- 16 Sep 2008, 17:09
Mislim da su moji dosadašnji avatari nagovestili da će doći do ovoga
Ulogom u sada već kultnom filmu Planina Broukbek osvojio me je svojom osećajnošću.
Kao i njegove duboko izražajne, prelepe okice

Svrstan je među globalne gej ikone, a njegov talenat i rad mu je doneo veliki broj nagrada, između kojih i nominaciju za Oskara u Planini Broukbek.
Drzimo mu fige da uskoro i dobije nagradu Americke filmske akademije
Kratka biografija (preuzeto sa imdb-a):
Datum Rođenja
19. Decembar 1980, Los Anđeles, Kalifornija, SAD
Puno ime i prezime
Jacob Benjamin Gyllenhaal
Visina
1.83 m
Oči
Nebesko plave
Mini Biografija
Jacob "Jake" Gyllenhaal (Džejk Džilenhal) je rođen u Los Anđelesu, Kalifornija, 19. Decembra 1980., kao dete režisera Stiven Džilenhala, i producenta/scenariste Naomi Founer, i brat je glumice Megi Džilenhal, koja je glumila njegovu sestru u Donnie Darko (2001). Njegov otac je delimično švedskog porekla, a majka Aškenazi jevrejskog porekla.
Džejk je napravio svoj filmski debi u jedanaestoj godini u City Slickers (1991) igrajući sina Bili Kristala, i počeo da se izgrađuje kao napredni glumac u filmovima poput October Sky (1999), pre uloge u filmu Donnie Darko (2001), za koju je bio nominovan za Independent Spirit Award u kategoriji najboljeg glumca. Džilenhalova uloga problematičnog psihotičara donela mu je odlične kritike, a film je ubrzo dobio kultni status. Igrao je partnera Dženifer Eniston u drugom favoritu Sundance festivala, u The Good Girl (2002), i još jednom dobio dobre kritike. Džilenhal je takođe nastupio u romantičnoj komediji Volta Diznija, Bubble Boy (2001) i u SF blokbasteru The Day After Tomorrow (2004) uz Denisa Kvejda.
Napravivši svoj pozorišni debi, Džilenhal se pojavio na sceni u Londonu sa vodećom ulogom u This Is Our Youth, Kenneth Lonergana-a. Predstava, koja je bila kritičarska senzacija na Brodveju, se igrala 8 nedelja u londonskom West End-u. Džilenhalov nastup u jarhead (2005) sa Džejmi Foksom je bila iznenađenje za kritiku i fanove. Džilenhal je igrao zapaženo neprijateljskog, muški agresivnog marinca tokom Prvog zalivskog rata, balansirajući sa osetljivim, ranjivim osobinama vodeće uloge u filmu Brokeback Mountain (2005), u kojem je bio partner australijskom glumcu Hit Ledžeru (
) kao kauboji koji se zaljubljuju u 1960-tim I film oslikava njihovu vezu preko šezdesetih, sedamdesetih i ranih osamdesetih. Film je osvojio četiri Zlatna Globusa, četiri BAFTA nagrade, i bio je nominovan u osam kategorija Američke filmske akademije uključujući najbolji fim, i najboljeg sporednog glumca (Džilenhal).
Džejk je takođe kum Matilde Rouz Ledžer, kćerke glumca Hit Ledžera i Mišel Vilijams.
Trenutno je u vezi sa glumicom Riz Viterspun, prijatelj sa frontmenom Maroon 5 Adam Levinom, koga poznaje još od vrtića.
Džejk ima dva psa Atticus-a i Boo Radley-a po karakterima iz njegove omiljene knjige- Ubiti pticu rugalicu.
Džilenhalova karijera je eksplozivna i smatra se za jednog od glumaca svoje generacije koji najviše obećavaju.
Filmografija:
Godina, Naslov, Uloga
1991 City Slickers, Danny Robbins
1993 Josh and S.A.M., Leon
1999 October Sky, Homer Hickam Jr.
2001 Donnie Darko, Donald J. "Donnie" Darko
Bubble Boy, Jimmy Livingston
Lovely & Amazing, Jordan
2002 Highway, Pilot Kelson
Moonlight Mile, Joe Nast
The Good Girl, Thomas 'Holden' Worther
2003 Abby Singer, Himself (Cameo)
2004 The Day After Tomorrow, Sam Hall
2005 Brokeback Mountain, Jack Twist
Jarhead ,Anthony Swofford ("Swoff")
Proof , Harold 'Hal' Dobbs
2007 Zodiac, Robert Graysmith
Rendition, Douglas Freeman
2008 Brothers, Tommy Cahill[67]
2009 Nailed, Howard Ryder[44]
2010 Untitled Moon Project [67]
Prince of Persia: The Sands of Time, Prince Dastan
Nagrade:
2002 Young Hollywood Awards- Breakthrough Performance – Male- Won
Independent Spirit Awards- Best Male Lead- Nominated Donnie Darko
2003 Chlotrudis Awards- Best Actor- Won
DVD Exclusive Awards DVD Premiere Award, -Best Actor Nominated- Highway
Teen Choice Awards- Choice Movie Breakout Star - Male -Nominated -The Good Girl
2005 National Board of Review- Best Supporting Actor -Won -Brokeback Mountain
2006 MTV Movie- Awards Best Performance- Won
Best Kiss- Won
Screen Actors Guild- Best Supporting Actor- Nominated
Best Ensemble- Nominated
Critics' Choice Award- Best Supporting Actor- Nominated
BAFTA- Best Supporting Actor- Won
Amy Macdonald 'I Well Wud' Awards- Fittest Celebrity- Won
Academy Awards- Best Supporting Actor- Nominated
Satellite Awards- Outstanding Supporting Actor- Nominated
Outstanding Lead Actor- Nominated- Jarhead
National Arts Awards- Young Artist Award for Artistic Excellence- Won
2008 Palm Springs Film Festival- Achievement-Actor award- Won
Teen Choice Awards Choice- Movie Actor: Drama- Nominated
Nakon premijere Brokeback Mountain, kružili su tračevi o Džejkovoj sexualnoj orijentaciji. Kada je upitan za te tračeve tokom jednog intervjua, on je odgovorio:
“Znate, laska mi kada postoji trač koji tvrdi da sam bisexualan: to znači da mogu da igram više različitih vrsta uloga. Otvoren sam za sve ono čime me ljudi žele nazvati. Muškarci me nisu privlačili sexualno do sada, ali ne mislim da ću se uplašiti ako do toga dođe.”
Što samo znači da zapravo Džejk još nije upoznao onog Pravog, poželimo mu sreću u tome (a ako do toga ne dođe, well, neka mu je sretno i sa Reese
), kao i puno dobrih uloga

Ulogom u sada već kultnom filmu Planina Broukbek osvojio me je svojom osećajnošću.
Kao i njegove duboko izražajne, prelepe okice

Svrstan je među globalne gej ikone, a njegov talenat i rad mu je doneo veliki broj nagrada, između kojih i nominaciju za Oskara u Planini Broukbek.
Drzimo mu fige da uskoro i dobije nagradu Americke filmske akademije

Kratka biografija (preuzeto sa imdb-a):
Datum Rođenja
19. Decembar 1980, Los Anđeles, Kalifornija, SAD
Puno ime i prezime
Jacob Benjamin Gyllenhaal
Visina
1.83 m
Oči
Nebesko plave

Mini Biografija
Jacob "Jake" Gyllenhaal (Džejk Džilenhal) je rođen u Los Anđelesu, Kalifornija, 19. Decembra 1980., kao dete režisera Stiven Džilenhala, i producenta/scenariste Naomi Founer, i brat je glumice Megi Džilenhal, koja je glumila njegovu sestru u Donnie Darko (2001). Njegov otac je delimično švedskog porekla, a majka Aškenazi jevrejskog porekla.
Džejk je napravio svoj filmski debi u jedanaestoj godini u City Slickers (1991) igrajući sina Bili Kristala, i počeo da se izgrađuje kao napredni glumac u filmovima poput October Sky (1999), pre uloge u filmu Donnie Darko (2001), za koju je bio nominovan za Independent Spirit Award u kategoriji najboljeg glumca. Džilenhalova uloga problematičnog psihotičara donela mu je odlične kritike, a film je ubrzo dobio kultni status. Igrao je partnera Dženifer Eniston u drugom favoritu Sundance festivala, u The Good Girl (2002), i još jednom dobio dobre kritike. Džilenhal je takođe nastupio u romantičnoj komediji Volta Diznija, Bubble Boy (2001) i u SF blokbasteru The Day After Tomorrow (2004) uz Denisa Kvejda.
Napravivši svoj pozorišni debi, Džilenhal se pojavio na sceni u Londonu sa vodećom ulogom u This Is Our Youth, Kenneth Lonergana-a. Predstava, koja je bila kritičarska senzacija na Brodveju, se igrala 8 nedelja u londonskom West End-u. Džilenhalov nastup u jarhead (2005) sa Džejmi Foksom je bila iznenađenje za kritiku i fanove. Džilenhal je igrao zapaženo neprijateljskog, muški agresivnog marinca tokom Prvog zalivskog rata, balansirajući sa osetljivim, ranjivim osobinama vodeće uloge u filmu Brokeback Mountain (2005), u kojem je bio partner australijskom glumcu Hit Ledžeru (

Džejk je takođe kum Matilde Rouz Ledžer, kćerke glumca Hit Ledžera i Mišel Vilijams.
Trenutno je u vezi sa glumicom Riz Viterspun, prijatelj sa frontmenom Maroon 5 Adam Levinom, koga poznaje još od vrtića.
Džejk ima dva psa Atticus-a i Boo Radley-a po karakterima iz njegove omiljene knjige- Ubiti pticu rugalicu.
Džilenhalova karijera je eksplozivna i smatra se za jednog od glumaca svoje generacije koji najviše obećavaju.

Filmografija:
Godina, Naslov, Uloga
1991 City Slickers, Danny Robbins
1993 Josh and S.A.M., Leon
1999 October Sky, Homer Hickam Jr.
2001 Donnie Darko, Donald J. "Donnie" Darko
Bubble Boy, Jimmy Livingston
Lovely & Amazing, Jordan
2002 Highway, Pilot Kelson
Moonlight Mile, Joe Nast
The Good Girl, Thomas 'Holden' Worther
2003 Abby Singer, Himself (Cameo)
2004 The Day After Tomorrow, Sam Hall
2005 Brokeback Mountain, Jack Twist
Jarhead ,Anthony Swofford ("Swoff")
Proof , Harold 'Hal' Dobbs
2007 Zodiac, Robert Graysmith
Rendition, Douglas Freeman
2008 Brothers, Tommy Cahill[67]
2009 Nailed, Howard Ryder[44]
2010 Untitled Moon Project [67]
Prince of Persia: The Sands of Time, Prince Dastan
Nagrade:
2002 Young Hollywood Awards- Breakthrough Performance – Male- Won
Independent Spirit Awards- Best Male Lead- Nominated Donnie Darko
2003 Chlotrudis Awards- Best Actor- Won
DVD Exclusive Awards DVD Premiere Award, -Best Actor Nominated- Highway
Teen Choice Awards- Choice Movie Breakout Star - Male -Nominated -The Good Girl
2005 National Board of Review- Best Supporting Actor -Won -Brokeback Mountain
2006 MTV Movie- Awards Best Performance- Won
Best Kiss- Won
Screen Actors Guild- Best Supporting Actor- Nominated
Best Ensemble- Nominated
Critics' Choice Award- Best Supporting Actor- Nominated
BAFTA- Best Supporting Actor- Won
Amy Macdonald 'I Well Wud' Awards- Fittest Celebrity- Won
Academy Awards- Best Supporting Actor- Nominated
Satellite Awards- Outstanding Supporting Actor- Nominated
Outstanding Lead Actor- Nominated- Jarhead
National Arts Awards- Young Artist Award for Artistic Excellence- Won
2008 Palm Springs Film Festival- Achievement-Actor award- Won
Teen Choice Awards Choice- Movie Actor: Drama- Nominated
Nakon premijere Brokeback Mountain, kružili su tračevi o Džejkovoj sexualnoj orijentaciji. Kada je upitan za te tračeve tokom jednog intervjua, on je odgovorio:
“Znate, laska mi kada postoji trač koji tvrdi da sam bisexualan: to znači da mogu da igram više različitih vrsta uloga. Otvoren sam za sve ono čime me ljudi žele nazvati. Muškarci me nisu privlačili sexualno do sada, ali ne mislim da ću se uplašiti ako do toga dođe.”
Što samo znači da zapravo Džejk još nije upoznao onog Pravog, poželimo mu sreću u tome (a ako do toga ne dođe, well, neka mu je sretno i sa Reese