Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

#2729314
Болећив сам према Енони, сматрам да се Расин огријешио о њу. Он у предговору објашњава како се постарао да владарку прикаже мање одвратном, па лажну оптужбу спрам Хиполита ставља у дојкињина уста, за разлику од Еурипида и Сенеке, гдје Федра наступа сама. Додуше, код Сенеке је дојкиња саучесница, али поприлично је пасивна, за разлику од изразито ангажоване Федре. У Еурипида владарка пасивно трпи судбу која јој је намијењена, богови се играју, кажњавају, а хибрис тече у крви, све даље је чиста неминовност. Из тог разлога, кад знамо митолошку потку, кад знамо да ће бити што бити мора, не видим због чега је Расин покушао да "омекша публику" кад се негдје подразумијева да читаоци и гледаоци имају предзнање и да владарку неће осуђивати, јер она није ни крива ни невина, просто се тако намјестило, да се тако изразим. Расин сматра да је клевета одвећ ниска и мрачна и да не приличи аристократкињи која гаји тако племенита осјећања, те да би таква нискост више одговарала једној ропкињи која ће учинити све да спасе живот своје господарице. Е, ту се слажем са Шлегелом који је то Расиново пребацивање нискости на људе нижег ранга назвао дворјанским. И некако у свему томе занемарио је један детаљ (бар га не наводи у предговору, иако га ишчитавамо), дојкиња у Федри не види господарицу, она види оно дијете које је одгајала и за које је спремна платити сваку цијену. Она ће истрпјети све, понашаће се и часно и нечасно, само да оној која јој је, да парафразирам Скендера Куленовића, на сиси ћапћала, буде боље. И када Федра у њој нађе изговор за све што се догодило, кад је отјера са двора, она се, немајући куд, изгубивши смисао живота, утапа у мору. Та оданост, та жртва коју су те жене подносиле и незахвалност коју су често добијале, то ми је фасцинантно. Има таквих јунакиња и код Шекспира, подједнако су ми величанствене, онако стамене и невидљиве. Наравно, ово не умањује моју опчињеност Федриним ликом, независно који аутор трагедије је у питању.

Зашто Енкиду? Читав Гилгамеш је књига над књигама, све што је написано након њега само је окретање истога круга животне и књижевне неумитности. И баш због те примјењиве универзалности могуће га је тумачити на милион начина, од првобитних, традиционално-вјерских, филозофских, све до данашњих, постмодернистичко-хомоеротских ишчитавања. У мору тих и таквих ишчитавања, кроз лик и дјело Енкидуа и Гилгамеша, могуће је провући и сијасет теорија културе и цивилизације, што ми је бескрајно занимљиво; има ту и структурализма, и Русоа, чега све не. Но, оно што бих ја издвојио, ван свих тих алегорија, метафора, симбола, то је оно чисто људско. Припитомљавање. Енкиду, диваљ по рођењу, ствара везу с дивљим по избору, постајући један другом све и свја. То приближавање, уједначавање природа, енергија, тај корак који је плахи Енкиду први направио, та замјена мјеста, пружање руке, неодустајање, труд, хватање у коштац - ја сам ту, дошао сам да те спознам, мој си, не можеш побјећи - е, то изборено пријатељство, то ми је предивно и испуни ме неком посебном топлином. И зачујем неки гласић који ми каже да вриједи, да има смисла, да постоји и да треба истрајати.

Узгред, отприје пар дана:

http://www.blic.rs/Riznica/Istorije/596 ... -Gilgamesu" target="_blank
#2732426
Елинор Дешвуд - Разум и осјећајност (апсолвирао)
Госпођа Хавишам - Велика очекивања (за домаћи задатак)
#2732652
Пољар Лијан - Орлови рано лете
Сташа Тарковски, Кали - Кроз пустињу и прашуму
Била - Ошкопац и Била
Пилип Баклина - Пилипенда
Вук Дојчевић - Причања Вука Дојчевића
Иван Галеб - Прољећа Ивана Галеба
Клерфе, Лилијан - Небо нема миљенике
Јегорушка - Степа
Иван Иванич, Пелагеја (... газећи бешумно по ћилиму и умилно се осмјехујући, служила на полсужавнику чај са слатким... <3 ) - Огрозд
Мојсејка, Иван Дмитрич Громов, др Андреј Јефимич Рагин - Павиљон бр. VI
Нађењка - Шала
Константин Трепљев - Галеб
Маша, Олга и Ирина Прозоров - Три сестре
Korisnikov avatar
By Srklet
#2732662
uopće ne percipiram književnost (i film) na takav način da bih mogao imati omiljene likove. zanima me svako pojedinačno djelo u svojoj cjelini.

primjerice, jako volim hemingwayev roman 'sunce se ponovo rađa', ali mi ni jedan lik iz te knjige nije omiljeni. volim i, štajaznam, 'čudesne avanture kavaliera & claya', ali mi ni jedan od ta dva naslovna lika nije omiljeni lik. među omiljenim knjigama mi je i 'grozdanin kikot', ali me grozdana sama po sebi ne zanima. itd.

zato bi me zanimalo kako funkcionira taj psihološko-estetski proces po kojemu neki književni lik postaje omiljeni? :nerd:
By Ulix
#2732675
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2732662#p2732662]Srklet napisao:[/url]
zato bi me zanimalo kako funkcionira taj psihološko-estetski proces po kojemu neki književni lik postaje omiljeni? :nerd:
To je baš zanimljivo pitanje. :D

Neki put su mi likovi dragi zato što, čitajući njihove reči, mogu da vratim u život neke ljude koji su mi važni, a nisu tu; recimo Nola Isidore Sekulić je toliko slična mojoj baki, da i sada kad uzmem da čitam tu pripovetku, ja se sav naježim. Nekada mi postanu "omiljeni" zato što su toliko različiti od mene da me fasciniraju kao što bi me fascinirali vanzemaljci (Eduard Sam ili Kunderina Sabina), a nekada zato što me podsećaju na neke moje osobine koje lakše mogu da pogledam i razumem kroz njih, ili zato što smejući se njima, mogu da naučim da se smejem i samom sebi.

U globalu, kod mene to nema mnogo veze sa samim delom, a vrlo malo veze sa estetikom, njegovim značajem ili kvalitetom, već sa onim što ja mogu u tim likovima da vidim.

Teško mi je zamisliva situacija u kojoj mi je neki lik drag iz bilo kakvih teorijskih razloga.
:sesir:
Korisnikov avatar
By Srklet
#2732677
zanimljivo.

moje točke identifikacije s književnim djelima i filmovima su drugačije. može me privući sveukupna "atmosfera" nekog djela, određeni osjećaj ili svjetonazor koji se kreira i izražava, a likovi su samo jedan element toga. ne znam što bih s njima izvan umjetničke cjeline kojoj pripadaju.
#2732680
Evo mog stanovišta, dosta je blisko Ulikševom, vežem se za neke likove jer se izdvoje iz određenog dela kako najbolje predstavljaju atmosferu, svetonazore ili nešto specifično za to ostvarenje koje čitam, ili pronađem u njima svoje osobine koje volim/kojima težim, ili nekog drugog, takođe meni dragog.

Ideja Eneide, bila bi neuspela bez ideje i sklopa Eneje, jel, budući da ona ishodi od njega, ne od strukture epa.
By Ulix
#2732681
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2732677#p2732677]Srklet napisao:[/url]zanimljivo.

moje točke identifikacije s književnim djelima i filmovima su drugačije. može me privući sveukupna "atmosfera" nekog djela, određeni osjećaj ili svjetonazor koji se kreira i izražava, a likovi su samo jedan element toga. ne znam što bih s njima izvan umjetničke cjeline kojoj pripadaju.

Atmosfera je za mene nešto sasvim drugo i zbog nje mogu veoma da se vežem za inače sasvim osrednje filmove (Deveta kapija, recimo) ili da čitam romane po sedam, osam puta (Bašta, pepeo ili Čile noću Roberta Bolanja). Skoro sam se baš zaljubio u atmosferu, dok sam krčio put kroz Nadašev genijalni roman Paralelne priče.

Zanimljivo je da je atmosfera nešto što mi postaje značanije kako ja postajem stariji. Kao što su mi likovi i forma manje zanimljivi, tako mi ta neuhvatljiva atmosfera postaje važnija i ritam rečenica, iz nekog razloga, pročitao bih i spiskove za kupovinu nekih pisaca poput Delila ili Saramaga, samo zato što ne mogu da se zasitim toka njihove rečenice.

U srednjoj školi, kada sam bio otkrio francuski novi roman (Dirasovu, Rob-Grijea, Bitora) bio sam fasciniran opisima i to mi je bilo veoma važno u knjigama.
:lood:
By filipkum
#2819718
Osim Ninaeve iz Tocka vremena i Nilsa Holgersona koje sam pomenuo negde u ranijim posttovima, obozavam i Basta iz serijala Patrika Rotfusa, Dambldora iz Harija Potera, Loka Lamoru iz knjiga Skota Linca i baku Vedervaks iz Disksveta i Lestata iz Vampirskih hronika, takodje Dzenksa iz Hallows serijala i Majlsa Vorkosigana iz sage Luzi Mekmaster Bizol. Od romana koji nisu u domenu fantastike retko kad kad imam omiljene likove, ali Dorijan Grej, Hajduk Pecikoza iz romana Gradimira Stojkovica i raspop Jevrem iz istorijskih horor romana Baneta Jankovica, i carica Mara onako kako je opisana kod Baranina
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!