Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
p.s.
Ruski pisci me - za sada i do sada - nisu impresionirali...
mada
priznajem
nisam ni citao njih...

:snob:

jos ne mogu ni sa francuskom knjizevnoscu da se izborim
:france:
Korisnikov avatar
By KiWi

Volim njihovu kulturu i tradiciju. Npr. lutkice koje se ubacuju jedna u drugu (imam tri takve, na žalost made in China ne Russia).

Fascinira me ruska arhitektura koja na prvi pogled asocira na mešavinu pravoslavnih i muslimanskih verskih objekata... Deluju tako bajkovito :)

Ne znam da li postoji neki ruski pokret u slikarstvu, neki 2D, ali često po netu nailazim na slike ruskih autora koje su kao po instrukcijama, rađene veoma detaljno ali bez perspektive i senčenja. Nešto poput stripa sa oblijim linijama i mnoštvom detalja.

Što se književnosti tiče, ne prija mi .. uvek naiđem na neke mrače socijalne atmosfere i teme ... previše tmurno za moj ukus...
Korisnikov avatar
By Ombeliko Brunner
Мне очень нравиться русский язык...
Korisnikov avatar
By shumadinac
voleo sam da čitam ruske bajke, kad sam bio mlađi :D

(ako se to računa :giggle: )
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by shumadinac
voleo sam da čitam ruske bajke, kad sam bio mlađi :D

(ako se to računa :giggle: )

:) Na njih sa zaboravio.

Volim ruske filmove za decu (omiljeni su mi "Princ Soli" i "Kameni Cvet") ... Kao i ruske bajke ... sviđa mi se ceo taj svet ruskih bajki :) osećaš se nekako sigurno i toplo dok ih čitaš :)
Korisnikov avatar
By shumadinac
ćuti, ja sam ih gutao očima dok sam ih čitao po celu noć...nekako su mi bile drugačije, zanimljive....ah, to detinjstvo
Korisnikov avatar
By Sunce
Za početak bih izdvojio Čajkovskog i rusku petorku:
Milij Aleksejevič Balakirev
Modest Petrovič Musorgski
Aleksander Porfirjevič Borodin
Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov
César Antonovič Cui

Od književnika: Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Anu Ahmatovu. Ruski jezik sam učio četiri godine i nekada sam znao dosta pesama napamet. Dopadaju mi se i ruski horovi, balet, filmovi.
U St. Peterburgu sam proveo deset bajkovitih dana.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Mislim da je ruska knjizevnost najvise dala istoriji knjizevnosti i najvise je cenim.

Od kompozitora Borodina..
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by baby_girl
Mislim da je ruska knjizevnost najvise dala istoriji knjizevnosti

mislim da mislis pogresno...
Korisnikov avatar
By Galadriel
De gustibus no est disputandum, a i ti ono rece da Ruse bas i nisi citao.
By ~ Le Saint X ~
Ako nesto nisam citao, ne znaci da nisam upoznat sa knjizevnoscu/piscima odredjene zemlje...
By ~ Le Saint X ~
p.s.
Ovde se ne raspravlja o necijem ukusu...
ako bas, ne znas, sta znaci poslovica koju si upotrebila...
vec o tvojoj pogresnoj/pretencioznoj tvrdnji o ruskoj knjizevnosti i njenom doprinosu svetskoj!

Korisnikov avatar
By Galadriel
Postoji li neki drugi nacin da se upoznas sa njihovom knjizevnoscu nego da citas? Nisam te bas razumela
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Renoir

ako bas, ne znas, sta znaci poslovica koju si upotrebila...

krenula sam da pisem post o ruskim piscima i zasto tvrdim ono zbog cega se bunis, pa sam ga obrisala kad sam ovo procitala. za mene je :zakljucano:
Korisnikov avatar
By svejedno
Mislim da je ruska knjizevnost najvise dala istoriji knjizevnosti i najvise je cenim.
Ja bih se slozio..Ali mozda je to samo slovenski senzibilitet..

Ali je ruska knjizevnost, meni, retko senzibilna, pre svega.
Korisnikov avatar
By Tot
Ruska kultura i umetnost je neiscrpna tema. Mogla bi biti večna u ovom potforumu kao što bi to recimo mogli biti odeljci o francuskoj, nemačkoj, američkoj, latinoameričkoj ili bilo kojoj drugoj velikoj kulturi i umetnosti. Širina teme s jedne strane možda smeta a sa druge daje prostora za pisanje.Za sad bih spomenuo samo Čehova koji mi je veoma drag i završni Sonjin monolog iz Ujka Vanje koji me uvek veoma dirne ma koliko da ga čitam ili gledam predstavu:

Ujka Vanja, mi ćemo živeti. Proživećemo dug, dug niz dana, dugih večeri; strpljivo ćemo snositi iskušenja koja nam sudbina pošalje; radićemo za druge i sad i u starosti, neumorno, a kad nam dođe naš sudnji čas, pokorno ćemo umreti i tamo, na onom svetu, reći ćemo da smo patili, da smo plakali, da nam je bilo teško i bog će se sažaliti na nas; onda ćemo ujko, mili ujko, videti drugi život...svetao, divan, lep, radovaćemo se i na sve naše sadašnje patnje pogledaćemo ganuto, s osmahom...i odmorićemo se. Ja verujem, ujko, verujem vatreno strasno...Odmorićemo se!

Odmorićemo se! Čućemo anđele, videćemo nebo u dragom kamenju, videćemo kako se svo zemaljsko zlo, sve naše patnje utapaju u milosrđe koje ispunjava ceo svet...i naš život će postati tih, nežan, sladak, kao milovanje. Ja verujem, verujem...Jadni, jadni ujka Vanja, ti plačeš...Ti u svom životu nisi znao za radosti, ali strpi se ujka Vanja, strpi se...Odmorićemo se...Odmorićemo se!
By Dionysus
@Autor teme
Pogodi me u najslabiju tacku.
ON:
Ja se bavim ruskim jezikom, to mi je buduca profesija. Bez zlih komentara o Rusima u mom prisustvu, hocem da bijem:)))
Korisnikov avatar
By Momo
I ja isto !
Ruska knjizevnost mi najvise prija i uvek joj se rado vracam.
Izdvojicu Cehova, Puskina, Ljermontova, Maksima Gorkog (svi kazu da je mracan, al meni nekako bas daje snagu), Turgenjeva, Andrejeva, Bunjina, Gogolja, Bloka, Goncarova, Ahmatovu, Brodskog...
Spremam se da ovih dana procitam Zivot insekata od Viktora Pelevina, cula sam da je jako dobar.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Eto, PinkLove ce sad da opet pozeli da me muva, posto se i tu slazemo:)
I ja mislim da je ruska knjizevnost dala najveci doprinos. Ruska umjetnost je, po mom misljenju, sinonim za klasiku i prave vrijednosti (sto ne znaci da obezvrjedjujem kulturu bilo kog drugog naroda!).
Moj favorit je Paustovski. "Zlatnu Ruzu" sam procitao i originalnoj verziji, i mogu da kazem da su ljudi koji ne govore ruski jezik zaista hendikepirani po tom pitanju, jer ne postoji prevod koji moze da docara bogatsvo, punocu i slikovitost ruskog jezika. Prosto, Rusi su u stanju da do najsitnijih detalja prikazu stvari, sto u mnogome doprinosi postojanju razlicitosti medju dvijema slicnim stvarima.
Pored knjizevnosti, tu je i muzika. Jos od ranih srednjoskolskih dana sam imao srecu da mi je muzicko predavala jedna mlada, super profesorica, koja je moju ljubav prema muzici shvatila ozbiljno, i naucila me mnogim stvarima, opskrbila CD-ovima...
Tako sam otkrio Rahmanjinova (cuo sam za njega i ranije, ali mi ime nista nije znacilo dok nisam cuo "Svenoćno bdenje" :love: ), i ostao zapanjen njegovom violinom... Vrlo je slican Chajkovskom, koga sam odranije volio...no, ovo nije tema o mojim omiljenim djelima ruske umjetnosti.
Da zakljucimo - OBOZAVAM rusku knjizevnost i muziku, dok sa slikarstvom, moram da priznam, i nisam toliko upoznat, te i nemam mnogo toga da kazem.

p.s. moj trenutni decko je Rus, i kaze da ja vise znam, i vise volim njegovu zemlju od njega:giggle:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Momo

Izdvojicu Cehova, Puskina, Ljermontova, Maksima Gorkog (svi kazu da je mracan, al meni nekako bas daje snagu), Turgenjeva, Andrejeva, Bunjina, Gogolja, Bloka, Goncarova, Ahmatovu, Brodskog...
Imam manje više sve ove autore što u originalu, što u prevodu. Imam celokupnog Gorkog. Slažem se sa tvojom procenom. Mislim da ću uskoro od njega nešto pročitati. Mislim da je Gorki nepravedno skrajnut u poslednje vreme ali ja ga namerno držim na istaknutom mestu na svojoj polici uz druge pisce.

Imam jedno interesantno višetomno izdanje na ruskom jeziku o ruskoj ali i svetskoj umetnosti. Zove se: Maстера искусства об искусстве sa mnogo zanimljivosti, reprodukcijama slika i to je vrlo dobari način približavanja umetnosti kroz razmišljanja i prepisku velikih umetnika.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
E, da... Jedna zanimljivost. Maksim Gorki je ustvari Aleksej Maksimovich Peshkov. Pseudonim je odabrao tako sto je uzeo ime svog oca (kod Rusa je srednje ime upravo ime oca, sa dodatkom ich/na) i dodao ovo Gorki, zbog vremena u kome se nalazio, i zbog teskog zivota kojim je zivio.
Jeste mracan, ali je imao i zasto da bude. No, kako rece Momo, cinjenica da je iz mraka nastalo nesto neprocjenjivo vrijedno i treba da nas osnazi i zadivi...
:bananica:
Korisnikov avatar
By donquijote

Od kompozitora Borodina..
Mislim da preteruješ. Iako ne sporim značaj i kvalitet ruskih pisaca, mislim da ipak ne bi trebalo iznositi ovakve paušalne ocene. Inače, nisam neki ljubitelj Rusije i ruske kulture, više inkliniram Zapadu
Korisnikov avatar
By Tot
Da, naravno: Ilja Iljič Oblomov je jedan od mojih omiljenih junaka :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa sad, nisam neki ljubitelj ruske književnosti. Čitao sam ono što je bilo u lektiri, neki će reći da to ni izbliza nije dovoljno, ali meni jeste. Tolstoj davi (iako se spremam da pročitam "Rat i mir" čisto da vidim o čemu je reč), Puškin je smrtno dosadan, Čehov onako, "Tihi Don" bi bio mnogo bolji da je sveden na trećinu od onog što je napisano. Jedino mi je Dostojevski interesantan.
Što se tiče muzike, ozbiljnu ne slušam, a u tehno sferi Rusi nešto nisu naročito kreativni, tako da ni tu nema ništa interesantno.
Ono što je kod Rusa fenomenalno su zbirke zadataka iz matematike i fizike. Spomenuo bih Irodova i Ljaška, ali to je offtopic, raspravlja se o kulturi. Ovo sam napisao da bih istakao kako mislim da je njihov doprinos u tiom naukama bitniji nego u umetnosti :)
Za bajke bih se složio. Odlične su, ali teško da predstavljaju neki naročit doprinos svetskoj kulturnoj baštini.

[size=-2]
off
U mojim očima bi Ruse dodatno pokopalo da je Stanislav Lem, kako sam ja prvobitno mislio, Rus. Ali nije, on je Poljak, rođen je u Ukrajini dok još nije bila deo SSSRa, pa je zbrisao u Poljsku. Piše vrlo komplikovane i dosadne romane koji po stilu podsećaju na rusku skribomaniju (kao osnovno obeležje njihove književnosti). Onima koji vole rusku književnost preporučio bih "Fijasko" istoimenog autora. Kad ga pročitaju, pomisliće kao i ja, da je Rus. Mada, bez obzira na moje mišljenje, on je ipak jedan od najvećih SF pisaca, tako da bi možda i bilo dobro da je Rus, sa rusofilskog gledaišta, naravno :D
[/size]
Korisnikov avatar
By Deksi
ruska umetnost je kEwl :apprentice:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!