Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Dakle...
Mali Princ...
Knjiga za decu...Da, mozda...Zbog njegovih crteza i jednostavnog jezika
Ali,
svi koji su je procitali znaju da je mnogo mnogo dublja nego sto se cini...

Pored Prusta, knjiga koja se na katedri za francuski jezik najvishe izucava i studira...

Da li volite ovu knjigu?

Vashi komentari
utisci
i slobodno
omiljeni citati

Slika

Slika
By ~ Le Saint X ~
Ja znam tri poglavlja Malog Princa napamet
(to smo morali za ispit da znamo)

i...

Ovo je moja omiljena recenica iz cele knjige

Slika
Korisnikov avatar
By horus.
jao, tema ti je divna! :hyper:

ovo je jedina knjiga koju sam citao vise od 3x... :love: :love: :love:
Korisnikov avatar
By starky
obozavam...evo mog omiljenog dela... :D

XXI poglavlje

Tada se pojavi lisica:
-Dobar dan, rece lisica.
-Dobar dan, uctivo odgovori mali princ koji se okrete, ali ne vide nista.
-Evo me ovde, rece jedan glas, pod jabukom...
-Ko si ti? upita mali princ. Vrlo si lepa...
-Ja sam lisica, rece lisica.
-Hodi da se igramo, predlozi joj mali princ. Tako sam tuzan...
-Ne mogu da se ugram sa tobom, rece lisica. Nisam pripitomljena.
-Ah! izvini, rece mali princ.
A onda razmislivsi dodade:
-Sta to znaci "pripitomiti"?
-Ti nisi odavde, rece lisica, sta trazis?
-Trazim ljude rece mali princ. Sta znaci to pripitomiti.
-Ljudi imaju puske, rece lisica, i oni love. To je prilicno nezgodno! Ali oni gaje i kokosi. Po tome su zanimljivi. Trazis li kokosi?
-Ne, rece mali princ. Trazim prijatelje. Sta znaci to "pripitomiti"?
-To je nesto sto se davno zaboravilo, rece lisica. To znaci "stvoriti veze..."
-Stvoriti veze?
-Naravno, rece lisica. Ti si za mene samo mali decak slican stotinama hiljada drugih drugih decaka. I ti mi nisi potreban. A ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slicna stotinama hiljada lisica. Ali, ako me pripitomis bicemo potrebni jedno drugom. Ti ces za mene biti jedini na svetu. Ja cu za tebe biti jedina na svetu...
-Pocinjem da shvatam, rece mali princ. Postoji jedna ruza.... mislim da me je pripitomila...
-To je moguce, rece lisica. Cega sve nema na Zemlji...
-Ah! to nije na Zemlji rece mali princ.
Lisica je izgledala vrlo radoznala:
-Na nekoj drugoj planeti?
-Da.
-Ima li lovaca na toj planeti?
-Ne.
-Gle, pa to je zanimljivo! A kokosi?
-Ne.
-Nista nije savrseno, uzdahnu lisica.
Ali lisica se ponovo vrati na svoju misao:
-Moj zivot je jednolik. Ja lovim kokosi, ljudi love mene. Sve kokosi su slicne, i svi ljudi su slicni. Meni je, dakle, pomalo dosadno. Ali, ako me ti pripitomis, moj zivot ce biti kao obasjan suncem. Upoznacu bat koraka koji ce biti drukciji od svih ostalih. Drugi koraci me teraju pod zemlju. Tvoj ce me kao muzika pozivati da izadjem iz rupe. A zatim pogledaj! Vidis li tamo dole, polja puna zita? Ja ne jedem hleb. Za mene zito ne predstavlja nista. Zitna polja ne podsecaju me ni na sta. A to je zalosno! Ali ti imas kosu boje zlata. Bice divno kada me pripitomis! Zito, koje je pozlaceno, podsecace me na tebe. I ja cu voleti sum vetra u zitu...
Lisica ucuta i dugo gledase malog princa:
-Molim te... pripitomi me, rece ona.
-Vrle rado, rece mali princ, ali nemam mnogo vremena. Treba da pronadem prijatelje i da se upoznam s mnogim stvarima.
-Covek poznaje samo one stvari koje pripitomi, rece lisica. Ljudi nemaju vise vremena da bilo sta upoznaju. Oni kupuju gotove stvari kod trgovaca. A kako nema trgovaca koji prodaju prijatelje, ljudi vise nemaju prijatelja. Ako hoces prijatelja, pripitomi me!
-Sta treba da radim? upita mali princ.
-Treba da si veoma strpljiv, odgovori lisica. Najpre ces sesti malo dalje od mene, eto tako, na travu. Gledacu te krajickom oka, a ti neces nista govoriti. Govor je izvor nesporazuma. Ali, svakog dana, sesces malo blize....
Sutradan mali princ ponovo dodje.
-Bilo bi bolje da si dosao u isto vreme, rece lisica. Ako dolazis, na primer, u cetiri sata popodne, ja cu biti srecna vec od tri sata.
Ukoliko vreme bude odmicalo, bicu sve srecnija. U cetiri sata bicu uzbudjena i uznemirena; upoznacu cenu srece! Ali ako budes dolazio kad ti padne na pamet, nikada necu znati za koji cas da spemim svoje srce... Potrebni su citavi obredi za to.
-Sta je to obred? upita mali princ.
-I to je nesto sto se davno zaboravilo, rece lisica. To je ono sto cini da se jedan dan razlikuje od drugog, jedan cas od drugih casova. Kod mojih lovaca, na primer postoji jedan obred. Oni cetvrtkom igraju sa seoskim devojkama. Cetvrtak je, dakle, divan dan! Idem u setnju cak do vinograda. Kad bi lovci igrali kad im padne na pamet, svi bi dani licili jedan na drugi, i ja ne bih uopste imala odmora.
Tako mali princ pripitomi lisicu. A kad se dan rastanka priblizi:
-Ah! rece lisica... Plakacu.
-Sama si kriva, rece mali princ, nisam ti zeleo nikakva zla, ali ti si htela da te pripitomim.
-Naravno, rece lisica.
-Ali ti ces plakati, rece mali princ.
-Naravno, rece lisica.
-Znaci, time nista ne dobijas!
-Dobijam, rece lisica, zbog boje zita...itd.
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by starky
Ako dolazis, na primer, u cetiri sata popodne, ja cu biti srecna vec od tri sata.
Ukoliko vreme bude odmicalo, bicu sve srecnija. U cetiri sata bicu uzbudjena i uznemirena; upoznacu cenu srece! Ali ako budes dolazio kad ti padne na pamet, nikada necu znati za koji cas da spemim svoje srce...
:love: :love: :love:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by starky

-Ne mogu da se ugram sa tobom, rece lisica. Nisam pripitomljena.
-Ah! izvini, rece mali princ.
A onda razmislivsi dodade:
-Sta to znaci "pripitomiti"?
...Ti si za mene samo mali decak slican stotinama hiljada drugih drugih decaka. I ti mi nisi potreban. A ni ja tebi nisam potrebna. Ja sam za tebe samo lisica slicna stotinama hiljada lisica. Ali, ako me pripitomis bicemo potrebni jedno drugom. Ti ces za mene biti jedini na svetu. Ja cu za tebe biti jedina na svetu...
-Pocinjem da shvatam, rece mali princ. Postoji jedna ruza.... mislim da me je pripitomila...
-To je moguce,
:love:

Slika
By alexandermagic
Tako malo komentara... Zato što je temu otvorio B.U. ili...? :cookie:

OnT:
Originally posted by B.U.
Vashi komentari
utisci
Ne smatram da se radi o knjizi za djecu, bez obzira što su životne istine u njoj vrlo jednostavno sročene, jer su iste u tom uzrastu njima nerazumljive ( pa bi im je trebalo dati da je pročitaju opet, recimo u srednjoj školi), a odraslima može biti poprilično banalna sa svojim prejednostavnim alegorijama.
Da ne bi ispalo da ti kvarim temu :D :

...
omiljeni citati
...

IX
...

"If they are well cleaned out, volcanoes burn slowly and steadily, without any eruptions. Volcanic eruptions are like fires in a chimney."
...

XVII

...

"Oh! I understand you very well." said the little prince. "But why do you always speak in riddles?"
"I solve them all"
said the snake.

:)
Korisnikov avatar
By Dzi
Kad čovek želi da bude duhovit, dešava se da malčice slaže. isam bio sasvim pošten kad sam vam govorio o fenjerdžijama. Mogao bih da stvorim pogrešan utisak o našoj planeti kod onih koji je ne poznaju.Ljudi zauzimaju vrlo malo mesta na Zemlji. Kad bi dve milijarde stanovnika koji naseljavaju Zemlju stajali malo stisnuti kao na nekom zboru, lako bi se mogli smestiti na trg dvadeset milja dug i dvadeset milja širok. Čovečanstvo bi semoglo zbiti na najmanje ostrvce u Tihom okeanu.

Odrasle osobe neće vam naravno verovati. One zamišljaju da zauzimaju mnogo mesta. Smatraju sebe važnim kao baobabi. Preporučite im neka računaju. One obožavaju brojeve: to će im se dopasti. Ali ne gubite vreme na taj dosadni zadatak. Nema smisla. Imajte poverenja u mene.

:trep:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
http://www.infodivision.net/mp/
(ako obratite paznju videcete poglavlja duginih boja)

Dobar dan, reče lisica.

Dobar dan, učtivo odgovori mali princ koji se okrete, ali ne vide ništa.

Evo me ovde, reče jedan glas, pod jabukom.

Ko si ti? upita mali princ. Vrlo si lepa...

Ja sam lisica, reče lisica.

Hodi da se igramo, predloži joj mali princ. – Tako sam tužan...

Ne mogu da se igram s tobom, reče lisica. Nisam pripitomljena.

Ah! izvini, reče mali princ.

A onda, razmislivši, dodade:

Šta znači to »pripitomljena«?

Ti nisi odavde, reče lisica, šta tražiš?

Tražim ljude, reče mali princ. Šta znači to »pripitomiti«?

Ljudi imaju puške, reče lisica, i oni love. To je prilično nezgodno! Ali oni gaje i kokoši. Po tome su zanimljiivi. Tražiš li kokoši?

Ne, reče mali princ. Tražim prijatelje. Šta znači to »pripitomiti«?

To je nešto što se davno zaboravilo, reče lisica. To znači »stvoriti veze«...
Korisnikov avatar
By jukie
Kad mi je bilo sest godina, video sam jednom prilikom velicanstvenu sliku u nekoj knjizi o prasumi koja se zvala "Istinite price". Slika je predstavljala zmijskog cara kako guta neku zver. Evo toga crteza.
Slika

U knjizi je pisalo "Zmijski car guta svoju zrtvu celu, ne zvacuci je. Posle toga nije u stanju da se krece i spava sest meseci dok je ne svari".
Mnogo sam tada razmisljao o pustolovinama u prasumi i uspeo sam da olovkom u boji nacrtam svoj prvi crtez. Moj crtez broj 1. Izgledao je ovako:
Slika

Pokazivao sam svoje remek-delo odraslim osobama i pitao ih da li se plase moga crteza.
One su mi odgovarale: "Zasto bi smo se plasili jednog sesira?"
Moj crtez nije predstavljao sesir. On je predstavljao zmijskog cara koji je progutao slona. Nacrtao sam tada zmijskog cara iznutra, kako bi odrasle osobe mogle da shvate. Njima su uvek potrebna objasnjenja. Moj crtez broj 2 izgledao je ovako:
Slika

Odrasli su me savetovali da se ostavim crtanja zmijskog cara spolja i iznutra i da se pozabazim geografijom, istorijom, racunom i gramatikom. I tako sam u sestoj godini napustio sjajnu slikarsku buducnost. Bio sam obeshrabren neuspehom svoga crteza broj 1 i svog crteza broj 2. Odrasle osobe nikada nista ne shvataju same, a decu zamara da ima stalno daju objasnjenja.
Morao sam, dakle, da izaberem neki drugi poziv i naucio sam da upravljam avionom. Leteo sam svuda pomalo. A geografija mi je, to je tacno, mnogo koristila. Umeo sam na prvi pogled da razlikujem Kinu od Arizone. A to je vrlo korisno ako covek zaluta nocu.
Tako sam, tokom zivota, cesto dolazio u dodir sa mnostvom ozbiljnih ljudi. Dugo sam ziveo medu odraslima. Video sam ih sasvim izbliza. To nije mnogo popravilo moje misljenje o njima.
Kada bih sreo nekoga od njih ko bi mi izgledao malo bistriji, iskusavao sam ga svojim crtezom broj 1, koji sam stalno cuvao. Zeleo sam da saznam da li on zaista shvata. Ali on bi mi uvek odgovarao: "To je sesir". Tada mu ne bih pricao ni o zmijskom caru, ni o prasumi, ni o zvezdama. Spustio bih se do njega. Govorio bih mu o bridzu, o golfu, o politici i o masnama. I odrasla osoba bi bila veoma zadovoljna sto se upoznala sa tako razboritim covekom.
Korisnikov avatar
By jukie
Hvala, hvala.
Inače, meni se kod knjige Mali Princ ne sviđa način na koji je ljudi uglavnom tumače, gde mali princ predstavlja čistodušno dete koje se suprotstavlja lošem svetu odraslih. Ja to ne vidim tako. Mali princ je takođe odrasla osoba (po toj njihovoj definiciji) jer i on ima opsesiju tom ružom koja postaje njegov cilj postojanja, kao što ovi ostali imaju opsesiju pravljenjem mapa i brojanjem zvezda itd., i kao i oni stvorio je svoj mali svet u kome se oseća sigurno i koji može da kontroliše postavljanjem parametara. Narator je u stvari to čistodušno dete koje se susreće sa jedinom odraslom osobom (mali princ) koja ume da prepozna da šešir nije šešir nego zmijski car koji je progutao slona, i kojoj je u stvari potrebna pomoć naratora-deteta (koje ima dovoljno razvijenu maštu da ume da nacrta ovcu u kutiji, a što čak ni taj jedini odrasli na granici deteta ne ume sam)
By ~ Le Saint X ~
Da, knjizica je vrlo kompleksna...

Ne znam da li znas/znate...

mada to bas i nije potvrdjena informacija
da je Egziperi bio sklon muskarcima/decacima...

Pa, da je Mali Princ
ustvari...

You know...
Korisnikov avatar
By smaug
ej B.U. super ti je topik.
Ja sam imala knjigu u tri razlicite velicine i tri razlicita izdanja.
A zeni mojoj sam pazarila jedno malo malesno izdanjce.
Egziperi je dobar i u drugim (ne) delima.
Korisnikov avatar
By Hton
Volim Malog Princa. Jednostavan je, lep, cist i nezan :)

Kada sam bio mali,bio mi je jako dosadan. Tek kasnije mi je postao interesantan.

Inace cuo sam da je Antoine inspiraciju za zmijskog cara dobio gledajuci jedan anticki mozaik, jer je jedino na njemu zabelezena scena kako zmija prozdire slona, a zna se da je on jednom prilikom tu boravio i da je voleo likovnu umetnost.

A, da. Dizni vec godinama pokusava da dobije prava za ekranizaciju Malog princa, medjutim vlasnik autorskih prava ne dozvoljava, zato sto ce deca u tom slucaju pamtiti Diznijevu verziju price(kao sto je slucaj sa mnogim bajkama koje su ekranizovali) i knjiga ce pasti u drugi plan.
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by smaug
ej B.U. super ti je topik.
:blush:

hvala

Da, i ja imma dve knjige

Na francuskom
i
srpskom

Francuska je bas mnogo, mnogo lepo uradjena

i crtezi su vrlo kvalitetni
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by Hton
A, da. Dizni vec godinama pokusava da dobije prava za ekranizaciju Malog princa, medjutim vlasnik autorskih prava ne dozvoljava, zato sto ce deca u tom slucaju pamtiti Diznijevu verziju price(kao sto je slucaj sa mnogim bajkama koje su ekranizovali) i knjiga ce pasti u drugi plan.
Tj. iskvarice ga i banalizovati.

Kao i prokletog Herkulesa... :indijanac:
Korisnikov avatar
By smaug
Na poslu sam (i bicu do 5 pm, bljak) a straasno mi se spava i ne mogu da radim sta treba da radim nego brljam po netu te naidjoh na ovo: jedan mali asteroid je 2003 dobio ime po Malom Princu i sad se zove Petit - Prince.
Postoji i asteroid 46610 Besixdouze i asteroid 2578 Saint-Exupery. :sweet:
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by A.F.K.A.OB

Kao i prokletog Herkulesa... :indijanac:
don't go there :neto:

:D
By ~ Le Saint X ~
Samo sto MAli Princ nije bajka...te ne znam kako bi se bash uklopio u crtani film

I josh...
Knjiga ne nosi samo jednu poruku, kao sto vecina bajki cini - Dobro pobedjuje zlo i slicno

Svaki deo knjige je - cak - svaka strana je jedna vredna zivotna lekcija
Korisnikov avatar
By Hton
Samo sto MAli Princ nije bajka...te ne znam kako bi se bash uklopio u crtani film

I josh...
Knjiga ne nosi samo jednu poruku, kao sto vecina bajki cini - Dobro pobedjuje zlo i slicno

Pa nema to veze da li je bajka, ili nije-nisu svi crtani filmovi ekranizacije bajki. Problem je sto bi najverovatnije izmenili kraj.
By ~ Le Saint X ~
Kraj?
Zasto tako mislish?
Jeste da knjiga Mali Princ
nema 'upecatljiv kraj'
ali...

Ne znam...ne pratim bash mnogo Diznijeve crtace
By biotherm
BU, reci mi koji srpski prevod je najbolji? S obzirom da si studirao français :)

nisam citao od detinjstva, bas bih voleo da kupim i da ga ponovo procitam

Naravno, ako znas... ili drugi forumasi?
By ~ Le Saint X ~
Jao, mico, stvarno ne znam za srpski prevod
Je suis désolé

Mada, ne verujem da prevodi mogu da variraju bitno jer je tekst prilicno jednostavan i na izvornom jeziku

Mozda je najbolje naci neko izdanje sa dobrim ilustracijama

:)

:france:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB

I josh...

A Herakleova (izmisljena) zivotna prica je klasicna bajka? :puzzle:

Malo secnu tu, malo secnu tamo, ruza se pretvori u Malu Princezu, lisica ima 3 lisicice i lisca koji ih je ostavio - i eto ti crtaca.
Korisnikov avatar
By jukie
Mali Princ nema fabulu za Diznijev dečji crtani film
Ako bi bio animiran, to bi morala biti neka alternativna animacija, gde boje sa jedne slike odjednom stvore kovitlac i raznobojni vetar koji onda skakuće po sceni kao jelen i raširi se i napravi pozadinu za sledeću sliku i mali princ ušeta
Cela poenta priče je da odrasle osobe (uključujući i malog princa) nemaju izraze lica, ruža ne može da ima izraz lica a osim toga i ona je odrasla osoba, lisica može da ima onaj puppy-dog izgled sa tužnim očima ali joj definitivno ne smeju da se vide usta i pokreti usta kao kod Timona/Pumbe/koji je od njih već merkat; njoj bih isto dao neki odsutni pogled ili da gleda u stranu. Jedino narator nije odrasli i on sme da ima izraze lica, a veći deo priče gledamo kroz njegove oči tako da se njegovi izrazi lica i ne vide.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Pricamo o Dizniju, a ne o nezavisnom francuskom filmu...
Korisnikov avatar
By pthalo
"Ott dőltem álomra az első este a homokon, ezer mérföldnyire minden lakott helytől. Elhagyatottabb voltam, mint tutaján a hajótörött az óceán közepén. Elképzelhető hát, mennyire meglepődtem, amikor hajnalban egy fura kis hang ébresztett föl.

Azt mondta:

- Légy szíves, rajzolj nekem egy bárányt!

- Micsoda?

- Rajzolj nekem egy bárányt!"
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!