Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Pošto sam konačno nabavio, sa oduševljenjem sam pogledao Pazolinijev film "Jevanđelje po Mateju". Reč je, naravno, o ekranizaciji ovog jevanđelja, koje prikazuje Hristov život, od rođenja do raspeća na krstu i uskrsnuća.

Ono što se meni jako dopalo u filmu jeste vraćanje subverzivnog smisla Hristovoj ličnosti i hrišćanstvu. Hrist, koga glumi odlični Enrique Irazoqui, nije prikazan kao neka bleda i anemična ličnost, nego gotovo kao revolucionar koji propituje i dekonstruiše vladajući sistem vrednosti tadašnjeg doba, i čija poruka, i toliko vekova posle, ima svoju oštrinu.

Još jedna stvar mi se jako dopala - to su likovi Hristovih učenika. Naime, za razliku od većine filmova, gde su učenici prikazani kao lepi i doterani ljudi, iscrpla i izborana lica Hristovih učenika u Pazolinijevom filmu mnogo bolje odslikavaju realnost. Zar je moguće zamisliti ribara koji ide za Hristom, kako je lepo preplanuo i očuvan kao da je sada izašao iz nekog salona lepote? Tek sa ovakvim vizuelnim efektom, Hristove reči: "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti" dobijaju svoj puni smisao.

Film je, kako Pazolini kaže, posvećen papi Jovanu XXIII, čoveku koji je poznat po enciklici "Pacem in Terris" u kojoj se zalagao za čovekovo dostojanstvo, bez obzira na pripadnost, i zalagao se za prilagođavanje crkve vremenu.

Da li ste gledali film? Kakvi su vaši utisci? Pohvale, kritike?

Slika
Slika
Slika
By Ахасвер
На жалост, филм нисам погледао јер до њега никако да дођем. Али сам чуо бројне хвале од људи који су имали прилику да га одгледају и чијем суду верујем, тако да се сада само нервирам, али и уздам у Симорову форумашку солидарност да ће филм спржити на диск и добацити до овамо. :trep:
Korisnikov avatar
By Tot
Da, taj film je pored ostalog hommage papi Jovanu XXIII i time je socijalnu aktivnost i celokupan život ovoga pape povezao sa opštim hrišćanskim vrednostima. Time je Pazolini katolik izrazio svoju veru u crkvu koja u novonastalim uslovima života može i treba da se kreće ka približavnju tim vrednostima a jedan aspekt toga je približavanje svakom čoveku.

Film odiše izvesnom jednostavnošću, neupotrebom raznih specijalnih efekata, verno je propratio Evanđelje po Mateju sa mnoštvom replika Hrista i učenika. Dijalozima je posvećeno dosta pažnje uz vizuelno usredsređivanje na likove tako da u prvom planu ostane poruka, a opet neki bitni delovi kao što su ulazak u Jerusalim, poslednja večera, Judina izdaja, hvatanje pred suđenje dati su sa mnogo dramatike.

Učenici su prikazani onakvim kakvim su zapravo i bili: ljudi sa margine, prezreni i odbačeni.

"Šta ste očekivali da ćete videti: čoveka obučenog u skupocene haljine; takve ćete naći na dvorovima".

Hrist radikalno preispituje čovekov odnos prema svetu, to je poruka aktuelna uvek. Između moći i poniženih on je bio na strani poniženih. Bogatstvo je onda kao i često potom smrdelo na moralnu trulost i nepravdu.

Veoma su upečatljivi likovi: Josipa,Marije, Jovana Krstitelja, Petra Jovana, ali i ostalih učenika.

Pasija je dirljivo obrađena pre svega kroz Marijin lik(kao što se vidi na fotosu koji si priložio) i lik Jovana. Umesto detaljnog insistiranja na stravičnim mukama golgote dat je prikaz patnje njemu bliskih ljudi, nenametljivo i verno.
Korisnikov avatar
By Tungi
Obozavam Pasolinija!

Nekoliko puta sam se vracao ovom filmu i ovoj pesmi..Tad vec nije mogla ni na jubitu da se nadje.

''
By Speculum Columbae
Obožavam, zaista, obožavam film.
U određenom delu mi ima nešto vrlo germansko - pomalo od Grinevalda, odjeci R. Štrausa, ali nema sumnje - biser.

Ipak - nema ekspresije, što je...tipično italijanski, i što bi se očekivalo.

I konačno se u tom filmu vidi odakle je gosn. Vels pozajmio kadriranje.
Korisnikov avatar
By Srklet
'evanđelje po mateju' snimljeno je početkom šezdesetih.

inace, odlican film. najvise volim onaj dio kad isus agitira ravno u kameru, taj bijesni isus kojemu je muka od farizeja.
Meni je u ovom filmu veoma zanimljiv kontekst. Ispoštovan je tekst iz Jevanđelja, ali Isusova intonacija dok govori poznate rečenice i njegov izraz lica i ponašanje daju izrečenom jedan sasvim novi smisao. Zanimljiv film.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!