Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By V25
Ono što je gospođa (ili pak gospođica?) Abramović radila pre tridesetak godina je meni koliko-toliko imalo smisla. Otkako se dževa digla, tj. bolje reći to oko čega se dževa digla je golo govno, ili vam, kako pomenuh - "Sindrom Pikasovih stvrdnutih govana"*.

* Sindrom Pikasovih stvrdnutih govana - fascinacija glupošću koju neko klasifikuje kao "umetnost", uglavnom od strane needukovane mase koja mahom ne poznaje nijednu granu umetnosti, a kamo li bilo šta iz istorije umetnoti. O ranim radovima određenog autora i da ne govorimo. Kada stanu kraj "umetničkog" dela, makar to bila i stvrdnuta govna pomenutog umetnika udahnuće duboko i reći - "Umetnost...", uhvatiti svog prijatelja ili svoju prijateljicu za ruku, početi polako da koračaju odajama muzeja i diskutuju o smislu života kroz vizuru viđenog dela. Onda sledi prepričavanje, poneka fotka, a ako smo baš toliko (ne)srećni blog ili pak članak o tome.
Korisnikov avatar
By bern
ne umijem zaista da je definisem takvom znalackom virtuoznoscu kao gore, ali ono sto ona radi "komunicira" sa mnom. osjecam to njeno krivljenje prostor-vremena-uma.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624941#p2624941]V25 napisao:[/url]Ono što je gospođa (ili pak gospođica?) Abramović radila pre tridesetak godina je meni koliko-toliko imalo smisla. Otkako se dževa digla, tj. bolje reći to oko čega se dževa digla je golo govno, ili vam, kako pomenuh - "Sindrom Pikasovih stvrdnutih govana"*.
A da li bi mogao da objasniš zašto Rhytm 0 (performans negde iz sredine '70-ih) jeste umetnost, a The House With The Ocean View iiz 2002., a oko koga se podigla ta dževa koju pominješ, nije umetnost nego tek "stvrdnuto govno", kako si to stručno artikulisao?
Korisnikov avatar
By V25
Ako mene pitaš meni ništa njeno nije umetnost. Samo sam rekao da je to davnašnje makar u okvirima koncepta (i smisla, pobogu) bilo smislenije. Ako je Rhytm 0 onaj performans sa pištoljem, to je makar bilo zanimljivo jer je publika avaj iškevila oće l' se ubiti il' neće. A ovo zurenje u ljude za stolom i plakanje... C'mon. Čak je i dosadno.

Meni je generalno pojam moderne umetnosti, a naročito peoformansa po muzejima, drugim ustamovama ili na otvorenom jeziv. Uglavnom pointless.

Mislim da je u filmu "La Grande Bellezza" parodirana upravo Abramovićeva i apsurd moderne umetnosti kao takve, iza koje se "kao" krije intelektualna podloga. Te političke promene, te ekonomske, te društvene... Sve to nekako sklobuče u tu svoju "umetnost", a ako mene pitaš, većini tih ljudi je jako, JAAAKO dosadno u životima i ne znaju šta će više od sebe. Sutra bih ja mogao da se dobro najedem iserem se u MOMA-i i kredom nacrtam SFRJ oko tog govneta. Kakvu ja poruku šaljem? Šta je umetnik hteo da kaže? Da nam se juga raspala i ostalo govno. Jel to umetnost? Ne, nego iživljavanje i privlačenje pažnje.

Imam tu neseću da poznajem okruženje pomenute umetnice, ne zbog njih samih, već zbog onoga što o njoj znam. Kakva crna "alternativna" (šta god taj nesretni pojam danas značio) umetnica... Najobičnija iskomercijalizovana pojava, kao i svi drugi po Njujorku i u tom njenom nesretnom svetu vazda "neshvaćene" a tako "duboke" moderne umetnosti.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624948#p2624948]V25 napisao:[/url]Samo sam rekao da je to davnašnje makar u okvirima koncepta (i smisla, pobogu) bilo smislenije. Ako je Rhytm 0 onaj performans sa pištoljem, to je makar bilo zanimljivo jer je publika avaj iškevila oće l' se ubiti il' neće. A ovo zurenje u ljude za stolom i plakanje... C'mon. Čak je i dosadno.
Tvoja implicitna teorija da umetnost - kad se sve sabere i oduzme - treba da je makar zabavna je vrlo problematična za mene iz hiljadu razloga. Međutim, više me zanima zašto je Rhytm 0 bio smisleniji "u okvirima koncepta" (ma šta to značilo) od The Artist is Present?
Mislim da je u filmu "La Grande Bellezza" parodirana upravo Abramovićeva i apsurd moderne umetnosti kao takve, iza koje se "kao" krije intelektualna podloga.
Mislim da je ovo još jedno mesto na kom nisi razumeo njen rad. Ako neko želi da bude intelektualan, onda u te svrhe može da koristi jezik. Jezik, kao i svako sredstvo, ima neka svoja ograničenja. I kada neko naleti na ta ograničenja, ona možed a koristi neka druga sredstva za izražavanje. Telo, recimo.
Intelektualnost možeš tražiti u interpretaciji onoga što ona radi, ali za to nije ona odgovorna, već umetnički kritičari.

(La grande bellezza je druga priča, i oko toga bismo mogli da se raspravljamo.)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624948#p2624948]V25 napisao:[/url]
Sutra bih ja mogao da se dobro najedem iserem se u MOMA-i i kredom nacrtam SFRJ oko tog govneta. Kakvu ja poruku šaljem? Šta je umetnik hteo da kaže? Da nam se juga raspala i ostalo govno. Jel to umetnost? Ne, nego iživljavanje i privlačenje pažnje.
pa zapravo je i to umetnost al ae

meni marina nije nista posebno. ona devojka sto je STOJAla na kutiji i cutala npr je meni bolja od vecine marninih stvari
Korisnikov avatar
By V25
Molim te, samo mi objasni šta je to toliko intelektualno u njenom stvaralaštvu? Celom opusu, a potom u skorijim radovima?

Moja teorija je da umetnost treba da bude lepa. Glupo i jednostavno zvuči, ali da, suštinski to. Može biti i politički angažovana, ali to malo ko dobro u bilo kojoj sferi "izvuče" a da na nešto liči.

I da, umetnost je tu da menja i širi vidike, utiče na ovaj ili onaj način na nas konzumente, ali u Marininom slučaju, mislim da nema ničega od prethodno pomenutog.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
umetnost ne mora da bude lepa. to je odvajkada poznato i ustanovljeno. estetika je mozda poslednja komponenta po vaznosti u umetnosti, narocito konceptualnoj.
Korisnikov avatar
By V25
Lepo je takođe relativan pojam. Mislim da se danas zaista svašta naziva umetnošću. Svašta zbog čega bi se mnogi umetnici (muzičari, slikari, pisci, plesači, glumci) prevrtali po grobovomima.

Blame it on me, al' serem se i na konceptualnu umetnost i na modernu in general. More, motike u ruke, pa na polja. Da vidiš kakva će umetnost da nikne! (ovde se malo šalim, ali tek malo)
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624955#p2624955]V25 napisao:[/url]Molim te, samo mi objasni šta je to toliko intelektualno u njenom stvaralaštvu? Celom opusu, a potom u skorijim radovima?
Mislio sam da sam bio jasan, ali izgleda da nisam: njena umetnost nije intelektualna.

Nisi mi odgovorio na pitanje: zašto je Rhytm 0 bio smisleniji "u okvirima koncepta" (ma šta to značilo) od The Artist is Present? Ja verujem da ti to ne možeš da objasniš, pa si zato preskočio pitanje. Povukao si arbitrarnu liniju u njenom stvaralaštvu, jednu polovinu proglasio za smislenu, drugu za besmislenu i još je nazvao govnetom, a zapravo uopšte ne možeš da objasniš na osnovu čega si to učinio. Ispade da koristiš jake reči bez - omg! - intelektualnog pokrića za to. Ali siguran sam da zvuči "lepo" kad kažeš "stvrdnuto govno". :P
Moja teorija je da umetnost treba da bude lepa. Glupo i jednostavno zvuči, ali da, suštinski to. Može biti i politički angažovana, ali to malo ko dobro u bilo kojoj sferi "izvuče" a da na nešto liči.
Jao, Bogdane Popoviću, živ si, umro nisi! :radosnice:
Korisnikov avatar
By V25
Nisam ja rekao da je ona govno, već fascinaciju ljudi njenim stvaralaštvom sindromom Pikasovih stvrdnutih govana.

Rhytm O je bio smisleniji iz više razloga (o gospode, kao da o ne znam kakvoj umetnosti razglabamo), prvo jer je za 1974. predstavljao nešto novo za početak. Drugo, publika je imala drugačiji vid kontakta sa umetnicom nego u skorašnjim performansima - valjda su oni bili ti koji su kojekakve predmete mogli da "potegmnu" na Abramovićevu a ova vidi kolike su joj granice izdržljivosti kako psihe i tela. Mada, koliko se sećam, ništa radikalno fizički se nije desilo (tipa da je iko zarad umetnosti povređen). To kažem jer mislim da je ona završnica sa krvarenjem Abramovićeve i pištoljem fake.

Elem, zašto je to konceptualno drugačije od piljenja u posetioce, mislim da ne moram da ti objašnjavam. Žena je htela da istraži neke svoje limite, što i sada radi, te je utoliko gore - dakle isto sranje samo drugo pakovanje. Više ne izlaže sise i pičku jer treba komercijali udovoljiti ali ljudi padaju na dupe gledajući je na toj stolici kako zuri u osobu sa druge strane stola itd.

I jedno i drugo je besmislica. Prvopomenuta jer je idiotarija samo takva, a Rhytm 0 jer je navodno imalo više smisla, a zapravo je bilo bolje (pametnije) upakovano i prezentovano smelije u vreme kada taj vid umetnosti nije bio mainstream.

Eto ti razlike.

Btw, voim kada se ljudi upinju da nekom delu daju do te mere značaja, da jednostavno ne mogu da se pomire sa činjenicom da fucking nije umetnost niti će ikada biti. To što je neki tako zovu, well - their problem.

Onda je i Radusinovićkin opus romana, feministička književnost 21. veka aka moderna književnost aka umetnost.
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624960#p2624960]V25 napisao:[/url]Nisam ja rekao da je ona govno, već fascinaciju ljudi njenim stvaralaštvom sindromom Pikasovih stvrdnutih govana.

Rhytm O je bio smisleniji iz više razloga (o gospode, kao da o ne znam kakvoj umetnosti razglabamo), prvo jer je za 1974. predstavljao nešto novo za početak. Drugo, publika je imala drugačiji vid kontakta sa umetnicom nego u skorašnjim performansima - valjda su oni bili ti koji su kojekakve predmete mogli da "potegmnu" na Abramovićevu a ova vidi kolike su joj granice izdržljivosti kako psihe i tela. Mada, koliko se sećam, ništa radikalno fizički se nije desilo (tipa da je iko zarad umetnosti povređen). To kažem jer mislim da je ona završnica sa krvarenjem Abramovićeve i pištoljem fake.
Kad si već pomenuo Pikasa, da li misliš da se isti interpretativni kriterijumi mogu primeniti na njegov plavi period ili na nešto od poznih kubističkih radova? Jer ako misliš, ne ostavljaš prostora da i jedno i drugo bude umetnost. Nešto mora biti govno.

Valjda je poenta da vidiš šta je ona htela da uradi sa Rhytm 0, a šta sa The Artist is Present. Možda nije radila istu stvar 30 godina. I možda to onda treba tumačiti na različite načine. :eureka:
Btw, voim kada se ljudi upinju da nekom delu daju do te mere značaja, da jednostavno ne mogu da se pomire sa činjenicom da fucking nije umetnost niti će ikada biti. To što je neki tako zovu, well - their problem.
Ovo je ona tačka kada se sa kratke ekskurzije u estetički relativizam, vratiš u svoj mali unutrašnji svet gde postoji samo jedna istina o stvarima i pošalješ poruku "I am right, everyone else is wrong". Prvo si nastupio sa nekim shvatanjem gde postoji objektivna definicija umetnosti, onda si umetnost sveo na "lepo" koje si potom obesmislio time što si ga nazvao relativnim, a sada se ponovo vraćaš na to da ti znaš šta je umetnost, a šta nije. Mislim da bi ti bilo korisno da prvo porazmisliš o ovom temeljnom pitanju, da se odlučiš za jednu od dve opcije i da se potom trudiš da budeš dosledan sebi, makar u okvirima jedne teme. :)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Od kako se pored njenog imena nasli lady gaga i jay z meni to vise nije isto, mozda je kao umetnica dobila na sirem znacaju, ali ja prosto ne mogu.
M.A danas mi je cist elitizam i eksploatacija starih ideja (Nesto kao Goran Bregovic u umetnosti), a kucka ni ne krije kako uziva u svemu tome. Pored svega toga jos je i oportunista.
.
Korisnikov avatar
By *deni*
bravo,viktore,svaka ti cast na ovim analizama,sve se slazem.ovom urbanosti po svaku cenu zeljnom narodu svaka bezobrazna osoba i probisvet moze da uvali svoje govno kao vrhunsku umetnost.
Korisnikov avatar
By No_Stress
a Viktor sve zna o umetnosti, prosto ne znamo sta bismo bez njega. Kenjas covece, mnogo.
Korisnikov avatar
By V25
Ma šta ja s tobom koji đavo ima da diskutujem šta znam, šta ne znam. Ti nemaš pojma ako ne umeš da razlikuješ modernu umetnost (opet kažem šta god ona više bila) od umetnosti kao takve. Dođete na ovaj jebeni forum da propsipate pamet, sve erudita do erudite, a mesto što džodžite danonoćno, idite stvarajte nešto. Npr. vežite se lancima na Terazijama i vrištite - "Smrt fašizmu sloboda narodu". Čista umetnost.
Korisnikov avatar
By *deni*
Ja mogu da razumem da se delu ove vremeshne umetnice dive osobe slicnog stila,senzibiliteta i svakodnevnih navika. Ali da se sasvim inace uzdrzane,neekscentricne next door osobe nadju s njom na istoj talasnoj duzini,to mi nije jasno. Pa ni obicne slike na Forum iz svakodnevnog zivota ne stavljate bez rezerve,a o nekoj avangardi i da ne govorimo.
Korisnikov avatar
By bas bleu
in today's news: early bird shits all over forum. :kafa:
Korisnikov avatar
By Srklet
ja doista ne vidim po cemu se to abramovic kompromitirala ili prodala. jel treba biti siromasna beskucnica da bi bila autenticna umjetnica ili sta?

mislim jebote, ako se kao ozbiljne umjetnike uzima jeffa koonsa ili damiena hirsta, onda je marina abramovic supermegaumjetnica.
Korisnikov avatar
By Zvonki
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2624986#p2624986]Srklet napisao:[/url]ja doista ne vidim po cemu se to abramovic kompromitirala ili prodala. jel treba biti siromasna beskucnica da bi bila autenticna umjetnica ili sta?

mislim jebote, ako se kao ozbiljne umjetnike uzima jeffa koonsa ili damiena hirsta, onda je marina abramovic supermegaumjetnica.
Da treba,treba da umetnik jedva prodaje svoje slike i da zivi od mrvica leba i kada umre onda ga slucajno otkriju i onda se to zove umetnik :P
Sve sto jeispricao v25 je ono sto sam ja pokusao da kazem,nemam nista protiv ko voli abramovicku i modernu umetnost ali pre cu shvatiti mikelandjela ili leonarda,pre cu razmisljati o mona lizi i o njenom zagonetnom osmehu,ili cu se diviti delu"Devojka sa bisernom mindjusom".Divicu se kako je umetnik uspeo da na njenom licu preko cetkice prenese tuzan pogled koji me uvek zateknekada god pogledam tu sliku,nego da se divim nekoj marini koja se isekla da bi sada ja lupao glavu sto je isekla petokraku na stomaku,usotalom cim se politika mesa sa umetnoscu to vise nije umetnost.
Slika
Ovo se po meni zove umetnost,umetnost da se prikaze tako fenomenalno igra svetla i senke,umetnost da kada se nadjes pred ovakvom slikom,stanes i krenes da zamisljas price iz te jedne slike,razvijas film u glavi
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ne treba da bude siromasna da bi bila autenticna (ili pak treba?), meni je vise stvar u tome kako se covek ophodi sa slavom i sta nakon svega ima da pruzi. Elitizam je zavodljiv, a ja licno ne cenim one koji ga prihvataju oberucke kao u slucaju M.A. Mozda zvuci surovo, ali takav je svet umetnosti.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Inace se ne slazem sa Viktorom, a Zvonki bas nema pojma :lol:
Korisnikov avatar
By bern
upucacu se od 2-3 posta gore...

btw, elitizam i lady gaga ne idu zejedno.

marina je na sceni malo duze od "komercijalnog" MoMA natupa...

to da umjetnik treba da skapava pricaju isti oni koji su u skoli vikali "sta je pisac htio da kaze, reci mi da ne dobijem 1".
Korisnikov avatar
By Hys.
ja imam problem sa eksploatacijom mladih umetnika od strane poznatih konceptualnih umetnika, ukljucujuci i nju(mislim da je ona bas navodjena kao cest primer), bio je odlican serijal tekstova na tu temu i veliki deo studenata je reagovao ali mene muci alchajmer i pokusavam sad da se setim gde sam ja to sve videla nasla al kapiram da jednostavnim guglanjem cete doci do toga. Where is solidarity, da citiram jednu Belgijanku, al stvarno.

O tome da je Marina uradila neke izvrsne stvari nema dvojbe, po mom misljenju, jelte.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Anti nisam ni hteo da se tebi ili bilo kome dokazujem,i zabole me da li ti mislis da li ja imam pojma ili ne ne zavisim od tvog misljenja,ali me nervira ovo vase "Jao sto je super" "Jao do jaja je" "Jao svrasavam!" cemu se divite? Ja nikada do eo ovog filma Umenik je prisutan nisam cuo za nju,a imao sam na faksu isorijnu umetnosti a predavac je bio Kadijevic(znate to je onaj cika poznat kao reziser filmova"Sveto Mesto" i "Leptirica"),i predavao je i o srpskoj umetnosti ali nije niakda nju pomenuo,tako da eto...koliko je ona bitna za istoriju umetnosti
Korisnikov avatar
By bas bleu
citiracu jos jednom britni spirs: little knowledge is a dangerous thing. :sigh:
Korisnikov avatar
By antibiotic
jao :pucaodsmeha:
ma jel'ti to namerno zvonki? ajd nema veze.

@bern da, duze je od moma nastupa, bila je omiljena pre toga u sex and cityju :lol:
ovo sa 'sta je pisac heto da kaze' stvarno ne znam sta si hteo da kazes.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!