Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By darren
Za one koje vole knjizevnost, koji znaju osecaj citanja pod cebetom sa samo baterijskom lampom ukljucenom cisto da se vide slova...
Korisnikov avatar
By darren
okey... postavio sam temu, i predpotstavljam da bi trebalo da dam prvi odgovor...
moje omiljenje knjige su:
Jane Austen - Pride and Prejudice (zbog kompleksnosti likova i njihove umesanosti u pisanje romana)
Emily Bronte - Wuthering Heights (prelepa prica o duhovima proslosti i ljubavi koja gusi)
Nicholas Sparks - A Walk to Remember (savrsena za one koji cesto upadaju u depresiju... podesti da postoje i gore stvari od onih koje nam se stalno dogadjaju...)
Michael Ende - The Neverending Story (prelepa knjiga, bajka, prepuna simbola)
Korisnikov avatar
By ANSEJ_88
hm ...
Tesko mi je da se odlucim ali svakako neka od mojih 5 biblija:
"Slika Dorijana Greja"
"Alhemicar"
"Mali princ"
"Demijan" i
mozda manje poznata ali nista manje vazna od prve cetiri
"Sta je sreca" od Fernanda Trijasa de Besa Aleksa Rovire

:surfer:
By Swanheart
naslovi samo nekih omiljenih jer cu sigurno neke zaboraviti:
Andric: "Na Drini cuprija" , "Ex Ponto" , "Prokleta avlija","Travnichka hronika" , "Most na Zepi"...
Ducic: "Blago Cara Radovana" , pesme
Selimovic: "Dervis i smrt" , "Tvrdjava"
Oskar V. : "Slika Dorijana Greja"
Hese : "Demijan"
Gete :"Faust"
Niche : "Tako je govorio Zaratustra"
By ~ Le Saint X ~
Zar ova tema vec ne postoji???

Bas nesto mislim d aje Swan postavila ili slicno...
Nema veze...mozda je lazni DEJA VU u pitanju
:)

Uh....

#1 - U potrazi za Izgubljenim Vremenom - Prust
----> Psihologija likova je neprevazidjena! Recenice su prava umetnost!

#2 - Ljiljan u Dolu - Balzak
---> Najlepsa ljubavna prica koju sam procitao, puna prefinjenih detalja i lekcija za zivot. Pronasao sebe u romanu.

#3 - Dervis i Smrt - Mesa selimovic
---> Knjiga za sva vremena. Najbolja na srpskom koju sam procitao.

#4 - Mali Princ - Egzeperi
---> Dessine - moi un mouton... Ko je citao, shvatice

#5 - Poezija Emili Dikenson & Shekspirovi Soneti
---> Predivni stihovi... Inspiracija...
Korisnikov avatar
By Skyen
nova omiljena knjiga

Dikens - Prica o dva grada

Pariz i London u vreme francuske revolucije. Spojio je moje omiljene fetishe i sve ono sto sam zamisljala o tom periodu prelepim stilom zamaskirane ironije.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by darren
koji znaju osecaj citanja pod cebetom sa samo baterijskom lampom ukljucenom cisto da se vide slova...
A zbog chega ljubav prema knjizevnosti nije moguca na balkonu, nag, s chashom destilovane vode u ruci?
Ili pak chitanje knjige na grobu bivsheg?

Nekada je Morgan bio opchinjen s Hajdi, pa s Tajnim dnevnikom A.M. zatim je otkrio okultne pisce poput Alistera, Blavatske, Izraela, u isto vreme zaljubio se u zivopisne scene Agate, da bi se okrenuo prema beba delima, poput Izgubljene lepote *green* oka.

Sve u svemu Morgan nikada nece prochitati knjigu koja je IN, potrazice neke prashnjave s zadnjih polica (mozda da bi zajebavao prodavce) mozda zbog neke druge drazi...who knows...

Zatim tu su i dela
Sare Lidon Morison, Bardona, Zenevjev Luis P, Dion Fortune, Jejtsa, Karen Eseks, Tolkina (pre nego shto su se pojavili filmovi)
Od fosilnih pisaca (bukvalno) medju omiljenima Morganu je Sapfo, pa Foklid.
Korisnikov avatar
By svejedno
Uh, pa to vec ne bih znao reci..ima mnogo knjiga koje volim, nekoliko kojima se ponekad vracam..

.. Najcesce se vracam okultnim, koje gutam, poput Morgana, ali to je retko zbog same knjizevnosti, jel.
..

No, ipak mislim da je pored svih 'Kockara', 'Fausta', npr. 'Mulen Ruza' & td, 'Autostoperski vodic kroz galaxiju' & D.A. najbolje uhvatio ljudsku prirodu i njene kontradiktornosti, slabosti & vrline, ali opet ne mogu reci da mi je to omiljena knjiga.
...

Nemam omiljenu knjigu.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
i ja bih pre napisala nesto kao "koje knjige volite?"

ne mogu da ih poredim...
Korisnikov avatar
By Draco
Kad sam bila mala, bila sam opcarana Malim Princem, krajem osnovne omiljena mi je bila Alhemicar, onda je u gimnaziji na red dosla Zivotinjska farma, koju i dan danas rado procitam. U to vreme je poceo i moj :hail2: prema knjigama Koju igru igras, Sta kazes posle zdravo i Manwatching. Naravno i Prachet mi je medju rado <vise puta> citanim piscima. U poslednje vreme retko citam 'ozbiljne' slash teske knjige, uglavnom su to best seleri i citljivi romani.
Korisnikov avatar
By Baldy
Ima ih vise... U ovom trenutku najomiljenija mi je Moris E.M.Forstera... zato sto ima happy-end...
Korisnikov avatar
By darren
Hm.. je l' cuo neko za "Ogledalo u ogledalu: roman lavirint" Mihaela Endea?
By Çâðê_DUP
Odmah cu reci da mi se dopada "Crna knjiga", Lorensa Darela iz prostog razloga sto ja volim pripovedanje u YO YO YO stilu. Dalje, sva dobra knjizevnost me podseca na Sartrovog "Herostrata", ta prica ima mnogo potencijala, ali posto sam skriboman i za moj ukus, prvo, sve je to preterano kratko..taman sam pocela da uzivam u njegovom ludilu, a prica se zavrsila...volim malo vise kontrasta i hladne ironije u pricama, onako uopsteno.
Ne volim nista dnevnicki iskreno, bez okarakterisanih i dramaturski razvijenih likova i bez neke vece akcije. Sve u svemu, divim se autorima koji uspevaju da vaspostave citava snovidjenja i delirijume u recenicama koje deluju kao svojevrstan mozaik. Umnozene onako borhesovski, te mogu da se multicipliraju u beskraj, sireci i sazimajuci slike. Prevelik je to broj knjiga da bi sve to u jedan post stalo :)
Korisnikov avatar
By decko
Mali Princ
Demijan
Komadic Koji Nedostaje :giggle:
Korisnikov avatar
By KiWi
"Seksualni bonton" - zato što je beskrajno korisna.
Korisnikov avatar
By DoctorWho
Pesma Leda i Vatre

zato sto objasnjava zivot u celini i ako se covek ne bori z\a svoj 'presto' nece biti niko i nista

i jos jedna stvar
uci citao ca da se nikada ne vezuje za likove :)
By Sixto
Agonija i Extaza - Irving Stoun
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Lautreamont: Moldororova pevanja

Zato što me naučio da je "tamna strana" ljudske prirode lepa tema lepe književnosti. Da u užasu, ogavnom, prljavom i skarednom spava božanstvenost koju samo najtankoćutniji duhovi mogu uvideti i transponovati u reči, rečenice, romane.
Korisnikov avatar
By horus.
Americka tragedija
Majstor i Margarita
Zena u belom
Mali Princ
Alhemicar...
Korisnikov avatar
By drladylove
Braća Karamazovi
Potret umetnika u mladosti
Cveće zla
Mali princ
Stranac
Buka i bes
By Çâðê_DUP
Originally posted by drladylove
Buka i bes
:up:

Zivot je prica koju idiot prica, puna buke i besa, a ne znaci nista.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Swanheart
Andric: "Na Drini cuprija" , "Ex Ponto" , "Prokleta avlija","Travnichka hronika" , "Most na Zepi"...
da, prosto neodoljivo. :sleep:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by darren
Hm.. je l' cuo neko za "Ogledalo u ogledalu: roman lavirint" Mihaela Endea?
Ja sam cula za tu knjigu, prvi put je izdata 1986 godine. Mada ne znam da li je prevedena na Srpski i ne znam gde bi mogla da se nabavi ako je prevedena ?!?
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
(decko special kiss za komadic :giggle: )

100 godina samotje, Ljubav u doba kolere...Razum i osetjajnost, Gordost i predrasuda...Satanski stihovi, Grimus....Majstor i Margarita...Buka i bes...Idiot (manje vishe i svi dr ruski klasici).
By Çâðê_DUP
I vi a O. sollozando en rodillas en frente del espejo marcado con diamantes, con cuatro espadas cruzadas que servían de adorno, dos en la parte superior y dos en la inferior, y dentro de las espadas colocados escudos con la señal de los leones, en desfile, aportando al espejo la beldad y el brillo que llevaba el sello del gran maestro :sise:

odlomak iz moje omiljene knjige koju sam, naravno, sama napisala (ovo je iz spanske verzije)
Korisnikov avatar
By Torry
sve od breta istona elisa-jer je pomerio granice, tad , u vreme osamdesetih

muzej nevinosti, verter, avanture nevaljale devojcice-jer imaju slicnu tematiku, coveka koji je ceo zivot posvetio jednoj zeni, meni je to fascinantno

shanghai baby-opet pomeranje granica, od strane kineske knjizevnice wei hui..
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by ... AINSI SOIT - JE ...

Zar ova tema vec ne postoji???

Bas nesto mislim d aje Swan postavila ili slicno...
Nema veze...mozda je lazni DEJA VU u pitanju
:)

Uh....

#1 - U potrazi za Izgubljenim Vremenom - Prust
----> Psihologija likova je neprevazidjena! Recenice su prava umetnost!

#2 - Ljiljan u Dolu - Balzak
---> Najlepsa ljubavna prica koju sam procitao, puna prefinjenih detalja i lekcija za zivot. Pronasao sebe u romanu.

#3 - Dervis i Smrt - Mesa selimovic
---> Knjiga za sva vremena. Najbolja na srpskom koju sam procitao.

#4 - Mali Princ - Egzeperi
---> Dessine - moi un mouton... Ko je citao, shvatice

#5 - Poezija Emili Dikenson & Shekspirovi Soneti
---> Predivni stihovi... Inspiracija...
Uh... od tog trenutka procitao toliko dobrih knjiga...
Ali,mislim da ovaj top 5 ostaje takav
By Hans
Uh, koja tema.... :misli:

Ne postoji tačan redosled, čitati se uvek mora i svaka knjiga je dobra na svoj način ali evo nekoliko naslova:

Hese- Pod točkom, Narcis i Zlatousti, Stendal- Crveno i crno, Pripovetke Markiza de Sada, Flober- Madam Bovari, Man- Smrt u Veneciji, Čarobni breg, Kafka- sve, Gete- Izbor po srodnosti, Volter- Kandid...ima ih.
By Ulix
Ima ih jako mnogo omiljenih. Šta ću kad sam labilna. :kosa:

Ako bih baš morao da odaberem samo jednu jedinu, onda bi to bio Kišov roman Bašta, pepeo.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!