Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By Swanheart
Nadam se da nisam jedina koja voli njegova dela.
Da li volite neko delo od Iva Andrica?
Da li imate omiljeni citat iz nekog njegovog dela?
Lep je onaj pasaž o bosanskoj tišini iz Travni?ke hronike.

Ina?e sve mu valja osim putopisa.

:gdejesmajlisanavija?icom:
Korisnikov avatar
By Stripi
Yooooooy, kad se samo sjetim onih opisa nabijanja na kolac :brrrrrrr:
Korisnikov avatar
By Tot
U najkra?em: roman Travni?ka hronika- jedna o?aravaju?a knjiga samo malo preotegnuta jer sadrži mnogo unutrašnjih pripoveda?kih ekskursa i prenatrpanih opisa likova što samo po sebi nije loše ali prekida tok izvanredne pri?e. I to mi kao ?itaocu smeta pa mislim da bi bilo dobro da je ovaj roman nešto kra?i. Ipak kad sam ga ?itao ostavio je na mene snažan utisak. Skoro, ako ne i zaista, remek delo. Ona tri vezira i tri vremena koja se smenjuju a svako je teže od drugoga. Na kraju sve poprima oblike nekog ?udnog sna u kome se Davil našao ve? kad je zakora?io na bosansko tle i kada kaže: "Ovde prestaje sve drugo i po?inje Bosna". Kuda se to Bosna zaputila i gde se pri?a nastavlja ?

Možda nam odgovor na ovo pitanje može dati pri?a Pismo iz 1920. godine. Mnogi su pominjali ovu priipovetku tokom poslednjeg desetle?a dvadesetog veka, kada su ponovo po?ela naša nesre?na balkanska krvoproli?a.

Smrt u Sinanovoj tekiji

pripovetka Zeka, jedina Andri?eva koja u kontekstu ima Drugi svetski rat.

I pripoveda?ko remek delo, tvrdim: Pri?a o vezirovom slonu. Najviše humora medju svim Andri?evim pri?ama. Dovla?e tog slona ko zna odakle, više se ne se?am, a udvori?ka raja, koja mrzi potajno, ulaguju?i se prilazi povorci i uzvikuju jedan po jedan: "Ha, lijepog li hajvana!".
Korisnikov avatar
By Johnny Rocket
Sve mu je dobro,
sem par stranica iz 'Omerpase Latasa' (deo kad cela ceta siluje jadnu mrsavu ciganku u nekoj kolibi)
i deo iz 'Na Drini cuprija' (detaljan opis nabijanja na kolac).
TOO HEAVY FOR ME! (ali ipak nisam mogao da prestanem da citam)

'Travnicka hronika' mi je vec nesto drugo. Nema te istorijske citanke u kojoj ces naci toliko detalja kao u Andricevoj hronici. Mislim da se radi o godini 1814. Imas trip kao da te neko bacio u to vreme...totalno.

Volim Andrica zato sto kod njega nema laznih ulepsavanja, kicastih i sladunjavih momenata...Ko zeli bajku neka ne cita Andrica:D
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Johnny Rocket

'Travnicka hronika' mi je vec nesto drugo. Nema te istorijske citanke u kojoj ces naci toliko detalja kao u Andricevoj hronici. Mislim da se radi o godini 1814. Imas trip kao da te neko bacio u to vreme...totalno.

Volim Andrica zato sto kod njega nema laznih ulepsavanja, kicastih i sladunjavih momenata...Ko zeli bajku neka ne cita Andrica:D
Jeste, a opet nisi prenatrpan svim tim istorijskim detaljima. Slažem se i za ostalo što si rekao.
Korisnikov avatar
By djo
ja sam letos ?itao 'travni?ku hroniku' i baš mi je prijalo. slažem se da jeste malo razvu?ena ali mislim da su mi baš ta lenjost i stalne digresije najviše prijale...
malo je mizantrop andri?, jelda? :yes:mislim baš je okrpio raju sve tri vere:yes: to mi se dopalo:sesir:
'?uprije' se ne se?am tako dobro, pamtim jedan deo kad je u višegrad privi put stigao rum u boci sa slikom crnkinje koja se smeje...
Korisnikov avatar
By mrle
Obozavam sva dela Andrica. Sva su mi draga, recimo "Most na Zepi", "Prokleta avlija" i "Ex Ponto".

Iz "Ex Ponto" :

- Sta si vidio u ljetni dan, sine moj?
Vidio sam da je zemlja jaka i nebo vjecno, a covjek slab i kratkovjek.
- Sta si vidio, sine moj, u ljetnji dan?
Vidio sam da je ljubav kratka, a glad vjecna.
- Sta si vidio, sine moj, u ljetni dan?
Vidio sam da je ovaj zivot stvar mucna koja se sastoji u nepravilnoj
izmjeni grijega i nesrece, da zivjeti znaci slagati varku na varku.
- Hoces da usnes, sine moj?
Ne, oce, idem da zivim.
Korisnikov avatar
By Johnny Rocket
Originally posted by bojandjo
malo je mizantrop andri?, jelda? :yes:mislim baš je okrpio raju sve tri vere:yes: to mi se dopalo:sesir:
I meni! Svi su zastupljeni, ni jednu veru ne ignorise niti favorizuje. Vidi se da covek nije imao tih problema...
mrle
Sva su mi draga, recimo "Most na Zepi"
Nisam citao. :kesa: Da mi doneses to! :cita:
Korisnikov avatar
By konstantin laufer
EX PONTO je zakon, iako je Andric insistirao da se nikada ne objavi, mislim da to delo zasluzuje daleko vecu paznju od ostalih...
Epilog:
Vidio sam da je ovaj zivot stvar mucna, koja se satoji od nepravilnih izmjena greha i nesrece, da zivjeti znaci slagati varku na varku.
By Swanheart
Most na Zepi:
``Ljudi i ne slute koliko ima mocnih i velikih.koji tako cutke a brzo umiru u sebi.``

Na Drini cuprija:
``Nesreca nesrecnih ljudi i jeste u tome sto za njih stvari koje su inace zabranjene postanu,za trenutak dostizne i lake,ili bar tako izgledaju,a kada se jednom trajno usele u njihove zelje,one se pokazu opet kao ono sto jesu:nedostupne i zabranjene,sa svim posledicama koje to ima po one koji za njima ipak posegnu.``

Znakovi pored puta:
``Prevariti se u velikoj nadi nije sramota.Sama cinjenica da je takva nada mogla da postoji vredi toliko da nije suvise skupo placena jednim razocaranjem,pa ma kako tesko ono bilo.``
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Opis Radovana na kocu je nešto izvanredno.

"Ne stoji na zemlji, ne drži se rukama, ne pliva, ne leti; on ima svoje težište u samom sebi; osloboðen zemnih veza i tereta, ne mu?i se; ne može mu više niko ništa, ni puška ni sablja, ni zla misao ni ljudska re? ni turski sud."

Pa mi sad kažite da li je to jezivo.
Korisnikov avatar
By Kupper
Ex Ponto, Anikina Vremena, Znakovi pored puta i Travnicka hronika:up:
By Swanheart
Na Drini cuprija
``Nije ljudska zelja ono sto raspolaze i upravlja stvarima sveta.Zelja je kao vetar,pomera prasinu od jednog mesta na drugo,zamracuje ponekad njome ceo vidik,ali na kraju stisava se i pada i ostavlja staru i vecnu sliku sveta iza sebe.``
Korisnikov avatar
By Mars
JA SAM No1 FAN!

NajnajnajnajnajnajnajNAJkorisnija stvar koja mi je puno puta pomogla u zivotu:
Ima i drugih svijetova osim ovog. Nije ovo sav svijet... I nije zauvijek.
(Prokleta Avlija)

Ima toga dosta, ali ako bih morao da biram, onda samo ta jedna.

<prolecnakisa!>
Korisnikov avatar
By Mars
... A ako ne bih morao da se opredelim za jednu vec vise, onda...

Posveta Andrica, jednom prijatelju, u jednom primerku knjige Na Drini ?uprija:
1. Sve Drine na svetu su krive. 2. Nijednu nije moguce ispraviti. 3. Nikada ne smemo da prestanemo da ih ispravljamo

Onda... Kada bi ljudi znali koliki je teret meni bilo ziveti, lakse bi mi oprostili svo zlo koje sam ucinio, svo dobro koje sam mogao uciniti, I JOS bi im ostalo osecanja da me pozale(Znakovi Pored Puta)

Ne mogu da se oporavim, dobri covece. Jer-ja nisam bolestan. Ja sam-ono sto jesam, a covek ne moze da se oporavi od onog sto jeste(Prokleta Avlija)

Ne, ne, ne...Ti si dobar ?ovek, moj dragi prijatelju, i ti misliš da su i SVI DRUGI dobri... (P.A.)
By Swanheart
Moj omiljeni citat je iz ``Proklete avlije``:
``Oni koje zelimo da vidimo ne dolaze u casovima kada na njih mislimo i kada ih najvise ocekujemo,a pojavljuju se kada smo u mislima najdalje od njih.``:friends:
Korisnikov avatar
By Mars
Ovo zasluzuje poseban okvir. Deo autorovog predgovora Znakova Pored Puta

"...Pa ipak, oni(znaci) su potrebni, kao što je prirodno i potrebno da se mi ljudi jedan drugom saopštavamo i otkrtivamo. Ako nas ti kratki i nejasni znaci i ne spasu od lutanja i iskušenja, oni nam mogu olakšati lutanja i iskušenja i pomo?i nam bar time što ?e nas uveriti da ni u ?emu što nam se dešava nismo sami, ni prvi, ni jedini"
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Swanheart
Moj omiljeni citat je iz ``Proklete avlije``:
``Oni koje zelimo da vidimo ne dolaze u casovima kada na njih mislimo i kada ih najvise ocekujemo,a pojavljuju se kada smo u mislima najdalje od njih.`` :friends:
ALI ima i nastavak!

...A našoj radosti da kada ih kona?no vidimo, treba malo vremena da izaðe na površinu iz dubina, gde je dugo bila potisnuta!

I bukvalno sam to primetio kod sebe.

<prolecnakisa!>
By Swanheart
``Znakovi pored puta``
``Cini mi se da cu umeti docekati smrt kako sam i zivot primao,mirno i hladnokrvno,kao zanimljiv i netrazen poklon.Cini mi se.``
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Mars

Ne mogu da se oporavim, dobri covece. Jer-ja nisam bolestan. Ja sam-ono sto jesam, a covek ne moze da se oporavi od onog sto jeste(Prokleta Avlija)
"Od sebe se ne može ozdraviti", da, ta mu je re?enica fenomenalna. Nije baš da se slažem s njom, ali taj njegov re?eni?ni ritam je nešto izvanredno.

Zadesio sam se letos u Prokletoj avliji (ako sam dobro shvatio, to je sada Yedikule) i setio sam se ove re?enice, ne znam iz kog malog mozga sam je izvadio. Desilo se pa je duvao onaj "kužni jugo" u kome se govori u istoj knjizi, atmosfera je bila teška, nesnosna, ?ist Andri?. Tek onda sam shvatio koliko je ova pripovetka u stvari dobra.
By Swanheart
``Travnicka hronika``
``Covek moze i od jedne reci da zivi,samo ako u njemu ima jos resenosti da se bori i borbom odrzava u zivotu.``
'zbunjen i porazen gledam kako se kao po nekoj cudnoj i svirepoj alhemiji ljubavi sva lepota ovoga sveta pretvara u zalost za tobom'
izostavila znakove interpunkcije i mozda obrnula redosled reci, nemam knjigu trenutno pri ruci :)
andric mi je mogu slobodno da kazem najdrazi pisac.
volim sve njegovo, poeziju, romane i kratke price.
'ex ponto' ipak moram da izdvojim.
mislim da sam zaljubljena u coveka, u njegove misli. sve ono sto osecam (kao i mnogo vise) on je rekao, najlepse i najjasnije. nigde se nisam pronasla kao u njemu.
By Swanheart
Originally posted by electra
sve ono sto osecam (kao i mnogo vise) on je rekao, najlepse i najjasnije. nigde se nisam pronasla kao u njemu.
U potpunosti se slazem.
Sve ono sto ne mogu da kazem,sve ono sto osecam...sve je receno u njegovim delima.

``Sva iskusenja,sva ispastanja i sve patnje u zivotu mogu se meriti snagom i duzinom nesanica koje ih prate.Jer dan nije njihovo pravo podrucije.Dan je samo bela hartija na kojoj se sve belezi i ispisuje,a racun se placa nocu,na velikim mracnim i velikim poljima nesanice.
Ali tu se i sve resava i brise,konacno i nepovratno.Svaka preboljena patnja nestaje tu kao reka ponornica,ili sagori bez traga i spomena.``
By Swanheart
Sta da radim kad volim Andrica,tako da moram da navedem jos jedan deo iz ``Ex Ponta``

``Sama cinjenica da zivim,daruje me mirnom radoscu.
Osjecam veliku ljubav za ljude,za njina dela,za srecu i nesrecu,za grijeh i strast i sav jad sto iz njih izlazi,za borbe i posrtanja,za zablude i patnje i zrtve,za sve sto je covjekovo na ovoj planeti.
Osjecam casovitu,ali neizmjernu srecu da i ja pijem kap iz nepresusivog izvora radosti ljudske,da i ja nacas ponesem dijelak velikog krsta sto ga nosi covjecanstvo.``
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Jelena zena koje nema. Volim to.
Prokletu avliju.

Ne volim Gospodjicu. To mi je bilo beskrajno dosadno.
By spf 3000
tama

ja ne znam kuda ovo idu dani moji,
ni kuda vode ove noci moje.
ne znam.
ni otkud magla ruzna
na sve sto se cekalo,
ni otkud nemar jadni
na sve sto se radilo,
ni zaborav otkuda,
zalosni na sve sto se ljubilo.
magla.
ko ce da mi kaze nocas, sta meni znace
lica i stvari i spomeni minulih dana?
i kuda ovo idu dani moji
i zasto bije tamno srce moje?
kuda? zasto?
By spf 3000
san marino

zal plamti. lagan dasak. uz kamen pjeva voda;
pozdrav daljina izdise podno mojih nogu,
a oci su mi zasjenili sjaj i boja
neba i mora,
tako sam te uvijek sanjao,
zivote, u zezenom zlatu i hladnoj modrini,
u hitrom crvenom ritmu sto pod grlom bije,
u bogatoj igri zraka, misica, sjajnih voda,
u mirnom kretu tetiva i zglobova
i u laganom, dostojanstvenom, cistom
gibanju suncevih sati.
dahne zemlja vrelinom zivota
bezimenog i silnog;
mene su njegove mocne ruke
ko zlatnu casu iz tame iznijele,
i pun sam slave, ljepote i sile nebesa, mora i zemlje.
ko cedan klas u srpanjskom zlatu
ja se povijam
i cjelivam rumeni drhtavi rub
modroga morskog plasta
By Swanheart
``Ex Ponto``

O gdje je ona mukla rijec,tiha,nerazumljiva,dobra rijec,sto svijetli u mraku kao mali,mali oganj,koji se nikada ne gasi?
Gdje je rijec utjehe?
Juce i sinoc i jutros jos sam je znao,zasto se ne javi sada u meni,sada kada mi je gorko tesko,zasto ne sine kao dalek oganj treptave zvijezde,kao veseli sjaj oka?
Kako,kao sam je mogao zaboraviti?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!