Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Tungi
Da,srpsko-hrvatski,potom je ostao samo srpski,ali nije se promenilo ni tad..."Njen-njezin" i mnogo jos reci koje se mogu isto "tretirati",kao pravilne...Slazem se za hrvatsku normu;)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Da li je pravilno za sukob na relaciji AM -- Nes reći "udario tuk na luk"? :)

P.S. Tako se zove i pesma Snežane Đurišić, ali nisam uspeo da je nađem na youtube-u, a htedoh da je ponudim kao numeru izmirenja... Dovraga!

:cupakosu:
Korisnikov avatar
By Mars
Pošto je meni izreka nepoznata, potražio sam na netu, i...

Udario tuk na luk

Narodska fraza kojom se opisuju dve, po karakteru, vrlo slične, ali i tvrdoglave osobe. Jedinstvena prilika da "publika"
uživa u međusobnom prepucavanju dveju drugarica, druga, kurvi, lopova i ostalih koji "štrče" iz mase.

Park u blizini Glavne Železničke(picin). Dve "neupadljivo" obučene ženske kreature se raspravljaju na sav glas.
K1: Saću te ubijem kurvo jedna!!! Kome skidaš mušterije???
K2: Nisam ja kurva, mama ti je kurva!!!
K1: Đubre jedno, pušiš za 10€, a lepo smo se dogovorile da nema ispod 15.
K2: Ma šta ti pričaš, pobegle ti sve mušterije jer ne čupaš nausnice, pa ih bodeš!!!
K1: Najebaćeš, mi poštene pored vas kurvi ne mož' leba da zaradimo.

Angra i Nes?

:wtf:

http://vukajlija.com/udario-tuk-na-luk
Korisnikov avatar
By Tungi
...ste ce reci da nijedno ni drugo nije u pravu,guess...:lol:
Korisnikov avatar
By Nbegi
Može i utuk na utuk :)

Iz vikipedije (za one koji ne znaju):

"Pored srpske crkve, najveći Vukov protivnik je bio Jovan Hadžić, osnivač i predsednik Matice srpske i jedan od najobrazovanijih Srba tog vremena. Hadžić, koji je u početku bio Vukov saradnik, ali su se kasnije razišli po pitanjima jezika, je 1837. počeo polemiku sa Vukom Karadžićem. U spisu „Sitnice jezikoslovne“, Hadžić je dao upustva za rad budućim gramatičarima. Vuk je potom napisao svoj „Odgovor na sitnice jezikoslovne“, u kom je zamerio Hadžiću na slabom poznavanju narodnog jezika i neprincipijalnosti u pisanju. Vukov odgovor je bio oštar, pa je Hadžić nastavio polemiku napisavši nekoliko članaka i brošura („Utuk I“, „Utuk II“, „Utuk III“...).
Polemika između Karadžića i Hadžića je trajala skoro deceniju, a Karadžić je odneo pobedu tek 1847."

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%92%D1 ... 0%B8%D1%9B
Korisnikov avatar
By dharmox
Originally posted by Mars

Udario tuk na luk

Narodska fraza kojom se opisuju dve, po karakteru, vrlo slične, ali i tvrdoglave osobe. Jedinstvena prilika da "publika"
uživa u međusobnom prepucavanju dveju drugarica, druga, kurvi, lopova i ostalih koji "štrče" iz mase.

Park u blizini Glavne Železničke(picin). Dve "neupadljivo" obučene ženske kreature se raspravljaju na sav glas.
K2: Ma šta ti pričaš, pobegle ti sve mušterije jer ne čupaš nausnice, pa ih bodeš!!!

Angra i Nes?

Nisu. Kurave su više-manje ravnopravne, a u diskusiji na topiku cenim da je kenjara u nedostatku argumenata skliznuo u privatno (i nedozvoljeno).
Da nije tako, mogli su još par stranica da nas zabavljaju...:angramaina:
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by dharmox

Udario tuk na luk

Angra i Nes?

Nisu. Kurave su više-manje ravnopravne, a u diskusiji na topiku cenim da je kenjara u nedostatku argumenata skliznuo u privatno (i nedozvoljeno).
Da nije tako, mogli su još par stranica da nas zabavljaju... :angramaina:
E oću da se akam s citiranjem izvora, boli me k*rac (čisto da Angry-ju dam za pravo da mi je srpski tragičan). Da citiram knjige u raspravi o pravopisu na pederskom forumu? To malo preterano miriše na očajničko, kako bi to Englezi sročili, fishing for compliments ("jao što je ovaj pametaaaaan"). A kad nekom toga fali u životu, tražiće i na najsporednijoj adresi.
Korisnikov avatar
By deran
ne čačkajte,meni je drago da su (nadam se) završili...

ima jedan izraz koji meni nije u mnogome jasan:

"poznat sa svoje gostoljubivosti..." i slično...

primera sam pročitao nekoliko,od raznih prevodilaca ili autora teksta...

ne mogu da uklopim ni u jednu standardizaciju,ali mi nije ni neobično...

dakle,da li je pravilno tako reći?
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Nescafe

Udario tuk na luk

Angra i Nes?

Da nije tako, mogli su još par stranica da nas zabavljaju... :angramaina:
E oću da se akam s citiranjem izvora, boli me k*rac (čisto da Angry-ju dam za pravo da mi je srpski tragičan). Da citiram knjige u raspravi o pravopisu na pederskom forumu? To malo preterano miriše na očajničko, kako bi to Englezi sročili, fishing for compliments ("jao što je ovaj pametaaaaan"). A kad nekom toga fali u životu, tražiće i na najsporednijoj adresi.
Je l' ovo autohomofobija ili samo malograđanština? Pederski forum nije dovoljno pogodan da se na njemu "citiraju izvori"? A što, moliću lepo, pogotovo ako je tema ozbiljan i zadire u nauku? Postoje neki ekskluzivniji forumi za te svrhe ili neke ekskluzivne forme komunikacije za koje su akademske reference a priori rezervisane? Ili je pak reč o trećem (kad smo već stigli do jeftinih psihologiziranja tuđih motiva) -- neveštom pravdanju vlastitog neznanja?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by deran

ima jedan izraz koji meni nije u mnogome jasan:

"poznat sa svoje gostoljubivosti..." i slično...

primera sam pročitao nekoliko,od raznih prevodilaca ili autora teksta...

ne mogu da uklopim ni u jednu standardizaciju,ali mi nije ni neobično...

dakle,da li je pravilno tako reći?
Ispravno je reći i "iz razloga" i "s(a) razloga" - razlike u značenju nema - te je gornji spoj zapravo ovaj drugonavedeni u kome je reč "razloga" izostavljena.
Korisnikov avatar
By dharmox
Ene de!
Šta fali pederskom forumu? Da bih raspravljao o gramatici treba da idem na forum Matice Srpske?? Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.
Korisnikov avatar
By dharmox
Može li neko da mi kaže šta je sa oblicima "dadnem", "imadnem" i sl?
Je li to ispravno, neispravno, lokalizam ili šta?

Ja ih koristim zato što lepo zvuče ali voleo bih da znam da li grešim.
By dukkehjem

Može li neko da mi kaže šta je sa oblicima "dadnem", "imadnem" i sl?
Je li to ispravno, neispravno, lokalizam ili šta?

Ja ih koristim zato što lepo zvuče ali voleo bih da znam da li grešim.
Mislim da su provincijalizmi... u mojoj okolini isto imaju obicaj da koriste "bidnem, bidnes" umesto "budem, budes"...
Doduse, mene to nervira xD
---------
Nego, ja se zalazem za to da "najispravniji" srpski jezik moze da bude apsolutno neadekvatan u kontekstu knjizevnog dela... a zarad stilske obojenosti, cak cu namerno "pogresiti".
By dukkehjem
Imam nedoumicu...
Znam da inace recenicni znaci jedni druge "jedu", odnosno da se ne pise "13., u ponedeljak" vec "13, u ponedeljak".

Znam takodje i da su skracenice izuzetak, i da je ispravno pisati "itd., itd.", pa cak i da moze da se desi i situacija tipa "itd.).".

Ono sto me muci jeste kada se iza tacke kod skracenice nadju dve tacke, da li se onda ponistava ili ne?

Na primer Mob.: ili Mob:

I sta je za tacku zarez?
Korisnikov avatar
By Nescafe
Originally posted by dukkehjem

Imam nedoumicu...
Znam da inace recenicni znaci jedni druge "jedu", odnosno da se ne pise "13., u ponedeljak" vec "13, u ponedeljak".

Znam takodje i da su skracenice izuzetak, i da je ispravno pisati "itd., itd.", pa cak i da moze da se desi i situacija tipa "itd.).".

Ono sto me muci jeste kada se iza tacke kod skracenice nadju dve tacke, da li se onda ponistava ili ne?

I sta je za tacku zarez?
Skraćenička tačka i tačka za redni broj izgledaju isto, ali se ponašaju različito. Prva je fiksna, druga je pokretna. Dakle, ispravno je "Mob.:" i "Mob.;" (mada se može diskutovati o tome da li baš spretno izgleda), ali "Događaji iz 2009:" i "Događaji iz 2009;".
By dukkehjem

Imam nedoumicu...

I sta je za tacku zarez?
Skraćenička tačka i tačka za redni broj izgledaju isto, ali se ponašaju različito. Prva je fiksna, druga je pokretna. Dakle, ispravno je "Mob.:" i "Mob.;" (mada se može diskutovati o tome da li baš spretno izgleda), ali "Događaji iz 2009:" i "Događaji iz 2009;".
Hvala... za godine se i nisam dvoumio da ne treba tacka da stoji, a za skracenice sam znao da je fiksna, al sam nekako uvek pomisljao da je mozda izuzetak u slucaju dve tacke i tacke zarez, jer mi je mnooogo, da kazem, nespretno izgledalo.
Hvala jos jednom.
By dukkehjem
E, a da li bi bila opravdana svesna greska ukoliko se tekst ne zeli "opteretiti"?
Doduse, moze to da se izbegne i na druge nacine, al me cisto zanima... Mada ja vec opravdavam pa makar neosnovano hehe sve za stil :P
Korisnikov avatar
By Nescafe

E, a da li bi bila opravdana svesna greska ukoliko se tekst ne zeli "opteretiti"?
Doduse, moze to da se izbegne i na druge nacine, al me cisto zanima... Mada ja vec opravdavam pa makar neosnovano hehe sve za stil :P
Ne shvatam zašto bi pravio dvostruki propust - em bespotrebno skraćena reč, em interpunkcijska nepravilnost - kad lepo možeš da NE skratiš reč i izbegneš sve probleme.

(U pravopisu ipak ne važi "propust puta propust jednako ispravno".)
By dukkehjem

Ne shvatam zašto bi pravio dvostruki propust - em bespotrebno skraćena reč, em interpunkcijska nepravilnost - kad lepo možeš da NE skratiš reč i izbegneš sve probleme.

(U pravopisu ipak ne važi "propust puta propust jednako ispravno".)
Korisnikov avatar
By Ferdie
E jadan li je taj kome on proriče sudbinu...:zid:
By dukkehjem
aaa, da, sa potpisa... aaaa... kako sam glup :kesa: :iskolacen:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Pravilno je poTPreDSednik, poTForum, poDSećati.

Izuzeci od jednačenja po zvučnosti su samo grupe DS, DŠ i ĐS (predsednik, odštampati, vođstvo) i strana imena (Gibson).
Korisnikov avatar
By dharmox
Uf, angramaina...
Znači ja žešće grešim kad celog života pišem poCećati i poCtaći... :misli:
Korisnikov avatar
By Nbegi
^ Ne grešiš u smislu da sigurno u nekom selu u nekoj vukojebini (*) govore tako, ali to spada u lokalizme :lol:

*(izuzetak je zapadna Srbija i istočna Hercegovina koji su šampioni u seoskoj pravilnosti govora)
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!