (pa imamo romanticne komedije poput 'is it just me' i slicne gadarije), izostanak transgresije i stancanje gay filmića za zapadnjacku gay publiku, koja je dobrim dijelom potonula u idiotizam vjecnog clubbinga ili sretnog braka u suburbiji.
Slažem se. I tako će biti sve dok gej autori budu opterećeni svojom datošću, odnosno gejošću. :D Iz istog razloga kao što feminizam i marksizam daju jednu parcijalnu i jednostranu sliku književnosti. A u tome ih dosta ometa borba za ljudska prava i jednakost, pa se umesto umetnosti bave angažovanošću i promocijom, a mnogi prostom eksploatacijom. Umetnost ne trpi jednoobraznost.
Korisnikov avatar
By Srklet
naravno, ne treba nikad zaboraviti da su marksisticko i feministicko "čitanje" knjizevnosti odgovor na jednostranost koja im je prethodila.

inace, meni je ok da umjetnici budu optereceni cim god zele, opterecenost uopce ne mora biti negativna stvar, ali je problem ako opterecenost radja konvencionalnost i povrsnost. konkretno, nije problem sto gej autor zeli rezirati film gej tematike, nego je problem sto ce to najvjerojatnije biti prica o njegovom fakin coming outu i kako je njegov tata crnogorac na to reagirao (svjezi primjer je film 'saša'). :roll: ono, koga vise briga?! :roll:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!