Mene je juce prepravila jedna devojcica i onda sam se osecao jako neprijatno. A posto sam sujetan, krenuo sam da kopam.
Na nekom blogu sam nasao:
Po meni je pravilno i ravnopravno sa po mom mišljenju (ili prema mom mišljenju)!
Ako neko slučajno misli da je prema mom mišljenju pogrešno, otkriće da greši kada otvori knjigu Savremeni srpskohrvatski jezik M. Stevanovića (za neupućene, to je jedina kompletna gramatika srpskog jezika), drugi tom, i pogleda tačku 548a.
Da vidimo sada šta ćemo s izrazom po meni.
U časopisu Jezik danas (koji izdaje Matica srpska), broj 4/1997, nakon mnogih čitaočevih primedaba, jedna od kojih je upravo „pogrešna“ upotreba konstrukcije po meni, o kojoj se ovde raspravlja, redakcija odgovara:
Citat:
Ostale Vaše primedbe, međutim, nemaju mnogo oslonca u jezičkoj stvarnosti. Izrazi kao pustiti u prodaju, držati predavanje, igrati ulogu, voditi razgovore, gasiti u prenesenom smislu 'obustavljati, prekidati', po meni u značenju 'po mom mišljenju', nastup u značenju 'pojavljivanje pred publikom' — sve je to već odavno ušlo u srpski jezik i zabeleženo u rečnicima.
Vele, dakle, da je zabeleženo u rečnicima. Zaista, otvorimo Rečnik Matice srpske, i tamo, pod odrednicom ja, nalazimo sledeće:
Citat:
Izr. p o m e n i (m o ž e, s l o b o d n o j e) što se mene tiče, koliko od mene zavisi (može, slobodno je).
Ivan Klajn takođe koristi ovu konstrukciju. U časopisu NIN od 25. 5. 2005, Klajn u svojoj rubrici na jednom mestu piše:
Citat:
To što se u engleskom kaže „My name is Y“, po meni, još ne znači da se u srpskom, pored „Ja se zovem Y“ ili „Ja sam Y“, ne može reći i „Moje ime je Y“.
Neko je pomenuo i rečenice koje upotrebe ovog izraza mogu postati dvosmislene. U takvim slučajima, naravno, bolje je upotrebiti neki od drugih dvaju oblika (po mom mišljenju ili prema mom mišljenju), ali želim da skrenem pažnju na to da postoje situacije kada su i ti drugi oblici dvosmisleni (ili čak trosmisleni). Recimo, u rečenici „Menjaš mišljenje prema mom mišljenju“ nije jasno da li ja smatram da ti menjaš mišljenje; ili pak ti usklađuješ svoje mišljenje s mojim. Rečenicu „Čovek je mislio pa je po mišljenju doneo odluku“ možemo shvatiti čak na tri načina: možda se želi naglasiti da je on doneo odluku posle mišljenja (po mišljenju); možda neka treća lica misle da je on doneo odluku; možda se želi naglasiti da je doneo odluku na osnovu toga što je smislio. Ukratko, kada može doći do dvosmislenosti treba odabrati onaj oblik koji neće dovesti do toga, ali kad takva opasnost ne postoji sasvim je svejedno šta ćemo upotrebiti.
Nadam se da sam dovoljno dobro obrazložio zašto je po meni pravilan oblik, i da zablude kako je to pogrešno više nema. Uopšte uzevši, smatram da bi ljudi, makar na ovom forumu, mogli da pogledaju u referentnu literaturu pre nego što nešto napišu, kako oni koji žele da nauče ne bi došli u još veću zabludu, pogotovo kad „objašnjenje“ dolazi od ljudi koji na ovom forumu važe za autoritet.