- 07 Apr 2010, 16:23
Uzgred, -va- u "spavati" nije infiks za trajnost, jer je i prvobitni glagol (popularan pre koju stotinu godina) "spati/spim" trajan. Proveri ti to još malo, pa nam javi šta je tačno posredi.
Originally posted by AngraMainaMožda ćeš biti zadovoljniji terminom "aglutinativni sufiks" ili u prizemnijem (tj. nelatinsko-negrčko-nepraindoevropskom) obliku "složeni dometak/nastavak"? Dobro, znamo da ti je forma uvek bila važnija od suštine (cf. cepidlačenje oko terminologije u situaciji gde ne znaš deklinacije maternjeg jezika), ali za upotrebno vladanje gramatikom SAVREMENOG (vidi samo kako je to naglašena reč) srpskog jezika važnije je "KAKO?", a ne "ZAŠTO?". Ovo drugo pitanje zbilja drage volje prepuštam proučavaocima mrtvih jezika. A ti nahvataj dovoljno efikasnu aparaturu za ono prvo pitanje, pa se priključi (po ukusu).
Originally posted by NescafeTeško je, a interesantan sam znati. Naročito za ovo "entitet" što je iz više razloga protivno osnovama strukturalne lingvistike, pa bih voleo da znam ko to upotrebljava.
Ne baš. Pošto postoje i izvedeni deminutivni glagoli "spavkati", "spavuckati", osnova je spav-, a sufiks je -ati (odn. u navedenim primerima -kati, -uckati) - govorim ovde o savremenoj gramatici koja se ne obazire naročito na indoevropsko korenje.
A izvore možeš naći i sam, nije teško.
Uzgred, -va- u "spavati" nije infiks za trajnost, jer je i prvobitni glagol (popularan pre koju stotinu godina) "spati/spim" trajan. Proveri ti to još malo, pa nam javi šta je tačno posredi.