- 17 Maj 2010, 18:29
A, setio sam se -- gospodja Persa i gospodja Sida iz Pop Cire i pop Spire.
Npr. jauzn kod Cirinih:
- Proklete muve! - rece kao vise za sebe gospodja Sida. - Zato ja uvek kazem da je bolja zima.
- A sta vam je sad naspelo, gospoja-Sido?! - pita je gospodja Persa, a sva pozelenela od pritajena jeda.
- Prokleti ovi mladji! Bas se covek ni za casak ne moze na njih osloniti! - The, sta cu, kad nisam napred znala sta me ceka!... A ja, bome, ne povedoh sad za vasu ljubav sa sobom jednog pedintera! - veli gospodja Sida i metnu ruke na trbuh.
- Ta man'te... znam vas vec, znam... vi vec morate tu vase...
- The, tako sam naucila od moje pokojne matere, tako i ja vaspitavam moju kcer Jucu, - veli gospodja Sida, a gleda jednako u Peru - bolje da joj kazem sad, nego svekrva ili muz posle! A drugo, naucila sam kod svoje kuce da mi je sve cisto - rece gospodja Sida sva bleda, a nozdrve joj pobelele, i prekrsti ruke pa opet pogleda na Peru, koji ostavi Album i poce citati Rinalda Rinaldinija, kao da mu ocima htede reci: "Zar nije tako?"
- Cudo, gospoja-Sido, kad ste bas taka cismenka Anka, cudo da niste poneli sa sobom pored snuftikle i kakvu opiracu.
- A snuftiklama ste vi naucili da brisete case; jest ako cete bas da znate! - veli gospodja Sida, pa i opet pogleda u Peru, koji se samo okretase cas jednoj cas drugoj popadiji.
- Ta, ta, ta, gospoja-Sido, Perso. Ta koji vam je djavo sad opet?! - pita ih pop Cira, koji je, zivo razgovarajuci se s pop-Spirom, tek pri kraju ove scene primetio nesto.
- A sta je to sad opet? - pita pop Spira, koji nikako nije ni opazio kako se razvijao dijalog jer je vas pripovedao pop-Ciri dokle misli hraniti i kad misli zaklati krmka. -Ta, sta je to?! Ta, sta ste pocele k'o deca!
- Ta, eto, - veli gospodja Persa - dosle joj lutke, k'o obicno; odavno nisu...
- Juco! - ustaje gospodja Sida, sva zelena, i ogrce veliku maramu. - 'Ajd'mo kuci; vreme je, stizu krave.
- Ta, gospoja-Sido, ta man'te se komendije! - zaustavlja je pop Cira.
- Ta, pustite je! - veli pop Spira - bolje nek se tamo ispraska. Eto nje sutra...
- Aja, nece moja noga vise krociti u ovu umacuranu kucu! Spiro, 'ajd' odma' i ti kuci!
- E, bas si potrefila! - veli pop Spira. - Sedi, Juco dete, a mama nek ide.
- Juco, napred, olbrekc! - komandira gospodja Sida i zalupi vrata i pljunu za sobom.
Sta ce Jula nego se dize, pogleda Peru blago i tuzno, i sledova razjarenoj mami.
- A vi kad ste taka cismenka, gospodja-Sido, - rece i potrca za njom gospodja Persa - a vi onda eto bar dodjite sutra posle podne da pomognete i eksplicirate mojoj Erzi, kad...
- Zovi ti tvoga pokojnog deku, bestijo cifucka! - grmi iz avlije gospodja Sida.
...